Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-01-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΛΣΤΑΤ: Το 20,1% του πληθυσμού απειλείται από τη φτώχεια
  • [02] Ρεκόρ επισκέψεων το 2011 στα σημαντικότερα μουσεία της Μαδρίτης
  • [03] "Έκλεισε" τα 120 χρόνια το Μουσείο Κωνσταντινούπολης
  • [04] Γ. Μανιάτης: Στόχος η έναρξη γεωτρήσεων στο τέλος του 2012
  • [05] Ο Πανιώνιος μπήκε με το... δεξί στο 2012

  • [01] ΕΛΣΤΑΤ: Το 20,1% του πληθυσμού απειλείται από τη φτώχεια

    Το 20,1% του πληθυσμού της χώρας απειλείται από τη φτώχεια, σύμφωνα με την έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης του 2010 της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, προκύπτει ότι το χρηματικό όριο της φτώχειας ανέρχεται στο ετήσιο ποσό των 7.178 ευρώ ανά άτομο και σε 15.073 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών.

    Επίσης, το μέσο ετήσιο ατομικό ισοδύναμο εισόδημα ανέρχεται σε 13.973,94 ευρώ και το μέσο ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών της χώρας σε 24.224,38 ευρώ.

    Τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας εκτιμώνται σε 868.597 και τα μέλη τους σε 2.204.800.

    Ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (παιδική φτώχεια) ανέρχεται στο 23% και είναι υψηλότερος κατά περίπου τρεις ποσοστιαίες μονάδες από το αντίστοιχο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού. Ο κίνδυνος φτώχειας για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών υπολογίζεται σε ποσοστό 21,3% και είναι μειωμένος κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

    Ο πληθυσμός σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό ανέρχεται σε 3.030.900 άτομα. Ο πληθυσμός που διαβιεί σε νοικοκυριά που δεν εργάζεται κανένα μέλος ή εργάζεται με μερική απασχόληση ανέρχεται σε 544.800 άτομα, ενώ στο προηγούμενο έτος, ανερχόταν σε 488.200 άτομα.

    Ο πληθυσμός που απειλείται από τη φτώχεια είναι, κυρίως:

    Γυναίκες άνεργες (40%)

    Μονογονεϊκά νοικοκυριά με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο παιδί (33,4%)

    Νοικοκυριά με έναν ενήλικα, ηλικίας 65 ετών και άνω (30,1%)

    Νοικοκυριά με 3 ή περισσότερους ενήλικες με εξαρτώμενα παιδιά (29,3%)

    Μονοπρόσωπα νοικοκυριά με μέλος θήλυ (27,7%)

    Παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (23%)

    [02] Ρεκόρ επισκέψεων το 2011 στα σημαντικότερα μουσεία της Μαδρίτης

    Τα τρία μουσεία του "Χρυσού Τριγώνου της Τέχνης" στη Μαδρίτη --το Πράδο, το Εθνικό Μουσείο Τέχνης Βασίλισσα Σοφία και το Τίσεν Μπορνεμίτσα-- ανακοίνωσαν ότι κατέγραψαν ένα ρεκόρ επισκεψιμότητας το 2011, κυρίως λόγω της αύξησης του αριθμού των τουριστών στην πρωτεύουσα, παρά την οικονομική κρίση.

    Το ιδιωτικό Μουσείο Τίσεν Μπορνεμίτσα, το οποίο εκθέτει τα έργα μιας σειράς ζωγράφων της χρονικής περιόδου από τον Ελ Γκρέκο έως τον Πικάσο, σημείωσε αύξηση της τάξης του 30,4% σε ένα χρόνο, προσελκύοντας 1.07 εκατομμύριο επισκέπτες, ένα άνευ προηγουμένου γεγονός από τότε που άνοιξε το 1992.

    Αυτή η αύξηση οφείλεται στην επιτυχία επτά περιοδικών εκθέσεων, σε ένα μεγαλύτερο εύρος των ωραρίων λειτουργίας, και σε μια αύξηση του αριθμού των τουριστών στη Μαδρίτη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γενικός διευθυντής του Μουσείου, Μιγκέλ Άνχελ Ρέτσιο.

    "Όλα αυτά συνέβαλαν στην αύξηση του αριθμού των επισκεπτών", πρόσθεσε. Οι μισοί από τους επισκέπτες είναι Ισπανοί και οι άλλοι μισοί ξένοι.

    Μια περιοδική έκθεση με έργα του ισπανού ρεαλιστή ζωγράφου Αντόνιο Λόπες έχει προσελκύσει 320.000 επισκέπτες, ρεκόρ για αυτού του είδους την εκδήλωση στο Τίσεν Μπορνεμίτσα.

    "Η αύξηση του αριθμού των επισκεπτών κατά τη διάρκεια ενός έτους της κρίσης αντανακλά την καλή ποιότητα της προσφοράς μας και το μεγάλο εύρος των ωραρίων", εκτιμά ο γενικός διευθυντής, σημειώνοντας ότι αυτό ήταν το τρίτο συνεχόμενο έτος αύξησης του αριθμού των επισκεπτών.

    Το Εθνικό Μουσείο Τέχνης Βασίλισσα Σοφία, που περιλαμβάνει στη συλλογή του ένα από τα πιο διάσημα έργα του Πικάσο, τη "Γκερνίκα", υποδέχτηκε 2,7 εκατομμύρια επισκέπτες το 2011, αύξηση κατά 17% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με επίσημη δήλωση.

    Όσο για το περίφημο Πράδο, παραμένει εκείνο που συγκεντρώνει τους περισσότερους με 2,91 εκατομμύρια επισκέπτες το 2011, αν και η αύξηση της επισκεψιμότητας του σε ένα έτος, κατά 6,6%, ήταν χαμηλότερη από εκείνη των "γειτόνων" του. Η πλειοψηφία των επισκεπτών, το 59%, προέρχονταν από το εξωτερικό, ένα μεγάλο μέρος από την Ιταλία, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, σύμφωνα με το μουσείο.

    [03] "Έκλεισε" τα 120 χρόνια το Μουσείο Κωνσταντινούπολης

    Τα εκατόν είκοσι χρόνια λειτουργίας του συμπλήρωσε τον Ιούνιο το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης, ένα από τα μεγαλύτερα στο είδος του, καθώς μετρά περισσότερα από ένα εκατομμύριο εκθέματα από όλους σχεδόν τους πολιτισμούς και τις χρονικές περιόδους. Στην πραγματικότητα πρόκειται για τρία μουσεία, που βρίσκονται στη συνοικία Εμίνονου, στο ιστορικό κέντρο της πόλης, κοντά στο Πάρκο Γκιουλχανέ και στο Τοπ Καπί.

    Με αφορμή τη διπλή αδαμάντινη επέτειο, πολυάριθμοι επισκέπτες αναμένονται εντός του 2011. Όπως αναφέρει και η τουρκική εφημερίδα ?Χουριέτ?, μπορεί να ξεπεράσουν ακόμα και τους 250.000, όσοι δηλαδή επισκέφτηκαν το ανακαινισμένο Μουσείο την περσινή χρονιά, όταν η Κωνσταντινούπολη γιόρταζε τη θητεία της ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

    Στον δεύτερο όροφο του κεντρικού κτιρίου του μουσείου υπάρχουν πολλά σκεύη, μικρά λίθινα έργα, αγάλματα από τερακότα, το Τμήμα των Θησαυρών, που περιλαμβάνει περίπου 800.000 οθωμανικά νομίσματα, σφραγίδες, διακοσμητικά και μετάλλια, προθήκες με νομίσματα διαφόρων εποχών - μουσουλμανικών και μη - τα καλούπια τους, καθώς και μια βιβλιοθήκη με 70.000 βιβλία.

    Στο ισόγειο στεγάζονται οι περίφημες σαρκοφάγοι από τη Σιδώνα, οι δύο προαναφερθείσες καθώς και άλλες, όπως εκείνες της Λυκίας, του Ταμπνίτ και του Σατράπη, καθώς και ένας μεγάλος αριθμός αγαλμάτων και ανάγλυφων από διάφορες σημαντικές πόλεις της αρχαιότητας, με εξαιρετικά δείγματα από την αρχαϊκή μέχρι τη βυζαντινή περίοδο.

    Στους διάφορους ορόφους του πρόσθετου κτιρίου παρουσιάζονται εκθέσεις, αφιερωμένες σε συγκεκριμένες πόλεις και περιοχές, όπως η Κωνσταντινούπολη, η Ανατολία, η Τροία, η Κύπρος, η Συρία και η Παλαιστίνη.

    Το δεύτερο κτίριο στεγάζει την Αρχαιολογική Συλλογή της Ανατολής και περιλαμβάνει μοναδικά έργα τέχνης από την Ανατολία, τη Μεσοποταμία, την Αίγυπτο και την Αραβική Χερσόνησο. Φιλοξενεί περισσότερες από 75.000 αρχαίες επιγραφές σφηνοειδούς γραφής, καθώς και σημαντικές ενεπίγραφες στήλες, όπως ένα από τα τρία σωζόμενα τμήματα της Συμφωνίας του Καντές, η οποία αναφέρεται στη μάχη που έγινε το 1274 π. Χ. στην περιοχή της σημερινής Συρίας μεταξύ της Αιγύπτου του Ραμσή και των Χετταίων.

    Στο Τσινιλί Κιοσκ λειτουργεί Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης με περισσότερα από 2.000 έργα κεραμικής, πορσελάνης και μωσαϊκών από τις εποχές των Σελτζούκων και των Οθωμανών.

    [04] Γ. Μανιάτης: Στόχος η έναρξη γεωτρήσεων στο τέλος του 2012

    Την πεποίθησή του ότι στο τέλος του 2012 θα έχει εγκατασταθεί το πρώτο γεωτρύπανο για την εξόρυξη πετρελαίου στα τρία οικόπεδα, Γιάννενα, Πατραϊκός, Κατάκολο, εξέφρασε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης μετά την ενημέρωση που παρείχε στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο για τις εξελίξεις στα ενεργειακά.

    Ο κ. Μανιάτης δήλωσε πως ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις έρευνες γύρω από τα πετρέλαια που θα γίνουν στην Ελλάδα, για τις διαδικασίες σχετικά με τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και στη νότια Κρήτη, όπου αναμένονται προσφορές μέχρι τον Μάρτη, καθώς και για τον διεθνή διαγωνισμό που προκηρύχθηκε χθες για την εξόρυξη πετρελαίων στις τρεις προαναφερθείσες περιοχές.

    Επίσης, ο κ. Μανιάτης ενημέρωσε τον κ. Παπαδήμο για την διαδικασία στελέχωσης του φορέα που θα συντονίζει τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

    [05] Ο Πανιώνιος μπήκε με το... δεξί στο 2012

    Μόλις την τέταρτη εφετινή νίκη στο πρωτάθλημα και την πρώτη μετά από... αφλογιστία 37 ημερών σημείωσε ο Πανιώνιος. Με τον Άκη Μάντζιο στον πάγκο, οι «κυανέρυθροι» επικράτησαν 2-0 του Αστέρα Τρίπολης στη Νέα Σμύρνη, σε αναμέτρηση για τη 15η αγωνιστική, και πήραν βαθμολογική «ανάσα», ακριβώς στα μισά του εφετινού πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Τα τέρματα του Πανιωνίου σημείωσαν οι Κολοβός (42`) και Γουνδουλάκης (77`).

    ΠΑΣ Γιάννινα-ΟΦΗ 0-0

    Ούτε απέναντι στον ΟΦΗ κατάφερε ο ΠΑΣ Γιάννινα να δείξει τη δύναμη της έδρας του. Η ομάδα του Άγγελου Αναστασιάδη παραχώρησε «λευκή» ισοπαλία (0-0) στον ΟΦΗ. Αυτή ήταν η 4η εφετινή εντός έδρας ισοπαλία για τον «Άγιαξ της Ηπείρου», που μετρά και μία ήττα. Στην αντίπερα όχθη, οι Κρήτες παρέμειναν στην 7η θέση, ωστόσο κατάφεραν να μετριάσουν κάπως τις άσχημες εντυπώσεις που δημιούργησαν με την εντός έδρας ήττα από τον Λεβαδειακό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 3 January 2012 - 19:29:19 UTC