Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-01-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Συγκρατημένη» πτώση στα εισιτήρια των κινηματογραφικών αιθουσών το 2011
  • [02] «Τέλος εποχής» για την ιστορική Kodak
  • [03] Bήματα προόδου στη δημιουργία εμβολίων κατά ηπατίτιδας C και AIDS
  • [04] Με επικρίσεις και αρνητικά σχόλια ξεκίνησε η προβολή της ταινίας "Σιδηρά Κυρία"
  • [05] "Τεστ αντοχής" για το πυρηνικό εργοστάσιο Κοζλοντούι στη Βουλγαρία

  • [01] «Συγκρατημένη» πτώση στα εισιτήρια των κινηματογραφικών αιθουσών το 2011

    Πειρατές, μάγοι, στρουμφάκια, λύκοι και βρυκόλακες έσπασαν τα ταμεία των κινηματογράφων το 2011.

    Διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα της ύφεσης, παρότι την χρονιά που πέρασε η πτώση των εισιτηρίων στην χώρα μας, ήταν περίπου 7% σε σχέση με το 2010. Τηρουμένων των αναλογιών «η πτώση ήταν αναμενόμενη και κατά κάποιον τρόπο "ικανοποιητική"», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Διανομέων (ΕΔΙΚΤΕ), Ειρήνη Σουγανίδου.

    Φαίνεται ότι συγκριτικά με όσα συμβαίνουν στην ελληνική αγορά, η οικονομική κρίση δεν έχει χτυπήσει τις κινηματογραφικές αίθουσες στον βαθμό που συμβαίνει σε άλλες επιχειρήσεις, διαπιστώνει ο αιθουσάρχης Σωτήρης Γεωργιόπουλος, ιδιοκτήτης της οικογενιακής επιχείρησης Δαναός, εδώ και 40 χρόνια.

    Είναι γεγονός ότι παρά την κρίση αλλά και τους ανταγωνιστές του κινηματογράφου - καφετέριες, ποδόσφαιρο και τηλεόραση-, η σκοτεινή αίθουσα προσφέρει διέξοδο , έστω και σύντομη , από την σκληρή πραγματικότητα. Κάτι που συνέβαινε πάντα, επιβεβαιώνουν οι παλαιότεροι. Και στο μεγάλο Κραχ του 30 στις ΗΠΑ, ο κινηματογράφος είχε άνθηση.

    Αναμφισβήτητα, μια τάση προσαρμογής της τιμής των εισιτηρίων στο βαλάντιο των ελλήνων θεατών και τα πακέτα προσφορών που δίνει η αγορά των πολυκινηματογράφων, αλλά και μεμονωμένες αίθουσες, βοηθούν στην προσέλευση θεατών. Για παράδειγμα τα Ster Cinemas, μείωσαν μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2011 το εισιτήριο στα 6,5 ευρώ. «Αρχικά στη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα και από τον Δεκέμβριο του 2011 και στην Αθήνα», λέει ο γενικός διευθυντής της εταιρίας Γιάννης Κουντούρης. Και «θα διατηρήσουμε αυτή τη μείωση, έως ότου δούμε σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας», προσθέτει.

    Τη χρονιά που πέρασε, οι αλυσίδες κινηματογράφων και οι μεμονωμένες αίθουσες πώλησαν 10.900.000 εισιτήρια, σχεδόν 1.210.000 χιλιάδες λιγότερα από το 2010.

    Στη λίστα των 15 top στη χώρα μας πρώτοι έρχονται οι "Πειρατές της Καραϊβικής: Σε άγνωστα νερά"(396.000 εισιτηρια), ο "Χάρυ Πότερ και ο κλήρος του θανάτου" (347.000), τα στρουμφάκια "Smurfs" (προς το παρόν 283.000 και συνεχίζεται), το θρίλερ επιστημονικής φαντασίας "The Twilight Saga: Η χαραυγή" (μέχρι στιγμής 270.000 και συνεχίζεται).

    Στην πέμπτη θέση εισιτηρίων στη χώρα μας , έρχεται "Ο Τουρίστας" με την Αντζελίνα Τζολί και τον Τζόνι Ντεπ, (267.000), ακολουθούν το "Hangover No2" (244.000)και οι χολιγουντιανοί "Αθάνατοι" (μέχρι στιγμής 243.500).

    Δέκατος στη λίστα "Ο Μαύρος Κύκνος" έκοψε 213.000 εισιτήρια, ενώ η τελευταία ταινία του Γούντι Αλεν "Μεσάνυχτα στο Παρίσι", που συνεχίζεται ακόμη, έχει μέχρι στιγμής κόψει 212.000 εισιτήρια και προηγείται από τον "Λόγο του βασιλιά" ( 206.000).

    Όσο για τις ελληνικές ταινίες, το "Τανγκό των Χριστουγέννων" του Νίκου Κουτελιδάκη έχει φτάσει στον ένα μήνα προβολής του τα 182.515 εισιτήρια και συνεχίζει σταθερά, όπως και το σίκουελ της "Νήσου Νο 2". "Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού" του Αντώνη Αγγελόπουλου, στις δύο εβδομάδες προβολής του έχει κόψει 170.000 εισιτήρια."Η Λούφα και παραλλαγή :Σειρήνες στη Στεριά" του Νίκου Περάκη έκοψε 155.000 εισιτήρια.

    [02] «Τέλος εποχής» για την ιστορική Kodak

    Η εταιρία φωτογραφικών προϊόντων Kodak ετοιμάζεται να κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να ζητήσει την προστασία του Άρθρου 11, δηλαδή του αντίστοιχου Άρθρου 99 στις ΗΠΑ και να κηρύξει πτώχευση, αναφέρει σε χθεσινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Wall Street Journal.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η τελευταία ελπίδα για να αποφύγει η εταιρία την χρεωκοπία έγκειται στο να πουλήσει κάποιες πατέντες ψηφιακής τεχνολογίας που διαθέτει.

    Η εταιρία, η οποία ιδρύθηκε το 1892, βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση από τα τέλη της δεκαετίας του '90 όταν άρχισε να πλήττεται εξαιτίας της εξάπλωσης των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών.

    [03] Bήματα προόδου στη δημιουργία εμβολίων κατά ηπατίτιδας C και AIDS

    Βρετανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα από την πρώτη κλινική δοκιμή ενός εμβολίου κατά της χρόνιας ηπατίτιδας C, ενώ αμερικανοί συνάδελφοί τους παρουσίασαν εξίσου ενθαρρυντικά ευρήματα από μια κλινική δοκιμή σε πειραματόζωα ενός εμβολίου κατά ενός ιού συγγενικού του AIDS.

    Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον καθηγητή Πολ Κλένερμαν, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερς, κατάφεραν να ξεπεράσουν τις μεγάλες ως τώρα δυσκολίες που δημιουργεί το γεγονός ότι ο ιός της ηπατίτιδας C συνεχώς αλλάζει εμφάνιση, με συνέπεια να είναι πολύ δύσκολος στόχος. Η δυσκολία επιτείνεται από το ότι υπάρχουν έξι διαφορετικά στελέχη του ιού και είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί ένα εμβόλιο έναντι όλων.

    Ο ιός μπορεί να περάσει απαρατήρητος για χρόνια, αλλά στο μεταξύ να έχει κάνει μεγάλη ζημιά στον οργανισμό, ιδίως στο ήπαρ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι περίπου 170 εκατ. άνθρωποι διεθνώς έχουν μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας C, ο οποίος εξαπλώνεται ιδίως από μεταγγίσεις μολυσμένου αίματος και από χρήση μολυσμένων συριγγών που κάνουν οι τοξικομανείς.

    Ο ιός μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο σε αρκετούς ασθενείς με αντι-ιικά φάρμακα (όπως η ιντερφερόνη και η ριμπαβιρίνη), όμως ένα εμβόλιο -που δεν υπάρχει ακόμα- θα αποτελούσε σημαντική πρόοδο για την καταπολέμηση της νόσου. Το νέο πιλοτικό εμβόλιο στοχεύει στην εσωτερική βιολογική «μηχανή» του ιού και όχι στη συνεχώς μεταλλασσόμενη εξωτερική επιφάνειά του. Η κλινική δοκιμή (που βρίσκεται ακόμα στην πρώτη φάση της) σε 41 εθελοντές έδωσε κατ' αρχήν ενθαρρυντικά αποτελέσματα και έδειξε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές. Οι Βρετανοί ερευνητές τροποποίησαν γενετικά ένα ιό του κοινού κρυολογήματος εισάγοντας σε αυτόν γενετικό υλικό από τον ιό της ηπατίτιδας C, έτσι ώστε να ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα προκειμένου αυτό να στρέφεται κατά του ιού της ηπατίτιδας. Οι 41 εθελοντές όντως ανέπτυξαν για ένα έτος μια πολύ ισχυρή αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματός τους, χωρίς να εμφανίσουν σημαντικές παρενέργειες.

    Θα ακολουθήσουν οι επόμενες φάσεις των κλινικών δοκιμών, που θα δείξουν καλύτερα την αποτελεσματικότητα του πειραματικού εμβολίου. Σε αυτό το επόμενο στάδιο το εμβόλιο θα χορηγηθεί σε άτομα που δεν έχουν τον ιό, αλλά κινδυνεύουν να μολυνθούν από αυτόν, για να φανεί αν το εμβόλιο πράγματι προστατεύει. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, θα χρειαστούν πολλές ακόμα έρευνες και αρκετά χρόνια δοκιμών πριν βγει στην αγορά ένα εμβόλιο.

    Εξάλλου στις ΗΠΑ, ερευνητές με επικεφαλής τον ιολόγο Νταν Μπαρούχ του Ιατρικού Κέντρου «Μπεθ Ίσραελ» της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Nature», δημιούργησαν ένα εμβόλιο που προστατεύει τις μαϊμούδες να μην μολυνθούν από τον ιό SIV, που είναι συγγενικός του ιού HIV, ο οποίος προκαλεί AIDS στους ανθρώπους. Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι η νέα έρευνα συνιστά πρόοδο για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού ανθρώπινου εμβολίου για το AIDS. Επειδή ο ιός HIV δεν μολύνει τις μαϊμούδες, ο ιός SIV θεωρείται ο καταλληλότερος για να ελεγχθούν σε αυτές εμβόλια, πριν αυτά δοκιμαστούν στους ανθρώπους. Οι δοκιμές έδειξαν ότι το νέο πειραματικό εμβόλιο μειώνει κατά τουλάχιστον 80% τις πιθανότητες των μαϊμούδων να μολυνθούν από τον ιό SIV. Οι ερευνητές που εστιάζουν στις προσπάθειές τους στο εμβόλιο κατά του HIV και του AIDS, αναμένεται να αξιοποιήσουν τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου κατά του ιού SIV, ώστε να κάνουν βελτιώσεις στο δικό τους έργο.

    [04] Με επικρίσεις και αρνητικά σχόλια ξεκίνησε η προβολή της ταινίας "Σιδηρά Κυρία"

    Έντονες επικρίσεις και αρνητικά σχόλια διατυπώνουν για την κινηματογραφική παραγωγή «Η Σιδηρά Κυρία», πρώην συνεργάτες και υπουργοί τής πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, 86χρονης λαίδης Μάργκαρετ Θάτσερ.

    Η πρώτη επίσημη προβολή της ταινίας στην Αγγλία έγινε χθες το βράδυ στο Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, παρουσία εξακοσίων προσκεκλημένων, μεταξύ αυτών και οι ηθοποιοί Μέριλ Στριπ και Τζιμ Μπρόντμπεντ, οι οποίοι υποδύονται τους ρόλους της Μάργκαρετ και του Ντένις Θάτσερ.

    Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών σε κυβερνήσεις της Θάτσερ, Ντάγκλας Χέρντ, επίσης μεταξύ των προσκεκλημένων, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα του Λονδίνου «Ίβνινγκ Στάνταρντ» χαρακτήρισε την ταινία «"μακάβρια", που παρουσιάζει τη Μάργκαρετ Θάτσερ ως ξεμωραμένη γυναίκα».

    «Η κινηματογραφική αυτή ταινία είπε» ο Ντάγκλας Χερντ «αν και δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την εξαιρετική απόδοση της Μέριλ Στριπ, έχει μία μακάβρια ποιότητα. Οι σκηνές παρουσιάζουν μία γυναίκα που δεν είναι στα καλά της».

    Ο Νόρμαν Τέμπιτ ένας από τους πλέον έμπιστους υπουργούς της Μάργκαρετ Θάτσερ, δήλωσε ότι δεν ήταν υστερική και υπερβολικά συναισθηματική, όπως την παρουσιάζει η κινηματογραφική ταινία. Ο λόρδος Μπελ, ο άνθρωπος που δημιούργησε το «ίματζ» της Μάργκαρετ Θάτσερ στον δρόμο της προς την πρωθυπουργία, δήλωσε ότι δεν είδε την κινηματογραφική ταινία, ούτε προτίθεται να την δει.

    Η «Ίβνινγκ Στάνταρντ» σε σχετικό δημοσίευμά της και επικαλούμενη πληροφορίες από το στενό περιβάλλον της λαίδης Θάτσερ, σημειώνει οτι «η άλλοτε Σιδηρά Κυρία δεν πρόκειται να δει την κινηματογραφική παραγωγή».

    Η κ. Θάτσερ 86, ετών σήμερα, και με σοβαρά προβλήματα υγείας, ζει σε ένα διαμέρισμα στην ακριβή περιοχή του Λονδίνου Μπελγκρέβια, και την φροντίζει μία οικιακή βοηθός.

    Η εφημερίδα «Ντέιλι Μέιλ» σε πρόσφατο δημοσίευμά της σημειώνει ότι τα δίδυμα παιδιά τής Μάργκαρετ Θάτσερ, ο Μαρκ και η Κάρολ, άφησαν τη μητέρα τους να περάσει μόνη της τις ημέρες των Χριστουγέννων και του νέου έτους, ενώ αυτοί ήταν στην Καραϊβική και σε χιονοδρομικό κέντρο της Ελβετίας, αντιστοίχως.

    [05] "Τεστ αντοχής" για το πυρηνικό εργοστάσιο Κοζλοντούι στη Βουλγαρία

    Η κατάρτιση ενός σχεδίου αντίδρασης σε περίπτωση ρήγματος στον τοίχο του υδρολογικού συστήματος "Ζελέζνι Βράτα" (Σιδηρά Πύλη), που βρίσκεται σε απόσταση 250 χιλιομέτρων από το βουλγαρικό πυρηνικό σταθμό Κοζλοντούι, στα σερβο-ρουμανικά σύνορα, περιλαμβάνεται στις συστάσεις της έκθεσης για τα "τεστ αντοχής" (stress tests) στο συγκεκριμένο πυρηνικό σταθμό.

    Σήμερα, η Πυρηνική Ρυθμιστική Επιτροπή αναμένεται να καταθέσει τα πλήρη αποτελέσματα των "τεστ αντοχής", που αφορούν το Κοζλοντούι, αλλά και παρόμοιων ελέγχων που σχετίζονται με το σχέδιο της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε.

    Σημειώνεται ότι μετά το ατύχημα στη Φουκουσίμα, όλοι οι ευρωπαϊκοί πυρηνικοί σταθμοί υποχρεώθηκαν σε παρόμοια τεστ, προκειμένου να διαπιστωθεί η τυχόν αναγκαιότητα λήψης επιπρόσθετων μέτρων για τη βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας.

    Ήδη, από το Νοέμβριο του 2011, ο εκτελεστικός διευθυντής του Κοζλοντούι Αλεξάντερ Νικόλοφ είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή του στη βουλγαρική ραδιοφωνία ότι η έκθεση περιλαμβάνει ορισμένες συστάσεις, όπως η παραπάνω.

    Σε ό,τι αφορά στο Μπέλενε, τα αποτελέσματα από τις εκτιμήσεις που έγιναν στη βάση της μεθοδολογίας και των σκοπών των ευρωπαϊκών "τεστ αντοχής", θα χρησιμοποιηθούν ως ένα από τα στοιχεία για την αδειοδότηση του έργου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 5 January 2012 - 11:29:17 UTC