Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-01-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πιέσεις για άμεση εφαρμογή των δεσμεύσεων
  • [02] Συνεδριάζει σήμερα η ΓΣΕΕ
  • [03] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι φαρμακοποιοί
  • [04] Έμφαση στις κοινωνικές παροχές το 2012
  • [05] Κυριαρχία των ισλαμιστών στην μετά Μπουμπάρακ εποχή
  • [06] Ο «Φάουστ» στο Μέγαρο Μουσικής
  • [07] Τα υποκατάστατα δεν βοηθούν...
  • [08] Την Αθήνα επισκέπτεται ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ
  • [09] Συγκέντρωση της ΓΕΝΟΠ στα δικαστήρια για τη δίκη των συνδικαλιστών
  • [10] Mειώση κατά 2,4% στις χορηγήσεις δανείων τον Νοέμβριο
  • [11] Εικοσιέξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση στο Πακιστάν
  • [12] Γιατροί στις «πιάτσες» τοξικομανών, για να τους υποβάλλουν σε δωρεάν εξετάσεις
  • [13] Κατολίσθηση στοίχισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους στη Βραζιλία
  • [14] Νέο θανατηφόρο κρούσμα της γρίπης των πτηνών στην Ινδονησία

  • [01] Πιέσεις για άμεση εφαρμογή των δεσμεύσεων

    Μακρά τηλεφωνική επικοινωνία είχε χθες ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, όπου συζήτησαν, κατά βάση, θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως η πορεία του PSI, η εφαρμογή των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα κλπ.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γάλλος Πρόεδρος ήταν θετικός σχετικά με το PSI και το πώς εξελίσσεται, ενώ προσφέρθηκε να βοηθήσει η γαλλική πλευρά για την επιτυχή έκβαση της διαπραγμάτευσης. Δεν ήταν το ίδιο θετικός κατά τη συζήτηση της εφαρμογής, από την ελληνική πλευρά, των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Σαρκοζί κινήθηκε στο κλίμα των δηλώσεων που είχε κάνει νωρίτερα η κ. Μέρκελ, προειδοποιώντας, ουσιαστικά, πως αν η Ελλάδα δεν υλοποιήσει τις αποφάσεις, δεν θα μπορέσει να προχωρήσει το σχέδιο στήριξης της χώρας.

    Νωρίτερα ο κ. Παπαδήμος είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο συζήτησε για περισσότερο από 90 λεπτά, σε μια συζήτηση που, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, έγινε σε θετικό κλίμα. Τα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση πρωθυπουργού και Προέδρου της ΝΔ ήταν τα θέματα της ατζέντας της τρόικας (PSI, επικουρικές συντάξεις, μισθολογικό κόστος κλπ) αλλά και το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης μέχρι τις εκλογές, χωρίς, βέβαια, να προσδιοριστεί ημερομηνία.

    Κατά τη συζήτηση έγινε ανταλλαγή απόψεων για όλα αυτά τα θέματα, χωρίς, πάντως να υπάρξει συγκεκριμένη κατάληξη. Τόσο ο κ. Παπαδήμος, όσο και ο κ. Σαμαράς έθεσαν ανοιχτά όλα τα θέματα και εξέθεσαν τις απόψεις τους για τα ζητήματα που συζητήθηκαν. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από την πλευρά του κ. Σαμαρά υπήρξε θετική διάθεση τόσο για τη στήριξη της κυβέρνησης, όσο και για την προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση αυτό το διάστημα.

    Σχετικά με τις εκλογές, έγινε αναφορά στο χρονοδιάγραμμα των υποχρεώσεων της κυβέρνησης, το οποίο, όπως όλα δείχνουν φθάνει μέχρι τα μέσα ή τα τέλη Μαρτίου.

    Σήμερα ο κ. Παπαδήμος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη.

    [02] Συνεδριάζει σήμερα η ΓΣΕΕ

    Η επιβολή πλαφόν στο ύψος του 14ου μισθού, η κατάργηση ή ο περιορισμός των "αυτόματων" αυξήσεων στους μισθούς που προβλέπονται από τις συλλογικές συμβάσεις μέσω των ωριμάνσεων και το πάγωμα των μισθών για την επόμενη τριετία είναι ορισμένες από τις προτάσεις που συζητώνται μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων ενόψει του κοινωνικού διαλόγου για τα εργασιακά.

    Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και του ΣΕΤΕ συνεδρίασαν στα γραφεία του ΣΕΒ, σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε κοινές θέσεις ενόψει του κοινωνικού διαλόγου. Στη συνάντηση είχε προσκληθεί και η ΓΣΕΕ η οποία όμως δεν παρέστη, καθώς εκκρεμεί συνεδρίαση της διοίκησης της Συνομοσπονδίας για τα θέματα αυτά.

    Για τον 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα οι πληροφορίες αναφέρουν, συγκεκριμένα, ότι μια από τις προτάσεις είναι να καταβάλλεται όπως ισχύει σήμερα στους εργαζόμενους που εισπράττουν αποδοχές μέχρις ενός ορισμένου ύψους αλλά όχι και στους εργαζόμενους με υψηλούς μισθούς, τα στελέχη κλπ. Θεωρείται - σύμφωνα με τις ίδιες προτάσεις - στις σημερινές συνθήκες υπερβολή να εισπράττουν οι υψηλόμισθοι υποχρεωτικά έναν ακόμη πλήρη μισθό ακόμη και από επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δεινή θέση, κάνουν απολύσεις κλπ. Δεν διευκρινίζεται ωστόσο ποιό είναι το όριο μισθού που θα τεθεί για τον περιορισμό του "δώρου".

    Θετικά αντιμετωπίζονται οι εισηγήσεις για μείωση του μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικές εισφορές κλπ.) με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει αναπλήρωση για έσοδα των ταμείων. Αντίθετα δεν φαίνεται να κερδίζουν έδαφος οι προτάσεις για μείωση του κατώτατου μισθού.

    Σήμερα, συνεδριάζει η Διοίκηση της ΓΣΕΕ, η οποία θα εξετάσει τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον πρωθυπουργό και τις προτάσεις των εργοδοτών προκειμένου να αποφασίσει αν η Συνομοσπονδία θα συνεχίσει το διάλογο με τον ΣΕΒ και τους εκπροσώπους των εμπόρων και των επαγγελματοβιοτεχνών.

    [03] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι φαρμακοποιοί

    Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους μέχρι την Παρασκευή αποφάσισαν χθες το βράδυ οι φαρμακοποιοί της Αθήνας και του Πειραιά, έπειτα από μια έντονη συνεδρίαση.

    Αυτό σημαίνει ότι μέχρι την Παρασκευή οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακά τους, καθώς οι φαρμακοποιοί δεν θα χορηγούν με πίστωση φάρμακα στους ασφαλισμένους σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος από την πλευρά του, διεμήνυσε στους φαρμακοποιούς ότι το υπουργείο θα προχωρήσει σε κατάργηση των συμφωνιών των ασφαλιστικών ταμείων με τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους και στην κατάρτιση μεμονωμένων συμβάσεων με φαρμακεία, εάν συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.

    [04] Έμφαση στις κοινωνικές παροχές το 2012

    Έμφαση στις κοινωνικές παροχές δίνει ο δήμος Αθηναίων στον προϋπολογισμό του 2012, ο οποίος ψηφίσθηκε από το δημοτικό συμβούλιο, με 26 ψήφους υπέρ και 17 ψήφους κατά. Με μειωμένο τον προϋπολογισμό κατά 80 περίπου εκατ. ευρώ, συγκριτικά με το 2011 και 180 εκατ. ευρώ μειωμένο συγκριτικά με το 2010, ο φετινός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 820 εκατ. ευρώ.

    Το φετινό σχέδιο «κοινωνικής ανασυγκρότησης και αλληλεγγύης» ανέρχεται σε 35 εκατ. ευρώ. Με τα χρήματα αυτά, ο δήμος Αθηναίων θα προχωρήσει σε ενίσχυση του Ιδρύματος Αστέγων, αλλά και χρηματοδότηση νέων θεσμών, προκειμένου να αντιμετωπισθεί ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός αστέγων και απόρων δημοτών.

    Θα λειτουργήσει Κέντρο Ημέρας, που θα προσφέρει στους αστέγους τη δυνατότητα να καλύπτουν ανάγκες προσωπικής υγιεινής. Θα δημιουργηθεί το πρώτο Καταφύγιο Νύκτας, για διανυκτέρευση και πρωινή σίτιση αστέγων. Μονάδα Βραχείας Φιλοξενίας θα λειτουργήσει για ηλικιωμένους και αστέγους, μη δυνάμενους να επανενταχθούν.

    Έχει σχεδιασθεί πρόγραμμα Παροχής Υπηρεσιών Φύλαξης Βρεφών και Νηπίων, καθώς και πρόγραμμα προστασίας για τα παιδιά του δρόμου.

    Με την Κάρτα Υγείας Δημότη θα διασυνδεθούν τα δημοτικά Κέντρα Πρόληψης με τα νοσοκομεία Ελπίς, Πατησίων, Πολυκλινική. Έχουν σχεδιασθεί προγράμματα εξέτασης και προληπτικού εμβολιασμού στα σχολεία, τις Λέσχες Φιλίας και σε ευπαθείς ομάδες.

    Σε ό,τι αφορά σε άλλους τομείς παρεμβάσεων, 32,5 εκατ. ευρώ θα δοθούν για αναπλάσεις δημοσίων χώρων, κατασκευή δικτύων αποχέτευσης, κατασκευή τεσσάρων βρεφονηπιακών σταθμών, δυο Κέντρων Πρόληψης Υγείας, ίδρυση Βιομηχανικού Μουσείου κ.α..

    Για φέτος έχουν δεσμευθεί 17 εκατ. ευρώ, από τα 150 εκατ. ευρώ που θα δοθούν ως απαλλοτριώσεις για δεσμευμένους χώρους.

    [05] Κυριαρχία των ισλαμιστών στην μετά Μπουμπάρακ εποχή

    Οι ισλαμιστές ελπίζουν να εδραιώσουν τον έλεγχό τους στην κάτω βουλή στον σημερινό τρίτο και τελευταίο γύρο των πρώτων εκλογών στη χώρα μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ, που όμως επισκιάζεται από την απειλή ενός φιλελεύθερου κόμματος να απέχει από τις εκλογές για την άνω βουλή.

    Το κόμμα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η οποία ήταν εκτός νόμου επί των ημερών του Μουμπάρακ, μοιάζει να είναι ο μεγάλος κερδισμένος μετά την εξέγερση που τον ανέτρεψε, χάρη στην καλή οργάνωση που διέθετε στη βάση.

    Οι ισλαμιστές διαφόρων παρατάξεων εκτιμάται ότι θα καταλάβουν έως και το 60% των εδρών στην κάτω βουλή (οι οποίες είναι συνολικά 498), με την Αδελφότητα να υπολογίζει ότι θα έχει το 41%.

    Η κυριαρχία των ισλαμιστών αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά το νέο Σύνταγμα που θα καταρτίσει η 100μελής Συντακτική Συνέλευση που θα επιλέξει το κοινοβούλιο.

    Η Αδελφότητα υπόσχεται πως όλοι οι αιγύπτιοι θα έχουν λόγο στην διαδικασία κατάρτισης του νέου Συντάγματος. Όμως οι εκλογικές επιδόσεις των ισλαμιστών έχουν θορυβήσει ορισμένους φιλελεύθερους αιγύπτιους και δυτικές κυβερνήσεις οι οποίες στο παρελθόν υποστήριζαν τον Μουμπάρακ.

    "Με την εξαίρεση των κομμάτων που ανήκουν στον δικό μας συνασπισμό θα τηρήσουμε ίσες αποστάσεις από όλα τα κόμματα", δήλωσε ο Ισάμ αλ Εριάν, δεύτερος τη τάξει στο κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης των Αδελφών Μουσουλμάνων.

    "Μέχρι τώρα, έχουμε αρχίσει περιορισμένες διαβουλεύσεις για να πάρουμε τις γνώμες των παρατάξεων, των κοινοβουλευτικών σωμάτων και διαφόρων κομμάτων αλλά δεν θα ανακοινώσουμε τις συμμαχίες ώσπου το κοινοβούλιο να αναλάβει καθήκοντα".

    Η πρώτη συνεδρίαση της νέας βουλής αναμένεται να γίνει την 23η Ιανουαρίου.

    [06] Ο «Φάουστ» στο Μέγαρο Μουσικής

    Τον Φάουστ, μια από τις αγαπημένες όπερες του κοινού παγκοσμίως, η οποία έχει να παρουσιαστεί στην Ελλάδα από την δεκαετία του '90, ανεβάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή στις 20 Ιανουαρίου 2012 και για οκτώ μόνο παραστάσεις, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη.

    To έργο, μια από τις δημοφιλέστερες γαλλικές όπερες, βασίζεται στην διάσημη τραγωδία του Γκαίτε, όπου ο ηλικιωμένος επιστήμονας Φάουστ πουλά τη ψυχή του στον Μεφιστοφελή, με αντάλλαγμα τη νιότη και τον έρωτα. Στο επίκεντρο της όπερας δεν βρίσκεται τόσο ο ίδιος Φάουστ όσο η Μαργαρίτα, που μεταμορφώνεται χάρη στον έρωτα και τελικά πληρώνει σκληρά τις επιλογές της.

    Την ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής διευθύνει για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, ο αρχιμουσικός Μύρων Μιχαηλίδης, ο οποίος έχει διευθύνει μερικές από τις σημαντικότερες συμφωνικές ορχήστρες, όπως μεταξύ άλλων, τις Συμφωνικές ορχήστρες του Βερολίνου, της Ρώμης, της Ιερουσαλήμ και του Μεξικού, τη Φιλαρμονική του Βουκουρεστίου και της Μπρατισλάβα, την Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Πράγας, καθώς και όλες τις ελληνικές ορχήστρες.

    Ο σκηνοθέτης και διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ, Ρενάτο Τζανέλλα με πολυετή θητεία στην διεύθυνση του μπαλέτου της όπερας της Βιέννης, τοποθετεί την υπόθεση σε μια παλιά άδεια αίθουσα διδασκαλίας.

    Τον ρόλο του Φάουστ θα ερμηνεύσει ο αμερικάνος τενόρος Έρικ Κάτλερ, ο οποίος έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια στα μεγαλύτερα Λυρικά Θέατρα του κόσμου, όπως η Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης, η Ροάγιαλ 'Όπερα του Λονδίνου και η Όπερα του Παρισιού, ενώ η εμφάνιση του με την 'Αννα Νετρέμπκο στους "Πουριτανούς" του Μπελίνι θεωρείται από τα high lights της καριέρας του.

    [07] Τα υποκατάστατα δεν βοηθούν...

    Τα έμπλαστρα και οι τσίχλες νικοτίνης δεν βοηθούν αποτελεσματικά τους καπνιστές να κόψουν για πάντα το τσιγάρο, ακόμη και όταν αυτές οι θεραπείες συνδυάζονται με συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης, υποστηρίζει μια αμερικανική έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    "Η έρευνα αυτή δείχνει ότι τα υποκατάστατα νικοτίνης, όπως τα έμπλαστρα και οι τσίχλες, δεν είναι πιο αποτελεσματικά στη διακοπή του καπνίσματος απ' ότι αν προσπαθούσε κάποιος μόνος του, χωρίς αυτά", δήλωσε ο Χίλελ Άλπερτ, της σχολής δημόσιας υγιεινής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ο βασικός συγγραφέας της έρευνας που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της επιθεώρησης Tobacco Control.

    Οι ερευνητές επικέντρωσαν τη μελέτη τους σε 787 ενήλικους καπνιστές από τη Μασαχουσέτη που είχαν πρόσφατα κόψει το τσιγάρο. Τους παρακολούθησαν σε τρεις διαδοχικές περιόδους: 2001-2, 2003-4 και 2005-6. Οι συμμετέχοντες όφειλαν να δηλώσουν τι είδους υποκατάστατα χρησιμοποιούσαν --έμπλαστρα, τσίχλες, ρινικά σπρέι ή πίπες-- καθώς και πόσο χρονικό διάστημα ακολούθησαν, χωρίς διακοπή, αυτή τη θεραπεία. Έπρεπε επίσης να διευκρινίσουν αν στην προσπάθειά τους να κόψουν το τσιγάρο λάμβαναν βοήθεια από κάποιο γιατρό ή άλλον ειδικό.

    Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σχεδόν το ένα τρίτο απ' όσους είχαν κόψει το τσιγάρο, τελικά ξανάρχισαν το κάπνισμα. Εξετάζοντας αυτούς που επέστρεψαν στην κακιά συνήθειά τους, οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία διαφορά μεταξύ όσων είχαν χρησιμοποιήσει υποκατάστατα επί έξι και πλέον εβδομάδες και εκείνων που δεν χρησιμοποίησαν τίποτα.

    [08] Την Αθήνα επισκέπτεται ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ

    Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Έχουντ Μπάρακ.

    Στις 10:30 το πρωί ο κ. Μπάρακ θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογο του Δημήτρη Αβραμόπουλο με τον οποίο αναμένεται να συζητήσουν θέματα που αφορούν στην πορεία των διμερών σχέσεων καθώς και στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο κ. Μπάρακ θα γίνει επίσης δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    [09] Συγκέντρωση της ΓΕΝΟΠ στα δικαστήρια για τη δίκη των συνδικαλιστών

    Σήμερα πραγματοποιείταιη δίκη των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ που συνελήφθησαν, στις 24 Νοεμβρίου, έξω από το κτίριο της Διεύθυνσης Πληροφορικής της επιχείρησης στη Λεωφόρο Μεσογείων, που τελούσε υπό κατάληψη από την Ομοσπονδία.

    Η ΓΕΝΟΠκάλεσε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων το πρωί, ενώ επικαλείται μηνύματα συμπαράστασης από συνδικάτα και βουλευτές ευρωπαϊκών και τρίτων χωρών.

    Η ΓΕΝΟΠ οργανώνει και διεθνή καμπάνια μέσω του site LabourStart (LS), σε συνεργασία με τη ΓΣΕΕ, τη Διεθνή Συν/δία Συνδικάτων κ.α., συγκεντρώνοντας 6.000 υπογραφές από 103 χώρες.

    [10] Mειώση κατά 2,4% στις χορηγήσεις δανείων τον Νοέμβριο

    Περαιτέρω επιβράδυνση εμφάνισε ο ρυθμός χρηματοδότησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών από το πιστωτικό σύστημα της χώρας τον Νοέμβριο.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος το χρέος του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας υποχώρησε στο τέλος Νοεμβρίου στα 249,9 δισ. ευρώ από 257,8 δισ. ευρώ που ήταν στις αρχές του έτους. Έτσι σε δωδεκάμηνη βάση (Νοέμβριος 2010 - Νοέμβριος 2011) η χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών εμφάνισε μείωση κατά 2,4% έναντι μείωσης 2,2% που παρουσίασε τον Οκτώβριο. Ειδικότερα το Νοέμβριο οι αποπληρωμές υφιστάμενων δανείων ξεπέρασαν κατά 1,2 δισ. ευρώ τις αντίστοιχες νέες εκταμιεύσεις καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενη αρνητική επίδοση.

    Το χρέος των νοικοκυριών σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια υποχώρησε το Νοέμβριο στα 113,3 δισ. ευρώ από 118,1 δισ. ευρώ που ήταν στις αρχές του έτους. Έτσι σε δωδεκάμηνη βάση η χρηματοδότηση των νοικοκυριών εμφάνισε μείωση κατά 3,8% το Νοέμβριο έναντι μείωσης 3,6% τον Οκτώβριο. Την μεγαλύτερη μείωση - κατά 6,7% -εμφανίζουν σε δωδεκάμηνη βάση οι χορηγήσεις καταναλωτικών δανείων με αποτέλεσμα το υπόλοιπο τους να υποχωρήσει στα 33,1 δισ. ευρώ από 35 δισ. ευρώ που ήταν στις αρχές του έτους. Στα στεγαστικά δάνεια καταγράφεται μείωση 2,7% από 2,4% τον Οκτώβριο με συνολικό τους υπόλοιπο να περιορίζεται στα 78,5 δισ. ευρω από 80,5 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2010.

    [11] Εικοσιέξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση στο Πακιστάν

    Εικοσιέξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 60 τραυματίσθηκαν σε βομβιστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε σε στάση λεωφορείου στην αγορά του Τζαμρούντ του Πακιστάν, μίας από τις μεγαλύτερες πόλεις της περιοχής του Χιμπέρ, στη μεθόριο με το Αφγανιστάν, όπου βρίσκονται τα κρησφύγετα των ταλιμπάν και της Αλ-Κάιντα, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές ασφαλείας.

    Στο νοτιο-ανατολικό Αφγανιστάν, τέσσερις καμικάζι επετέθησαν σήμερα εναντίον δημοσίου κτιρίου, όπου στεγάζεται η διεύθυνση επικοινωνιών της πόλης Σαράνα, της επαρχίας Πάκτικα, σκοτώνοντας τουλάχιστον δύο αστυνομικούς, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

    Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, οι δύο από τους καμικάζι σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία.

    [12] Γιατροί στις «πιάτσες» τοξικομανών, για να τους υποβάλλουν σε δωρεάν εξετάσεις

    Στις «πιάτσες» τοξικομανών της Θεσσαλονίκης, βγαίνουν από σήμεραγιατροί και νοσηλευτές για να συναντήσουν από κοντά, να γνωρίσουν και να βοηθήσουν εξαρτημένα άτομα, που δεν έχουν ενταχθεί, μέχρι στιγμής, σε κάποιο πρόγραμμα θεραπείας. Ειδικό όχημα, της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Praksis», από τις 12 μέχρι τις 3, αύριο το μεσημέρι, θα βρίσκεται μπροστά στο πάρκο «Ξαρχάκου», δίπλα στην πλατεία της ΧΑΝΘ και οι γιατροί θα ενημερώσουν αρχικά τους ενδιαφερόμενους για τις μολυσματικές ασθένειες και τους τρόπους πρόληψης. Στη συνέχεια, όσοι χρήστες ενδιαφέρονται, μπορούν να υποβληθούν σε εξετάσεις - εξπρές (rapid test), για ηπατίτιδα και Aids, δωρεάν.

    Η δράσεις ενημέρωσης των εξαρτημένων ατόμων, για τις μολυσματικές - μεταδιδόμενες ασθένειες, υλοποιείται από το Κέντρο Κοινωνικής Επανένταξης και το Συμβουλευτικό Κέντρο της Θεραπευτικής Κοινότητας «Ιθάκη», σε συνεργασία με την ΜΚΟ «Praksis» και την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης.

    Το ειδικό όχημα θα βρίσκεται στο συγκεκριμένο χώρο, μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου, δύο φορές τη βδομάδα (κάθε Τρίτη και Τετάρτη), από τις 12 μέχρι τις 3, και μαζί με τους γιατρούς , το λοιπό προσωπικό, τους κοινωνικούς λειτουργούς και τους θεραπευτές, θα αποτελέσει για όλο αυτό το χρονικό διάστημα πρότυπη κινητή ιατρική μονάδα για εξαρτημένα άτομα κάθε ηλικίας. Όπως είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, η Κατερίνα Παπαδημητρίου, μέλος του προσωπικού κοινωνικής επανένταξης, του «ΚΕΘΕΑ - Ιθάκη», είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της Θεσσαλονίκης που θεραπευτές και ιατρικό προσωπικό θα βγουν στις «πιάτσες» για να αναζητήσουν και να βοηθήσουν εξαρτημένα άτομα.

    Η συντριπτική πλειοψηφία των εξαρτημένων, σε ναρκωτικά και άλλες ουσίες, είναι ανασφάλιστοι, δεν υποβάλλονται στις υποτυπώδεις ιατρικές εξετάσεις και εκτός από τον κίνδυνο μετάδοσης μολυσματικών νόσων, αντιμετωπίζουν και άλλα προβλήματα υγείας. «Θα βγούμε για πρώτη φορά στην «πιάτσα» για να τους αναζητήσουμε και να τους βοηθήσουμε. Οι περισσότεροι απ' αυτούς είναι τελείως απροστάτευτοι, αλλά αν καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε την εμπιστοσύνη τους, τότε είναι σίγουρο ότι θα βοηθηθούν να ξεπεράσουν κάποιες βασικές, καθημερινές ανάγκες», είπε η κ. Παπαδημητρίου.

    [13] Κατολίσθηση στοίχισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους στη Βραζιλία

    Κατολίσθηση στοίχισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους ενώ περίπου 20 ακόμη τραυματίστηκαν χθες στην πολιτεία Ρίου ντε Ζανέιρου, στη νοτιοανατολική Βραζιλία.

    Αξιωματούχοι της πολιτικής προστασίας δήλωσαν πως φοβούνται ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.

    Έπειτα από πολυήμερες σφοδρές βροχοπτώσεις στην περιοχή κατολίσθηση έπληξε την πόλη Σαπουκάια, περίπου 150 χλμ. βορειοανατολικά της πόλης Ρίου ντε Ζανέιρου, καταπλακώνοντας εν μέρει ή πλήρως οκτώ σπίτια. Ανάμεσα στους αγνοούμενους είναι μια οικογένεια που παρασύρθηκε από ένα ποτάμι λάσπης ενώ προσπαθούσε να απομακρυνθεί από την περιοχή με ένα αυτοκίνητο.

    Η συνεχιζόμενη βροχόπτωση δυσχεραίνει τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων.

    Από τις αρχές του 2012 περίπου 30.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στην πολιτεία καθώς και στη γειτονική πολιτεία Μίνας Ζεράις για να γλιτώσουν από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις.

    Τον Ιανουάριο του 2011 πάνω από 900 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από παρόμοια ακραία φαινόμενο σε ορεινή περιοχή στην πολιτεία Ρίου.

    [14] Νέο θανατηφόρο κρούσμα της γρίπης των πτηνών στην Ινδονησία

    Ένας νέος άντρας πέθανε εξαιτίας της γρίπης των πτηνών στην Ινδονησία, τη χώρα με τα περισσότερα κρούσματα του ιού Η5Ν1, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της χώρας, εκφράζοντας παράλληλα φόβους για επανεμφάνιση της επιδημίας της νόσου, δέκα ημέρες μετά την ανακοίνωση του πρώτου θανατηφόρου κρούσματος στην Κίνα.

    "Τα αποτελέσματα των εξετάσεων επιβεβαίωσαν πως πρόκειται για γρίπη των πτηνών", ανακοίνωσε ο Τιάντρα Γιόγκα, επικεφαλής της υπηρεσίας για τις μολυσματικές ασθένειες του υπουργείου και πρόσθεσε πως το θύμα ήταν 23 ετών.

    Πρόκειται για το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα τους τελευταίους τρεις μήνες στην Ινδονησία. Στις 10 Οκτωβρίου επιβεβαιώθηκε ο θάνατος από τον ιό Η5Ν1 δύο παιδιών ηλικίας δέκα και πέντε ετών. Πριν από τα δύο αυτά κρούσματα, δεν είχε καταγραφεί θάνατος εξαιτίας της γρίπης των πτηνών στην Ινδονησία από τον Μάιο του 2010.

    Από το 2003, εκατόν πενήντα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ινδονησία, σε σύνολο 339 σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 10 January 2012 - 7:29:22 UTC