Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-01-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αισιόδοξος για έξοδο από την κρίση ο πρωθυπουργός
  • [02] Θα προσέλθει στον διάλογο η ΓΣΕΕ
  • [03] Τι περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών
  • [04] Ισχυροί άνεμοι και τσουχτερό κρύο
  • [05] Το Μέγαρο Μουσικής υποδέχεται το 2012 με ειδικές τιμές για ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες
  • [06] Αντιδρά το Οικουμενικό Πατριαρχείο στις υποδείξεις της Μόσχας
  • [07] Το μικρότερο ποσοστό εκτός γάμου γεννήσεων έχει η Ελλάδα
  • [08] Δέκα χρόνια λειτουργίας για τη φρίκη του Γκουαντανάμο
  • [09] Συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ σε θέματα παιδείας
  • [10] Τριήμερη αποχή των δικηγόρων της Αθήνας
  • [11] Μειώθηκαν κατά 3,5 δισ. ευρω οι καταθέσεις τον Νοέμβριο
  • [12] Η Σκοτία σχεδιάζει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της
  • [13] "Συναγερμός" για κόκκινο σκαθάρι σε φοινικόδεντρα στη Χαλκιδική
  • [14] Εξαρθρώθηκε σπείρα που διέπραττε ένοπλες ληστείες στην Κορινθία

  • [01] Αισιόδοξος για έξοδο από την κρίση ο πρωθυπουργός

    Το 2012 θα είναι μια δύσκολη χρονιά όπως ήταν και το 2011, εκτίμησε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, συνομιλώντας χθες βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου με τους πολιτικούς συντάκτες, με τους οποίους είχε συνάντηση γνωριμίας. Εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος, αναφέροντας ότι αν εργαστούμε όλοι μαζί συστηματικά και αποφασιστικά μπορούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες εξόδου από την κρίση.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Μεγάρου Μαξίμου η χώρα μπορεί υπό αυτές τις προϋποθέσεις να προσδοκά σε ανάπτυξη στο τέλος του χρόνου, με αύξηση της απασχόλησης και δημιουργία ευκαιριών για όλους. Ωστόσο οι επόμενες εβδομάδες θα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμες.

    Στο μεταξύ σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου, η συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη. Αποχωρώντας ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δεν έκανε καμία δήλωση.

    Επίσης, στην Αθήνα αναμένεται να έρθει έως το τέλος της εβδομάδας ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάραόπου θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο.

    Ενώ, ηπορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το PSI ήταν στο επίκεντρο του δείπνου εργασίας που παρέθεσε η Καγκελάριος της Γερμανίας 'Ανγκελα Μέρκελ στην Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε και από τις δύο πλευρές ως άτυπη, ενώ δεν έγιναν δηλώσεις στον Τύπο.

    Σήμερα η κα Λαγκάρντ θα μεταβεί στο Παρίσι για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ενώ η κ. Μέρκελ θα δεχθεί στην Καγκελαρία τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι.

    [02] Θα προσέλθει στον διάλογο η ΓΣΕΕ

    Η ΓΣΕΕ ανακοίνωσε οτι θα προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου με τις εργοδοτικές οργανώσεις για το εργασιακό αλλά έθεσε ως κόκκινη γραμμή το θέμα των μειώσεων ή το πάγωμα των αμοιβών. Η ΓΣΕΕ αποφάσισε να στηρίξει την παναττική απεργιακή κινητοποίηση στις 17 του μηνός, ενώ ενδέχεται να κηρύξει πανεργατική απεργία στις αρχές Φεβρουαρίου.

    Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, σε δηλώσεις του για τα εργασιακά, είπε οτι η τρόικα έχει θέσει θέμα επανεξέτασης των κατώτατων αμοιβών, του 13ου και 14ου μισθού, της αυτόματης ωρίμανσης και αμοιβών στις ΔΕΚΟ. Ωστόσο η κυβέρνηση περιμένει τα αποτελέσματα του κοινωνικού διαλόγου που γίνεται στο πλαίσιο της συζήτησης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

    Ενώ, με στόχο τη δημιουργία κοινού μετώπου και τη διαμόρφωση συγκεκριμένων θέσεων και προτάσεων ενόψει των νέων απαιτήσεων της τρόικας, αναφορικά με τη νέα δανειακή σύμβαση, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου συγκαλεί σήμερα, σε έκτακτη συνεδρίαση τα μέλη του ΔΣ της.

    [03] Τι περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

    Νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο και για επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές προς τα ταμεία περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο για την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που κατέθεσε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Πρόκειται για ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στις υποχρεώσεις της χώρας ενόψει της νέας δανειακής σύμβασης και μεταξύ αυτών προβλέπονται διατάξεις για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων (δικηγόρων, συμβολαιογράφων, οδικών μεταφορών κ.ά.), για την επιτάχυνση και διευκόλυνση των ιδιωτικοποιήσεων καθώς και για την αποτελεσματικότερη διενέργεια των φορολογικών ελέγχων.

    Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, το οποίο πρόκειται να συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη, ρυθμίζονται ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο σε έως και 60 δόσεις, με την κάθε δόση να μπορεί να ξεκινά από 300 ευρώ σε μια προσπάθεια να διευκολυνθούν οι οφειλέτες στην εξόφληση των χρεών τους.

    Προβλέπεται και η αξιοποίηση εισπρακτικών εταιριών για την είσπραξη των οφειλών αυτών από το δημόσιο.

    Θεσπίζεται διαδικασία ρύθμισης και των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία με την καταβολή τους εφάπαξ ή έως και σε τρείς δόσεις με έκπτωση 100% στις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, σε 4-6 δόσεις με έκπτωση 75% των προσαυξήσεων και σε 7 έως 9 δόσεις με έκπτωση 50% των προσαυξήσεων. Προβλέπεται επίσης η αντιμετώπιση με τις διαδικασίες του αυτόφωρου περιπτώσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών από εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία που υπερβαίνουν τα 150.000 ευρώ.

    Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ακόμη η θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος των επαγγελματιών κατά τη διαδικασία του φορολογικού ελέγχου. Ειδικότερα ο τζίρος και έτσι και φόρος που θα πρέπει να καταβάλει ο επιτηδευματίας θα μπορούν να προσδιορίζονται κατά τον έλεγχο από στοιχεία όπως η ρευστότητα του ελεγχόμενου, η καθαρή θέση του, η σχέση τιμής και πώλησης ως προς τον συνολικό τζίρο, το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων καθώς και των δαπανών που καταβάλλονται σε μετρητά.

    [04] Ισχυροί άνεμοι και τσουχτερό κρύο

    Απαγορεύτηκε ο απόπλους των πλοίων απο Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο λόγω των ισχυρών ανέμων. Ωστόσο κανονικά πραγματοποιούνται τα τοπικά δρομολόγια των πλοίων για τον Αργοσαρωνικό και για τη Σαλαμίνα.

    Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η χιονόπτωση στην Πάρνηθα και την Πεντέλη και το κρύο είναι τσουχτερό.

    [05] Το Μέγαρο Μουσικής υποδέχεται το 2012 με ειδικές τιμές για ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες

    Με την παραδοχή ότι, «στη μεγάλη οικονομική κρίση που περνάει η χώρα μας, κανείς δεν πρέπει να αποκλείεται από το αγαθό του πολιτισμού», το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ξεκινώντας από αυτήν την εβδομάδα, απευθύνει σε όλους όσους που δοκιμάζονται, "ανοιχτή πρόσκληση στον πολιτισμό", καθιερώνοντας ειδικές τιμές για τους νέους έως 25 ετών, για τους ανέργους, για την τρίτη ηλικία, τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες και τους πολύτεκνους.

    Ειδικότερα, το Μέγαρο ανοίγει όλες τις παραγωγές του στους νέους (μέχρι 25 ετών), τους ανέργους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, σε τιμές εισιτηρίων 5-10?.

    Για τα άτομα της τρίτης ηλικίας (άνω των 65 ετών) και τους πολύτεκνους οι τιμές θα κυμαίνονται από 8 έως 15?.

    Οι τιμές αυτές που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2012 θα εφαρμόζονται σε όλες τις παραγωγές του Μεγάρου Μουσικής με εξαίρεση την όπερα.

    [06] Αντιδρά το Οικουμενικό Πατριαρχείο στις υποδείξεις της Μόσχας

    Το Οικουμενικό Πατριαρχείο καταγγέλλει ως «επέμβαση» της ρωσικής εκκλησίας στις υποθέσεις του τις δηλώσεις και τα διαβήματα που έγιναν υπέρ του ηγουμένου της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ.

    Ανακοινωθέν που εκδόθηκε στο Φανάρι μετά τη συνάντηση της Συνόδου, τονίζει ότι το Άγιο Όρος, είναι «κανονικόν έδαφος» του Οικουμενικού Πατριαρχείου. «Αποτελείται μεν από Ορθοδόξους μοναχούς διαφόρων εθνοτήτων, τούτο όμως ουδόλως προσδίδει εις αυτό πανορθόδοξον χαρακτήρα, επιτρέποντα την οιασδήποτε μορφής επέμβασιν εις αυτό άλλων Αυτοκεφάλων Εκκλησιων», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά από συζήτηση του «θέματος της προφυλακίσεως του Καθηγουμένου της Ι. Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ».

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η περί αυτόν Σύνοδος εκφράζουν «λύπην» για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί γύρω από τον ηγούμενο Εφραίμ, και την όλη υπόθεση, αναφέρει επίσης η ανακοίνωση που τονίζει ότι «το Οικουμενικό Πατριαρχείο κατά πάγια τακτική σεβόμενο την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης αποφεύγει πάντοτε πάσα εις δικαστικάς υποθέσεις, ανάμειξη, δοθέντος, άλλωστε, ότι αγνοεί το περιεχόμενον της σχετικής δικογραφίας».

    Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε ζητήσει από τον ηγούμενο Εφραίμ να απομακρυνθεί από τη θέση του μέχρι να ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία του ελέγχου των υποθέσεων της Μονής από την ελληνική δικαιοσύνη. Η προτροπή αυτή ενώ εισακουστεί για ένα διάστημα, στη συνέχεια αγνοήθηκε και ο ηγούμενος Εφραίμ επέστρεψε στα καθήκοντά του, μετά από σχετική απόφαση συμβουλίου της Μονής.

    [07] Το μικρότερο ποσοστό εκτός γάμου γεννήσεων έχει η Ελλάδα

    Το μικρότερο ποσοστό εκτός γάμου γεννήσεων έχει η Ελλάδα, συγκρινόμενη με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι οι παραδοσιακές αντιλήψεις όσον αφορά το σχηματισμό της οικογένειας και την τεκνοποιία αλλάζουν και στη χώρα μας, όπως συνέβη στην υπόλοιπη Ευρώπη πριν από μερικές δεκαετίες.

    Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα του Βασίλειου Γαβαλά, λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Τμήμα Γεωγραφίας) και του Κώστα Ρόντου, αναπληρωτή καθηγητή στο ίδιο πανεπιστήμιο (Τμήμα Κοινωνιολογίας), οι οποίοι εξέτασαν την εξέλιξη των εκτός γάμου γεννήσεων μετά το 1980, τις διαφοροποιήσεις σε επίπεδο νομού και το κοινωνικό και δημογραφικό προφίλ των ανύπαντρων μητέρων (μορφωτικό επίπεδο, ηλικία και υπηκοότητα), χρησιμοποιώντας δεδομένα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

    Όπως εξηγούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι δύο ερευνητές, η αύξηση στα ποσοστά των γεννήσεων εκτός γάμου είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της σύγχρονης ευρωπαϊκής κοινωνίας.

    «Είναι ενδεικτικό», σημειώνουν, «ότι σε χώρες, όπως η Δανία, η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία οι μισές και παραπάνω γεννήσεις λαμβάνουν χώρα εκτός γάμου».

    Μάλιστα, στις προαναφερόμενες χώρες είναι συνειδητή απόφαση των μεγαλύτερων σε ηλικία και πιο μορφωμένων γυναικών να φέρουν παιδιά εκτός γάμου, διαχωρίζοντας έτσι την τεκνοποιία από το γάμο.

    «Οι Ελληνίδες που γίνονται μητέρες χωρίς να είναι παντρεμένες είναι συνήθως νεαρής ηλικίας (έφηβες ή στη μετεφηβική περίοδο οι περισσότερες) και χαμηλού μορφωτικού επιπέδου. Αυτό δείχνει ότι ήταν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη που κατέληξε σε γέννηση και όχι συνειδητή επιλογή. Δεν αποκλείεται, όμως, στο μέλλον αυτό να αλλάξει, όπως δείχνουν τα δεδομένα. Αρκετές Ελληνίδες που γίνονται ανύπαντρες μητέρες έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο και είναι ηλικιακά ώριμες, αν και αποτελούν τη μειοψηφία των ανύπαντρων μητέρων προς το παρόν» εξηγούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι δύο ερευνητές.

    [08] Δέκα χρόνια λειτουργίας για τη φρίκη του Γκουαντανάμο

    Δέκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα αφότου άρχισε να λειτουργεί η φυλακή στη βάση του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στην Ακτή Γκουαντάναμο, την 11η Ιανουαρίου 2002.

    Στη φυλακή υπάρχουν σήμερα διάφορα επίπεδα ασφάλειας για τους 171 κρατούμενούς της. Σε ορισμένα τμήματά της οι φυλακισμένοι κινούνται ελεύθερα πίσω από ένα διαχωριστικό από πλεξιγκλάς και έχουν πρόσβαση "σε μαθήματα αγγλικών, τέχνης και διαχείρισης του χρόνου", εξηγούν αμερικανοί στρατιωτικοί. Οι "κρατούμενοι που δεν συμμορφώνονται" κρατούνται σε κελιά 29 τετραγωνικών με ένα κρεβάτι και μια τουαλέτα.

    Η φυλακή αμαυρώνει την φήμη των ΗΠΑ σε διεθνές επίπεδο και το νομικό σύστημα της χώρας, που προβλέπει ρητά ότι οι ύποπτοι ενημερώνονται για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, έχουν δικαίωμα σε μια γρήγορη δίκη και θεωρούνται αθώοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου.

    Την τελευταία δεκαετία τουλάχιστον 780 ύποπτοι φυλακίστηκαν στο Γκουαντάναμο--ενώ οι πρώτοι 12 που είχαν μεταφερθεί στη φυλακή εξακολουθούν να κρατούνται σε αυτή. Μόνο ένας από τους 12 δικάστηκε και καταδικάστηκε --σε ισόβια-- ενώ μόνο ένας μικρός αριθμός εξ όσων έχουν εγκλειστεί στο Γκουαντάναμο έχουν προσαχθεί σε δίκη.

    Τη φυλακή δημιούργησαν οι ένοπλες δυνάμεις με εντολή του τότε προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους για να κρατούνται ύποπτοι ως μέλη της αλ Κάιντα και άλλοι "εχθρικοί μαχητές" που συλλαμβάνονταν στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στο Πακιστάν και αλλού και δεν ανήκαν σε κάποιον τακτικό στρατό.

    Το γεγονός ότι δεν επρόκειτο για στρατιώτες των ένοπλων δυνάμεων κάποιας χώρας, σύμφωνα με τους νομικούς συμβούλους της κυβέρνησης Μπους, απάλλασσε τις Ηνωμένες Πολιτείες από την υποχρέωση να εφαρμόζει τις Συνθήκες της Γενεύης για τους αιχμαλώτους πολέμου, ενώ και οι στρατιωτικοί εισαγγελείς τόνιζαν ότι λόγω της φύσης των εγκλημάτων για τα οποία κατηγορούνταν οι κρατούμενοι η μυστικότητα ήταν απαραίτητη.

    Όταν διεκδικούσε την προεδρία των ΗΠΑ, το 2008, ο Μπαράκ Ομπάμα υποσχόταν να κλείσει τη φυλακή στο Γκουαντάναμο ώστε να αποκατασταθεί η εικόνα της χώρας σε ό,τι αφορά την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε διεθνές επίπεδο.

    Αλλά λόγω των έντονων αντιδράσεων στις προτάσεις του Λευκού Οίκου να μεταφερθούν οι κρατούμενοι σε φυλακές στο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών --τόσο οι αρχές στη Νέα Υόρκη όσο και το Κογκρέσο αντιτάχθηκαν σε κάθε τέτοια πιθανότητα--, ο Ομπάμα όχι μόνο υπαναχώρησε αλλά τον Δεκέμβριο επικύρωσε έναν αμφιλεγόμενο νόμο που προβλέπει ότι ο στρατός θα μπορεί να φυλακίζει οποιονδήποτε κρίνει ότι είναι μέλος της αλ Κάιντα ή "δυνάμεων που σχετίζονται με αυτή".

    Είναι η πρώτη φορά που το αμερικάνικο Κογκρέσο ενέκρινε νόμο που προβλέπει ότι ο στρατός μπορεί να φυλακίζει. Αν και οι πολίτες των ΗΠΑ εξαιρούνται και χρειάζεται προεδρική εντολή, ο νόμος προκάλεσε εκ νέου έντονες επικρίσεις από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που επισήμαναν ότι δίνει την δυνατότητα στον αμερικανικό στρατό να κρατά επ' αόριστον όποιον θεωρεί μέλος ή υποστηρικτή της αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν.

    [09] Συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ σε θέματα παιδείας

    Η συνεργασία των δυο χωρών στο θέμα των μηχανισμών προώθησης της αξιολόγησης των πανεπιστημίων, στη δημιουργία των κέντρων αριστείας καθώς και στο θέμα των ουμανιστικών σχολών συμφωνήθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό της, Gideon Saar, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής της στο Ισραήλ.

    Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, η υπουργός προσκάλεσε τις οκτώ σχολές του Ισραήλ με κλασικές σπουδές και αρχαία ελληνικά να συμμετέχουν στο νέο πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας για την Ακαδημία Πλάτωνος.

    Επίσης, κατά την επίσκεψη της υπουργού, ξεκίνησε η ενεργοποίηση της συμφωνίας σε θέματα έρευνας και καινοτομίας ανάμεσα στις δύο χώρες, με υπογραφή του πρώτου πρωτοκόλλου που αφορά τα κοινά προγράμματα που εμπλέκουν ερευνητικά κέντρα και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

    Στόχος είναι να υπάρξει υποστήριξη για την πιλοτική λειτουργία μίας θερμοκοιτίδας καινοτομίας στο πλαίσιο της εμπειρίας του Ισραήλ.

    Τέλος, η υπουργός επισκέφθηκε και το μουσείο για το ολοκαύτωμα, επιβεβαιώνοντας τη διεθνή συνεργασία για τη διατήρηση της μνήμης και των μηνυμάτων για την ανθρωπότητα.

    [10] Τριήμερη αποχή των δικηγόρων της Αθήνας

    Τριήμερη αποχή από τα καθήκοντά τους, απόσήμερα Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012 έως την ερχόμενη Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κατά τη σημερινή συνεδρίασή του.

    Οι δικηγόροι της Αθήνας, διαμαρτύρονται για τη θέσπιση αντικειμενικών φορολογικών κριτηρίων, χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση, για τις μεταρρυθμίσεις στον τρόπο ίδρυσης των δικηγορικών εταιρειών και για την αιφνιδιαστική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

    [11] Μειώθηκαν κατά 3,5 δισ. ευρω οι καταθέσεις τον Νοέμβριο

    Συνεχίστηκε και τον Νοέμβριο η εκροή καταθέσεων.

    Η εξομάλυνση της πολιτικής κατάστασης της χώρας μετά την ορκωμοσία της νέας Κυβέρνησης Παπαδήμου (στις 11 Νοεμβρίου) όπως δείχνουν στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δεν στάθηκε ικανή να ανακόψει το κύμα φυγής των καταθέσεων από τις τράπεζες. Έτσι τον μήνα αυτό το συνολικό απόθεμα των καταθέσεων που διατηρούν στις ελληνικές τράπεζες επιχειρήσεις και νοικοκυριά μειώθηκε περαιτέρω κατά 3,5 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στα 172,9 δισ. ευρώ από 176,4 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

    Συνολικά από την αρχή του χρόνου οι τράπεζες έχουν χάσει καταθέσεις ύψους 36,7 δισ. ευρώ, επιτείνοντας έτσι το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

    [12] Η Σκοτία σχεδιάζει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της

    Η Σκοτία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της το φθινόπωρο του 2014, δήλωσεη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νίκολα Στάρτζεον.

    "Μετά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός (της Σκοτίας Άλεξ Σάλμοντ) ανακοίνωσε ότι η προτιμώμενη χρονική περίοδος για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία είναι το φθινόπωρο του 2014", σημείωσε η ίδια μέσω Twitter.

    [13] "Συναγερμός" για κόκκινο σκαθάρι σε φοινικόδεντρα στη Χαλκιδική

    «Συναγερμό» έχει σημάνει στη Χαλκιδική η εμφάνιση -για πρώτη φορά- του κόκκινου ρυγχωτού σκαθαριού, ενός ξενόφερτου εντόμου, που καταστρέφει τα φοινικόδεντρα. Το έντομο έκανε αισθητή την παρουσία του στην περιοχή της Κασσάνδρας και συγκεκριμένα σε κήπο ιδιώτη στο Ποσείδι, έχοντας προκαλέσει αναστάτωση καθώς σύμφωνα με χαρτογράφηση σε ολόκληρο το νομό υπάρχουν πάνω από 30.000 φοίνικες.

    Η κινητοποίηση των αρμοδίων ήταν άμεση καθώς το φοινικόδεντρο που ήταν φυτεμένο σε ιδιωτική κατοικία στο Ποσείδι έφερε εκατοντάδες στάδια του εντόμου. Το δέντρο κόπηκε, τεμαχίστηκε και μετά από συνεννόηση με το ΧΥΤΑ της Κασσάνδρας τα κομμάτια μεταφέρθηκαν με σκεπασμένο φορτηγό και ενταφιάστηκαν με ασφαλή τρόπο.

    Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα υπήρξαν αρκετά ακόμη τηλεφωνήματα από πολίτες στο Γραφείο Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού Ελέγχου της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, για την εμφάνιση του συγκεκριμένου σκαθαριού σε φοίνικες.

    «Το κόκκινο σκαθάρι έκανε την εμφάνιση του στη Χαλκιδική, για πρώτη φορά σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Θα πρέπει να το περιορίσουμε σύμφωνα με τα μέτρα που προβλέπει η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία γιατί έχουμε και πολλές ξενοδοχειακές μονάδες που έχουν φοίνικες και αποτελεί πλήγμα και για τον τουρισμό. Είναι δύσκολη η καταστροφή και η απομάκρυνση των συγκεκριμένων δέντρων, καθώς απαιτεί αρκετό προσωπικό και πολλές ώρες δουλειάς. Θα πρέπει όσοι εντοπίζουν προσβεβλημένους φοίνικες να επικοινωνούν με την υπηρεσία και να μην τους κόβουν και να τους πετάνε γιατί αποτελούν εστία μόλυνσης», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο προϊστάμενος Τμήματος Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού Ελέγχου, Κώστας Τερτιβανίδης.

    Το σκαθάρι, ένα κόκκινο - καφέ έντομο μήκους περίπου 3 εκατοστών, κατάγεται από την τροπική Ασία, έχει εξαπλωθεί όμως στην Αφρική και την Ευρώπη και προκαλεί εκτεταμένες καταστροφές σε διάφορα είδη φοινικόδεντρων.

    Στην Ελλάδα, το κόκκινο σκαθάρι εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε φοίνικες που εισήχθησαν από την Αίγυπτο στο Ηράκλειο τον Μάιο του 2005. Οι βλάβες δεν γίνονται ορατές παρά μόνο στα τελικά στάδια της προσβολής, όταν τα φύλλα του φοίνικα αρχίζουν να γέρνουν και να πέφτουν.

    [14] Εξαρθρώθηκε σπείρα που διέπραττε ένοπλες ληστείες στην Κορινθία

    Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε ένοπλες ληστείες και κλοπές στην ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας. Συνολικά, εξιχνιάστηκαν τέσσερις ένοπλες ληστείες σε πρατήρια υγρών καυσίμων και σε μια κατοικία, καθώς και μία κλοπή σ' ένα σπίτι.

    Αναλυτικότερα, έπειτα από αστυνομική έρευνα της ασφάλειας Κορίνθου, διαπιστώθηκε ότι τέσσερις Αλβανοί, 23,24,26 και 28 ετών, είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση με διαρκή και δομημένη δράση, με σκοπό τη διάπραξη ένοπλων ληστειών και κλοπών και όπως προέκυψε, αλλάζοντας κάθε φορά σύνθεση, είχαν διαπράξει ένοπλες ληστείες τον τελευταίο ενάμιση μήνα κι από δύο φορές μάλιστα σε ίδια βενζινάδικα της εθνικής οδού Κορίνθου - Τριπόλεως και στο Σοφικό, ενώ είχαν πραγματοποιήσει και κλοπές σε κατοικίες.

    Οι τέσσερις Αλβανοί συνελήφθησαν με εντάλματα που εξέδωσε η Ανακρίτρια Κορίνθου και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ληστεία κατά συναυτουργία, απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση και παράβαση του νόμου περί όπλων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 11 January 2012 - 7:29:22 UTC