Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-01-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τα αποτελέσματα του κοινωνικού διαλόφου αναμένει η τρόικα
  • [02] Σε εξέλιξη οι αγώνες Εργοτέλης - ΑΕΚ και Αστέρας Τρίπολης - ΠΑΣ Γιάννινα
  • [03] Ενίσχυση της ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας θέλουν Μέρκελ - Κάμερον
  • [04] Ευκαιρία για επανεκκίνηση της οικονομίας το "κούρεμα" του χρέους, εκτιμά ο Φ. Σαχινίδης

  • [01] Τα αποτελέσματα του κοινωνικού διαλόφου αναμένει η τρόικα

    Παράταση μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και των εκπροσώπων των δανειστών, προκειμένου να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για τα εργασιακά και τις επικουρικές συντάξεις, δόθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με το επταμελές κλιμάκιο της τρόικας.

    Η τρίωρη περίπου συζήτηση διεξήχθη, σύμφωνα με πληροφορίες, σε καλό κλίμα. Οι εκπρόσωποι της τρόικας διευκρίνισαν ότι, δεν θεωρούν την επόμενη συνάντηση, η οποία θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή, ως το χρονικό όριο για την ολοκλήρωση του κοινωνικού διαλόγου, τον οποίο όπως τόνισαν σέβονται απολύτως. Τα χρονικά περιθώρια, πάντως, στενεύουν αφού είναι γνωστό, ότι μέσα στην εβδομάδα θα πρέπει να κλείσουν όλα τα θέματα που θεωρούνται ως προαπαιτούμενα για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.

    Κατά τη συνάντηση, στην οποία παρευρίσκοντο, η γενική γραμματέας του Υπουργείου 'Αννα Στρατινάκη και υπηρεσιακοί παράγοντες, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν λεπτομέρειες για την πορεία του κοινωνικού διαλόγου και επανέφεραν όλα τα θέματα που έχουν θέσει κατά καιρούς, συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων στις κατώτερες αμοιβές και του 13ου και 14ου μισθού. Επανέλαβαν δε, ότι θεωρούν τη μείωση του μισθολογικού κόστους προϋπόθεση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

    Από την πλευρά του Υπουργείου, υποστηρίχθηκε η άποψη ότι μια οριζόντια μείωση των αμοιβών θα αυξήσει την ύφεση και θα μειώσει περαιτέρω το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, με δεδομένο ότι οι αμοιβές των εργαζομένων, από το 2009 μέχρι σήμερα, έχουν υποστεί μεσοσταθμικά μειώσεις της τάξης του 12%.

    Τα στελέχη του Υπουργείου υποστήριξαν, επίσης, ότι υπάρχουν ήδη εναλλακτικές δυνατότητες που παρέχονται στους εργοδότες για τη μείωση του μισθολογικού κόστους και επικαλέστηκαν τα πρόσφατα στοιχεία του ΣΕΠΕ που αποδεικνύουν αύξηση των επιχειρησιακών συμβάσεων που συμφωνούνται, με βάση το άρθρο 37, καθώς και των ευέλικτων μορφών εργασίας.

    Οι εκπρόσωποι των δανειστών, έθεσαν και το θέμα των εργασιακών σχέσεων σε τράπεζες και ΔΕΚΟ, όχι ως προς το ύψος των αμοιβών, αλλά ως προς κανονισμούς, όρους και σχέσεις εργασίας, όπως η αρχαιότητα, οι μετακινήσεις και οι μεταθέσεις, που πάντως αποτελούν όρους των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

    Στην τρόικα παρουσιάστηκε το σχέδιο του Υπουργείου για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Πρόκειται για τη μείωση κατά 10%, η οποία θα παραχωρηθεί σε εργοδότες εφόσον καταβάλουν μισθούς και εισφορές, μέσω του τραπεζικού συστήματος και είναι συνεπείς στην καταβολή των εισφορών.

    Η τρόικα δέχθηκε ότι το μέτρο μπορεί να συνεισφέρει στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και στη διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης.

    Για το θέμα των επικουρικών συντάξεων, το Υπουργείο Εργασίας διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμο να νομοθετήσει, με βάση τις υπάρχουσες μελέτες, εφόσον, όμως, υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για το σχέδιο ενοποίησης των επικουρικών Ταμείων, το οποίο θεωρούν "σημαντική παρέμβαση", επανέλαβαν, ωστόσο, ότι οι μεταρρυθμίσεις στην επικουρική ασφάλιση έχουν συμφωνηθεί και αποτελούν δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των δανειστών.

    [02] Σε εξέλιξη οι αγώνες Εργοτέλης - ΑΕΚ και Αστέρας Τρίπολης - ΠΑΣ Γιάννινα

    Δύσκολη αποστολή έχουν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής, με την οποία συνεχίζεται το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκα. Οι «ερυθρόλευκοι» φιλοξενούνται από την Ξάνθη σε μία ανοικτή αναμέτρηση, ενώ οι «πράσινοι» θα υποδεχθούν τον Ατρόμητο που αποτελεί «σκληρό καρύδι» για κάθε αντίπαλο.

    Παράλληλα, η ΑΕΚ καλείται να ξεπεράσει το εκτός έδρας εμπόδιο του Εργοτέλη και το έργο της μόνο εύκολο δεν είναι, ενώ ο ΠΑΟΚ φιλοξενεί τον Πανιώνιο και έχει ελαφρύ προβάδισμα για την κατάκτηση των τριών βαθμών.

    Ακόμη, η βελτιωμένη το τελευταίο διάστημα Δόξα δράμας, υποδέχεται στο Καυτανζόγλειο τον απογοητευτικό Αρη, ενώ χωρίς ξεκάθαρο φαβορί αναμένονται οι αναμετρήσεις Αστέρας Τρίπολης-ΠΑΣ Γιάννινα, Παναιτωλικός-Κέρκυρα και Λεβαδειακός-ΟΦΗ.

    [03] Ενίσχυση της ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας θέλουν Μέρκελ - Κάμερον

    Την επιθυμία τους για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην Ευρώπη εξέφρασαν σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, οι οποίοι αναφέρθηκαν και στο μεσανατολικό ζήτημα.

    Η κ. Μέρκελ και ο κ. Κάμερον έχουν την πεποίθηση ότι είναι απολύτως αναγκαίο να ενισχυθεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη και να καταπολεμηθεί η ανεργία, κυρίως μεταξύ των νέων, ανέφερε ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης.

    Οι δύο ηγέτες τόνισαν τη σημασία της κατάργησης όλων των εμποδίων στο εσωτερικό εμπόριο της ευρωπαϊκής αγοράς προκειμένου να βελτιωθούν οι προοπτικές ανάπτυξης και υπογράμμισαν την ανάγκη για επαρκή εθνικά μέτρα για τη μάχη κατά της ανεργίας.

    [04] Ευκαιρία για επανεκκίνηση της οικονομίας το "κούρεμα" του χρέους, εκτιμά ο Φ. Σαχινίδης

    "Είναι αυταπάτη να πιστεύει κανείς ότι η διαπραγμάτευση είναι ένα χαρτί που το παίζεις όταν επιθυμείς", τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος ξεκαθαρίζει πως δεν θα υπάρξει άλλη διαπραγμάτευση για τη σωτηρία της χώρας.

    Σε συνέντευξη στη Real News, ο κ. Σαχινίδης παραδέχεται τη λήψη νέων μέτρων, καθώς, όπως λέει, "η δημοσιονομική προσαρμογή των επόμενων χρόνων θα αποτελέσει θέμα συζήτησης στις διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση της νέας δανειακής σύμβασης".

    Χαρακτηρίζει αναπόφευκτη την προσφυγή στο Μνημόνιο και εκτιμά πως το "κούρεμα" του ελληνικού δημόσιου χρέους, δίνει την ευκαιρία να γίνει επανεκκίνηση της οικονομίας, ενώ παρέχει τη δυνατότητα να διασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ.

    Σχετικά με τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, ο κ. Σαχινίδης, τονίζει πως τα ασφαλιστικά ταμεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τη γενναία στήριξη από τον προϋπολογισμό και ουσιαστικά προβλέπει μειώσεις, ενώ για τον 13ο και 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, επισημαίνει πως αυτό είναι θέμα των κοινωνικών εταίρων. Τονίζει, όμως, πως "θα πρέπει να καταλήξει η συζήτηση σε λύσεις, για να αντιμετωπιστεί η παρούσα αρνητική συγκυρία".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 21 January 2012 - 15:29:03 UTC