Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-01-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στον Ντίνο Χριστιανόπουλο το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων
  • [02] Ένας βράχος που αλλάζει σχήμα, μέγεθος και χρώματα...
  • [03] Σε νέο "ρόλο" το αρχοντικό Σαλίβερου στη Σαντορίνη
  • [04] Εκροές 9 δισ. ευρώ στις επενδύσεις μέσω ΟΣΕΚΑ, τον Νοέμβριο του 2011
  • [05] Οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε. συμφώνησαν στην επιβολή εμπάργκο στο πετρέλαιο του Ιράν
  • [06] Η Σερένα Γουίλιαμς αποκλείστηκε στα προημιτελικά του Όπεν Αυστραλίας
  • [07] Παραιτήθηκε ο "πατέρας" των Blackberry, Μάικ Λαζαρίδης
  • [08] Αποκλείει "ναυάγιο" για το κούρεμα του ελληνικού χρέους ο Π. Καψής
  • [09] Αναμένεται 5μηνη αναβολή εφαρμογής του εμπάργκο πετρελαίου στο Ιράν
  • [10] Η Σεβίλη απέκτησε τον Ντιαβαρά

  • [01] Στον Ντίνο Χριστιανόπουλο το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων

    Στους Ντίνο Χριστιανόπουλο, Θωμά Κοροβίνη, Γιώργο Μαρκόπουλο, Χρήστο Οικονόμου απονέμονται τα μεγάλα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για το 2011, σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Κρατικών Βραβείων του υπουργείου Πολιτισμού, που ανακοινώθηκε σήμερα.

    «Ούτε θα εμφανιστώ ούτε θα απλώσω το χέρι για να το πάρω. Δεν θέλω ούτε τα βραβεία ούτε τα λεφτά τους». Κατ' αυτόν τον τρόπο σχολίασε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ τη διάκρισή του με το μεγάλο βραβείο του Υπουργείου Πολιτισμού, για το σύνολο του έργου του, ο 81χρονος ποιητής της Θεσσαλονίκης Ντίνος Χριστιανόπουλος, παραπέμποντας σε παλιότερο κείμενό του (1979) με τον εμβληματικό τίτλο "Εναντίον".

    [02] Ένας βράχος που αλλάζει σχήμα, μέγεθος και χρώματα...

    Ένα περίεργο- αλλά όχι ανεξήγητο- φαινόμενο καθιστά μια μικρή περιοχή της Αλμωπίας του νομού Πέλλας εξαιρετικά ελκυστική, όχι μόνο για τα θερμά λουτρά της, αλλά και για το εντυπωσιακό θέαμα που προσφέρει στους επισκέπτες και τους κατοίκους της ένας βράχος, που από μέρα σε μέρα και από εποχή σε εποχή αλλάζει σχήμα, χρώματα και μέγεθος!

    Ο βράχος αυτός καταλαμβάνει μια έκταση περίπου 30 στρεμμάτων και έχει ύψος λιγότερο από 50 μέτρα. Βρίσκεται τρία χιλιόμετρα βόρεια του χωριού Πρόμαχοι, μέσα στην κοιλάδα ενός ποταμού που διασχίζει την περιοχή, και έχει γίνει αντικείμενο μελέτης γεωλόγων, σπηλαιολόγων και άλλων επιστημόνων, αλλά και μιας ομάδας μαθητών του γυμνασίου Προμάχων και του καθηγητή τους, στο πλαίσιο του μαθήματος Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

    Όπως συμβαίνει στις περισσότερες ανακαλύψεις, έτσι και στην περίπτωση αυτή, οι συχνές επισκέψεις των μαθητών στην περιοχή τους οδήγησαν στην παρατήρηση του φαινομένου.

    [03] Σε νέο "ρόλο" το αρχοντικό Σαλίβερου στη Σαντορίνη

    Αθήνα, Ελλάδα 23/01/2012 11:12 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Σε Κέντρο Μελέτης της Αρχιτεκτονικής και της Γεωλογικής Εξέλιξης μετατρέπεται το αρχοντικό Σαλίβερου στη Σαντορίνη

    Εκατόν είκοσι τρία χρόνια από τη δημιουργία του και 55 χρόνια από την εγκατάλειψή του, το αρχοντικό Σαλίβερου, ένα από τα σπουδαιότερα δείγματα της αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα της Σαντορίνης, αποκαθίσταται προκειμένου να στεγάσει εκθεσιακούς χώρους ανάδειξης της αρχιτεκτονικής Ιστορίας και της γεωλογικής εξέλιξης του κυκλαδίτικου νησιού.

    Το αρχοντικό της οικογένειας Σαλίβερου, ένα από τα λίγα που διατηρήθηκαν μετά το σεισμό του 1956, βρίσκεται στον οικισμό Έξω Γωνιά του δήμου Θήρας, λίγο έξω από τα Φηρά στη Σαντορίνη. Αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα ιδιόμορφης νεοκλασσικής αρχιτεκτονικής.

    Χτίστηκε το 1889. Τα αρχικά Α.Σ. που υπάρχουν όχι μόνο στο υπέρθυρο, αλλά και σε μαρμάρινη πλάκα του κρουνού εκκένωσης της δεξαμενής, αναφέρονται στον αρχικό ιδιοκτήτη Αντώνη Σαλίβερο, ευκατάστατο κτηματία της περιοχής.

    Η νέα προτεινόμενη χρήση, έχει ενταχθεί στις υφιστάμενες διατάξεις των χώρων, χωρίς να αλλοιωθούν τα αυθεντικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του μνημείου. Το έργο προβλέπεται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και να υλοποιηθεί άμεσα.

    [04] Εκροές 9 δισ. ευρώ στις επενδύσεις μέσω ΟΣΕΚΑ, τον Νοέμβριο του 2011

    Αθήνα, Ελλάδα 23/01/2012 12:51 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Εκροές ύψους 9 δισ. ευρώ, κατέγραψαν τον Νοέμβριο του 2011 οι επενδύσεις μέσω ΟΣΕΚΑ

    Εκροές ύψους 9 δισ. ευρώ, κατέγραψαν τον Νοέμβριο του 2011 οι επενδύσεις μέσω των Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (ΟΣΕΚΑ), μειωμένες κατά 21 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Οκτώβριο. Η μείωση αυτή οφείλεται στις αυξημένες εισροές κεφαλαίων στα αμοιβαία κεφάλαια Χρηματαγοράς.

    Οι μακροπρόθεσμοι ΟΣΕΚΑ (δηλαδή ΟΣΕΚΑ εκτός αμοιβαίων Χρηματαγοράς) παρουσίασαν αυξημένες εκροές τον Νοέμβριο, ύψους 29 δισ. ευρώ σε σχέση με τα 19 δισ. ευρώ του Οκτωβρίου.

    Οι καθαρές εκροές των Μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων διπλασιάστηκαν στα 16 δισ. ευρώ από τα 8 δισ. ευρώ του Οκτωβρίου. Οι καθαρές εκροές των Ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων επίσης αυξήθηκαν και έφτασαν τα 11 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο. Από την άλλη πλευρά, τα Μικτά αμοιβαία κεφάλαια παρουσίασαν εκροές σχεδόν σε μηδενικό επίπεδο, μετά τις εκροές των 5 δισ. ευρώ του Οκτωβρίου.

    [05] Οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε. συμφώνησαν στην επιβολή εμπάργκο στο πετρέλαιο του Ιράν

    Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν σήμερα να επιβάλουν εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν.

    Τα κράτη-μέλη της ΕΕ απαγορεύεται πλέον να συνάπτουν νέες πετρελαϊκές συμβάσεις με την Τεχεράνη και δίνεται εντολή να διακόψουν όλες τις υπάρχουσες συμβάσεις για προμήθεια πετρελαίου από 1ης Ιουλίου, είπαν διπλωμάτες.

    Διαβάστε επίσης :

    Αναμένεται 5μηνη αναβολή εφαρμογής του εμπάργκο πετρελαίου στο Ιράν

    [06] Η Σερένα Γουίλιαμς αποκλείστηκε στα προημιτελικά του Όπεν Αυστραλίας

    Η Σερένα Γουίλιαμς, το μεγάλο όνομα στο παγκόσμιο τένις γυναικών, αποκλείστηκε στα προημιτελικά του τουρνουά τένις «ΟΠΕΝ Αυστραλίας», από τη Ρωσίδα, Εκατερίνα Μακάροβα, με 2-0 σετ (6-2 και 6-3).

    Είναι η πρώτη ήττα για την Αμερικανίδα σταρ στο τουρνουά της Μελβούρνης από το 2008, καθώς έχει κατακτήσει το συγκεκριμένο τρόπαιο πέντε φορές στην καριέρα της (2003, 2005, 2007, 2009 και 2010).

    [07] Παραιτήθηκε ο "πατέρας" των Blackberry, Μάικ Λαζαρίδης

    Ο εντεινόμενος ανταγωνισμός που αντιμετωπίζουν τα Blackberry από την Apple, τη Google και άλλες εταιρίες, ιδίως στο πεδίο των "έξυπνων" κινητών τηλεφώνων και των υπολογιστών-ταμπλετών, έφερε σύννεφα πάνω από την κατασκευάστρια Research In Motion (RIM) που έχει αρχίσει να χάνει έδαφος.

    Η συνέπεια ήταν, υπό την πίεση των μετόχων και των επενδυτών, ο ελληνικής καταγωγής ιδρυτής και επικεφαλής της καναδικής εταιρίας Μάικ Λαζαρίδης και το δεξί του χέρι Τζιμ Μπαλσίλι να υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν, μετά από δεκαετίες, το τιμόνι της επιχείρησης, την οποία από μια μικρή καναδική εταιρία μετέτρεψαν σε ένα πολυεθνικό γίγαντα.

    Ο Λαζαρίδης, που ίδρυσε την RIM το 1985 μαζί με δύο παιδικούς φίλους του, δεν θα είναι πλέον διευθύνων σύμβουλος, αλλά θα διατηρήσει ενεργό ρόλο, καθώς θα γίνει αντιπρόεδρος και επικεφαλής της νεοσύστατης επιτροπής καινοτομίας, ενώ ο άλλος διευθύνων σύμβουλος, ο Μπαλσίλι (που ήλθε στην εταιρία το 1992), θα παραμείνει στο διοικητικό συμβούλιο, αλλά χωρίς εκτελεστικό ρόλο.

    [08] Αποκλείει "ναυάγιο" για το κούρεμα του ελληνικού χρέους ο Π. Καψής

    Tην ελπίδα ότι θα γίνουν σοβαρά βήματα στη σημερινή συνεδρίαση του Εurogroup, για την αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν στο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους, εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ. Τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση ναυαγίου, αν και αναγνώρισε ότι υπάρχουν ζητήματα προς επίλυση.

    Για το θέμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Καψής είπε πως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ευελιξία και υπογράμμισε ότι το θέμα της ανταγωνιστικότητας είναι μείζον, σημειώνοντας ότι «δεν αντιμετωπίζουν όλοι οι τομείς της οικονομίας το ίδιο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας».

    [09] Αναμένεται 5μηνη αναβολή εφαρμογής του εμπάργκο πετρελαίου στο Ιράν

    Μετά από μακρές διαπραγματεύσεις σχεδόν δύο μηνών, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να αποφασίσουν σήμερα την επιβολή απαγόρευσης εισαγωγών ιρανικού πετρελαίου στην Ευρώπη, αναβάλλοντας όμως, μετά από πιέσεις της Ελλάδας, την έναρξη εφαρμογής του μέτρου για την 1η Ιουλίου για προϋφιστάμενα συμβόλαια.

    Επιπλέον, το Συμβούλιο, ανταποκρινόμενο στις ανησυχίες που είχε διατυπώσει η χώρα μας για τις επιπτώσεις του εμπάργκο στην ελληνική αγορά, αναμένεται να υιοθετήσει ισχυρή ρήτρα αναθεώρησης, ενσωματωμένη στη σχετική απόφαση, βάσει της οποίας, μέχρι την 1η Μαΐου τα εν λόγω μέτρα θα αξιολογηθούν, με βάση τη διαθεσιμότητα προμηθειών και τις οικονομικές συνθήκες σε τρίτες, πλην του Ιράν, χώρες, με γνώμονα τη διασφάλιση ομαλής προμήθειας πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων για τις χώρες της Ευρώπης που εισάγουν μεγάλο ποσοστό των πετρελαϊκών προμηθειών τους από το Ιράν. Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο και η Επιτροπή δεσμεύθηκαν να αναλάβουν κάθε απαραίτητη δράση.

    [10] Η Σεβίλη απέκτησε τον Ντιαβαρά

    Στο δυναμικό της Σεβίλης ανήκει από χθες ο Σενεγαλέζος φορ, Πάπα Μπαμπακάρ Ντιαβαρά.

    Η μεταγραφή του πρώην παίκτη της Μαρίτιμο Φουντσάλ στην ισπανική ομάδα έφτασε τα 5,5 εκ. ευρώ.

    Ο 22χρονος Ντιαβαρά, που στα πέντε χρόνια στο πορτογαλικό πρωτάθλημα και σε 123 συμμετοχές είχε σημειώσει 48 γκολ, υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο συνεργασίας με την ομάδα της Ανδαλουσίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 23 January 2012 - 11:29:05 UTC