Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-01-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην τελική ευθεία οι συζητήσεις για το PSI
  • [02] Συνεχίζεται ο διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων
  • [03] Αλλαγές για καλύτερη εξυπηρέτηση
  • [04] Δωρεάν εξέταση
  • [05] Κατάρρευση πολυκατοικίας στη Βραζιλία
  • [06] Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,3 Ρίχτερ "ξύπνησε" την Κρήτη
  • [07] Το ΔΝΤ αρνείται πως ζήτησε από την ΕΚΤ να επιμεριστεί το χρέος της Ελλάδας
  • [08] «Η Αλ-Κάιντα παραμένει "πραγματική απειλή" για τις ΗΠΑ»
  • [09] "Ό,τι πιο πολύ ποθείς" από τον θίασο "Ακτίς αελίου"
  • [10] Ποινικοποιούνται στην Κύπρο τα αδικήματα ρύπανσης του περιβάλλοντος
  • [11] Το ΔΝΤ αρνείται πως ζήτησε από την ΕΚΤ να επιμεριστεί το χρέος της Ελλάδας

  • [01] Στην τελική ευθεία οι συζητήσεις για το PSI

    Η επισκόπηση του συνόλου των θεμάτων (δημοσιονομικά, εργασιακά, ασφαλιστικά και διαρθρωτικά), τα οποία εντάσσονται στο νέο πρόγραμμα και λειτουργούν ως προϋπόθεση για τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης, ήταν το αντικείμενο της χθεσινής δίωρης συνάντησης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τους επικεφαλής της τρόικας.

    Αυτό ανέφεραν παράγοντες του υπουργείου, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι οριστικοποιήθηκε και το χρονοδιάγραμμα των επαφών - οι οποίες θα διεξαχθούν τις επόμενες μέρες με εντατικό ρυθμό -, τόσο για το PSI, όσο και για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για το νέο πρόγραμμα.

    Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, σήμερα θα συνεχιστούν στην Αθήνα σε τεχνικό επίπεδο οι συζητήσεις για το PSI, ενώ έως το πρωί του Σαββάτου θα πραγματοποιηθούν ειδικότερες συναντήσεις για τα δημοσιονομικά, τα εργασιακά, τα ασφαλιστικά και τα διαρθρωτικά ζητήματα, ανάμεσα στην τρόικα, την κυβέρνηση και τα κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση.

    Σήμεραεπιστρέφει στην Αθήναο Τσαρλς Νταλάρα εκπρόσωπος των ιδιωτών πιστωτών με στόχο να ολοκληρωθούν σύντομα οι διαπραγματεύσεις για το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους.

    Διαβάστε επίσης: Το ΔΝΤ αρνείται πως ζήτησε από την ΕΚΤ να επιμεριστεί το χρέος της Ελλάδας

    [02] Συνεχίζεται ο διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων

    Κοινό μέτωπο, συγκροτούν οι κοινωνικοί εταίροι στα θέματα των κατώτερων αμοιβών καθώς και του 13ου και 14ου μισθού. Με τον τρόπο αυτό, όπως οι ίδιοι επισημαίνουν, παρέχεται ένα ισχυρό επιχείρημα προς την κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πιέσεις των δανειστών.

    Κατά την πρώτη ημέρα του κοινωνικού διαλόγου, οι εργοδοτικές οργανώσεις συμφώνησαν στη διατήρηση χωρίς μεταβολές της ισχύουσας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μέχρι τη λήξη της στο τέλος του 2012, στην οποία συμπεριλαμβάνεται αύξηση των κατώτερων αμοιβών, κατά 2,6%.

    Συμφώνησαν επίσης στην αναγκαιότητα να ληφθούν μέτρα για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

    Τόνισαν επίσης, ότι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα δεν αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη δομική ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

    Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν κατά τις επόμενες μέρες, για τα θέματα στα οποία υπάρχει σύγκλιση των απόψεων ενώ προβλέπεται οριστική συμφωνία, το αργότερο μέσα στις επόμενες 15 ημέρες. Στη συνέχεια θα θέσουν τα αποτελέσματα της συμφωνίας στην κυβέρνηση, από την οποία θα ζητήσουν, όπως είπαν, «να αναλάβει τις ευθύνες της».

    Από την πλευρά της η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι δεν δεσμεύεται από το περιεχόμενο μιας ενδεχόμενης συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων.

    Επίσης, ουπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα ζητήσει τη συμμετοχή των εκπροσώπων της ΝΔ και του ΛΑ.ΟΣ, στην σημερινή συνάντηση με την Τρόϊκα.

    Ο κ. Κουτρουμάνης εξέφρασε την ικανοποίησή του «για τον ουσιαστικό διάλογο που διεξάγεται μεταξύ των κοινωνικών εταίρων» και επεσήμανε ότι επίτευξη των δύσκολων στόχων που έχουμε θέσει ως χώρα απαιτεί συνεννόηση.

    [03] Αλλαγές για καλύτερη εξυπηρέτηση

    Αλλαγές στον τρόπο επικοινωνίας των ανέργων με τον ΟΑΕΔ με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση τους καθιερώνεται από την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου του 2012.

    Ειδικότερα:

    - Η διαδικασία εγγραφής στα Μητρώα Ανέργων απλοποιείται καθώς απαιτείται μόνον επίδειξη δικαιολογητικών.

    - Η διαδικασία ανανέωσης των δελτίων ανεργίας γίνεται στο εξής ανά τρίμηνο για όλες τις κατηγορίες ανέργων. Αυτό σημαίνει βελτίωση της εξυπηρέτησης για τον επιδοτούμενο άνεργο που όφειλε να εμφανίζεται στις υπηρεσίες μία φορά το μήνα για να εξασφαλίσει την είσπραξη του επιδόματος. Στο εξής με την αυτοπρόσωπη εμφάνισή του στον ΟΑΕΔ θα κατοχυρώνει την καταβολή του επιδόματος όχι μόνον για τον τρέχοντα μήνα, αλλά και για το δίμηνο που ακολουθεί. Έτσι ένας άνεργος με αναγνωρισμένο δικαίωμα επιδότησης για 12 μήνες θα προσέλθει στις υπηρεσίες συνολικά 5 φορές το διάστημα αυτό (η πρώτη για την υποβολή της αίτησης) έναντι 13 εμφανίσεων που θα ήταν υποχρεωμένος να κάνει με το ισχύον μέχρι σήμερα καθεστώς.

    - Παράλληλα, η καταβολή των πληρωμών (επιδόματα και παροχές) αυτοματοποιείται για να εξυπηρετείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο πολίτης.

    Με απόφαση του Δ.Σ. του Οργανισμού οι εφαρμοζόμενες μέχρι σήμερα διαδικασίες ανασχεδιάζονται ως εξής:

    Δικαιολογητικά για εγγραφή στο Μητρώο

    Η εγγραφή του ανέργου στο Μητρώο του Οργανισμού γίνεται μόνον με αυτοπρόσωπη παρουσία του στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ του τόπου όπου διαμένει.

    Για εγγραφή ατόμου που κάνει αίτηση για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας προβλέπεται επίσης αυτοπρόσωπη προσέλευση του ανέργου στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ του τόπου κατοικίας του ή της τελευταίας απασχόλησής του.

    [04] Δωρεάν εξέταση

    Δωρεάν εξετάση για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας θα μπορούν να κάνουν όσες γυναίκες επιθυμούν, έως το τέλος του τρέχοντος μηνός.

    Με αφορμή την ευρωπαϊκή εβδομάδα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά πρόγραμμα δωρεάν πληθυσμιακού προσυμπτωματικού ελέγχου, έως και την 1η Φεβρουαρίου 2012 σε 40 μεγάλα δημόσια νοσοκομεία.

    Το υπουργείο Υγείας, σε ανακόινωσή του, αναφέρει ότι «η πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση των ασθενειών και ειδικότερα του καρκίνου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο υλοποιεί από τον Αύγουστο του 2011 οργανωμένο πρόγραμμα πληθυσμιακού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε συνεργασία με 166 δήμους, 135 Κέντρα Υγείας, καθώς και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ».

    [05] Κατάρρευση πολυκατοικίας στη Βραζιλία

    Εντεκα νεκροί και τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της μερικής κατάρρευσης εικοσαόροφης πολυκατοικίας, ππυ σημειωθηκε στο κέντρο του Ρίο ντε Τζανέϊρο.

    Η κατάρρευση της πολυκατοικίας προκλήθηκε από ισχυρή έκρηξη, που έγινε αισθητή σε όλοκληρη συνοικία.

    [06] Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,3 Ρίχτερ "ξύπνησε" την Κρήτη

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στις 6.24 το πρωί μεταξύ Σαντορίνης και Κρήτης, έγινε αισθητή σε ολόκληρη την Κρήτη και ιδιαιτέρα στην πόλη του Ηρακλείου.

    Το πρωινό "ξύπνημα" του Εγκέλαδου είχε μακρά διάρκεια χωρίς όμως να προκαλέσει πανικό .

    Η δόνηση σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζεται ισχυρή . Οι σεισμολόγοι δεν συνδέουν τον σημερινό σεισμό με τις δονήσεις που έχουν προκληθεί τελευταία στην περιοχή της Σαντορίνης και οι πρώτες εκτιμήσεις για το εστιακό βάθος του κάνουν λόγο για περίπου 30 χιλιόμετρα

    Από τον σεισμό μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές .

    [07] Το ΔΝΤ αρνείται πως ζήτησε από την ΕΚΤ να επιμεριστεί το χρέος της Ελλάδας

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) διευκρίνησε ότι ουδέποτε ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να παίξει συγκεκριμένο ρόλο σε ότι αφορά τη διαγραφή μέρους του χρέους της Ελλάδας.

    "Το ΔΝΤ δεν έχει οποιαδήποτε άποψη σχετικά με τη συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα και την υποστήριξη του δημόσιου... Ούτε ζητήσαμε από την ΕΚΤ να αναλάβει κάποιο συγκεκριμένο ρόλο" αναφέρει σε ανακοίνωση του εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

    Μετά από αυτήν την ανακοίνωση, ανατρέπονται οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το ΔΝΤ θα ήθελε η ΕΚΤ να επιμεριστεί τις απώλειες που θα υποστεί το χαρτοφυλάκιο των ελληνικών ομολόγων.

    Η ΕΚΤ πάντως, έχει καταστήσει σαφές πως είναι αντίθετη με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με τη συμμετοχή ιδιωτών, ενώ, όπως δήλωσε κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης, η Τράπεζα δεν πρόκειται να έχει ενεργό ρόλο "εθελοντικά στη συμμετοχή των ιδιωτών. Αυτό θα ισοδυναμούσε με χρηματοδότηση των κρατών και κάτι τέτοιο είναι απαγορευμένο από το παρών καθεστώς της".

    [08] «Η Αλ-Κάιντα παραμένει "πραγματική απειλή" για τις ΗΠΑ»

    Παρά το θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν και του ισλαμιστή αμερικανο-υεμενίτη Ανουάρ αλ-Αουλάκι, η εξτρεμιστική οργάνωση Αλ-Κάιντα παραμένει "μια πραγματική απειλή για τις ΗΠΑ", δήλωσε χθες σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Λίον Πανέτα.

    "Θα καταδιώξουμε τα μέλη της Αλ-Κάιντα όπου κι αν βρίσκονται", τονίζει ο Πανέτα.

    "Είναι σαφές ότι είμαστε αντιμέτωποι με την Αλ-Κάιντα στο Πακιστάν. Είμαστε επίσης αντιμέτωποι με τα παρακλάδια της Αλ-Κάιντα στην Υεμένη, τη Σομαλία, τη βόρεια Αφρική...", υπογραμμίζει ο αρχηγός του Πενταγώνου.

    Στην ερώτηση εάν οι ΗΠΑ έχουν καταφέρει να νικήσουν την εξτρεμιστική αυτή οργάνωση, ο Πανέτα απάντησε: "Οχι ακόμα".

    [09] "Ό,τι πιο πολύ ποθείς" από τον θίασο "Ακτίς αελίου"

    «Αναρωτιέμαι αν η Θεσσαλονίκη θα γιορτάσει φέτος την απελευθέρωσή της ή? την αέναη προσπάθειά της να απελευθερωθεί από νοοτροπίες και συμβατικές κοινωνικές συμπεριφορές» σχολίαζε μεταξύ άλλων ο συγγραφέας Δημήτρης Δημητριάδης με αφορμή τη σημερινήπρεμιέρα από το θίασο «Ακτίς αελίου» της Θεσσαλονίκης του τελευταίου του θεατρικού έργου με τίτλο «Ό,τι πιο πολύ ποθείς».

    Το έργο βασίζεται στο εμβληματικό έργο του Μαρκήσιου ντε Σαντ «Η φιλοσοφία στο Μπουντουάρ» (1795).

    «Το έργο γράφτηκε με αφετηρία τον ντε Σαντ και αποτελεί μια απόλυτα προσωπική ματιά στη διάσταση που κατέχει ο όρος «έρωτας». Το φλέγον θέμα είναι το πού έχει φτάσει ο έρωτας σήμερα. Μήπως βιώνεται μόνο κατά το «θεαθήναι» κι όχι κατά το «αγγίζεσθε» «αναρωτιόταν ο αιρετικός συγγραφέας (με εμβληματικό έργο του το «Πεθαίνω σα χώρα») που χαρακτήρισε το «Ό,τι πιο πολύ ποθείς» ως μια «πρόταση αμιγώς πολιτικού θεάτρου».

    [10] Ποινικοποιούνται στην Κύπρο τα αδικήματα ρύπανσης του περιβάλλοντος

    Με αυστηρές ποινές που φθάνουν μέχρι τα 10 χρόνια φυλάκιση ή και τις 500.000 ευρώ πρόστιμο, η Κυπριακή Βουλή υιοθετεί την κοινοτική νομοθεσία για ποινικοποίηση των αδικημάτων ρύπανσης του περιβάλλοντος.

    Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Ιωνάς Νικολάου, σε δήλωση μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής ανέφερε ότι συμπληρώθηκε η εξέταση του νομοσχεδίου που αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, μέσω του ποινικού κώδικα και οι παραβάσεις των προνοιών αυτών των νομοθεσιών θα συνιστούν ποινικά αδικήματα.

    Εξήγησε πως τα ποινικά αδικήματα έχουν κατηγοριοποιηθεί ανάλογα με τις επιπτώσεις που έχουν στο περιβάλλον, αναφέροντας πως η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει αδικήματα με ποινές μέχρι 3 χρόνια φυλάκιση ή/και 100.000 ευρώ πρόστιμο, η δεύτερη 7 χρόνια φυλάκιση ή/και 200.000 ευρώ πρόστιμο και η τρίτη κατηγορία 10 χρόνια φυλάκιση ή/και μέχρι 500.000 ευρώ πρόστιμο.

    [11] Το ΔΝΤ αρνείται πως ζήτησε από την ΕΚΤ να επιμεριστεί το χρέος της Ελλάδας

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) διευκρίνησε ότι ουδέποτε ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να παίξει συγκεκριμένο ρόλο σε ότι αφορά τη διαγραφή μέρους του χρέους της Ελλάδας.

    "Το ΔΝΤ δεν έχει οποιαδήποτε άποψη σχετικά με τη συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα και την υποστήριξη του δημόσιου... Ούτε ζητήσαμε από την ΕΚΤ να αναλάβει κάποιο συγκεκριμένο ρόλο" αναφέρει σε ανακοίνωση του εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

    Μετά από αυτήν την ανακοίνωση, ανατρέπονται οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το ΔΝΤ θα ήθελε η ΕΚΤ να επιμεριστεί τις απώλειες που θα υποστεί το χαρτοφυλάκιο των ελληνικών ομολόγων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 26 January 2012 - 7:29:01 UTC