Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-01-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κινέζικο ενδιαφέρον για τις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις
  • [02] Έκθεση για την απελευθέρωση Θεσσαλίας και Άρτας
  • [03] Τα "μυστικά" της τέχνης του χαρτιού
  • [04] Συνεχίζεται η αιματοχυσία στη νότια Συρία
  • [05] Αιματηρές επιθέσεις με 40 νεκρούς στο Νότιο Σουδάν
  • [06] MVP της 16ης αγωνιστικής στην Α1 μπάσκετ ο Σωτήρης Καραποστόλου
  • [07] Λύθηκε το μυστήριο των εξαφανισμένων ηλεκτρονίων
  • [08] Μερική απαγόρευση απόπλου λόγω θυελλωδών ανέμων
  • [09] Το πρώτο ελληνικό σχολείο της Αμερικής
  • [10] "Λουκέτο" για την ιστορική La Tribune
  • [11] Σφοδρές μάχες στη Συρία
  • [12] Ακριβότερος στο μέλλον ο "μαύρος χρυσός"
  • [13] Στην Αλ Νασρ ο Λούκα Τόνι

  • [01] Κινέζικο ενδιαφέρον για τις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις

    Η ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της ναυτιλίας, του τουρισμού και της ναυπήγησης πλοίων εξετάζεται μεταξύ ελληνικής και κινεζικής πλευράς, όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε σήμερα στο υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ο υπουργός κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, με τον υφυπουργό Εθνικής Επιτροπής Μεταρρυθμίσεων και Ανάπτυξης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κ. Ζάνγκ Ξιαοκιάνγκ.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός, ο Κινέζος αξιωματούχος εξέφρασε το ενδιαφέρον του για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και επανέλαβε ότι η COSCO θέλει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της, στην Ελλάδα.

    Ο υπουργός, ανέφερε επίσης, ότι γίνεται προσπάθεια να απλοποιηθούν οι διαδικασίες έκδοσης βίζας ''καθώς είναι χρέος μας'', ενώ σημείωσε ότι υπήρχε αλματώδης αύξηση των εξαγωγών μας προς την Κίνα το 2010, της τάξης του 55,9%. Αντίθετα, οι κινεζικές εξαγωγές στην Ελλάδα συρρικνώθηκαν κατά 5,42%%. Έτσι, το εμπορικό μας έλλειμμα έναντι της Κίνας έφθασε τα 2,7 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 7,35% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

    Από την πλευρά του, ο κ. Ξιαοκιάνγκ ανέφερε ότι με τις προσπάθειες των δύο χωρών οι σχέσεις των δύο λαών είναι πολύ ικανοποιητικές και μπορούν να βελτιωθούν περαιτέρω. ''Η Κίνα θα βοηθήσει την ΕΕ και την Ελλάδα να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση'', ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι θα γίνουν περισσότερες εισαγωγές ελληνικών προϊόντων στην Κίνα και ότι η κυβέρνηση θα ενθαρρύνει τις κινεζικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα.

    Σημείωσε τέλος, ότι οι κινεζικές επενδύσεις γίνονται με σεβασμό στο περιβάλλον και στη νομοθεσία της χώρας δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

    [02] Έκθεση για την απελευθέρωση Θεσσαλίας και Άρτας

    Μέσα από την ευρωπαϊκή γελοιογραφία και χαρτογραφία της εποχής αναδεικνύεται η ευρωπαϊκή διάσταση της μακράς πορείας που ακολούθησε η μακρόχρονη προσπάθεια για την ενσωμάτωση στον εθνικό κορμό της Θεσσαλίας και της Άρτας, περιοχών που βρίσκονταν υπό την Οθωμανική κυριαρχία.

    Η έκθεση οργανώνεται από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, τον δήμο Βόλου και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) Κ. Μαγνησίας, επετειακά για τα 130 χρόνια από την ένωση την περιοχών αυτών με την Ελλάδα στην αίθουσα συνεδριάσεων της Παλιάς Βουλής, οδός Σταδίου 13, Αθήνα και θα διαρκέσει από τις 4 Φεβρουαρίου μέχρι τις 30 Απριλίου (είσοδος ελεύθερη).

    Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζονται πολιτικές γελοιογραφίες των περιοδικών «Il Pappagallo -Le Perroquet», «La Grenouille», «Il Fischietto», «Charivari», «Punch» (περιόδου 1877-1881), χάρτες των H. Kiepert, Stannard, Ιφ. Κοκίδη, Μ. Χρυσοχόου, Ardagh, Otto Neussel, της Γεωδαιτικής Αποστολής, επίσης οθωμανικοί χάρτες στο πλαίσιο της αποτύπωσης και χαρτογραφικής απεικόνισης των ελληνικών περιοχών στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και ξυλογραφίες, βιβλία-τεκμήρια και αναμνηστικά πιάτα που κυκλοφόρησαν για την Ένωση της Θεσσαλίας με την Ελλάδα.

    Η ιδιωτική συλλογή του Βολιώτη συλλέκτη και καθηγητή Δημήτρη Τσούμα, αποτελεί το κύριο σώμα της έκθεσης.

    Η υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου, θα τελέσει τα εγκαίνια το Σάββατο 4 Φεβρουαρίουκαι ώρα 6:30 μ.μ. στοΕθνικό Ιστορικό Μουσείο

    Στο πλαίσιο της έκθεσης, την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής, θα πραγματοποιηθεί επιστημονική συνάντηση με θέματα που σχετίζονται με τα 130 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας και της Άρτας.

    [03] Τα "μυστικά" της τέχνης του χαρτιού

    Όλα τα παιδιά γνωρίζουν την τέχνη Οριγκάμι, όχι όμως και το όνομά της. Γιατί χωρίς να το ξέρουν, κάθε φορά που φτιάχνουν χάρτινα καραβάκια και σαΐτες, ασκούν μια από τις παλαιότερες και πιο διαδεδομένες τέχνες της Άπω Ανατολής, την καλλιτεχνία του διπλώματος χαρτιού.

    Την τέχνη Οριγκάμι από τη μακρινή Ιαπωνία και Κίνα θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι μικροί επισκέπτες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012.

    Ο Δημήτρης Δάλας, εκπαιδευτικός - εικαστικός της Οριγκάμι, θα μυήσει τα παιδιά στα μυστικά της τέχνης του χαρτιού, ενώ μέσα από προβολές διαφανειών θα δείξει πώς από τον 6ο αιώνα οι Κινέζοι και οι Ιάπωνες δίπλωναν το χαρτί για να φτιάξουν δώρα στα παιδιά τους.

    Στη συνέχεια, με την καθοδήγησή του, θα πραγματοποιηθεί εικαστικό εργαστήρι και τα παιδιά θα φτιάξουν το δικό τους έργο.

    Η τέχνη Οριγκάμι, από τις ιαπωνικές λέξεις Όρι που σημαίνει διπλώνω και κάμι δηλαδή χαρτί, ξεκίνησε στην Κίνα μεταξύ 1ου και 2ου αιώνα μ. Χ. και έφτασε στην Ιαπωνία τον 6ο αιώνα με τους βουδιστές μοναχούς. Αρχικά, επειδή το χαρτί ήταν σπάνιο, μόνο οι πλούσιοι Ιάπωνες μπορούσαν να ασχοληθούν μαζί της.

    [04] Συνεχίζεται η αιματοχυσία στη νότια Συρία

    Έξι πράκτορες της ασφάλειας και τρεις πολίτες σκοτώθηκαν σήμερα σε συγκρούσεις στο Χιράκ, της επαρχίας Ντεράα στη νότια Συρία, εστία της αμφισβήτησης κατά του καθεστώτος του προέδρου ΜπασάρΑλ Άσαντ, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    "Αντικαθεστωτικοί στρατιώτες επιτέθηκαν σήμερα σ' ένα μικρό λεωφορείο που μετέφερε έξι πράκτορες της ασφάλειας που πήγαιναν να πραγματοποιήσουν συλλήψεις στο Χιράκ, και σκότωσαν όλους τους επιβάτες. Δύο άρματα μάχης μπήκαν στη συνέχεια στην πόλη και άνοιξαν πυρ, σκοτώνοντας τρεις αμάχους", διευκρίνισε η οργάνωση αυτή που έχει την έδρα της στη Βρετανία.

    Διαβάστε επίσης:

    Αδιάκοπες συγκρούσεις με 66 νεκρούς κοντά στη Δαμασκό

    [05] Αιματηρές επιθέσεις με 40 νεκρούς στο Νότιο Σουδάν

    Πολιτοφύλακες, "με όπλα από το Χαρτούμ" σκότωσαν περισσότερους από 40 ανθρώπους στο Νότιο Σουδάν, σε μια νέα σειρά επιθέσεων ανάμεσα σε μέλη διαφορετικών φυλών, ανακοίνωσε ο νοτιοσουδανός υπουργός Εσωτερικών.

    "Ομάδα πολιτοφυλάκων από το κρατίδιο Γιούνιτι (στο βόρειο Νότιο Σουδάν) εισέβαλαν στο κρατίδιο Ουαράπ και σκότωσαν 40 άντρες", τόνισε ο Αλισον Μανάνι Μαγκάγια και πρόσθεσε πως δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός ο αριθμός των τραυματιών.

    Εκπρόσωποι της κυβέρνησης έχουν φτάσει στην περιοχή και διεξάγουν έρευνες με την τοπική αστυνομία, η οποία εκφράζει φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.

    Οι σχέσεις ανάμεσα στο Σουδάν και στο Νότιο Σουδάν παραμένουν ιδιαίτερα τεταμένες, με τη μια χώρα να κατηγορεί την άλλη ότι στηρίζει και εξοπλίζει τους αντάρτες στο έδαφός της.

    Το κρατίδιο Γιούνιτι, πλούσιο σε παραγωγή πετρελαίου, αποτελεί βάση πολλών οργανώσεων ανταρτών, τους οποίους, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Τζούμπα, έχει στείλει το Χαρτούμ για να αποσταθεροποιήσουν το Νότιο Σουδάν.

    [06] MVP της 16ης αγωνιστικής στην Α1 μπάσκετ ο Σωτήρης Καραποστόλου

    Ο Σωτήρης Καραποστόλου αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης της 16ης αγωνιστικής στην Α1 Ανδρών.

    Ο γκαρντ της Καβάλας συγκέντρωσε 29 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης, τους περισσότερους από τους παίκτες των ομάδων που νίκησαν στην 16η αγωνιστική.

    Ο Καραποστόλου ξεχώρισε με την εμφάνιση του στη νίκη επί του Αμαρουσίου με 25 πόντους (5/8 τρίποντα, 5/7 τρίποντα) και 6 ασίστ.

    «Είμαι χαρούμενος για τη διάκριση μου, απλά θα ήθελα να τονίσω ότι αυτή είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας και όχι ατομικής. Στην Καβάλα είμαστε μία ομάδα, μία οικογένεια και αυτό είναι το μυστικό μας. Κερδίζουμε μαζί, χάνουμε μαζί. Άρα και αυτή η διάκριση δεν είναι δική μου αποκλειστικά, αλλά ολόκληρης της ομάδας, των συμπαικτών μου, του τεχνικού επιτελείου, της διοίκησης και του κόσμου. Είμαστε μία γροθιά και έτσι θα παραμείνουμε. Εύχομαι στο τέλος να δικαιωθούν οι προσπάθειες μας», είπε ο Καραποστόλου για το γεγονός της ανάδειξης του σε MVP της αγωνιστικής.

    [07] Λύθηκε το μυστήριο των εξαφανισμένων ηλεκτρονίων

    Ένα ακόμα βήμα για την καλύτερη κατανόηση και την πρόβλεψη των φαινομένων του διαστημικού καιρού αποτελεί η εξήγηση, μετά από προσπάθειες πολλών ετών, της αινιγματικής έως τώρα εξαφάνισης των ενεργητικών ηλεκτρονίων στην εξωτερική ζώνη ακτινοβολίας «Βαν Άλεν» της Γης.

    Οι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια - Λος 'Αντζελες (UCLA) Βασίλης Αγγελόπουλος, χρησιμοποιώντας δεδομένα από δορυφόρους, ανακάλυψαν ότι τα ηλεκτρόνια παρασύρονται μακριά από τον πλανήτη μας εξαιτίας του κύματος σωματιδίων του ηλιακού ανέμου στη διάρκεια των περιόδων αυξημένης δραστηριότητας του ήλιου.

    Στη διάρκεια των ισχυρών φαινομένων στον Ήλιο, όπως οι εκτινάξεις στο διάστημα μάζας από το ηλιακό στέμμα, τμήματα της μαγνητικής εξωτερικής ατμόσφαιρας του Ήλιου φθάνουν μέχρι τον πλανήτη μας και συγκρούονται με το γήινο μαγνητικό πεδίο, δημιουργώντας γεωμαγνητικές καταιγίδες ικανές να πλήξουν τα ηλεκτρονικά συστήματα των δορυφόρων.

    Παράλληλα, αυτές οι καταιγίδες επιδρούν στη εξωτερική ζώνη ακτινοβολίας της Γης, μια διαστημική περιοχή, η οποία έχει σχήμα στρογγυλού «λουκουμά» και είναι γεμάτη με τόσο ενεργητικά ηλεκτρόνια, που κινούνται σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός.

    «Στη διάρκεια μιας γεωμαγνητικής καταιγίδας σχεδόν όλα τα ηλεκτρόνια, που βρίσκονται παγιδευμένα μέσα στη ζώνη ακτινοβολίας, εξαφανίζονται, για να επιστρέψουν με ορμή λίγες ώρες αργότερα», σύμφωνα με τον Βασίλη Αγγελόπουλο, ο οποίος είναι ερευνητής του Ινστιτούτου IGPP, καθώς και επικεφαλής ερευνητής της διαστημικής αποστολής «THEMIS» της NASA, μέσω της οποίας συλλέχθηκε ο κύριος όγκος των παρατηρήσεων για τα ηλεκτρόνια.

    Ο Βασίλης Αγγελόπουλος γεννήθηκε το 1965 και αποφοίτησε από το Φυσικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ πήρε το διδακτορικό του από το UCLA με ειδίκευση στη διαστημική φυσική μετά από υποτροφία του Ιδρύματος Φουλμπράιτ.

    [08] Μερική απαγόρευση απόπλου λόγω θυελλωδών ανέμων

    Απαγορεύτηκε ο απόπλους των πλοίων για τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και το ανατολικό Αιγαίο, λόγω θυελλωδών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνους κατά τόπους τα 9 με 10 μποφόρ.

    Από το λιμάνι του Πειραιά, θα εκτελεστούν μόνο τα βραδινά δρομολόγια για Κρήτη, ενώ με ειδικό σχέδιο ταξιδίου θα γίνει το δρομολόγιο του Blue star 2 στις 7 το απόγευμα για Σύρο,Κω Ρόδο.

    Από τον Αργοσαρωνικό τα υδροπτέρυγα πραγματοποιούν τα δρομολόγιά τους, μόνο μέχρι την Αίγινα.

    Επίσης, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από το λιμάνι της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ κλειστή είναι η πορθμειακή γραμμή για Νέα Στύρα-Αγία Μαρίνα. Κλειστή είναι και η πορθμειακή γραμμή Πρίνου-Καβάλας.

    Καλό είναι, όσοι επιβάτες θέλουν να ταξιδέψουν, πριν την αναχώρησή τους, να επικοινωνούν με τα κατα τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

    [09] Το πρώτο ελληνικό σχολείο της Αμερικής

    Αναμφίβολα, η ελληνική γλώσσα αποτελεί τη βάση του πολιτισμού μας και θεμελιώδες στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι ανά τον κόσμο ομογενείς μας, αποδεικνύοντας ότι η Ελληνική Παιδεία είναι αυτή που δίνει την οικουμενική διάσταση του Ελληνισμού.

    Με αφορμή τη σημερινή γιορτή των Τριών Ιεραρχών, προστατών των Γραμμάτων, η οποία τιμάται με ευλάβεια και στο χώρο της Ελληνικής Διασποράς, επιχειρούμε μια μικρή ιστορική αναδρομή στα ελληνικά εκπαιδευτικά πράγματα στην Αμερική, όπου σύμφωνα με στοιχεία το θέμα της εκπαίδευσης ενδιέφερε τους Έλληνες μετανάστες ακόμα από τον 18ο αιώνα.

    Η πρώτη γνωστή περίπτωση ίδρυσης ελληνικού σχολείου στη Νέα Γη ανάγεται στα 1776.

    «Η πρώτη γνωστή ομαδική αποδημία των Ελλήνων στις ΗΠΑ έγινε στα 1767, όταν περίπου 400 Έλληνες από τη Μάνη και την Κρήτη, μαζί με άλλους 1100 αλλοεθνείς εποίκους, ήρθαν στην περιοχή, που σήμερα ονομάζεται Νέα Σμύρνη της Φλόριδας» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το Σικάγο, ο Νίκος Νικολιδάκης, ο οποίος, έχοντας διατελέσει, επί έξι θητείες, Συντονιστής Εκπαίδευσης στις ΗΠΑ (Νέα Υόρκη και Σικάγο), συνέβαλε σημαντικά στην προώθηση του θεσμού της ελληνομάθειας.

    Αυτούς τους πρώτους Έλληνες έποικους τους οδήγησε στα μέρη εκείνα ένας Σκωτσέζος γιατρός, ο Άντριου Τέρνμπουλ (Andrew Turnbull).

    Η σύζυγός του, Μαρία Γκράτσια (Maria Gracia), ήταν κόρη Έλληνα εμπόρου από τη Σμύρνη της Μικράς Ασίας. Χρόνια αργότερα, την άνοιξη του 1776, οι Έλληνες και οι άλλοι μετανάστες-έποικοι, μετακινήθηκαν και εγκαταστάθηκαν 70 μίλια βορειότερα, στον Άγιο Αυγουστίνο (St. Augustine).

    Εκεί, σώζεται το σπίτι του Ιωάννη Γιαννόπουλου, μαραγκού στο επάγγελμα, ο οποίος όμως διακρίθηκε περισσότερο ως δάσκαλος, όπως μας είπε ο κ. Νικολιδάκης. Το σπίτι του, το οποίο χρησιμοποίησε ως σχολείο, είναι από τα ιστορικά κτίρια που επισκέπτονται όσοι περνούν από τον Άγιο Αυγουστίνο, αφού είναι το αρχαιότερο σχολικό κτίριο που σώζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    «Η έννοια ελληνισμός, ως πολιτισμική και ιδεολογική έννοια, δεν εξαντλείτο ποτέ στον ελλαδικό χώρο» επισημαίνει ο κ. Νικολιδάκης, τονίζοντας ότι «η ιστορία της Νεοελληνικής Διασποράς δεν έχει ακόμα επαρκώς διερευνηθεί και δεν υπάρχουν έγκυρες σχετικές ιστοριογραφικές μελέτες».

    Στο πλαίσιο της ανάγκης αυτής αποφασίστηκε, πριν από χρόνια, η συγγραφή ορισμένων λευκωμάτων, ανά χώρα διαμονής, τα οποία θα παρουσίαζαν τους βασικούς τομείς της παροικιακής ζωής. Ένα από αυτά τα λευκώματα, με τίτλο «Από τη ζωή των Ελλήνων στην Αμερική», έχει επιμεληθεί ο ίδιος ο κ. Νικολιδάκης, ο οποίος έχει πληθώρα επιστημονικών δημοσιεύσεων για την εκπαίδευση των αποδήμων.

    [10] "Λουκέτο" για την ιστορική La Tribune

    Η δεύτερη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία οικονομική εφημερίδα της Γαλλίας, η La Tribune, διακόπτει από σήμερα την κυκλοφορία της με την έκδοση του τελευταίου φύλλου της.

    "Η La Tribune σας αποχαιρετά", ανέφερε ο πρωτοσέλιδος τίτλος του σημερινού τελευταίου φύλλου της, ενώ από κάτω υπήρχε η φωτογραφία μιας εφημερίδας που φλέγεται.

    Την εφημερίδα εξαγόρασαν ένας περιφερειακός εκδοτικός οίκος, ο France Economies Region, και ένας εκδοτικός οίκος εντύπων σε ηλεκτρονική μορφή, ο Hi-media, που σχεδιάζουν να την μετατρέψουν σε εβδομαδιαία.

    Ωστόσο, η ιστοσελίδα της εφημερίδας, latribune.fr, θα συνεχίσει να ενημερώνεται κανονικά.

    Η La Tribune κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1987, αλλά από την αρχή βρισκόταν σε ανταγωνισμό με την Les Echos, την μεγαλύτερη σε κυκλοφορία οικονομική εφημερίδα της Γαλλίας.

    Η κατακόρυφη πτώση στα διαφημιστικά της έσοδα, στον απόηχο της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, σε συνδυασμό με την τάση προς τις δωρεάν ηλεκτρονικές εκδόσεις, επέσπευσαν το τέλος της εφημερίδας, η οποία τον περασμένο χρόνο κήρυξε πτώχευση.

    [11] Σφοδρές μάχες στη Συρία

    Πρωτοφανούς έντασης συγκρούσεις σημειώθηκαν σήμερα σε πολλές πόλεις κοντά στη Δαμασκό, την ώρα που ο Αραβικός Σύνδεσμος, η αποστολή του οποίου πάγωσε λόγω της κλιμάκωσης της βίας, καλούσε τον ΟΗΕ να βοηθήσει για να τερματιστεί η αιματηρή καταστολή της εξέγερσης.

    Μόνο σήμερα σκοτώθηκαν 66 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 26 ήταν άμαχοι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Από την Παρασκευή έχουν χάσει τη ζωή τους 156 άτομα.

    Οι συγκρούσεις, που συνεχίζονται χωρίς διακοπή από την περασμένη Τρίτη, οδήγησαν τον Αραβικό Σύνδεσμο να διακόψει το Σάββατο την αποστολή του, κατηγορώντας το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ ότι "επέλεξε την κλιμάκωση" της βίας.

    Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ Ελαράμπι και ο Μπουρχάν Γαλιούν, ο επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου (CNS), στο οποίο μετέχουν σχεδόν όλα τα αντιπολιτευόμενα κινήματα, σκοπεύουν να μεταβούν στη Νέα Υόρκη ελπίζοντας ότι θα πιέσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παρέμβει.

    Σήμερα σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ λιποτακτών και ανδρών του τακτικού στρατού στο Άιν Τάρμα, μόλις 4 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, και στο Κφαρ Μπάτνα, στην ίδια περιοχή, όπως είπε ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου, Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν. Οι συγκρούσεις αυτές ήταν "οι πιο βίαιες" που έχουν γίνει από την έναρξη της εξέγερσης, τον περασμένο Μάρτιο, υπογράμμισε ο Ραχμάν. "Το καθεστώς ετοιμάζεται πλέον για μεγάλες μάχες στην επαρχία της Δαμασκού", πρόσθεσε.

    Η κλιμάκωση των συγκρούσεων κοντά στη Δαμασκό επιβεβαιώθηκε και από τον εκπρόσωπο του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, τον ταγματάρχη Μαχέρ Νουέιμι. Όπως είπε, "τις τελευταίες 24 ώρες το καθεστώς εξαπέλυσε μια επίθεση άνευ προηγουμένου χρησιμοποιώντας το βαρύ πυροβολικό", εναντίον κοινοτήτων όπως το Καλαμούν, η Ρανκούς και η Γούτα.

    [12] Ακριβότερος στο μέλλον ο "μαύρος χρυσός"

    Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν δύο επιστήμονες, με άρθρο τους στο έγκριτο περιοδικό "Nature", όπου συμπεραίνουν ότι το 2005 υπήρξε το έτος που κορυφώθηκε η άντληση του εύκολα προσβάσιμου και άρα σχετικά φθηνού πετρελαίου, με αποτέλεσμα έκτοτε να έχει αρχίσει η αναζήτηση και παραγωγή πιο απρόσιτου και συνεπώς ακριβότερου πετρελαίου.

    Όπως αναφέρουν, η εποχή του φθηνού πετρελαίου τελείωσε οριστικά και η ανθρωπότητα δεν φαίνεται να το έχει συνειδητοποιήσει. Τονίζουν ακόμα ότι το πρόβλημα αυτό είναι ακόμα πιο επείγον και από την κλιματική αλλαγή, που κακώς έχει στρέψει πάνω της τους προβολείς της δημοσιότητας.

    Ο καθηγητής ωκεανογραφίας Τζέημς Μάρεϊ του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτονκαι ο καθηγητής χημείας Ντέηβιντ Κινγκ του πανεπιστημίου της Οξφόρδης προειδοποιούν ότι η ήδη παρατηρούμενη στασιμότητα στην παραγωγή πετρελαίου θα διατηρήσει πλέον σε υψηλά επίπεδα τις διεθνείς τιμές του «μαύρου χρυσού», με όποιες συνέπειες θα έχει αυτό για την οικονομία.

    Για αυτό, εισηγούνται την ταχύτερη δυνατή αναζήτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, μεταξύ των οποίων της ατομικής ενέργειας, ενώ επικρίνουν τις κυβερνήσεις ότι δεν κινούνται τόσο γρήγορα προς αυτή την κατεύθυνση, όσο επιβάλλουν οι περιστάσεις.

    Δεν αποκλείουν μάλιστα να επέλθει ακόμα και μια πιθανή παγκόσμια κατάρρευση, αν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα.

    [13] Στην Αλ Νασρ ο Λούκα Τόνι

    Ολοκληρώθηκε η μεταγραφή του Λούκα Τόνι στην Αλ Νασρ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

    Με τη μετακίνησή του στα Εμιράτα, ο έμπειρος επιθετικός ελπίζει ότι θα ξαναβρεί τον παλιό καλό του εαυτό.

    Ο 34χρονος Ιταλός φορ δεν είχε φέτος καμία συμμετοχή με τη Γιουβέντους φέτος.

    Αντίθετα, μετρούσε 15 εμφανίσεις και 2 γκολ από πέρυσι τον Ιανουάριο, όταν μετακόμισε στο Τορίνο από την Τζένοα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 30 January 2012 - 11:29:01 UTC