Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-01-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατεστραμμένες πινακίδες στους δρόμους της Αθήνας
  • [02] Κύτταρα δέρματος γίνονται εγκεφαλικά
  • [03] Η S&P "απειλεί" με υποβάθμιση χώρες του G-20
  • [04] Εξώδικη δήλωση στην Τράπεζα της Ελλάδος από το ΕΒΕΑ
  • [05] Στο ιστορικά υψηλό επίπεδο του 10,4% η ανεργία στην ευρωζώνη
  • [06] Δεν θεωρεί αναγκαίο τον διορισμό "επιτρόπου" ο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ

  • [01] Κατεστραμμένες πινακίδες στους δρόμους της Αθήνας

    Σε άθλια κατάσταση είναι εδώ και καιρό οι πινακίδες των δρόμων της Αθήνας, πολλές από τις οποίες είναι κατεστραμμένες, ή έχουν να συντηρηθούν εδώ και χρόνια, αποτελώντας σημαντικό κίνδυνο για την οδική ασφάλεια οδηγών και πεζών. Κολλημένα διαφημιστικά, γκράφιτι, φυλλωσιές δέντρων ακόμα και σκάγια από πυροβόλα όπλα συνθέτουν την άθλια εικόνα της οδικής σήμανσης στην Ελλάδα.

    Η έλλειψη κονδυλίων, καθώς και η πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων σε υπουργείο, περιφέρειες και δήμους είναι οι λόγοι που αναδεικνύουν τόσο την αδυναμία ενός πολυδαίδαλου γραφειοκρατικού μηχανισμού όσο και την ασυνειδησία ορισμένων πολιτών, οι οποίοι δε φαίνεται να συγκινούνται, όχι μόνο από τις κυρώσεις που προβλέπονται από το νόμο, αλλά ούτε και από τους κινδύνους που προκαλούν.

    [02] Κύτταρα δέρματος γίνονται εγκεφαλικά

    Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να ''μεταμορφώσουν'' κύτταρα του δέρματος απευθείας σε νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου, χωρίς να χρειαστεί να μεσολαβήσει, όπως γινόταν έως τώρα, το ενδιάμεσο στάδιο των βλαστικών κυττάρων. Το επίτευγμα ανοίγει το δρόμο για διάφορες ιατρικές χρήσεις στο μέλλον, όσον αφορά την αποκατάσταση εγκεφαλικών βλαβών.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή παθολογίας Μάριους Βέρνιγκ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το BBC, έκαναν τα σχετικά πειράματα με ποντίκια. Χρειάζονται όμως και άλλες δοκιμές πριν η τεχνική χρησιμοποιηθεί με κύτταρα από ανθρώπινο δέρμα.

    Οι ίδιοι επιστήμονες, που στο πρόσφατο παρελθόν είχαν μετατρέψει δερματικά κύτταρα σε νευρώνες, αυτή τη φορά έκαναν ένα βήμα παραπέρα, πετυχαίνοντας κάτι ανάλογο με πρόδρομα νευρωνικά κύτταρα, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να εξειδικευθούν στους τρεις βασικούς τύπους κυττάρων του εγκεφάλου και γενικότερα του νευρικού συστήματος: νευρώνες, αστροκύτταρα και ολιγοδενδροκύτταρα (τα τελευταία παράγουν την μυελίνη που μονώνει τα νεύρα και τους επιτρέπει να μεταδίδουν τα ηλεκτρικά σήματα).

    [03] Η S&P "απειλεί" με υποβάθμιση χώρες του G-20

    Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's προειδοποίησε ότι μπορεί να υποβαθμίσει το 2015 το αξιόχρεο χωρών της G 20 (της ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου), εάν οι κυβερνήσεις τους δεν προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις για να περιορίσουν τις αυξανόμενες δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης και άλλα κόστη που σχετίζονται με τη γήρανση των πληθυσμών.

    Οι αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ είναι πιθανόν να υποστούν τη μεγαλύτερη επιδείνωση στα δημόσια οικονομικά τους τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες, καθώς η γήρανση των πληθυσμών πιέζει τα δίκτυα κοινωνικής ασφάλειας, αναφέρεται σε έκθεση του οίκου.

    "Αν οι κυβερνήσεις δεν τροποποιήσουν τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης τους, οι δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης δεν θα είναι διατηρήσιμες", δήλωσε ο αναλυτής του οίκου Μάρκο Μρίσνικ.

    Αν δεν υιοθετηθούν μεταρρυθμίσεις, οι υποβαθμίσεις του αξιόχρεου που θα οφείλονται στις δαπάνες υγείας θα αρχίσουν σε τρία χρόνια, οδηγώντας τελικά στην αύξηση του αριθμού των χωρών με χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση (κατηγορία junk) έως το 2020, αναφέρει η έκθεση, η οποία τονίζει επίσης ότι δεν αρκούν οι μεταρρυθμίσεις των συνταξιοδοτικών συστημάτων των χωρών της G 20. Αν περιορισθούν νομοθετικά οι αυξήσεις των άλλων δαπανών που σχετίζονται με τη γήρανση του πληθυσμού, αλλά δεν αντιμετωπισθούν οι δαπάνες υγείας, τα αποτελέσματα θα είναι λίγο μόνο ηπιότερα σε σχέση με το σενάριο που δεν θα λαμβάνονταν καθόλου μέτρα, σημειώνει η έκθεση.

    [04] Εξώδικη δήλωση στην Τράπεζα της Ελλάδος από το ΕΒΕΑ

    Εξώδικη δήλωση απεστάλη σήμερα στην Τράπεζα της Ελλάδος από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, με την οποία καλείται η διοίκηση της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει στο ακέραιο τις καταθέσεις του επιμελητηρίου διαφορετικά δηλώνει ότι θα κινηθεί δικαστικά.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του επιμελητηρίου, η εξώδικη δήλωση απεστάλη μετά την ενημέρωση από την Τράπεζα της Ελλάδος ότι τα διαθέσιμα του ΕΒΕΑ μειώθηκαν από 11 εκατ. ευρώ σε 4,3 εκατ. ευρώ, λόγω απωλειών της αξίας των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, στα οποία είχαν τοποθετηθεί κατά δήλωση της Τράπεζας της Ελλάδος, χωρίς καμία απολύτως ενημέρωση του επιμελητηρίου.

    [05] Στο ιστορικά υψηλό επίπεδο του 10,4% η ανεργία στην ευρωζώνη

    Στο ιστορικά υψηλό επίπεδο του 10,4% του ενεργού πληθυσμού, διαμορφώθηκε η ανεργία στην ευρωζώνη το Δεκέμβριο του 2011, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.

    Πρόκειται ωστόσο, για ένα επίπεδο το οποίο είχε καταρριφθεί ήδη από το Νοέμβριο του προηγουμένου έτους, καθώς η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία αναθεώρησε τα στοιχεία που αφορούν στο μήνα αυτό, από 10,3% που είχε αρχικά ανακοινώσει, σε 10,4%.

    Την ίδια ώρα, στη Γερμανία η ανεργία σημείωσε πτώση σημαντικότερη του αναμενομένου, το μήνα Ιανουάριο του 2012, σύμφωνα με στοιχεία του Ομοσπονδιακού Γραφείου Απασχόλησης.

    Βάσει εποχικά προσαρμοσμένων στοιχείων η ανεργία υποχώρησε κατά 34.000 θέσεις εργασίας, στο επίπεδο των 2.28 εκ. ανέργων. Πρόκειται για τον τρίτο κατά σειρά μήνα που παρατηρείται υποχώρησε στον αριθμό των ανέργων.

    Αντίθετα, στην Ιταλία η ανεργία διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2004, ανερχόμενη σε 8,9% του ενεργού πληθυσμού το Δεκέμβριο, έναντι 8,8% το Νοέμβριο, του 2011.

    Όπως ανακοίνωσε η ιταλική στατιστική υπηρεσία Istat ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 2,24 εκ. ήτοι αυξήθηκε κατά 10,9% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2010.

    [06] Δεν θεωρεί αναγκαίο τον διορισμό "επιτρόπου" ο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ

    Ολοκλήρωση του PSI ως το τέλος της εβδομάδας περιμένει ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και επαναλαμβάνει την αντίθεσή του στον ορισμό "επιτρόπου" για την Ελλάδα. Σε συνέντευξή του στη γερμανική ραδιοφωνία επισημαίνει ωστόσο ότι η Ελλάδα βρίσκεται υπό αυστηρή επιτήρηση και ότι οι εταίροι της περιμένουν πλέον πράξεις.

    Ο κ. Γιούνκερ αναδεικνύει την σημασία «να τελειώσει η εβδομάδα με συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές της» και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής και των κρατών στην απομείωση του ελληνικού χρέους. Σημειώνει ωστόσο ότι αυτό θα πρέπει να εξετασθεί αφού ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους ιδιώτες. Τονίζει επίσης πως «χθες καταστήσαμε σαφές στον Έλληνα συνάδελφό μας ότι οι εταίροι απαιτούμε πλέον πράξεις σε ό,τι αφορά τη σταθεροποίηση προϋπολογισμού».

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν η γερμανική ιδέα για ορισμό "επιτρόπου", ο οποίος θα ελέγχει την εξέλιξη του ελληνικού προϋπολογισμού προκαλεί το μίσος των Ευρωπαίων, ο πρόεδρος του Eurogroup απορρίπτει τη λέξη "μίσος" και δηλώνει ότι «η γερμανική ανησυχία- και δεν πρόκειται μόνο για γερμανική ανησυχία- να βρίσκεται η Ελλάδα υπό αυστηρή παρακολούθηση κινείται στο πλαίσιο της κοινής λογικής».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 31 January 2012 - 11:29:02 UTC