Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-02-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η φτώχεια πλήττει την ευρωπαϊκή μεσαία τάξη
  • [02] Χορεύεται η Μεταπολίτευση;
  • [03] Ο Γιώργος Τζαβέλας υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τη γαλλική Μονακό
  • [04] Αναδεικνύεται το κάστρο των Τρικάλων μετά την έγκριση δημοπράτησης
  • [05] Μεγάλη νίκη του Ρόμνεϊ στη Φλόριντα

  • [01] Η φτώχεια πλήττει την ευρωπαϊκή μεσαία τάξη

    Το ρεπορτάζ της Ελ Παϊς ξεκινά από τον 75χρονο Δημήτρη Παυλόπουλο, που παίρνει σύνταξη 550 ευρώ τον μήνα και πρέπει να δαπανά σε φάρμακα 150 ευρώ. Το διαρκές δίλημμά του είναι πλέον αν θα πάρει γάλα ή φάρμακα, καθώς και τα δύο δεν μπορεί να τα αντέξει το πορτοφόλι του.

    Ο Μανουέλ Χ. είναι ένας μακροχρόνιος άνεργος που δεν δικαιούται πλέον επίδομα ανεργίας. Ζει σε ένα νοικιασμένο σπίτι, πηγαίνει στα συσσίτια και παίρνει ρούχα από μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση.

    Η φτώχεια πλήττει πλέον τη μεσαία τάξη της Ευρώπης, σημειώνει η ισπανική εφημερίδα σε ένα δισέλιδο αφιέρωμά της. Είναι άνθρωποι που πρέπει να διαλέξουν αν θα φάνε ή θα πληρώσουν το δάνειό τους. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ενωση, το 2009 υπήρχαν στις 27 χώρες 115 εκατομμύρια άνθρωποι κάτω από το όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (23,1% του πληθυσμού). Αλλα 100 με 150 εκατομμύρια κινδυνεύουν επίσης, καθώς δύο μήνες ανεργίας και ένα δάνειο που δεν μπορεί να πληρωθεί μπορούν να βυθίσουν οποιονδήποτε στον όλεθρο. Το 2007, πριν ξεσπάσει η χρηματοπιστωτική κρίση, κάτω από το όριο της φτώχειας βρίσκονταν 85 εκατομμύρια άνθρωποι (17% του πληθυσμού). Στην κατάλογο περιλαμβάνονται χώρες όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα, αλλά και η Γαλλία, η Γερμανία και η Αυστρία.

    Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα στη Βρετανία, όπου η φτώχεια των παιδιών είναι τόσο μεγάλη, ώστε η χώρα κατατάσσεται 22η μεταξύ των 27, σύμφωνα με στοιχεία του Ιδρύματος John Rowntree. Το Λονδίνο είναι η πόλη με το μεγαλύτερο ποσοστό ανηλίκων κάτω από το όριο της φτώχειας στη Βρετανία. Η κοινωνική κληρονομιά του θατσερισμού, που οξύνθηκε με την κρίση, έχει πλήξει 13,4 εκατομμύρια ανθρώπους, το 22% του βρετανικού πληθυσμού.

    >Σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία ή η Ιταλία, δεν έχει αυξηθεί τόσο η έκταση της φτώχειας όσο η δριμύτητά της, και η συγκέντρωσή της σε συγκεκριμένες ομάδες<<, επισημαίνει ο κοινωνιολόγος Πολ Μαρί-Κλόσε. >>Από την κρίση έχουν πληγεί ιδιαίτερα οι νέοι. Στην Ισλανδία το φαινόμενο είναι δραματικό<<.

    Τα στατιστικά στοιχεία της φτώχειας διαφέρουν πολύ από χώρα σε χώρα. Στη Βουλγαρία (46,2%) και στη Ρουμανία (43,1%) τα ποσοστά της φτώχειας είναι διπλάσια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στο άλλο άκρο βρίσκονται η Τσεχική Δημοκρατία (14%), η Ολλανδία (15,1%) και η Σουηδία (15,9%).

    Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι στις τρεις κατηγορίες που είναι πιο ευάλωτες στη φτώχεια - τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, τις γυναίκες και τους μετανάστες, δηλαδή την ηλικία, το φύλο και την εθνότητα - έχει προστεθεί μια ομάδα πολιτών που δεν μπορεί να περιληφθεί σε κάποια κατηγορία. >>Πρόκειται για ανθρώπους με επισφαλή εργασία, που δυσκολεύονται πολύ να βγάλουν τον μήνα και που επιπλέον δεν έχουν καμιά βοήθεια<<, τονίζει ο Ζοάν Σουμπιράτς, από το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. >>Είναι άτομα 30 ως 45 ετών, με ή χωρίς οικογένεια, που δεν λαμβάνουν καμιά κρατική βοήθεια καθώς έχουν κάποιο εισόδημα και είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν στο πατρικό τους σπίτι αν θέλουν να συνεχίσουν να πληρώνουν το δάνειό τους<<.

    Υστερα από 15 χρόνια παχέων αγελάδων και δημιουργίας πλούτου, η κρίση πλήττει ένα μέρος του πληθυσμού που μέχρι το 2007 είχε τις βασικές του ανάγκες καλυμμένες. Το 2010 ήταν το ευρωπαϊκό Ετος κατά της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού. Η Στρατηγική της Λισαβώνας κατέληγε με τη φράση ότι πρέπει να δοθεί ένα τελειωτικό κτύπημα στη φτώχεια και εγκαινίαζε τη Στρατηγική 2020. Όμως η κρίση διέλυσε τις καλές προθέσεις. Και ο βασικός στόχος της Στρατηγικής 2020, να περιοριστεί αυτή τη δεκαετία ο αριθμός των φτωχών σε 20 εκατομμύρια, ισοδυναμεί πλέον με ουτοπία.

    [02] Χορεύεται η Μεταπολίτευση;

    Η μεταπολίτευση κατακρίνεται στις μέρες μας, ακόμα και δαιμονοποιείται αλλά μπορεί κιόλας να χορευτεί; Θα το επιχειρήσει η ανερχόμενη χορογράφος Μέντη Μέγα και η Ομάδα Φοra, από τις 16 έως τις 19 Φεβρουαρίου 2012, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

    Το σκεπτικό στην παράσταση «Μεταπολίτευση» είναι, όπως υποστηρίζουν οι τρείς γυναίκες της ομάδας, «να κατανοήσουν τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που οδήγησαν στην οικονομική και αξιακή κρίση της Ελλάδας του σήμερα».

    Δηλώνουν δε, ότι θα το επιχειρήσουν με «μουσική, ήχους, εικόνες και σωματικές μνήμες από την εποχή της μεταπολίτευσης».

    Στην παράσταση συμμετέχουν οι Όλια Λυδάκη, Κατερίνα Μπέλλα και Χαρά Κότσαλη.

    [03] Ο Γιώργος Τζαβέλας υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τη γαλλική Μονακό

    Στο γαλλικό πρωτάθλημα και συγκεκριμένα στη Μονακό θα συνεχίσει την καριέρα του ο Γιώργος Τζαβέλας.

    Ο 25χρονος μεσοαμυντικός υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας για τα επόμενα τριάμισι χρόνια με τη διοίκηση της γαλλικής ομάδας, η οποία κατέβαλε στην Αϊντραχτ Φρανκφούρτης περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ οι ετήσιες οικονομικές απολαβές του Ελληνα άσου αγγίζουν τις 500 χιλιάδες ευρώ.

    Ο Τζαβέλας είναι ο δεύτερος Ελληνας που θα φορέσει τη φανέλα της Μονακό, καθώς η ομάδα του Πριγκιπάτου είχε αποκτήσει, πριν από λίγες ημέρες, και τον Αλέξανδρο Τζιόλη από τη Σανταντέρ.

    [04] Αναδεικνύεται το κάστρο των Τρικάλων μετά την έγκριση δημοπράτησης

    Αναδεικνύεται το κάστρο των Τρικάλων μετά την έγκριση δημοπράτησης από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό.

    Συγκεκριμένα, το έργο «Ανάδειξη της περί των τειχών του κάστρου της πόλης περιοχής», έχει ως Δικαιούχο και Φορέα Υλοποίησης το Δήμο Τρικκαίων, υλοποιείται από το Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας και είναι συνολικού προϋπολογισμού 202.950 ευρώ.

    Μετά την έγκριση, αναμένεται τις επόμενες ημέρες η δημοσίευση του σχετικού διαγωνισμού από το Δήμο Τρικκαίων, για την ανάθεση και εκτέλεση του έργου.

    Ημελέτη του έργου προβλέπει κατασκευή 420 μέτρων περιπατητικού διαδρόμου με κοκκινόχωμα, κατασκευή 285 μέτρων περιπατητικού διαδρόμου σε ξύλινη κατασκευή, κατασκευή 2 θέσεων θέας, φύτευση και βελτίωση υφιστάμενου φωτισμού. Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, σε δηλώσεις του αναφέρει πως το όλο έργο συμβάλλει στην ανάκτηση ενός μεγάλου δημόσιου χώρου από τους πολίτες, στην ανάδειξη και προστασία αυτού.

    [05] Μεγάλη νίκη του Ρόμνεϊ στη Φλόριντα

    Η συντριπτική νίκη του Μιτ Ρόμνεϊ απέναντι στον αντίπαλό του Νιουτ Γκίνγκριτς στη Φλόριντα του δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές απέναντι στον Μπαράκ Ομπάμα.

    Με καταμετρημένο το 95% των ψήφων, ο Ρόμνεϊ συγκεντρώνει 46% και ο Γκίνγκριτς 32%. Οι άλλοι δύο υποψήφιοι Ρικ Σαντόρουμ και Ρον Πολ συγκέντρωσαν 13% και 7% αντίστοιχα.

    Η Φλόριντα τέταρτη πολιτεία που ψήφισε για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος από την έναρξη των προκριματικών στις 3 Ιανουαρίου, είναι η πλέον σημαντική με τέσσερα εκατομμύρια εγγεγραμμένους ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 1 February 2012 - 9:28:57 UTC