Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-02-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Γ. Παπανδρέου - Ευ. Βενιζέλου
  • [02] Αναζητούνται σημεία σύγκλισης στα εργασιακά
  • [03] Αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
  • [04] Συνεχίζει η κακοκαιρία
  • [05] Πλεονέκτημα για την οικονομία οι εργαζόμενοι ώριμης ηλικίας
  • [06] Ένα πρότυπο εργοστάσιο
  • [07] Μετατροπή εγκεφαλικών κυμάτων σε λέξεις
  • [08] Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων η σημερινή
  • [09] Παρουσίαση της κίνησης Ε.ΛΑ.Δ.Α από τους Μ. Θεοδωράκη, Μ. Γλέζο, Γ. Κασιμάτη
  • [10] Το ευρώ έκανε την Ευρώπη πιο δυνατή, δήλωσε η Μέρκελ από το Πεκίνο
  • [11] Η Ρωσία πρέπει να "αναλάβει τις ευθύνες της" για την Συρία, λέει η Κάθριν Αστον
  • [12] "Το μουσικό σαλόνι της Γεωργίας Σάνδη" στο Μέγαρο Μουσικής
  • [13] Στο χρηματιστήριο μπαίνει το Facebook εντός του έτους
  • [14] Διάλεξη για την «Αρχαία Μεσσήνη: Πριν και μετά» στο Μέγαρο Μουσικής

  • [01] Συνάντηση Γ. Παπανδρέου - Ευ. Βενιζέλου

    Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, θα έχει το πρωί στο γραφείο του στη Βουλή, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, για να ενημερωθεί σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση.

    Στις 3.30, θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα (Κ.Ο.) του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου.

    Το θέμα της συνεδρίασης δεν θα αφορά στις εσωκομματικές εξελίξεις στο κόμμα, αλλά στην πορεία των διαπραγματεύσεων για τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI, αλλά και στη συμβολή του Κινήματος στην προσπάθεια της χώρας να βγει από την κρίση.

    Τις προηγούμενες ημέρες, είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι στηνσημερινή συνεδρίαση, θα ετίθετο θέμα εκλογής Προέδρου της Κ.Ο., πρόταση την οποία είχε κάνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης και συμμερίστηκαν και άλλα στελέχη.

    Η εντύπωση αυτή εξασθένησε τις τελευταίες ημέρες, καθώς συνειδητοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, ότι μια παρόμοια εξέλιξη δεν θα προοιωνίζονταν καλά για το ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξελίξεις, τις οποίες απεύχονται όλοι, όπως είναι μια πιθανή διάσπαση του Κινήματος.

    Στο ίδιο διάστημα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρέμενε σταθερός στις θέσεις του και διαμήνυε, σε κάθε ευκαιρία, ότι οι αποφάσεις για τις εσωκομματικές εξελίξεις έχουν καθοριστεί ομόφωνα, σχεδόν, από το Εθνικό Συμβούλιο και αν πρόκειται να ακολουθηθούν κάποιες άλλες, θα έπρεπε αυτές να αποφασιστούν σε νέα συνεδρίαση του ίδιου οργάνου.

    Άλλωστε, η συγκεκριμένη πρόταση, όπως όλοι συνομολόγησαν, κινείται εκτός θεσμικών κανόνων και θα έβαζε τη δυαρχία από το παράθυρο. Το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής αναγνωρίζουν ως Πρόεδρο της Κ.Ο. κάθε κόμματος τον Πρόεδρό του, εκτός κι αν ο ίδιος παραιτηθεί. Και ο κ. Παπανδρέου δεν έδειξε καμία διάθεση να αλλάξει τις διαδικασίες.

    Στην εκτόνωση του κλίματος βοήθησε σημαντικά η κίνηση των Ευάγγελου Βενιζέλου και Ανδρέα Λοβέρδου να συμπορευτούν, κάτι που θεωρήθηκε ως "θετική κίνηση" από την πλευρά συνεργατών και του Γιώργου Παπανδρέου, υπό την έννοια ότι οι πολλές υποψηφιότητες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα.

    [02] Αναζητούνται σημεία σύγκλισης στα εργασιακά

    Σημεία σύγκλισης για τα εργασιακά θα αναζητήσουν ΓΣΕΕ και εργοδοτικοί φορείς, κατά τη δεύτερη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων, σήμερα το πρωί, στα γραφεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, μετά από πρόσκληση τού ΣΕΒ.

    ΗΕθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, με την οποία ζητά την παρέμβασή τους στον κοινωνικό διάλογο, πριν οριστικοποιηθούν οι τελικές αποφάσεις των δανειστών μας.

    Στο μεταξύ,σήμερα ή αύριοαναμένεται να πραγματοποιηθεί και η συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα πρέπει να έχουν ληφθεί -σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο- οι οριστικές αποφάσεις για τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις.

    [03] Αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

    Η πρόταση του υπουργείου Παιδείας για το «Νέο Λύκειο» και το νέο σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση παρουσιάστηκε στη Διακομματική Επιτροπή.

    Οι μαθητές, που αυτή τη στιγμή φοιτούν στην Α' Λυκείου, θα παρακολουθήσουν στη Β' και Γ' Λυκείου προσαρμοσμένα προγράμματα σπουδών, που θα τους επιτρέπουν τη συμμετοχή στο καινούργιο σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων. Θα πάρουν μέρος σε τελική γραπτή εξέταση που θα περιλαμβάνει δύο ομάδες θεμάτων:

    - Η πρώτη ομάδα θεμάτων θα καθορίζει τον βαθμό του απολυτηρίου και

    - Η δεύτερη ομάδα θεμάτων θα περιλαμβάνει τα μαθήματα για εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση και θα καθορίζει τον βαθμό πρόσβασης.

    - Για τους σημερινούς μαθητές της Α' Λυκείου δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στον τρόπο διοργάνωσης των εξετάσεων.

    Για το νέο σύστημα πρόσβασης:

    - Στην πρόταση για το νέο σύστημα πρόσβασης, τα μαθήματα για εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση θα είναι 3- 5, για τα οποία θα έχουν λόγο τα τμήματα των ΑΕΙ, που θα καθορίζουν και το συντελεστή βαρύτητας για κάθε μάθημα. Να σημειωθεί ότι το ένα μάθημα θα είναι οπωσδήποτε η Νεοελληνική Γλώσσα.

    - Οι μαθητές θα εξετάζονται σε δύο ομάδες μαθημάτων (για το απολυτήριο και για την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση).

    - Τα θέματα της πρώτης ομάδας, για το απολυτήριο, θα είναι κοινά για όλους τους μαθητές πανελλαδικά. Οι μαθητές θα δίνουν όλα τα μαθήματα που διδάσκονται. Με βάση το νέο πρόγραμμα σπουδών, οι μαθητές θα κάνουν επιλογές μαθημάτων και θα διδάσκονται 8 μαθήματα στη Γ' Λυκείου, άρα θα δίνουν εξετάσεις σε 8 μαθήματα.

    - Αν οι μαθητές δεν θέλουν να εισαχθούν στην Ανώτατη Εκπαίδευση, δεν θα παίρνουν μέρος στην εξέταση της δεύτερης ομάδας μαθημάτων.

    - Για τμήματα που έχουν χαμηλή ζήτηση προτείνεται εισαγωγή χωρίς εξετάσεις.

    [04] Συνεχίζει η κακοκαιρία

    Συνεχίζεται η κακοκαιρία σε όλη τη χώρα, με ισχυρές χιονοπτώσεις και βροχοπτώσεις, πολικές θερμοκρασίες και ανέμους που στο Ιόνιο φτάνουν τα 10 μποφόρ.

    Κλειστάθα παραμείνουν σήμερατα σχολεία σε παλαιά και Νέα Πεντέλη και Μελίσσια, ενώ αργότεραθα ανοίξουν στους δήμουςΚηφισιάς, Νέας Ερυθραίας, Εκάλης και Βριλησσίων.

    Λόγω των ισχυρών ανέμων δεν εκτελούνται τα δρομολόγια Κυλλήνης-Ζακύνθου, ενώ στην πορθμειακή γραμμή της Κέρκυρας με την Ηγουμενίτσα γίνονται με κλειστού τύπου πλοία.

    Κλειστό και το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων.

    Μετ' εμποδίων πραγματοποιούνται οι μετακινήσεις σε αρκετές περιοχές της χώρας, λόγω του παγετού που σημειώνεται τις πρώτες πρωινές ώρες.

    Μικρή άνοδο της θερμοκρασίας αναμένουν οι μετεωρολόγοι από το απόγευμα.

    [05] Πλεονέκτημα για την οικονομία οι εργαζόμενοι ώριμης ηλικίας

    H οικονομία των χωρών όπου ένα υψηλό ποσοστό του εργατικού δυναμικού τους αποτελείται από υγιείς, ώριμης ηλικίας εργαζόμενους είναι σε πλεονεκτικότερη θέση, υπάρχει δε ελάχιστη διαφορά μεταξύ νέων και ωριμότερων στον τομέα παραγωγικότητας, σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο το οποίο παρουσιάστηκε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Συνέδριο, στο Νταβός.

    Στην εν λόγω έκδοση, γίνεται έκκληση προς τους εργοδότες να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους, αναφορικά με τους ώριμους εργαζόμενους, προκειμένου να αξιοποιήσουν την πείρα και τις γνώσεις τους στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό και να μη καταλήγουν στο αυθαίρετο συμπέρασμα ότι οι νέοι είναι οπωσδήποτε περισσότερο παραγωγικοί.

    Ένας από τους δύο συγγραφείς, ο Σάϊμον Μπιγκς, καθηγητής γεροντολογίας και κοινωνικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Μελβούρνης, δήλωσε αναφορικά ότι οι Αυστραλοί οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη συγκρότηση πολιτικής έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται και να αναγνωρίζουν τα οφέλη που προσφέρουν οι ώριμοι εργαζόμενοι. Στην πράξη, όμως, η ηλικία εξακολουθεί να αποτελεί ακόμη ένα αρνητικό κριτήριο στην πρόσληψη ατόμων.

    [06] Ένα πρότυπο εργοστάσιο

    ΑΠΟΣΤΟΛΗΣΤΗΝΙΤΑΛΙΑ

    Η Fiat επιχειρώντας να δώσει υψηλή κατασκευαστικά στοιχειά στο νέο Fiat Panda, προχώρησε στην αναβάθμιση όλων των λειτουργιών του εργοστάσιου κατασκευής επιβατικών αυτοκίνητων, που βρίσκεται στο Pomigliano d? Arco, κοντά στη Νάπολη της Ιταλίας.

    Το πρόγραμμα ανακαίνισης προέβλεπε την τοποθέτηση νέων εξελιγμένων συστημάτων, στα τμήματα συγκόλλησης και συναρμολόγησης, καθώς και στο «Κέντρο Ποιότητας». Αυτά τα νέα συστήματα, είναι τα πλέον προηγμένα που διαθέτει η Fiat και συγκαταλέγονται στη λίστα με τα πιο αξιόπιστα του κόσμου, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Το εργοστάσιο Giambattista Vico ανακαινίστηκε, ώστε να φτάσει σε επίπεδο τεχνολογικής και οργανωτικής υπεροχής σε χρόνο-ρεκόρ 12 μηνών, με συνολική επένδυση ύψους 800 εκατ. ευρώ τόσο σε μηχανήματα όσο και ανθρώπινο δυναμικό, για το οποίο έχουν δαπανηθεί, προς το παρόν, 200.000 ώρες κατάρτισης.

    Από τεχνικής πλευράς, το εργοστάσιο εξοπλίστηκε με αυτοματοποιημένες μονάδες παραγωγής οι οποίες διασφαλίζουν υψηλά πρότυπα ποιότητας.

    Έχει, επίσης, αναπτυχθεί ένα πρόγραμμα αξιολόγησης των εργαζομένων, προκειμένου να διασφαλίζεται η τοποθέτηση του σωστού ανθρώπου στη σωστή θέση. Εφαρμόζονται, επίσης, προγράμματα εξατομικευμένης κατάρτισης και εκπαίδευσης με σκοπό τη βελτίωση της τεχνικής και της τεχνογνωσίας.

    Χάρη στην εκπαίδευση αυτή, έχουν προκύψει ομάδες εργαζομένων με υψηλή εξειδίκευση.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η απόφαση, τα γραφεία και οι υπολογιστές των εργαζομένων στο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης να τοποθετηθούν μέσα στο εργοστάσιο, έτσι ώστε να υπάρχει στενή συνεργασία με τους τεχνικούς, που εργάζονται στη γραμμή παραγωγής.

    Οι εργαζόμενοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα βελτίωσης του εργοστάσιου και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα υπέβαλαν 8.500 προτάσεις για τη βελτίωση των σταθμών εργασίας, της ασφάλειας, της εργονομίας και της ποιότητας.

    Όταν το εργοστάσιο θα περάσει στη φάση της πλήρους λειτουργίας του, ο όγκος παραγωγής του νέου Panda θα φτάσει περίπου τις 260.000 μονάδες ετησίως.

    [07] Μετατροπή εγκεφαλικών κυμάτων σε λέξεις

    Οι νευροεπιστήμονες έκαναν ένα ακόμα σημαντικό βήμα για το "διάβασμα" του ανθρώπινου νου, με απώτερο στόχο να "ακούσουν" και να αποκωδικοποιήσουν τις σκέψεις, μέσω της παρακολούθησης των εγκεφαλικών κυμάτων που αντιστοιχούν στη σιωπηλή ομιλία -ή τον διάλογο- που λαμβάνει χώρα συνεχώς μέσα στο μυαλό μας.

    Οι ερευνητές μπόρεσαν να "μεταφράσουν" σε λέξεις τα ηλεκτρικά εγκεφαλικά κύματα που αντιστοιχούν στα λόγια.

    Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι στο μέλλον η νέα τεχνική -πιθανώς μέσω ειδικών εμφυτευμάτων στον εγκέφαλο και προσθετικών συσκευών- θα επιτρέψει σε ασθενείς που βρίσκονται σε κώμα ή πάσχουν από σοβαρές διαταραχές του λόγου λόγω εγκεφαλικού ή άλλης πάθησης, να επικοινωνήσουν με τους γύρω τους.

    Το νέο επίτευγμα εντάσσεται σε μια σειρά προόδων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από τη νευροεπιστήμη και σταδιακά οδηγούν στην πραγματοποίηση του μεγάλου ονείρου (ή εφιάλτη): το διάβασμα της σκέψης.

    [08] Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων η σημερινή

    Σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την προστασία των μικρών νησιωτικών υγροτόπων, υπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με τον τίτλο «Έγκριση καταλόγου μικρών νησιωτικών υγροτόπων και καθορισμός όρων και περιορισμών για την προστασία και ανάδειξη των μικρών παράκτιων υγροτόπων που περιλαμβάνονται σε αυτόν».

    Το ΥΠΕΚΑ, με αυτή την κίνηση, επέλεξε να «γιορτάσει» την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, 2 Φεβρουαρίου. Μέχρι σήμερα, έχουν ενταχθεί 11 μεγάλοι υδροβιότοποι στην Ελλάδα (λίμνες, λιμνοθάλασσες, δέλτα ποταμών) στη σύμβαση Ράμσαρ, τη σύμβαση για την προστασία των υγροτόπων διεθνούς σημασίας.

    [09] Παρουσίαση της κίνησης Ε.ΛΑ.Δ.Α από τους Μ. Θεοδωράκη, Μ. Γλέζο, Γ. Κασιμάτη

    Ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Μανώλης Γλέζος και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Κασιμάτης παρουσίασαν την Ενιαία Λαϊκή Δημοκρατική Αντίσταση (Ε.ΛΑ.Δ.Α), μια κίνηση που, όπως είπαν οι ίδιοι, αποσκοπεί στη συγκρότηση ενός μεγάλου αντιμνημονιακού μετώπου μέσα από την αντίσταση και την αλληλεγγύη των πολιτών.

    Εκπρόσωποι της πολιτικής, των επιστημών, των τεχνών και των γραμμάτων έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Όπως επισήμανε ο Μανώλης Γλέζος, η πρωτοβουλία αυτή δεν είναι ένα εκλογικό κομματικό σχήμα, γιατί φιλοδοξεί να συσπειρώσει όσο περισσότερο κόσμο, χωρίς τους διαχωρισμούς παρατάξεων. Ο κ. Γλέζος κάλεσε τα κόμματα «να ενισχύσουν τον αγώνα, χωρίς όμως καθοδήγηση». Η νέα αυτή κίνηση έχει στόχο την προβολή και την συσπείρωση των κινημάτων και των ομάδων αντίστασης.

    Ο Μίκης Θεοδωράκης έκανε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και την τρόικα, τονίζοντας ότι «ο λαός οδηγήθηκε στην άκρη του γκρεμού, στα χέρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και σε απαιτήσεις τύπου ή πουλάτε και πουλιέστε ή πεθαίνετε και χάνεστε». Δήλωσε ότι είναι «παιδιά που δεν το βάζουν κάτω και όπως αντιστάθηκαν στη δικτατορία θα αντισταθούν και τώρα, ενάντια στη βία που επιβάλει το καθεστώς με πολιτικές αλλά και πολιτιστικές μορφές αγώνα».

    [10] Το ευρώ έκανε την Ευρώπη πιο δυνατή, δήλωσε η Μέρκελ από το Πεκίνο

    Το ευρώ έκανε την Ευρώπη πιο δυνατή, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ αμέσως μετά την άφιξη της στην Κίνα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη με κύριο σκοπό να καθησυχάσει τους ηγέτες της 2ης παγκόσμιας οικονομίας για την κρίση στην Ευρώπη.

    Η Μέρκελ αναφέρθηκε επίσης και "στις σημαντικές προόδους που έχουν σημειωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα δύο τελευταία χρόνια" σε ομιλία της στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών με θέμα την νομισματική πολιτική.

    Η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε από το Πεκίνο να διασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση των γερμανικών επιχειρήσεων στην κινεζική αγορά, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως και οι γερμανικές αγορές είναι ανοικτές σε κινεζικές επιχειρήσεις.

    Επίσης τόνισε πως η Κίνα μπορεί να συμβάλλει στην επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, χωρίς να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες. Υπογράμμισε πως τα τεράστια ελλείμματα δεν είναι πρόβλημα μόνο της Ευρώπης, αλλά και παγκόσμιο.

    Η Αγγελα Μέρκελ κάλεσε το Πεκίνο να βελτιώσει την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων στη χώρα και τέλος αναφέρθηκε στα ανθρώπινα δικαιώματα στη Συρία, λέγοντας πως πρέπει να ακουστεί η φωνή του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    [11] Η Ρωσία πρέπει να "αναλάβει τις ευθύνες της" για την Συρία, λέει η Κάθριν Αστον

    Η Ρωσία πρέπει να αναλάβει τις "ευθύνες της για τη διεθνή ειρήνη και την ασφάλεια" δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Κάθριν Αστον, καθώς η πίεση αυξάνει προς τη χώρα αυτή για να πάψει να μπλοκάρει τις ενέργειες από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία.

    Η Ρωσία και η Κίνα έχουν ασκήσει βέτο στα ψηφίσματα του ΟΗΕ που επικρίνουν τη θανατηφόρα καταστολή των αντιπάλων του καθεστώτος από τη συριακή κυβέρνηση, επειδή ανησυχούν ότι θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε στρατιωτική δράση παρόμοια με την επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη.

    Η Ρωσία επίσης διατηρεί στενούς στρατιωτικούς δεσμούς με τη Συρία, έχοντας μόλις παραδώσει μαχητικά αεροσκάφη αξίας 564 εκατομμυρίων δολαρίων στην Δαμασκό. Το Ρωσικό Ναυτικό έχει επίσης μια στρατηγική βάση εκεί.

    [12] "Το μουσικό σαλόνι της Γεωργίας Σάνδη" στο Μέγαρο Μουσικής

    Αθήνα, Ελλάδα 01/02/2012 16:35 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    «Το μουσικό σαλόνι της Γεωργίας Σάνδη» στο Μέγαρο Μουσικής

    Mια εκδρομή στο Παρίσι του 19ου αιώνα, σε ένα τοπίο ρομαντικό, «ανοιχτό» σε μεγάλες στιγμές της τέχνης και σε θρυλικά πάθη, προτείνει ο πιανίστας Δημήτρης Τουφεξής για το βράδυ της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου.

    Με τη μουσική του Φρεντερίκ Σοπέν και του Φραντς Λιστ ο γνωστός Έλληνας πιανίστας αναβιώνει την ατμόσφαιρα, η οποία τροφοδότησε έναν από τους πιο πολυσυζητημένους έρωτες στην ιστορία του ρομαντισμού, τη σχέση του Φρεντερίκ Σοπέν και της πρώτης μοντέρνας, απελευθερωμένης γυναίκας, Γεωργίας Σάνδη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» στις 8.30 μ.μ.

    Ακόμη, η ηθοποιός Κλειώ- Δανάη Οθωναίου θα διαβάσει αποσπάσματα από τα ημερολόγια του Σοπέν και του Λιστ και από κείμενα της Γεωργίας Σάνδη, την επιμέλεια των οποίων έχει κάνει ο Δημήτρης Τουφεξής.

    Σοπέν και Σάνδη ήταν πρωταγωνιστικές φιγούρες του Ευρωπαϊκού Ρομαντισμού. Η σχέση τους- που άρχισε και τέλειωσε μέσα στο περιβάλλον των μεγάλων παρισινών σαλονιών του 19ου αιώνα- κράτησε δέκα χρόνια με εντάσεις και διακυμάνσεις.

    [13] Στο χρηματιστήριο μπαίνει το Facebook εντός του έτους

    Το Facebook αναμένεται να μπει εντόςτου έτους στο χρηματιστήριο, διαθέτοντας στην αγορά περί τα πέντε δισ δολάρια σε τίτλους.

    Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση, ο διαδικτυακός τόπος που έχει περί τα 845 εκατομμύρια χρήστες ανά τον κόσμο, δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία εισαγωγής του στο χρηματιστήριο. Για πρώτη φορά ωστόσο, δημοσιοποίησε τα οικονομικά του στοιχεία: το 2011 ο κύκλος εργασιών έφτασε τα 3.71 δισ δολάρια και ήταν διπλάσιος από το προηγούμενο έτος.

    Η εισαγωγή του Facebook στο χρηματιστήριο εκτιμάται ως το σπουδαιότερο γεγονός στη χρηματιστηριακή αγορά.

    [14] Διάλεξη για την «Αρχαία Μεσσήνη: Πριν και μετά» στο Μέγαρο Μουσικής

    Με το βλέμμα στραμμένο στην κλασική αρχαιολογία, το Megaron Plus καλεί το κοινό να παρακολουθήσει τη διάλεξη ενός διακεκριμένου πανεπιστημιακού για την Αρχαία Μεσσήνη, μιας από τις σημαντικότερες σε μέγεθος, μορφή και διατήρηση πόλεις της αρχαιότητας, που έχει ακόμη πολλά να προσφέρει.

    Η συνάντηση με πρωταγωνιστή τον Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας και υπεύθυνο ανασκαφών στην Αρχαία Μεσσήνη Πέτρο Θέμελη - οποίος θα δώσει διάλεξη με τίτλο «Αρχαία Μεσσήνη: Πριν και Μετά» - θα πραγματοποιηθεί στις 7 Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα, στο Μέγαρο Μουσικής.

    Η Μεσσήνη δεν διαθέτει μόνον ιερά και δημόσια οικοδομήματα, αλλά και επιβλητικές οχυρώσεις, κατοικίες και ταφικά μνημεία. Διαθέτει, εκτός των άλλων, το σπάνιο προνόμιο να μην έχει καταστραφεί ή καλυφθεί από νεότερους οικισμούς και να βρίσκεται σε ένα κατ' εξοχήν μεσογειακό αλώβητο φυσικό περιβάλλον, που συνδυάζει την ορεινή μεγαλοπρέπεια των Δελφών και τη χαμηλή παραποτάμια γαλήνη της Ολυμπίας.

    Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 2 February 2012 - 7:28:59 UTC