Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-02-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πυρετώδεις επαφές για το PSI
  • [02] Πάνω από 3.000 άμαχοι σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν το 2011, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

  • [01] Πυρετώδεις επαφές για το PSI

    Παρά το γεγονός ότι η χθεσινή συνάντηση των υπουργών της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της Τρόικας διήρκησε περίπου 11 ώρες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε, εξερχόμενος του κτιρίου της αντιπροεδρίας λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ότι «παραμένουν ανοικτά πολλά κρίσιμα θέματα. Τώρα είναι η ώρα της αλήθειας για τους πολιτικούς αρχηγούς και για τα πολιτικά κόμματα, να αποφασίσουν για τη σωτηρία της χώρας».

    Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, για τις έως τώρα διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα ενημερωθεί το Eurogroup με τηλεδιάσκεψη σήμερα στις 14:30 μετά το μεσημέρι, ενώ το αρχικά προγραμματισμένο για τη Δευτέρα Eurogroup θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 8η Φεβρουαρίου. Ο υπουργός θα έχει επίσης σήμερα νέα συνάντηση με την Τρόικα, ενώ αναμένεται να μεταβεί και στο Μέγαρο Μαξίμου για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

    Η χθεσινή συνάντηση με την τρόικα άρχισε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι και χαρακτηριστικό των δυσκολιών που υπάρχουν, λόγω των απαιτήσεων που εγείρουν οι δανειστές για το νέο πρόγραμμα και τη νέα δανειακή σύμβαση, είναι το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «το PSI είναι το ευκολότερο μέρος».

    Οι χθεσινές διαπραγματεύσεις περιλάμβαναν κρίσιμα θέματα, όπως είναι η συγχώνευση και κατάργηση φορέων του Δημοσίου με ταυτόχρονες απολύσεις-εξπρές υπαλλήλων (ακόμη και στον στενό δημόσιο τομέα), αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

    Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι ανατροπές στο εργασιακό καθεστώς που απαιτεί η Τρόικα (κατώτατος και 13ος-14ος μισθός, κ.λπ.) δεν τέθηκαν στη χθεσινή συνάντηση, καθώς, όπως επισήμανε ανώτερος κυβερνητικός παράγοντας που παρέστη στη συνάντηση, «αυτά συζητούνται σε άλλο, ανώτερο, επίπεδο», εννοώντας τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση.

    Στο κτίριο της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης στην οδό Ζαλοκώστα, όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με την Τρόικα, μετέβησαν χθες αργά το απόγευμα --για περίπου μια ώρα-- ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Πέτρος Χριστοδούλου (λόγω PSI και ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών).

    Λίγο πριν από τις 16:00, στην οδό Ζαλοκώστα είχε μεταβεί και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας. Σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό παράγοντα, οι δανειστές απαιτούν να αρχίσει άμεσα η διαδικασία για τη μείωση των δομών και του αριθμού των υπαλλήλων του Δημοσίου, την αξιολόγηση των οποίων ανέλαβε γαλλική εταιρία. Το ίδιο στέλεχος ανέφερε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι θα υπάρξουν και απολύσεις εν ενεργεία υπαλλήλων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «με την αξιολόγηση θα δούμε ποιοι "κουμπώνουν" με τις απαιτήσεις μας και ποιοι όχι».

    Οι απολύσεις των υπαλλήλων αναμένεται να επεκταθούν και στον στενό δημόσιο τομέα, καθώς --όπως ανέφερε το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος-- στη διαδικασία της αξιολόγησης θα συμπεριληφθούν οι 165.000 ένστολοι και οι 190.000 εκπαιδευτικοί. Όσον αφορά την αξίωση της Τρόικας για μία πρόσληψη ανά 10 αποχωρήσεις, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Task Force θεωρεί, αντίθετα, ότι εάν αυτό εφαρμοσθεί θα διαλυθούν οι δομές του Δημοσίου.

    [02] Πάνω από 3.000 άμαχοι σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν το 2011, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

    Περισσότεροι από 3.000 άμαχοι σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν το 2011, με τον αριθμό τους να αυξάνεται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη, γεγονός που είναι πιθανό να προκαλέσει και πάλι εντάσεις ανάμεσα στην αφγανική κυβέρνηση και τους δυτικούς υποστηρικτές της.

    Οι θάνατοι αμάχων είναι ένα από τα σημεία τριβής ανάμεσα στον αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι και την πολυεθνή δύναμη του ΝΑΤΟ στη χώρα (ISAF) , ενώ παράλληλα θέτουν υπό αμφισβήτηση τις συμμαχικές επιχειρήσεις και παρουσία στο Αφγανιστάν.

    Βόμβες που τοποθετούνται στους δρόμους και οι αυξανόμενες επιθέσεις αυτοκτονίας με στόχους αμάχους έχουν προκαλέσει το θάνατο περισσότερων ανθρώπων από κάθε άλλες επιθέσεις, σύμφωνα με την Αποστολή Αρωγής στο Αφγανιστάν (UNAMA).

    Ο συνολικός αριθμός αμάχων που σκοτώθηκαν το 2011 είναι 3.011.

    Οι 967 θάνατοι προκλήθηκαν από βόμβες και νάρκες, διευκρινίζει η υπηρεσία του ΟΗΕ.

    Αν και ο αριθμός των επιθέσεων αυτοκτονίας δεν αυξήθηκε την περασμένη χρονιά σε σχέση με το 2010, ο τρόπος που πραγματοποιούνται αυτές οι επιθέσεις άλλαξε, έγινε πιο περίπλοκος: περισσότεροι από ένας καμικάζι, με στόχο να σκοτώσουν και να τραυματίσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, επισημαίνει η UNAMA.

    Οι στοχευμένες επιθέσεις αντικυβερνητικών στοιχείων εναντίον πολιτών αυξήθηκαν το 2011 φτάνοντας τις 495 σε όλη τη χώρα.

    Οι αεροπορικές επιθέσεις από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ προκάλεσαν το θάνατο 187 αμάχων, ενώ 63 σκοτώθηκαν στη διάρκεια νυχτερινών επιδρομών των συμμαχικών στρατευμάτων.

    Συνολικά από το 2007, περίπου 12.000 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Αφγανιστάν, καταλήγει η UNAMA.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 4 February 2012 - 9:28:54 UTC