Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-02-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Μαζί, είναι δυνατόν», το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου
  • [02] Γ. Καρατζαφέρης: "Δεν θα δεχθώ τελεσίγραφα"
  • [03] Επίθεση με πέτρες στο σπίτι του Προέδρου της Δημοκρατίας
  • [04] Αναγκαία η δημιουργία νέου κόμματος, λέει ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Γιαννίτσης
  • [05] Ο Πέρες Ρουμπαλκάμπα νέος ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ισπανίας

  • [01] «Μαζί, είναι δυνατόν», το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου

    Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση, τα δύο όπλα κατά του καρκίνου, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι επισημαίνουν ότι μεγάλο μέρος των περιστατικών καρκίνου μπορεί να αποφευχθεί μέσω της πρόληψης και μεγάλο μέρος των θανάτων από καρκίνο μπορεί να αποφευχθεί μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και της θεραπευτικής αντιμετώπισης.

    Όλος ο κόσμος μπορεί να ενώσει τις δυνάμεις του για την καταπολέμηση της παγκόσμιας επιδημίας του καρκίνου, επισημαίνει ο ΠΟΥ, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου που καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου.

    Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα έχει θέμα «Μαζί, είναι δυνατόν», διότι μόνον αν κάθε άνθρωπος, πολίτης, οργανισμός ή κυβέρνηση αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί τότε θα ελαττωθούν οι πρόωροι θάνατοι από καρκίνο και άλλες μη μεταδοτικές ασθένειες κατά 25% μέχρι το 2025.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι 84 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν από καρκίνο κατά τη δεκαετία 2005- 2015. Κάθε χρόνο, ο καρκίνος σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από ό,τι το AIDS, η ελονοσία και η φυματίωση μαζί.

    Κάθε χρόνο περίπου 7,6 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από καρκίνο (13% περίπου του συνόλου των θανάτων το 2008) και οι θάνατοι αναμένεται να φθάσουν τα 11 εκατομμύρια ετησίως έως το 2030.

    Οι νέες διαγνώσεις καρκίνου παγκοσμίως ανέρχονται σε περίπου 11 εκατομμύρια ετησίως (το 70% των οποίων σε χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος) και η νόσος αποτελεί ένα από τα κύρια αίτια θανάτου (το δεύτερο, μετά τις καρδιαγγειακές νόσους, στις αναπτυγμένες χώρες). Αν οι σημερινές τάσεις αύξησης του καρκίνου συνεχιστούν, ο εκτιμώμενος αριθμός νέων διαγνώσεων ανά έτος αναμένεται να αυξηθεί στα 16 εκατομμύρια έως το 2020. Οι πάσχοντες από καρκίνο ανέρχονται σε περίπου 24,6 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί στα 30 εκατομμύρια έως το 2020.

    Στην Ευρώπη, κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 3,2 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου, κυρίως του πνεύμονα, του στομάχου, του ήπατος, του μαστού και του ορθού, και πάνω από 1 εκατομμύριο ασθενείς χάνουν τη ζωή τους. Παρά την πρόοδο που σημειώνεται στην έρευνα και τη θεραπεία της ασθένειας αυτής, ο καρκίνος παραμένει σοβαρή μάστιγα για την υγεία, δημιουργώντας τεράστια επιβάρυνση στους ασθενείς, τις οικογένειές τους και τις κοινωνίες.

    Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η θνησιμότητα από καρκίνο παραμένει γενικά χαμηλότερη απ' ό,τι στις υπόλοιπες αναπτυγμένες χώρες. Μεταξύ των 34 χωρών μελών του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα κατατασσόταν το 2004 στη 19η θέση ως προς τη θνησιμότητα στους άνδρες και στην 23η στις γυναίκες. Όμως, η ευνοϊκή θέση της χώρας είναι σε κάποιο βαθμό πλασματική λόγω ελλείψεων στη διάγνωση, σφαλμάτων στην ταξινόμηση και κυρίως λόγω της έλλειψης εθνικού αρχείου νεοπλασιών.

    Ωστόσο, στη χώρα μας, σε αντίθεση με τις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες, παρατηρείται μεταξύ των ετών 1980- 2004 σταθερή αυξητική τάση στους θανάτους από καρκίνο τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Στους άνδρες, πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο είναι ο καρκίνος του πνεύμονα και ακολουθούν του προστάτη και του παχέος εντέρου. Στις γυναίκες, πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο είναι ο καρκίνος του πνεύμονα και ακολουθούν του μαστού και του παχέος εντέρου.

    Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ένα ποσοστό που υπερβαίνει το 30% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί. Περίπου το 30% των θανάτων από καρκίνο οφείλονται σε: υψηλό δείκτη μάζας σώματος, χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, έλλειψη σωματικής άσκησης, κάπνισμα και χρήση αλκοόλ.

    Από αρκετές μελέτες προκύπτει ότι το κοινωνικο- οικονομικό επίπεδο του ατόμου σχετίζεται με την πιθανότητα εμφάνισης κάποιων μορφών καρκίνου. Οι καρκίνοι του πνεύμονα, του στομάχου και του οισοφάγου εμφανίζονται συχνότερα στα κατώτερα οικονομικά και κοινωνικά στρώματα. Ο καρκίνος του μαστού εντοπίζεται συχνότερα στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα, ενώ του τραχήλου της μήτρας στα κατώτερα, για την ακρίβεια, ο καρκίνος του τραχήλου, ο οποίος προκαλείται από τον ιό HPV, είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο μεταξύ των γυναικών στις χώρες χαμηλού εισοδήματος.

    [02] Γ. Καρατζαφέρης: "Δεν θα δεχθώ τελεσίγραφα"

    «Τελεσίγραφα του τύπου "ή το παίρνεις ή δεν σας δίνουμε τα χρήματα" δεν θα δεχθώ», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, μιλώντας στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίττας του κόμματός του στη Θεσσαλονίκη.

    «Θα εξετάσω και το τελευταίο γράμμα και την τελευταία σημείωση. Αν κάτι δεν μας κάνει και η τρόικα είναι ανυποχώρητη, δεν θα πάρουμε το πακέτο. Δεν θα φοβηθούμε απέναντι στα εκβιαστικά διλλήματα», πρόσθεσε ο κ. Καρατζαφέρης, εξαπολύοντας επίθεση κατά της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ.

    «Νομίζετε πως αύριο θα αποφασιστεί απλά και μόνον η αποδοχή κάποιων όρων που βάζει η τρόικα; Λάθος. Ας καταλάβουμε όλοι πως δεν είναι το θέμα μας το PSI ή τα 130 δισεκατομμύρια. Αυτές είναι ρηχές αναγνώσεις. Το βαθύτερο θέμα είναι πως καλούμαστε να αποφασίσουμε για το αν θα είμαστε ?καλά παιδιά? και θα υπακούσουμε στο ?φρόνιμα.. φρόνιμα? ή θα αντιτάξουμε το ?φρόνημα?», είπε και πρόσθεσε:

    «Αυτό που πρέπει να δούμε στα ζητούμενα της τρόικας είναι πόσα από αυτά είναι πρακτικά, είναι προς όφελος της χώρας. Πρέπει για κάθε ένα από αυτά να υπάρξουν πειστικές απαντήσεις για το πόσο θα ωφελήσουν την πατρίδα να πάει μπροστά».

    Αναφερόμενος στο ρόλο του κόμματός του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε: «Δεν είμαστε εμείς αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που έριξαν την χώρα στον Καιάδα. Είμαστε όμως αυτοί που ήρθαν εθελοντές για να σώσουν την πατρίδα. Και θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να την σώσουμε. Δεν θα υποστείλουμε την σημαία».

    [03] Επίθεση με πέτρες στο σπίτι του Προέδρου της Δημοκρατίας

    Ομάδα, περίπου 30 ατόμων, επιτέθηκε με πέτρες γύρω στις οκτώ το βράδυ στο σπίτι του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, στην οδό Ασκληπιού στο κέντρο της Αθήνας.

    Οι δράστες πέρασαν έξω από το σπίτι και πέταξαν πέτρες με αποτέλεσμα να προξενήσουν φθορές στην είσοδο και σε σταθμευμένα αυτοκίνητα έξω από το σπίτι του Προέδρου. Αμέσως μετά τράπηκαν σε φυγή και εξαφανίστηκαν, ενώ από την αστυνομία γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.

    Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει προσαγωγές.

    [04] Αναγκαία η δημιουργία νέου κόμματος, λέει ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Γιαννίτσης

    Αναγκαία θεωρεί τη δημιουργία ενός νέου κόμματος ο Τάσος Γιαννίτσης, υποστηρίζοντας πως, αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, θα παραταθεί το μπλοκάρισμα της πολιτικής ζωής του τόπου.

    «Πάνω απ΄ όλα, θεωρώ ότι εμείς οι ίδιοι πρέπει να ξέρουμε που θέλουμε να φτάσουμε, τι θα αλλάξουμε και τι στρατηγική θα ακολουθήσουμε, πως θα ανοίξουμε το δρόμο της ανάπτυξης. Αν συνεχίσουμε όπως μέχρι τώρα θα έχουμε προσθέσει στην αλυσίδα των μοιραίων λαθών μας κάποια ακόμα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννίτσης, σε συνέντευξή του στο "Έθνος της Κυριακής".

    Ο υπουργός Εσωτερικών δηλώνει πως οι εκλογές πριν από την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης θα οδηγήσουν στη χρεοκοπία της χώρας και περιγράφει ένα πολιτικό πεδίο "ναρκοθετημένο με εκπλήξεις", ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στα πολιτικά κόμματα και στην κοινωνία.

    [05] Ο Πέρες Ρουμπαλκάμπα νέος ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ισπανίας

    Ο Αλφρέδο Πέρες Ρουμπαλκάμπα, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που ηττήθηκε από τη δεξιά στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου, εξελέγη σήμερα γενικός γραμματέας του ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) στη διάρκεια μιας ψηφοφορίας των αντιπροσώπων του που συγκεντρώθηκαν για το 38ο συνέδριο στη Σεβίλη.

    Ο Πέρες Ρουμπαλκάμπα, 60 ετών, εξελέγη με 487 ψήφους έναντι 465 της πρώην υπουργού Άμυνας Κάρμε Τσακόν, 40 ετών, σε μια αμφίρροπη αναμέτρηση όπου οι δύο υποψήφιοι διεκδίκησαν την υποστήριξη των συνέδρων μέχρι το τέλος.

    "Δεν θα με κάνουν να λυγίσω, θα είμαι ένας ισχυρός σοσιαλιστής ηγέτης. Δεν θα με κάνουν να κάνω ούτε ένα βήμα πίσω", δήλωσε ο Πέρες Ρουμπαλκάμπα, που διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών από το 2006 έως το 2011, στη διάρκεια μιας ομιλίας που κράτησε πάνω από μία ώρα και θεωρήθηκε αποφασιστική για το αποτέλεσμα των εκλογών, πριν από τη μυστική ψηφοφορία στην οποία έλαβαν μέρος 956 αντιπρόσωποι.

    Ο νέος ηγέτης, που διαδέχεται τον Χοσέ Λουίς Ροδρίκες Θαπατέρο, θα έχει τη δύσκολη αποστολή, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, να ανορθώσει ένα κόμμα το οποίο υπονομεύθηκε από μια εσωτερική κρίση μετά την εκλογική ήττα του, τη χειρότερη στην ιστορία, κατά τις πρόωρες εκλογές του Νοεμβρίου όταν παραχώρησε την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο Λαϊκό Κόμμα (δεξιά) του Μαριάνο Ραχόι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 4 February 2012 - 19:28:56 UTC