Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-02-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις
  • [02] Στο επίκεντρο, η κρίση του ευρώ
  • [03] Νέα επιδείνωση του καιρού
  • [04] Ξεκινούν κινητοποιήσεις οι καθηγητές γυμνασίων και λυκείων
  • [05] Ελληνικό μέλι, καλό για την υγεία, καλύτερο για την οικονομία
  • [06] "Στενή συνεργασία Ισραήλ και ΗΠΑ για το Ιράν"
  • [07] Με συγκεντρώσεις αντιδρούν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ στα επικείμενα μέτρα
  • [08] Κατάρρευση εργοστασίου στο Πακιστάν με 150 παγιδευμένους
  • [09] Πότισμα και λίπανση χωραφιών με ...συνδρομή δορυφόρου!

  • [01] Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

    Συνεχίζονται σήμερα το πρωί οι σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα, για να κλείσει οριστικά η συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση της χώρας.

    Από νωρίς, θα συναντηθούν τα τεχνικά κλιμάκια και στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών και ο πρωθυπουργός με τους επικεφαλής της τρόικας.

    Στο επίκεντρο βρίσκονται τα μισθολογικά, με κυριότερο αγκάθι τη μετενέργεια, καθώς και το ζήτημα της ανακεφαλαίωσης των τραπεζών και δημοσιονομικά ζητήματα για την κάλυψη της "τρύπας" του 2012.

    Η νέα, σημερινή σύσκεψη του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς, έχει οριστεί για το απόγευμα.

    Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού μετά τη χθεσινή σύσκεψη τονίζεται ότι οι πολιτικοί αρχηγοί και ο Λ.Παπαδήμος συμφώνησαν σε βασικά θέματα τα οποία, μεταξύ άλλων, αφορούν:

    1) Τη λήψη μέτρων εντός του 2012 για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ.

    2) Την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων.

    3) Την αντιμετώπιση του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας με τη λήψη μέτρων που περιλαμβάνουν ρυθμίσεις σε διάφορους τομείς, όπως η μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας.

    4) Την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών με συνδυασμό μέσων που διασφαλίζουν την προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος και την επιχειρηματική αυτονομία τους.

    "Αρχή του ΠΑΣΟΚ είναι ότι τίποτα δεν πρόκειται να συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα και από τους τρεις αρχηγούς", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, Πάνος Μπεγλίτης, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Ο κ. Μπεγλίτης είπε επίσης, ότι "το ΠΑΣΟΚ θα πορευθεί με το ίδιο αίσθημα εθνικής ευθύνης με το οποίο πορεύθηκε στη διετή κυβερνητική του θητεία και με εθνικό στόχο την αποτροπή της χρεοκοπίας της χώρας".

    Με μία σύντομη δήλωση ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς έδωσε το κλίμα των δύσκολων διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Επιστρέφοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, στα γραφεία της ΝΔ, ο κ. Σαμαράς δήλωσε: "Για πρώτη φορά γίνεται διαπραγμάτευση. Η χώρα δεν αντέχει περισσότερη ύφεση. Παλεύω με κάθε τρόπο να το αποτρέψω".

    Βρισκόμαστε στη μέση μιας μεγάλης μάχης και, μέχρι στιγμής, τα πράγματα εξελίσσονται ικανοποιητικά, είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, μετά το πέρας της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του κόμματος, με τη συμμετοχή των κυβερνητικών στελεχών του κόμματός του και συνεργατών του.

    [02] Στο επίκεντρο, η κρίση του ευρώ

    Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θα προεδρεύσουν, σήμερα, στο Παρίσι στο 14ο γαλλογερμανικό συμβούλιο υπουργών, το οποίο θα είναι κατά βάση αφιερωμένο στην χρηματοοικονομική κρίση στη ζώνη του ευρώ και στις οικονομικές συνέπειές της.

    Όπως καλεί η παράδοση στις διμερείς αυτές συναντήσεις, το συμβούλιο θα ξεκινήσει στις 12:30 (ώρα Ελλάδος) με την συζήτηση Σαρκοζί και Μέρκελ, παρουσία του Γάλλου πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν. Την ίδια ώρα οι εννέα γάλλοι και οκτώ γερμανοί υπουργοί που προγραμματίζεται να λάβουν μέρος στη συνάντηση θα συζητήσουν για θέματα των αρμοδιοτήτων τους.

    Σύμφωνα με τα Ηλύσια Πεδία, η σημερινή συνάντηση θα αφιερωθεί «στην εμβάθυνση της γαλλογερμανικής συνεργασίας σε όλους τους τομείς», ιδίως σε αυτόν της «φορολογικής σύγκλισης». Στον τομέα αυτό, οι δύο κυβερνήσεις εδώ και πολλές εβδομάδες εργάζονται για την επεξεργασία ενός σχεδίου επιβολής κοινών φόρων επί των επιχειρήσεων.

    Το Παρίσι και το Βερολίνο προσπαθούν από κοινού να προωθήσουν εντός της ΕΕ την ιδέα για την επιβολή δασμών στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

    [03] Νέα επιδείνωση του καιρού

    Σταδιακή επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές, τις καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας, τα χιόνια στα ορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας, τους θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη και τη σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας.

    Βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα σημειωθούν, σήμερα κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά, τα βόρεια και το βράδυ στο ανατολικό Αιγαίο. Έντονες χιονοπτώσεις σε ημιορεινές περιοχές της ηπείρου και δυτικής Μακεδονίας και από το απόγευμα και σε πιο πεδινές περιοχές της δυτικής- κεντρικής Μακεδονίας. Οι θυελλώδεις νότιοι άνεμοι θα φτάνουν τα 8 με 9 μποφόρ το απόγευμα στα δυτικά και βόρεια βαθμιαία θα στραφούν σε βορείους με την ιδία περίπου ένταση.

    Για αύριο, Τρίτη, αρχικά προβλέπεται κακοκαιρία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο και έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας καθώς και σε πιο πεδινές περιοχές της δυτικής- κεντρικής Μακεδονίας και της Ηπείρου. Το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

    Οι χιονοπτώσεις αν και γενικά ασθενείς θα συνεχιστούν και την Τετάρτη, στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας καθώς και σε πεδινές περιοχές στα βόρεια και βαθμιαία στα κεντρικά, έως το τέλος της εβδομάδας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κυρίως στα ανατολικά και βόρεια.

    [04] Ξεκινούν κινητοποιήσεις οι καθηγητές γυμνασίων και λυκείων

    Σειρά κινητοποιήσεων και δράσεων αποφάσισαν κατά τη γενική συνέλευση τους, οι καθηγητές δημοσίων γυμνασίων και λυκείων, λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης, των προβλημάτων που υπάρχουν στα σχολεία αλλά και στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρόγραμμα δράσης, οι καθηγητές του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ το επόμενο χρονικό διάστημα αρχίζουν περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, με συσκέψεις με τους συναδέλφους τους των τοπικών ενώσεων των καθηγητών (ΕΛΜΕ) και συζητήσεις για ενεργοποίησή τους. Επίσης θα σταλούν επιστολές προς τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, ενώ θα συμμετάσχουν οι εκπαιδευτικοί σε πρωτοβουλίες εναντίον των οικονομικών μέτρων.

    Παράλληλα, προγραμματίζεται 24ωρη γενική απεργία στις 14 Φεβρουαρίου, η οποία, όπως σημειώνουν οι εκπαιδευτικοί, "μπορεί να μεταφερθεί για να συμπέσει με ευρύτερη κινητοποίηση είτε ομοσπονδιών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα είτε πανδημοσιοϋπαλληλικής ή γενικής απεργίας".

    Οι καθηγητές αποφάσισαν να ορίσουν το διάστημα από 13 έως 17 Φεβρουαρίου, ως 5νθήμερη εβδομάδα δράσεων και κινητοποιήσεων σε ολόκληρη τη χώρα, με συγκεντρώσεις, διαμαρτυρίες, αποκλεισμούς δημοσίων κτιρίων, πορείες κλπ.

    Μεταξύ των αιτημάτων που προβάλουν οι εκπαιδευτικοί είναι η ανατροπή της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής, εναντίον του μνημονίου, της δανειακής σύμβασης και των μέτρων που την συνοδεύουν μέσα στα οποία βρίσκονται οι περικοπές των αποδοχών αλλά και η εξαφάνιση του κοινωνικού κράτους.

    [05] Ελληνικό μέλι, καλό για την υγεία, καλύτερο για την οικονομία

    Το μέλι είναι ευεργετικό τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας, όπως όλα δείχνουν. Σε μια εποχή που η ανεργία μαστίζει και πολλοί νέοι άνθρωποι αναζητούν λύσεις στο επαγγελματικό αδιέξοδο, η ενασχόληση με τη μελισσοκομία αποκτά όλο και μεγαλύτερο "κοινό".

    "Η μελισσοκομία δεν είναι κάτι απλό και εύκολο. Για κάποιον όμως, που διαθέτει όρεξη, αγάπη για τη φύση, αλλά δεν έχει γη για να καλλιεργήσει, μπορεί να είναι μια επικερδής λύση" επισημαίνει η Χρυσούλα Τανανάκη, λέκτορας Μελισσοκομίας, στη Γεωπονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

    "Στην αρχή μπορεί κανείς να πάρει δυο-τρία μελίσσια για ένα ομαλό ξεκίνημα και για να δει 'πώς θα τα πάει'. Επιβάλλεται προηγουμένως να έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια που διοργανώνονται κατά καιρούς είτε από το πανεπιστήμιο είτε από άλλους φορείς. Αν, μάλιστα, το αντικείμενό του είναι τελείως άγνωστο, θα συνιστούσα να παρακολουθήσει έναν ετήσιο μελισσοκομικό κύκλο" σημειώνει η κ.Τανανάκη.

    Οι Έλληνες καταναλώνουν μέλι και είναι ένα προϊόν που αγαπούν. Σύμφωνα με την κ.Τανανάκη, στη χώρα μας παράγονται 15-17.000 τόνοι και εισάγονται 2500 τόνοι. Από την παραγωγή μας διοχετεύουμε στο εξωτερικό περίπου 500 τόνους.

    Το ξηροθερμικό κλίμα της Ελλάδας ευνοεί την ανάπτυξη φυτών με πλούσια αρώματα και αυτό συντελεί στην παραγωγή ενός αρωματικού μελιού. Για αυτό άλλωστε το ελληνικό μέλι είναι φημισμένο σε όλο τον κόσμο και, όπως επισημαίνει η κ.Τανανάκη, όσες φορές έγιναν προσπάθειες να πουληθεί μέλι στο εξωτερικό ήταν αποτελεσματικές.

    [06] "Στενή συνεργασία Ισραήλ και ΗΠΑ για το Ιράν"

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως το Ισραήλ δεν έχει αποφασίσει ακόμη πώς θα αντιδράσει στις ανησυχίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και είπε πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως το Ιράν έχει τις "προθέσεις ή τις ικανότητες" να εξαπολύσει επιθέσεις στο έδαφος των ΗΠΑ.

    Όταν ρωτήθηκε, σε μια συνέντευξη στο NBC, κατά πόσον το Ισραήλ ετοιμάζεται να επιτεθεί στο Ιράν, ο Ομπάμα είπε: "Δεν νομίζω πως το Ισραήλ έχει αποφασίσει για το τι χρειάζεται να κάνουν. Νομίζω πως, όπως κι εμείς, πιστεύουν πως το Ιράν πρέπει να υποχωρήσει από το πρόγραμμά του πυρηνικών όπλων", προσθέτοντας πως το Ισραήλ και οι ΗΠΑ θα εργαστούν "στενά" για το Ιράν.

    Ο Ομπάμα κατέστησε σαφές πως δεν θα ήθελε να δει περισσότερους πολέμους στην περιοχή του πλούσιου σε πετρέλαιο Περσικού Κόλπου.

    [07] Με συγκεντρώσεις αντιδρούν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ στα επικείμενα μέτρα

    Με κινητοποιήσεις και ενδεχόμενη 24ωρη απεργία, "απαντούν" πολιτικά κόμματα και συνδικαλιστικοί φορείς στις διαβουλεύεις και τις επικείμενες συμφωνίες της κυβέρνησης με την τρόικα.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει οργανώσει για σήμερα στις 6 το απόγευμα συγκέντρωση στα Προπύλαια "ενάντια στα μετρα που συνομολόγησαν κυβέρνηση και τρόικα", όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του, ενώ το ΚΚΕ καλεί, την ίδια ώρα "τους εργαζόμενους να ενώσουν του φωνή τους μαζί του", με συγκεντρώσεις στη Ομόνοια (στην Αθήνα) και στο Αγαλμα του Βενιζέλου (στη Θεσσαλονίκη).

    Το πρακτορείο Ρότερς μετέδωσε ότι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ετοιμάζουν 24ωρη απεργία για αύριο Τρίτη, διαμαρτυρόμενοι για την κυβερνητική πολιτική.

    [08] Κατάρρευση εργοστασίου στο Πακιστάν με 150 παγιδευμένους

    Περισσότεροι από 100 άνθρωποι ενδέχεται να έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια του τριώροφου εργοστασίου που κατέρρευσε σήμερα στην πόλη Λαχόρη του ανατολικού Πακιστάν, πιθανόν ύστερα από έκρηξη φυσικού αερίου, ανακοίνωσαν οι αρχές.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, σχεδόν 150 άνθρωποι--ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά--βρίσκονταν μέσα στο κτίριο.

    [09] Πότισμα και λίπανση χωραφιών με ...συνδρομή δορυφόρου!

    Πότισμα και λίπανση καλλιεργειών μέσω πληροφοριών...δορυφόρου; Ισως να ακούγεται ακόμη εξωπραγματικό στους μη «μυημένους», αλλά δεν είναι. Η διαδικασία της ορθολογικής χρήσης νερού άρδευσης και λιπάσματος στα χωράφια μπορεί να ξεκινήσει δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της γης, χάρη στις δορυφορικές καταγραφές.

    Πώς; Μέσω, μεταξύ άλλων, των εφαρμογών τηλεπισκόπησης, που ήδη χρησιμοποιούνται ευρέως σε αρκετές χώρες, με πρωτοπόρους τις Ηνωμένες Πολιτείες (σ.σ. η NASA παρακολουθεί αγροτικές εκτάσεις στις ΗΠΑ ήδη από τη δεκαετία του ?90).

    Μάλιστα, την επόμενη διετία, αντίστοιχες εφαρμογές δεν αποκλείεται να χρησιμοποιούνται σε ευρεία κλίμακα και στην Ελλάδα. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι ο κατακερματισμένος κλήρος στη χώρα μας δυσχεραίνει την παροχή τέτοιων υπηρεσιών, καθώς απαιτεί συναίνεση και συνεργασία πολλών διαφορετικών ιδιοκτητών γης/αγροτών, οι οποίοι θα πρέπει να εφαρμόσουν από κοινού τις σχετικές οδηγίες λίπανσης και άρδευσης, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ (Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών), Γεώργιος Ζαλίδης.

    Τα οφέλη είναι πολλά και διαφορετικά, τόσο για το περιβάλλον, όσο και για την τσέπη των παραγωγών, αφού μειώνονται οι λογαριασμοί του νερού. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα λεκάνης ορυζώνων, στη μακρινή Κίνα, όπου οι δορυφόροι «έκαναν το θαύμα τους»


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 6 February 2012 - 7:28:56 UTC