Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-02-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εικοσιτετράωρη απεργία αύριο ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ
  • [02] Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας
  • [03] Mετάλλαξη "ένοχη" για εγκεφαλικό
  • [04] "Ναυάγησε" η συμφωνία Vodafone και Wind
  • [05] Την Εκτελεστική Γραμματεία της ΝΔ και την ΚΟ, συγκαλεί ο Α. Σαμαράς
  • [06] Συνελήφθη 48χρονος για κατοχή αρχαίων αντικειμένων και ναρκωτικών
  • [07] Μειώθηκε στο μισό η οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα
  • [08] Πέθανε ο Ιρανός ποιητής Φερεϊντούν Φαριάντ
  • [09] Θετικοί οι καταναλωτές στο νέο καθεστώς λειτουργίας εταιρειών ενημέρωσης οφειλετών
  • [10] Ελαφρά μείωση κατέγραψε το δημόσιο χρέος της ευρωζώνης
  • [11] Μουσείο Γεωλογικών Σχηματισμών των Μετεώρων στο Καστράκι

  • [01] Εικοσιτετράωρη απεργία αύριο ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

    Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία καλούν, αύριο Τρίτη, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ τους εργαζόμενους όλης της χώρας, που διαμαρτύρονται για την πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα. Στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

    Την Πέμπτη συνεδριάζει η διοίκηση της ΓΣΕΕ για να αποφασίσει περαιτέρω κινητοποιήσεις.

    Επίσης,οΣΥΡΙΖΑ έχει οργανώσει για σήμερα στις 6 το απόγευμα συγκέντρωση στα Προπύλαια "ενάντια στα μετρα που συνομολόγησαν κυβέρνηση και τρόικα", όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του, ενώ το ΚΚΕ καλεί, την ίδια ώρα "τους εργαζόμενους να ενώσουν του φωνή τους μαζί του", με συγκεντρώσεις στη Ομόνοια (στην Αθήνα) και στο Αγαλμα του Βενιζέλου (στη Θεσσαλονίκη).

    [02] Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας

    Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Εμίλ Μποκ ανακοίνωσε σήμερα την παραίτηση του ιδίου και της κεντρο-δεξιάς κυβέρνησής του, η εμπιστοσύνη προς την οποία έχει καταρρεύσει, ενώ η αντιπολίτευση ζητεί πρόωρες εκλογές.

    "Ελαβα την απόφαση να υποβάλω την παραίτηση της κυβέρνησής μου", ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου η οποία μεταδιδόταν απευθείας από την τηλεόραση, προβάλλοντας, ως λόγο, την πρόθεσή του "να αποκλιμακώσει την πολιτική και κοινωνική ένταση στη χώρα".

    Ο Εμίλ Μποκ κάλεσε το κοινοβούλιο να χορηγήσει το συντομότερο δυνατόν ψήφο εμπιστοσύνης σε νέα κυβέρνηση ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα της χώρας.

    Πλέον, ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τράιαν Μπασέσκου καλείται να ορίσει εντολοδόχο πρωθυπουργό. Οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στον πρόεδρο και τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο ανεμένετο να αρχίσουν πριν από το μεσημέρι.

    Τις τελευταίες εβδομάδες πληθύνθηκαν οι φωνές στους κόλπους του κυβερνώντος Δημοκρατικού-Φιλελεύθερου Κόμματος που ζητούσαν την αποχώρηση του Εμίλ Μποκ, καθώς κλιμακωνόταν το κύμα διαμαρτυρίας, με την οργάνωση διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα.

    Ο Εμίλ Μποκ, 45 ετών, κατείχε τον πρωθυπουργικό θώκο από τις βουλευτικές εκλογές του 2008.

    Η υποβολή της παραίτησης του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του ανακοινώνεται μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Ρουμανία, που εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσθηκαν από την κυβέρνηση Μποκ τους τελευταίους μήνες.

    Η σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση έχει αρχίσει από την περασμένη εβδομάδα κοινοβουλευτική απεργία, δηλώνοντας ότι δεν θα επιστρέψει στο ημικύκλιο μέχρι ο κυβερνών συνασπισμός να δεχθεί τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

    [03] Mετάλλαξη "ένοχη" για εγκεφαλικό

    Μια μεγάλη διεθνής επιστημονική κοινοπραξία εντόπισε μια γενετική μετάλλαξη, σε ένα από τα περίπου 23.000 ανθρώπινα γονίδια, η οποία διπλασιάζει τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

    Αν και ήταν ήδη γνωστό ότι τα εγκεφαλικά μπορούν να εμφανιστούν σε ολόκληρες οικογένειες, είναι μια από τις πρώτες φορές που οι επιστήμονες ανακαλύπτουν ένα συγκεκριμένο γενετικό παράγοντα που δικαιολογεί αυτή την κληρονομικότητα. Η καλύτερη κατανόηση του γενετικού υποβάθρου των εγκεφαλικών επεισοδίων πιστεύεται ότι θα οδηγήσει σε καλύτερη φαρμακευτική θεραπεία, αλλά και καλύτερες μεθόδους έγκαιρης διάγνωσης και πρόληψης, αν και οι ερευνητές εκτίμησαν ότι θα χρειαστεί ακόμα αρκετός χρόνος για κάτι τέτοιο.

    Οι ερευνητές από τη Βρετανία, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής «Nature Genetics», μελέτησαν χιλιάδες ασθενείς που είχαν πάθει εγκεφαλικό και εντόπισαν μια σχέση ανάμεσα στον πιο συνηθισμένο τύπο εγκεφαλικού- το οποίο προκαλείται από θρόμβωση αγγείου που τροφοδοτεί τον εγκέφαλο με αίμα- και σε μια γενετική παραλλαγή ενός γονιδίου γνωστού ως HDAC9.

    [04] "Ναυάγησε" η συμφωνία Vodafone και Wind

    Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν τελικά οι συνομιλίες μεταξύ της VODAFONE και της WIND για το ενδεχόμενο επιχειρηματικής και εμπορικής συνεργασίας των δύο εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και μετά από περίπου 5 μήνες, "συμφώνησαν ότι διαφωνούν" και ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τις συνομιλίες.

    Σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται ότι "ο Όμιλος Vodafone και η Largo Limited, ο μοναδικός μέτοχος της Wind Hellas, επιβεβαιώνουν ότι έχουν συμφωνήσει να σταματήσουν τις συζητήσεις σχετικά με μια πιθανή επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ της Vodafone Ελλάδας και της Wind Hellas".

    [05] Την Εκτελεστική Γραμματεία της ΝΔ και την ΚΟ, συγκαλεί ο Α. Σαμαράς

    Συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ, μαζί το οικονομικό επιτελείο του κόμματος συγκαλεί μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο Αντώνης Σαμαράς.

    Το διευρυμένο όργανο θα κάνει αποτίμηση της διαπραγμάτευσης και της κατάστασης που διαμορφώνεται.

    Εντός της εβδομάδας θα συνεδριάσει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

    [06] Συνελήφθη 48χρονος για κατοχή αρχαίων αντικειμένων και ναρκωτικών

    Με αρχαία αντικείμενα αλλά και ναρκωτικά, συνελήφθη ένας 48χρονος μετά από συντονισμένη επιχείρηση των αστυνομικών, στο δημοτικό διαμέρισμα Πεύκων του δήμου Σητείας, στο Λασίθι της Κρήτης.

    Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του από αστυνομικούς, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Ένας ανιχνευτής μετάλλων, δύο πήλινα δοχεία καθώς και 61 όστρακα αποτελούμενα από τμήματα βάσεων και λαβές αγγείων, πόδια, τριποδικές χύτρες και λαιμός από αρχαίο οξυπύθμενο αμφορέα. Επίσης βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν μικροποσότητες κάνναβης.

    Ο 48χρονος οδηγείται στον εισαγγελέα Λασιθίου.

    [07] Μειώθηκε στο μισό η οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα

    "Βυθίστηκε" περαιτέρω, κατά 49,9% τον περασμένο Οκτώβριο, ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας στη χώρα, με αποτέλεσμα στο τέλος του 10μήνου πέρυσι, ο οικοδομικός όγκος να έχει συρρικνωθεί κατά 36,9%. Δυσοίωνο προοιωνίζεται και το μέλλον για την πάλαι ποτέ "ατμομηχανή της οικονομίας", στην οποία εμπλέκονται δεκάδες επαγγέλματα, καθώς τον περασμένο Οκτώβριο μειώθηκαν κατά 33,8% και οι οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν.

    Ειδικότερα, από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ανακοινώθηκαν τα εξής:

    Το μέγεθος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας στο σύνολο της χώρας, ανήλθε τον Οκτώβριο 2011 σε 2.615 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 404 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 1.454,5 χιλιάδες m3 όγκου, παρουσίασε δηλαδή, μείωση κατά 33,8% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 51,1% στην επιφάνεια και κατά 49,9% στον όγκο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010.

    Την περίοδο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου 2011, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει μείωση 28,5% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, 41,3% στην επιφάνεια και 36,9% στον όγκο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου 2010.

    [08] Πέθανε ο Ιρανός ποιητής Φερεϊντούν Φαριάντ

    Ο Πέρσης ποιητής και φίλος της ελληνικής ποίησης, Φερεϊντούν Φαριάντ, πέθανε αργάτο βράδυ της Κυριακήςσε ηλικία 63 ετών, χτυπημένος από τον καρκίνο.

    Ο Φερεϊντούν Φαριάντ εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα από το 1980 και συνδέθηκε εξαρχής με τον Γιάννη Ρίτσο. Η ελληνική πολιτεία τον τίμησε, το 2005, με το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης ελληνικού έργου σε ξένη γλώσσα, για την ανθολογία του Γιάννη Ρίτσου «Πέτρινος χρόνος», στα περσικά.

    Στη μητρική του γλώσσα, έχει επίσης αποδώσει την ανθολογία νεοελληνικής ποίησης με τίτλο «Η ελληνική ποίηση του Σήμερα - Φωτεινό Παράθυρο σε 100 χρόνια ελληνικής μοντέρνας ποίησης».

    Επίσης, ποιήματα της Σαπφούς, με τίτλο «Τα τραγούδια του Έρωτα και η Σελήνη της Μοναξιάς».

    Σαν ποιητής, ο Φερεϊντούν Φαριάντ έχει τιμηθεί για την ποιητική του συλλογή «Ουρανός χωρίς Διαβατήριο», με το Βραβείο Ευρωπαϊκής Εταιρείας Επιστημόνων, Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών 2001. Το έργο του για παιδιά «Όνειρα με Χαρταετούς και Περιστέρια», έχει τιμηθεί με το βραβείο Άντερσεν και μεταφρασμένο στα ελληνικά από τον Γιάννη Ρίτσο διδάσκεται σε ανθολογία της Ε΄και ΣΤ' δημοτικού σχολείου.

    Στην Ελλάδα, σπούδασε αρχαία και νέα ελληνικά. Ο ποιητής, συγγραφέας παιδικών βιβλίων και μεταφραστής υπήρξε μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων και είχε ελληνική υπηκοότητα.

    [09] Θετικοί οι καταναλωτές στο νέο καθεστώς λειτουργίας εταιρειών ενημέρωσης οφειλετών

    Σύσσωμες οι οργανώσεις και οι φορείς της κοινωνίας των πολιτών καλωσορίζουν το νέο πλαίσιο λειτουργίας των εισπρακτικών εταιρειών που ανακοινώθηκε χθες και σκοπό, έχει την προστασία των καταναλωτών από αθέμιτες πρακτικές.

    «Τα ακούμε και είναι σε θετική κατεύθυνση. Από την στιγμή που ο καταναλωτής έχει αποφασίσει να χρησιμοποιήσει το πτωχευτικό, γιατί να τον ενοχλούν και σε άλλες διευθύνσεις, αυτόν και μέλη τις οικογένειας του; Ας ξεκαθαρίσουμε όμως κάτι, την βασική ευθύνη την έχουν οι τράπεζες, αυτές είναι που πιέζουν τις δικηγορικές εταιρίες και τις εισπρακτικές να προχωρούν σε αυτές τις πρακτικές. Ας ελπίσουμε ότι θα θεσμοθετηθεί και θα εφαρμοστεί στην πράξη», εξηγεί ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), Νίκος Τσεμπερλίδης.

    Την ίδια άποψη φαίνεται πως μοιράζεται και η Ένωση Καταναλωτών - Ποιότητα Ζωής. «Εμείς πιέζαμε προς αυτή την κατεύθυνση. Όσοι χρωστάνε, χρωστάνε πολλά. Σήμερα έχουμε 16.000 μέλη και οι περισσότεροι είναι υπερχρεωμένοι. Όλες οι ενώσεις έχουν αυτή την παρατήρηση να κάνουν, ότι οι εταιρίες έχουν αφηνιάσει. Είναι ένα πολύ σωστό μέτρο και το χαιρετίζουμε», υπογραμμίζει η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ, Ελένη Αλευρίτου.

    «Από την στιγμή που υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να εξασφαλιστεί η εχεμύθεια και η τήρηση κανόνων, το βλέπουμε θετικά. Καθημερινά δεχόμαστε καταγγελίες, χιλιάδες καταγγελίες. Ο κόσμος έχει φτάσει σε απόγνωση. Παίρνουν και συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα για να προσβάλουν τους υπερχρεωμένους παραβιάζοντας έτσι τα προσωπικά τους δεδομένα. Να υπενθυμίσω ότι είχαμε ζητήσει να επιτρέπεται η όχληση μόνο μια φορά στις δέκα ημέρες και ποτέ το μεσημέρι. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να πέρασε και επομένως, αν και χαιρετίζουμε την γενικότερη πρωτοβουλία διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας», δηλώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών - ΙΝΚΑ, Γιώργος Λεχουρίτης.

    Η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών από την πλευρά της δεν θέλησε να σχολιάσει το θέμα ή να τοποθετηθεί καθώς «τους τελευταίους μήνες είναι πάγια τακτική μας να μην τοποθετούμαστε», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε συνεργάτης του διευθυντή επικοινωνίας της ΕΕΤ.

    Στο πλαίσιο της καινούριας πρωτοβουλίας, ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή, Δημήτρης Σπυράκος, δήλωσε ότι «οι νέες διατάξεις θεσπίζουν συγκεκριμένους περιορισμούς και καθιερώνουν μηχανισμούς ελέγχου που ενισχύουν την προστασία της ιδιωτικής σφαίρας και το σεβασμό της προσωπικότητας των πολιτών από πρακτικές παρενόχλησης».

    Σύμφωνα με τις καινούργιες προβλέψεις, οι εταιρείες μπορούν να τηλεφωνούν για την ενημέρωση του οφειλέτη για ληξιπρόθεσμη απαίτηση μετά την πάροδο δέκα ημερών από την ημέρα που αυτή κατέστη ληξιπρόθεσμη, στις ώρες 9 πμ-10 μμ και μόνο τις εργάσιμες ημέρες. Οι συνομιλίες θα καταγράφονται και οι «διαπιστευμένες» εταιρείες θα αναγκάζονται να χορηγούν σε τακτά διαστήματα στοιχεία για τις κλήσεις και τις λίστες καταναλωτών που ενημερώνουν.

    Οι καταναλωτές μπορούν να ζητούν ενημέρωση και να υποβάλουν τις καταγγελίες τους στην τηλεφωνική γραμμή 1520.

    [10] Ελαφρά μείωση κατέγραψε το δημόσιο χρέος της ευρωζώνης

    Το δημόσιο χρέος των κρατών μελών της ευρωζώνης κατέγραψε ελαφρά μείωση κατά το τρίτο τρίμηνο του 2011, έναντι του προηγουμένου τριμήνου, στο επίπεδο του 87,4% του ΑΕΠ έναντι 87,7%, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.

    Σε απόλυτους αριθμούς ωστόσο, και όχι ως ποσοστό του ΑΕΠ, σημείωσε ελαφρά αύξηση, διαμορφούμενο σε 8,19 τρισ.ευρώ, σύμφωνα με την Eurostat, η οποία έδωσε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα το στοιχείο αυτό.

    Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο νέος αυτός δείκτης συμπληρώνει τα ετήσια στοιχεία για τα οποία παρέχεται πληροφόρηση δύο φορές ετησίως, καθώς και επί των ειδοποιήσεων σχετικά με τις διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος και παρέχεται έτσι μια καλύτερη δυνατότητα παρακολούθησης της βραχυπρόθεσμης τάσης του δημοσίου χρέους.

    [11] Μουσείο Γεωλογικών Σχηματισμών των Μετεώρων στο Καστράκι

    Ένα δημοτικό σχολείο των αρχών του 20ού αιώνα, που βρίσκεται στους πρόποδες των βράχων των Μετεώρων, θα προσφέρει ενημέρωση στους επισκέπτες για την εξέλιξη των γεωλογικών φαινομένων στην περιοχή.

    Τη μετατροπή του δημοτικού σχολείου Καστρακίου σε Μουσείο Γεωλογικών Σχηματισμών των Μετεώρων, ενέκρινε ομόφωνα το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, προκειμένου να καλύψει το κενό σε τουριστικές υποδομές των Μετεώρων και στην ενημέρωση του κοινού για τις γεωμορφολογικές μεταβολές στην περιοχή.

    Το δημοτικό σχολείο Καστρακίου, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία Καστρακίου, στους πρόποδες των βράχων των Μετεώρων, κατασκευάστηκε σε δύο φάσεις, το υπόγειο και το ισόγειο το 1902 και ο πρώτος όροφος το 1926.

    Η συνολική επιφάνειά του ανέρχεται σε 440 τετραγωνικά μέτρα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 6 February 2012 - 11:28:56 UTC