Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-02-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 15.000 απολύσεις μέσα στο 2012
  • [02] Η κρίση «χτυπά» το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού
  • [03] Νέο μακελειό στη Συρία
  • [04] Άνοδος 3,00% στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

  • [01] 15.000 απολύσεις μέσα στο 2012

    Στην απόλυση 15.000 δημόσιων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2012 αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την κατάργηση φορέων ή τη μείωση του μεγέθους τους, αλλά και την κατάργηση υπηρεσιακών μονάδων, έπειτα από τις έντονες πιέσεις που δέχθηκε από την τρόικα, προκειμένου να προχωρήσει η νέα δανειακή σύμβαση της χώρας.

    Συνεργάτες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημειώνουν ότι το θέμα της μείωσης του προσωπικού αφορά όλα τα υπουργεία (άρα και αυτά που αφορούν ένστολους και εκπαιδευτικούς), τους εποπτευόμενους φορείς, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ κ.λπ. και επισημαίνουν ότι κάθε υπουργείο πρέπει, αξιοποιώντας την Επιτροπή Αναδιάρθρωσης του άρ. 35 του ν. 4024/2011 (περί κατάργησης δομών και πλεονάζοντος προσωπικού), να εντοπίσει φορείς και υπηρεσιακές μονάδες που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία.

    Ωστόσο, με δήλωσή του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, εξέφρασε την αντίθεσή του στις «τυφλές απολύσεις» και τη χρήση οριζόντιων κριτηρίων, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «παραμένουμε στη θέση μας για την αξιολόγηση δομών και προσωπικού στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα».

    Ο κ. Ρέππας υποστήριξε επίσης τα εξής: «Η μείωση προσωπικού είναι απολύτως συνδεδεμένη με την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και των φορέων που προωθεί κάθε υπουργείο, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο άρθρο 35 του Ν. 4024. Σε αυτό το πλαίσιο θα αντιμετωπιστεί και η μείωση προσωπικού κατά περίπου 15.000 εντός του 2012 που τέθηκε για πρώτη φορά από την τρόικα, στην τελευταία συνάντηση την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012. Η σύμφωνη θέση των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση οριοθετεί και το πλαίσιο των κινήσεων για κάθε υπουργείο».

    [02] Η κρίση «χτυπά» το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού

    Ιδρύθηκε με σκοπό την προώθηση και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό και σε έναν μεγάλο βαθμό το κατάφερε. Τότε γιατί το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού (ΕΙΠ), με παραρτήματα στην Οδησσό, την Αλεξάνδρεια και το Βερολίνο, Εστίες στην Τεργέστη, τα Βαλκάνια και τη Μελβούρνη, προσφορά διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας σε χιλιάδες φοιτητές, βρίσκεται σε τόσο άσχημη οικονομική κατάσταση;

    Το ζήτημα άρχισε να γνωστοποιείται όταν στο τμήμα Μορφωτικών και Πολιτιστικών της Βουλής, της 26ης Ιανουαρίου 2012 συζητήθηκε -μεταξύ άλλων- η περίπτωση του Παραρτήματος του Βερολίνου, η διατήρηση του οποίου κρίνεται προβληματική λόγω των έντονων οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζει: ενοίκιο υπέρογκο, υποχρεώσεις από τις συμβάσεις ενοικίασης μακροπρόθεσμες και δεσμευτικές, μισθοί και ασφάλιστρα ανεβασμένα. Όμως το ζήτημα δεν αφορά μόνο το Βερολίνο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιδρύματος, καθηγητή Γιώργο Μπαμπινιώτη, αύριο Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου θα παραιτηθούν αν δεν βρεθεί λύση στο οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει στο σύνολό του το ίδρυμα.

    «Χρειαζόμαστε ετησίως έναν προϋπολογισμό τουλάχιστον 2,5 εκ. ευρώ για να μπορούμε να λειτουργούμε στοιχειωδώς. Τα χρήματα που έχουν εκταμιευτεί -1,4 εκ. ευρώ- δεν επαρκούν, συν ότι έχει συγκεντρωθεί ένα χρέος ύψους περίπου 300.000 χιλιάδων από προηγούμενα χρόνια, που προστίθεται», εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπαμπινιώτης, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού κρατά σιγή ως προς τα σχέδιά του για το ΕΙΠ.

    Αξιόπιστες πηγές του υπουργείου ωστόσο, αναφέρουν ότι η συνεργασία δεν σταμάτησε ποτέ με το Ίδρυμα Πολιτισμού, καθώς τόσο το γραφείο του υπουργού και η γενική γραμματέας όσο και οι υπηρεσίες του υπουργείου ήταν και είναι σε επικοινωνία με το ΕΙΠ. Είναι εξάλλου γεγονός ότι η ελλιπής χρηματοδότηση του 2011, λόγω οικονομικής κρίσης, δεν έχει επηρεάσει μόνο το ΕΙΠ, αλλά και άλλους φορείς που εποπτεύονται από το υπουργείο. Το ερώτημα ωστόσο παραμένει: τι θα γίνει με το Ίδρυμα;

    [03] Νέο μακελειό στη Συρία

    Τουλάχιστον 37 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους σήμερα στη Συρία, την ώρα που η πόλη Ζαμπάντανι, στα βορειοδυτικά της Δαμασκού, δέχεται επίθεση από εκατοντάδες τεθωρακισμένα του συριακού στρατού.

    "Οι δυνάμεις του τακτικού στρατού, υποστηριζόμενες από εκατοντάδες τεθωρακισμένα, επιτίθενται στην πόλη Ζαμπάντανι, η οποία ταυτόχρονα βομβαρδίζεται από άρματα μάχης", ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις έχουν χάσει τη ζωή τους 34 πολίτες. Σύμφωνα με τα επίσημα μέσα ενημέρωσης, έχουν σκοτωθεί και τρεις στρατιώτες.

    Ακτιβιστές είπαν ότι στην πόλη Χομς σκοτώθηκαν τουλάχιστον 24 άνθρωποι και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε σφοδρούς βομβαρδισμούς. Το καθεστώς από την πλευρά του κατηγόρησε για τις ταραχές αυτές τις "τρομοκρατικές συμμορίες".

    Το Παρατηρητήριο ανέφερε επίσης ότι το πρωί τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν στην κοινότητα Μαντάγια, κοντά στην Ζαμπάντανι. Στην επαρχία Ιντλίμπ έχασαν τη ζωή τους τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες και ένα παιδί που χτυπήθηκαν από πύραυλο ο οποίος έπεσε σε ένα αγρόκτημα.

    Στη Σαργάγια, στην επαρχία της Δαμασκού, ένας ενήλικος και ένα παιδί σκοτώθηκαν όταν το όχημά τους δέχτηκαν πυρά και στο Χαλέπι ένας 45χρονος σκοτώθηκε μέσα σε ένα λεωφορείο από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας.

    Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Sana, "τρομοκρατικές ομάδες επιτέθηκαν σε ένα οδόφραγμα του στρατού στην κοινότητα Μπάρα και σκότωσαν τρεις αξιωματικούς".

    Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου δήλωσε ότι η χρήση βαρέων όπλων από το συριακό στρατό εναντίον αμάχων αποτελεί μια κλιμάκωση που οδηγεί τη χώρα προς τον εμφύλιο πόλεμο.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκλεισαν την πρεσβεία τους στη Δαμασκό και απομάκρυναν και τα τελευταία στελέχη του διπλωματικού προσωπικού τους στη χώρα, αφού η Δαμασκός δεν αντέδρασε στις ανησυχίες που εξέφρασε η αμερικανική διπλωματία για την ασφάλεια της αποστολής, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

    Επικαλούμενο ανώτερο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το ειδησεογραφικό δίκτυο εξήγησε ότι η πρεσβεία αποτελούσε "πιθανό στόχο" μιας ενδεχόμενης επίθεσης αυτοκτονίας.

    Σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς αναφέρεται ότι όλο το προσωπικό της πρεσβείας, συμπεριλαμβανομένου του πρεσβευτή Ρόμπερτ Φορντ, ήδη εγκατέλειψε τη χώρα.

    [04] Άνοδος 3,00% στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

    Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας με τις τιμές των μετοχών να κλείνουν με υψηλά κέρδη, μετά τη σημαντική διόρθωση της Παρασκευής.

    Οι τραπεζικές μετοχές, επανήλθαν σήμερα δυναμικά στο προσκήνιο, καθώς στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών οι πολιτικοί αρχηγοί φαίνεται να συμφώνησαν να αποφευχθεί η κρατικοποίηση τους, ενώ η αγορά προεξοφλεί ότι θα υπάρξει συμφωνία και για τη νέα δανειακή σύμβαση.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 785,00 μονάδες σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 3,00%.

    Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 75,109 εκατ. ευρώ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 6 February 2012 - 17:28:54 UTC