Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-02-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χωρίς τέλος το μακελειό στη Συρία
  • [02] «Σαν πέτρινα λιοντάρια»
  • [03] Τις εξελίξεις στην ευρωζώνη συζήτησαν Γ. Παπανδρέου και Ντ. Λίντιγκτον
  • [04] Στους κορυφαίους 30 τερματοφύλακες του 21ου αιώνα ο Νικοπολίδης
  • [05] Άνοδος 2,19% στο Χρηματιστήριο της Αθήνας
  • [06] Ένας στους τρεις παίκτες δηλώνει ότι του έχει γίνει κρούση για "στήσιμο" αγώνα

  • [01] Χωρίς τέλος το μακελειό στη Συρία

    Σε 21 ανήλθαν οι άμαχοι που έχασαν σήμερα τη ζωή τους στη Συρία, οι 15 εκ των οποίων σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος στην πόλη Χομς, αναφέρει σε νεώτερη ανακοίνωσή του το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Εννέα άμαχοι, μεταξύ των οποίων μία γυναίκα, σκοτώθηκαν από "πυροβολισμούς, βομβαρδισμούς και μια απόπειρα επίθεσης στη συνοικία Χαλντιγέ", ενώ άλλοι έξι άμαχοι σκοτώθηκαν σε παρόμοια επεισόδια βίας στην Μπάμπα Αμρ. Ένας 15χρονος έχασε επίσης τη ζωή του στη Χούλα, κοντά στη Χομς.

    Επίσης τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν από ομάδα λιποτακτών στην Χαλντιγέ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

    Εξάλλου στην επαρχία της Δαμασκού, στην πόλη Ζαμπάντανι, πέντε πολίτες σκοτώθηκαν από βομβαρδισμό του συριακού στρατού, ο οποίος έχει περικυκλώσει εδώ και αρκετές ημέρες την πόλη αυτή, η οποία βρίσκεται 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Δαμασκού.

    Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, "οι συνθήκες είναι δύσκολες από ανθρωπιστικής άποψης στην πόλη αυτή, η οποία έχει εγκαταλειφθεί από πολλούς κατοίκους".

    ΟΡώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι είχε μία "πολύ χρήσιμη" συνάντηση με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος δεσμεύθηκε ότι θα σταματήσει "τη βία απ' όπου κι αν προέρχεται".

    Στο μεταξύ,η επιτροπή που είναι επιφορτισμένη με την επεξεργασία ενός νέου Συντάγματος για τη Συρία ολοκλήρωσε τις εργασίες της και αναμένεται να παρουσιάσει σύντομα το κείμενο στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, μετέδωσε το πρακτορείο Sana.

    Ο Άσαντ είχε ανακοινώσει στις 10 Ιανουαρίου ότι την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στη χώρα για το νέο σύνταγμα.

    Στις 24 Ιανουαρίου η επιτροπή που επεξεργάστηκε το νέο σύνταγμα είχε αποφασίσει να μειώσει τη θητεία του προέδρου σε δύο επταετίες και να αντικαταστήσει το άρθρο 8 του συντάγματος, που αναφέρει ότι το κόμμα Μπάαθ του Άσαντ "ηγείται του κράτους και της κοινωνίας", με ένα άρθρο που θα θεσπίζει τον "πολιτικό πλουραλισμό" και τις "ελεύθερες εκλογές".

    Βάσει του Συντάγματος που ισχύει από το 1971 δεν υπάρχει περιορισμός στις θητείες που μπορεί να διεκδικήσει ο πρόεδρος της Συρίας. Ο Χάφεζ αλ Άσαντ, πατέρας του προέδρου Μπασάρ που πέθανε τον Ιούνιο του 2000, εκλέχθηκε πρόεδρος πέντε συνεχόμενες φορές.

    Η επιτροπή δεν έχει διευκρινίσει αν το Σύνταγμα θα έχει αναδρομική ισχύ, καθώς ο Άσαντ θα ολοκληρώσει τη δεύτερη επταετή θητεία του το 2014.

    Οι αραβικές μοναρχίες του Κόλπου (Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία) ανακοίνωσαν ότι αποφάσισαν να αποπέμψουν τους Σύρους πρεσβευτές από τις χώρες τους και να αποσύρουν τους δικούς τους από την Δαμασκό, καταγγέλλοντας την «αδιάκριτη σφαγή» που διαπράττει το καθεστώς.

    Τον πρεσβευτή της στη Συρία ανακάλεσε και η Ισπανία.

    [02] «Σαν πέτρινα λιοντάρια»

    Μια ταινία για τη Μακρόνησο, του Ελβετού σκηνοθέτη Ολιβιέ Ζισουά, κάνει διεθνή πρεμιέρα τον προσεχή Απρίλιο, στο Φεστιβάλ της Νιόν, στην Ελβετία.

    Πηγή έμπνευσης του κινηματογραφιστή στάθηκαν τα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου, του Τάσου Λειβαδίτη και του Μενέλαου Λουντέμη, που βρέθηκαν κι εκείνοι μαζί με άλλες κορυφαίες φυσιογνωμίες της τέχνης, του πνεύματος και χιλιάδες Έλληνες, στα στρατόπεδα της Μακρονήσου (1947- 1951).

    Πρόθεση της ταινίας με τίτλο «Σαν πέτρινα λιοντάρια», είναι να συνταιριάξει δύο διαμετρικά αντίθετους λόγους. Από τη μια, την ποιητική γραφή των εξόριστων ποιητών κι από την άλλη, την ηθική εκμηδένιση της ανθρώπινης υπόστασης, όπως αυτή επιχειρήθηκε στη Μακρόνησο.

    «Τη δύναμη της ποίησης, σε αντίστιξη με τα ερείπια- αδιάψευστο μάρτυρα του χώρου- και την προπαγάνδα της εποχής» λέει χαρακτηριστικά στο ΑΜΠΕ, ο 43χρονος Ελβετός σκηνοθέτης, μιλώντας για την ταινία του, μια συμπαραγωγή Ελβετίας, Γαλλίας και Ελλάδας.

    Η ένταση της κυβερνητικής προπαγάνδας, αποκαλύπτεται μέσα από ελληνικά και βρετανικά κινηματογραφικά επίκαιρα. Αλλά και από τα προπαγανδιστικά περιοδικά όπως, «Ο Σκαπανεύς», «Η Αναμόρφωσις» κ.α. Βασικό οπτικό υλικό της ταινίας αποτελεί επίσης, η ανέκδοτη συλλογή φωτογραφιών του Νίκου Μάργαρη, από τις συλλογές των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ).

    [03] Τις εξελίξεις στην ευρωζώνη συζήτησαν Γ. Παπανδρέου και Ντ. Λίντιγκτον

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου με τον υπουργό Ευρώπης της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Λίντιγκτον, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Ιπποκράτους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση, διάρκειας μιας ώρας περίπου, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης, με τον Βρετανό υπουργό να επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμος παράγοντας να πάψει η αστάθεια στην Ευρωζώνη, διότι, όπως εκτίμησε, θα ήταν καταστροφική για όλους μια αρνητική εξέλιξη σχετικά με το ευρώ.

    Κατά τις ίδιες πάντα πληροφορίες, ο κ. Λίντιγκτον εξέφρασε τη στήριξή του για τις προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών και των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι δεν μπορούμε να το αντιμετωπίζουμε μόνο με δημοσιονομικά μέτρα αλλά ότι χρειάζεται και ανάπτυξη.

    Επιπλέον, εκτίμησε ότι ένας πιο ενισχυμένος ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα βοηθούσε στην κατεύθυνση της επίλυσης του ευρωπαϊκού και του ελληνικού χρέους.

    [04] Στους κορυφαίους 30 τερματοφύλακες του 21ου αιώνα ο Νικοπολίδης

    Στην 28η θέση των κορυφαίων γκολκίπερ του 21ου αιώνα, με 24 βαθμούς, βρίσκεται ο Αντώνης Νικοπολίδης, σύμφωνα με τη διεθνή υπηρεσία ιστορίας και στατιστικής του ποδοσφαίρου.

    Ο τερματοφύλακας της Ιταλίας και της Γιουβέντους, Τζιανλουίτζι Μπουφόν, φιγουράρει στην κορυφή με 199 βαθμούς, δύο περισσότερους από τον πορτιέρο της εθνικής Ισπανίας και της Ρεάλ Μαδρίτης, Ικερ Κασίγιας.

    Τρίτος είναι ο γκολκίπερ της Τσέλσι και της εθνικής Τσεχίας, Πετρ Τσεχ με 154 βαθμούς, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν οι Εντβιν φαν ντερ Σαρ (Ολλανδία) με 116 βαθμούς

    και ο Γερμανός, Ολιβερ Καν με 99.

    [05] Άνοδος 2,19% στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

    Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με την αγορά να προεξοφλεί την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση.

    Το Χ.Α έκλεισε πάνω από τα επίπεδα των 800 μονάδων, για πρώτη φορά από τη συνεδρίαση της 31ης Οκτωβρίου 2011, αν και στη συνεδρίαση της 1ης Φεβρουαρίου, ενδοσυνεδριακά είχε κινηθεί έως τα επίπεδα των 830 μονάδων.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 802,21 μονάδες σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 2,19%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε ανώτερη τιμή στις 810,92 μονάδες, όταν σημείωνε άνοδο έως και 3,30%.

    Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 87,840 εκατ. ευρώ.

    [06] Ένας στους τρεις παίκτες δηλώνει ότι του έχει γίνει κρούση για "στήσιμο" αγώνα

    Αποκαλυπτικά στοιχεία για την έκταση της διαφθοράς και για τα οικονομικά αδιέξοδα του ελληνικού ποδοσφαίρου έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Παγκόσμια Ενωση Επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, παρουσιάζοντας στις Βρυξέλλες τη «Μαύρη Βίβλο του Ποδοσφαίρου στην Ανατολική Ευρώπη». Σχεδόν ένας στους τρεις παίκτες (30.3%) που συμπλήρωσαν το σχετικό ερωτηματολόγιο της FIFPro παραδέχονται ότι τους έχει γίνει προσέγγιση για να συμμετάσχουν σε "στήσιμο" ποδοσφαιρικού αγώνα, ενώ το 47.2% δηλώνει ότι γνωρίζει την ύπαρξη προσυνεννοημένων αγώνων στο πρωτάθλημα που συμμετέχει.

    Ενα εντυπωσιακό 67.5% (περίπου 2 στους 3) αναφέρει καθυστερήσεις σε πληρωμές, ποσοστό που φέρνει την Ελλάδα στη δεύτερη θέση ανάμεσα στις 12 χώρες που εξετάζει η έρευνα, πίσω από το Μαυροβούνιο. Εξ αυτών, το 43% δηλώνει ότι οι πληρωμές καθυστερούν μέχρι τρεις μήνες, το 31.% περισσότερο από έξι μήνες και το 13.3% πάνω από ένα χρόνο! Ακόμη χειρότερα είναι τα στοιχεία αναφορικά με τα πριμ, καθώς μόλις το 20.7% τα λαμβάνει έγκαιρα, ενώ σχεδόν ένας στους δύο (46.4%) δηλώνει ότι δεν παίρνει καθόλου μπόνους. Πάντως, σχεδόν το σύνολο των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών που αντιμετωπίζουν προβλήματα πληρωμών (ποσοστό 93.1%) λέει ότι αυτό οφείλεται στα οικονομικά προβλήματα των συλλόγων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 7 February 2012 - 17:28:55 UTC