Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-02-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σήμερα η συνάντηση Παπαδήμου - πολιτικών αρχηγών
  • [02] Έως και το Σάββατο η κακοκαιρία
  • [03] Η οικονομική κρίση "σκοτώνει" τα ζώα
  • [04] Στο πλευρό των Ελλήνων οι ομογενείς
  • [05] Κοινή δράση κατά των μέτρων της τρόικας
  • [06] «Όχι» από Σαμαρά στην πρόταση Μέρκελ - Σαρκοζί για ειδικό λογαριασμό
  • [07] Πανελλαδική αποχή των δικηγόρων, αύριο
  • [08] Λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής υποψήφιες για πώληση σε ιδιώτες
  • [09] Δέκα ισλαμιστές αντάρτες νεκροί στο Πακιστάν από αμερικανική επιδρομή
  • [10] Συγκίνηση για τον θάνατο του μεγάλου Ισπανού ζωγράφου Αντόνι Τάπιες

  • [01] Σήμερα η συνάντηση Παπαδήμου - πολιτικών αρχηγών

    Σήμερα μετατέθηκε να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη για χθες βράδυ συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.

    Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος είχε χθες βράδυ διαδοχικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Γιόζεφ Άκερμαν, Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ για το PSI, και στη συνέχεια με τους εκπροσώπους της τρόικας για να οριστικοποιηθεί το κείμενο του νέου οικονομικού προγράμματος.

    Είχε προηγηθεί συνάντηση των κ.κ. Βενιζέλου, Κουτρουμάνη και Σαχινίδη με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόϊκας, με αντικείμενο την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την οριστικοποίηση των μέτρων, ύψους 3,2 δισ. ευρώ, που θα περιληφθούν στο προμνημόνιο, προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» για το νέο πρόγραμμα και κατ' επέκταση, τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI.

    Θα ψηφίσω τα νέα μέτρα "εάν είναι σύννομα", τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σε δήλωσή του.

    «Θέλουμε να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ» είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Μπαρόζο, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με έναν εκ των προκατόχων του, τον Ζακ Ντελόρ.

    [02] Έως και το Σάββατο η κακοκαιρία

    Έως και το Σάββατο θα συνεχισθεί το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα.

    Σε όλη την βόρεια Ελλάδα επικρατούν πολικές θερμοκρασίεςκαι έντονεςχιονοπτώσεις, για τον λόγο αυτό κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα πολλάσχολεία των νομών.

    Χιονίζει επίσης, και στην Πελοπόννησο.

    Κλειστή είναι από το πρωί η λεωφόρος Πάρνηθας, λόγω χιονόπτωσης, από το τελεφερίκ και πάνω.

    Δυσχέρειες στην κυκλοφορία επίσης παρατηρούνται σε όλη τη βόρεια Ελλάδα, στα ορεινά της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας, της Εύβοιας και της βόρειας Πελοποννήσου.

    Απαγορεύτηκε ο απόπλους των πλοίων σε ορισμένες θαλάσσιες περιοχές, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν κατα τόπους και φθάνουν τα 9 με 10 μποφόρ.

    Απο το λιμάνι της Ραφήνας δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων για Κυκλάδες και Μαρμάρι, ενώ απαγορεύτηκε ο απόπλους απο το λιμάνι του Λαυρίου. Απο τον Πειραιά τα δρομολόγια των πλοίων γίνονται κανονικά.

    Επίσης, δεν γίνονται τα δρομολόγια στις γραμμές Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη, Αρκίτσα-Αιδηψός και Βόλος-Σποράδες.

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει ο Έβρος, από τις πλημμύρες, καθώς συνεχίζεται η αυξημένη εισροή νερών στην ελληνική κοίτη του ποταμού, από την Βουλγαρία.

    [03] Η οικονομική κρίση "σκοτώνει" τα ζώα

    Το μικρό γκριφόν έτρεχε, γαβγίζοντας πίσω από το μηχανάκι που οδηγούσε το μέχρι πρότινος αφεντικό του, ανίκανο να καταλάβει τι είχε μόλις συμβεί. Ο οδηγός της μηχανής είχε σταματήσει πριν από λίγο δίπλα στο πεζοδρόμιο, είχε αφήσει το σκυλάκι και ξεκίνησε να φύγει. Βλέποντας τη σκηνή μία γυναίκα τού φώναξε να μην εγκαταλείψει το δύστυχο ζώο, για να εισπράξει την απάντηση: "εδώ δεν έχω να ταΐσω τα παιδιά μου, το ζώο θα ταϊσω;".

    Ως απόρροια της οικονομικής κρίσης αλλά και αδυναμίας της Πολιτείας να διαχειριστεί το θέμα με τα αδέσποτα, χαρακτηρίζουν παρόμοια περιστατικά, που συντελούν στην αύξηση των εγκαταλελειμμένων ζώων στις μεγαλουπόλεις, εκπρόσωποι των φιλοζωικών οργανώσεων.

    Παράλληλα, αν και η διαχείριση του προβλήματος έχει περάσει στους δήμους, ελάχιστα έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση ενώ πολλές φορές, τα δημοτικά καταφύγια μετατρέπονται σε "αποθήκες" ζώων, όπου απλά στοιβάζονται, χωρίς καμία στοιχειώδη μέριμνα.

    Τη "σκυτάλη" στην επίλυση του προβλήματος παίρνουν έτσι οι φιλοζωικές οργανώσεις που καλούνται, με πενιχρά μέσα, να περιθάλψουν ζώα, αθώα θύματα της αναλγησίας.

    "Στην ουσία, υποκαθιστούμε τη δουλειά του κράτους, χωρίς καμιά οικονομική ή ακόμη και ηθική ενίσχυση" αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του φιλοζωικού σωματείου "Η Αγάπη" Ιζαμπέλα Μποτονάκη, στο καταφύγιο της οποίας φιλοξενούνται περίπου 100 σκυλιά και γάτες.

    [04] Στο πλευρό των Ελλήνων οι ομογενείς

    Βοήθεια σε ευπαθείς ομάδες στη χώρα μας προσφέρει το Ίδρυμα Ελληνικής Συμπαράστασης, το οποίο ιδρύθηκε πρόσφατα στην Νέα Υόρκη.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ομογενειακού αυτού φιλανθρωπικού φορέα, σκοπός του είναι η ανακούφιση ευπαθών ομάδων στην Ελλάδα, που δοκιμάζονται από την πρωτοφανή οικονομική κρίση. Όπως τονίζεται, το Ίδρυμα δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία ομογενών, που ενδιαφέρονται να ανταποκριθούν έμπρακτα στις παρούσες ανάγκες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στους τομείς της διατροφής και της υγείας.

    Εκπρόσωποι του Ιδρύματος επισκέπτονται με δικά τους έξοδα την Ελλάδα, όπου παραδίδουν συσκευασμένα είδη βασικής διατροφής σε οικογένειες που έχουν ανάγκη, σημειώνεται χαρακτηριστικά, ενώ τα τρόφιμα ανταποκρίνονται στην κλασική μεσογειακή διατροφή και αγοράζονται στη χώρα μας. Η συσκευασία και η διανομή γίνονται τοπικά από εθελοντές.

    Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι οι αποδέκτες της ομογενειακής συμπαράστασης επιλέγονται μέσω επικοινωνίας του Ιδρύματος με άτομα και οργανώσεις στην Ελλάδα, που επιτελούν κοινωφελές έργο.

    [05] Κοινή δράση κατά των μέτρων της τρόικας

    Δικηγόροι, μηχανικοί και γιατροί αποφάσισαν κοινή δράση και κοινές κινητοποιήσεις, τόσο σε πανελλαδικό όσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κατά των μέτρων που επιβάλλει η τρόικα, ενώ παράλληλα αποφάσισαν το μποϋκοτάζ των γερμανικών προϊόντων και τη σύνταξη αναπτυξιακού σχεδίου για την Ελλάδα.

    Κοινή σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, μεταξύ του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργου Πατούλη, του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Χρήστου Σπίρτζη και της συντονιστικής επιτροπής της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, Γιάννη Αδαμόπουλου.

    Μοναδικό θέμα ήταν τα μέτρα που επιβάλλει η τρόικα στους δικηγόρους, τους γιατρούς, τους μηχανικούς, στους υπόλοιπους επιστημονικούς κλάδους, αλλά και γενικότερα στους Έλληνες πολίτες.

    Ο πρόεδρος των Μηχανικών επισήμανε ότι τα μέτρα που επιβάλλονται είναι λογιστικού τύπου και πρέπει να λογοδοτήσουν οι κυβερνήσεις που έλεγαν ότι θα ξεπεραστούν σύντομα τα προβλήματα της χώρας μας. Ακόμη, επισήμανε ότι οι Γερμανοί έχουν προσβάλλει με λόγια και με έργα την Ελλάδα και τους Έλληνες και «απομένει να βάλουν τη γερμανική σημαία στην Ακρόπολη».

    Ο πρόεδρος των Αθηναίων γιατρών, Γ. Πατούλης, επισήμανε ότι οι συνάδελφοί του δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να συνταξιοδοτούνται, καθώς τα Ταμεία θα καταρρεύσουν. Παράλληλα, ο κ. Πατούλης τόνισε ότι ο ιατρικός κλάδος μαστίζεται, αφού του 25% των γιατρών είναι άνεργοι ή ημιαπασχολούμενοι.

    «Προσβολή της Δημοκρατίας» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων τα μέτρα που απαιτεί να ληφθούν η τρόικα και τα οποία, όπως τόνισε, προσβάλλουν τους συνταγματικούς θεσμούς της χώρας μας.

    Κατά την κοινή σύσκεψη έγινε αποδεκτή η πρόταση του Χρ. Σπίρτζη και η λήψη οκτώ κοινών δράσεων που είναι: 1) Η πραγματοποίηση «μποϋκοτάζ» στα γερμανικά προϊόντα, ενέργεια στην οποία καλούν να ανταποκριθεί επιπλέον το σύνολο των Ελλήνων πολιτών, ως ελάχιστη και συμβολική ένδειξη διαμαρτυρίας στην έλλειψη αλληλεγγύης που ως Ευρωπαίοι εταίροι θα αναμέναμε από τη Γερμανία, 2) Η συγκρότηση ειδικών επιτροπών, οι οποίες θα κληθούν να επεξεργαστούν ένα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο σχέδιο ανάπτυξης της χώρας και εξόδου της από την παρούσα κρίση, 3) Η πραγματοποίηση κοινής απεργίας και αποχής από τα καθήκοντά τους, 4) Η διοργάνωση ημερίδας για την ανάδειξη των κοινών προβλημάτων των μελών των τριών επιστημονικών φορέων συγκέντρωσης διαμαρτυρίας και συναυλίας, 5) Η ανάληψη ποικίλων δράσεων για την ενημέρωση των αντίστοιχων φορέων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, 6) Η από κοινού διοργάνωση εκδήλωσης κατάθεσης και καταγραφής προβληματισμών και ανταλλαγής απόψεων στις Βρυξέλλες, 7) Η διενέργεια ελέγχων σε κτίρια πραγματικά κλειστών αγορών (τραπεζικά καταστήματα, supermarkets, κ.λπ. για θέματα υγιεινής και ασφάλειας πολιτών και εργαζομένων και χωροταξικών και πολεοδομικών παραβάσεων), 8) Κοινή προσπάθεια για την δημιουργία ενός δείκτη προστασίας όλων των πολιτών και βελτίωση του κοινωνικού κράτους.

    Η διοργάνωση των κοινών δράσεων θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες μέρες.

    [06] «Όχι» από Σαμαρά στην πρόταση Μέρκελ - Σαρκοζί για ειδικό λογαριασμό

    Δεν φαίνεται να αποδέχεται ο Αντώνης Σαμαράς την πρόταση των Άγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί για τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού που θα δεσμεύσει τη βοήθεια προς την Ελλάδα, ώστε να αποπληρώνονται οι τόκοι του δανείου μετά από απόφαση των δανειστών.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ απαντώντας σε σχετική ερώτηση του πρακτορείου "Dow Jones" τόνισε πως «έχω πρόβλημα με αυτό» και μάλιστα χαρακτήρισε τη δημιουργία αυτού του λογαριασμού ως «μια έμμεση εποπτεία της Γερμανίας στην Ελλάδα».

    [07] Πανελλαδική αποχή των δικηγόρων, αύριο

    Σε πανελλαδική αποχή κατέρχονται οι δικηγόροι την ερχόμενη Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2012, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα που επιβάλλει η τρόικα.

    Η αποχή αποφασίστηκε τόσο από τη συντονιστική επιτροπή της ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, όσο και από το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

    [08] Λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής υποψήφιες για πώληση σε ιδιώτες

    Τέσσερις έως έξι λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ είναι υποψήφιες για πώληση σε ιδιώτες, ενώ η Κομισιόν έχει ζητήσει την πώληση και υδροηλεκτρικών σταθμών. Οι αποφάσεις της ΕΕ θα οριστικοποιηθούν μόλις η Κομισιόν ολοκληρώσει την σχετική «έρευνα αγοράς» και ο αριθμός των μονάδων που θα πουληθούν θα εξαρτηθεί από το αν θα γίνει αποδεκτή η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης να γίνουν και ανταλλαγές ισχύος μεταξύ ΔΕΗ και τρίτων παραγωγών, προκειμένου να «ανοίξει» η αγορά του λιγνίτη.

    Αυτά προκύπτουν από την ενημέρωση που έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στους βουλευτές του νομού Φλώρινας, Γ. Λιάνη και Στ. Κωνσταντινίδη, και τους δύο δημάρχους των ενεργειακών δημάρχων Φλώρινας, Γ. Βοσκόπουλο, και Αμυνταίου, Μ. Ιωσηφίδη, για ενεργειακά θέματα, στην οποία συμμετείχε επίσης ο υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Γιάννης Μανιάτης.

    Υποψήφιες για πώληση μονάδες της ΔΕΗ φέρονται ως τώρα οι μονάδες Αμυνταίου, Φλώρινας, Αγ.Δημητρίου και Μεγαλόπολης.

    [09] Δέκα ισλαμιστές αντάρτες νεκροί στο Πακιστάν από αμερικανική επιδρομή

    Δέκα φερόμενοι ως ισλαμιστές αντάρτες σκοτώθηκαν σήμερα από το βομβαρδισμό ενός μη επανδρωμένου, τηλεκατευθυνόμενου αμερικανικού αεροσκάφους στο βορειοδυτικό Πακιστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν, είπαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας και κάτοικοι της περιοχής. Πρόκειται για την πέμπτη αεροπορική επιδρομή του είδους αυτού εντός του 2012.

    Η χρήση των μη επανδρωμένων τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών από τη CIA --την οποία επίσημα η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν παραδέχεται-- αποτελεί ένα όλο και πιο σημαντικό μέρος των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Οι επιδρομές είχαν διακοπεί μετά το Νοέμβριο, όταν μια αεροπορική επιδρομή του NATO στα σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν είχε στοιχίσει τη ζωή σε 24 πακιστανούς στρατιώτες, εξοργίζοντας την ηγεσία του Πακιστάν.

    Οι ΗΠΑ ξανάρχισαν τις επιδρομές των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (Unmanned Aerial Vehicles, UAVs) την 10η Ιανουαρίου.

    [10] Συγκίνηση για τον θάνατο του μεγάλου Ισπανού ζωγράφου Αντόνι Τάπιες

    Ολόκληρη η Ισπανία, των πολιτικών περιλαμβανομένων, αλλά και ο κόσμος στο σύνολό του, τίμησαν την Τρίτητη μνήμη του Αντόνι Τάπιες, ενός από τα μεγαλύτερα ονόματα της ευρωπαϊκής πρωτοπορίας στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών στη Βαρκελώνη.

    «Ο μεγαλύτερος δάσκαλος του χρωστήρα στη χώρα μου», δηλώνει χαρακτηριστικά ο γνωστός Kαταλανός ζωγράφος Μικέλ Μπαρσελό, ενώ ο σημαντικός Pώσος συλλέκτης Μπαρίς Φρίντμαν τονίζει πως ο Τάπιες κατατάσσεται στη μεγάλη χορεία των πρωτοπόρων όπως ο Πικάσο, ο Νταλί και ο Μιρό και «δεν είναι τυχαίο που περιλαμβάνεται δίπλα τους στη μεγάλη, τρέχουσα, έκθεση στο Μουσείο Πούσκιν της Μόσχας».

    Σοβαρά άρρωστος το τελευταίο διάστημα, ο αξεπέραστος ζωγράφος και γλύπτης έφυγε από τη ζωή αργά το βράδυ της Δευτέραςστην κατοικία του στη γενέτειρά του, Βαρκελώνη. Αφήνει πίσω του μία παρακαταθήκη από 8.000 έργα, πολλά εκ των οποίων αποτελούν ξεχωριστά εκθέματα στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, όπως το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (ΜΟΜΑ) της Νέας Υόρκης, το Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι και η Τέιτ Γκάλερι του Λονδίνου.

    «Ποιητή της ύλης», τον χαρακτηρίζει η εφημερίδα Ελ Παΐς στο σημερινό της φύλλο, καθώς ο Τάπιες έπλασε τη δόξα του αναδεικνύοντας μέσα στα έργα του τα ταπεινά και άσημα υλικά: σπάγγους, σύρματα, άχυρα, χώμα, κουρέλια, ή σκισμένα χαρτιά.

    «Η τελειότητα δεν αναδεικνύεται μόνον από τις υψηλές ιδέες, αλλά θα πρέπει να συμβαδίζει και με μία γήινη σχέση», έγραφε ο ίδιος.

    Επηρεασμένος από τον Υπερρεαλισμό, την ιταλική Άρτε Πόβερα και τον αμερικανικό Μετα-Μινιμαλισμό, ο Τάπιες σύντομα επεξεργάσθηκε και παγίωσε ένα δικό του ύφος, που οι ειδικοί το εντάσσουν μέσα στο ευρύτερο κίνημα του Ινφορμέλ (Αμορφισμού).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 8 February 2012 - 7:28:57 UTC