Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-02-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε πρωτόγνωρα χαμηλά επίπεδα η πιστωτική επέκταση προς τον ιδιωτικό τομέα
  • [02] Δηλώσεις Ίβκοβιτς, Χάινς για τον αγώνα Αναντολού Εφές - Ολυμπιακός
  • [03] Νέα επαναστατική τεχνική υπόσχεται πολύ πιο γρήγορους σκληρούς δίσκους
  • [04] Μείωση 21% στις ετήσιες εκπομπές άνθρακα πέτυχε το "Ελευθέριος Βενιζέλος"
  • [05] Οι διαταραχές ύπνου κοστίζουν 31 δισ. δολάρια ετησίως στην αυστραλιανή οικονομία

  • [01] Σε πρωτόγνωρα χαμηλά επίπεδα η πιστωτική επέκταση προς τον ιδιωτικό τομέα

    Σε πρωτόγνωρα χαμηλά επίπεδα κινείται, λόγω των επιπτώσεων της κρίσης που έχουν επηρεάσει πλέον το σύνολο της οικονομίας, η χρηματοδότηση των τραπεζών προς τον ιδιωτικό τομέα.

    Συγκεκριμένα, η τραπεζική χρηματοδότηση προς το σύνολο του εγχώριου ιδιωτικού τομέα, επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και νοικοκυριά, υποχώρησε σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία στο -3,2% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο του 2011, από -2,4% το Νοέμβριο του 2011, -2,2% τον Οκτώβριο του 2011 και τον Σεπτέμβριο του 2011 και 0% τον Δεκέμβριο του 2010.

    Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν σημαντικά αρνητική κατά 1,75 δισ. τον Δεκέμβριο του 2011, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 1,27 δισ. ευρώ το Νοέμβριο του 2011 και θετικής ροής νέων δανείων κατά 244 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2010. Στον τομέα των επιχειρήσεων, η πτώση της χρηματοδότησης ανήλθε στο -2% τον Δεκέμβριο του 2011, από 1,1% τον Δεκέμβριο του 2010.

    Ειδικότερα, αύξηση της χρηματοδότησης σε ετήσια βάση εξακολουθεί να σημειώνεται στους τομείς του Ηλεκτρισμού- Φωταερίου-Ύδρευσης (+12,3%), της Ναυτιλίας (+2,1%) και της Βιομηχανίας (+0,1%). Διατηρείται με θετικό πρόσημο η αύξηση της χρηματοδότησης της βιομηχανίας παρά τη σημαντική πτώση της βιομηχανικής παραγωγής κατά ποσοστό άνω του -9% το 2011. Αντίθετα, αρνητικός ήταν ο ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης στις Κατασκευές κατά -7,4%, το Εμπόριο κατά -6,0%, τη Γεωργία κατά -5,6%, τις Μεταφορές-πλην Ναυτιλίας κατά -3,7% και τον Τουρισμό κατά -2,3%.

    Η πτώση του υπολοίπου των δανείων προς τα νοικοκυριά αυξήθηκε περαιτέρω στο -3,9% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο του 2011, από -3,8% το Νοέμβριο του 2011, -3,6% τον Οκτώβριο του 2011 και -1,2% τον Δεκέμβριο του 2010.

    Ειδικότερα, η πτώση των καταναλωτικών δανείων διαμορφώθηκε στο -6,2% τον Δεκέμβριο του 2011, από -6,3% τον Νοέμβριο του 2011 και από -6,2% τον Οκτώβριο του 2011 και -3,2% τον Δεκέμβριο του 2010.

    Η αρνητική ροή των δανείων προς τα νοικοκυριά, σύμφωνα με εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών της Alpha Bank, όπως διατυπώνονται στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας, είναι κυρίως αποτέλεσμα της μεγάλης πτώσης της ζήτησης για διαρκή καταναλωτικά αγαθά, ιδιαίτερα δε της μεγάλης πτώσης της ζήτησης για αγορά επιβατικών αυτοκινήτων, καθώς και για αγορά κατοικιών.

    [02] Δηλώσεις Ίβκοβιτς, Χάινς για τον αγώνα Αναντολού Εφές - Ολυμπιακός

    Μία εβδομάδα μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Αναντολού Εφές στο ΣΕΦ, οι δύο ομάδες θα βρουν και πάλι η μία την άλλη στο δρόμο τους σήμερα, αυτή τη φορά στην Κωνσταντινούπολη, για την 4η αγωνιστική της φάσης των «16» της Ευρωλίγκας. Ο τεχνικός του Ολυμπιακού, Ντούσαν Ίβκοβιτς, περιμένει πως η τουρκική ομάδα θα πιέσει τους «ερυθρόλευκους», με στόχο να πάρει ρεβάνς, στην προσπάθεια πρόκρισης στα πλέι οφ.

    «Είναι πάντα δύσκολο να παίζεις απέναντι στην ίδια ομάδα σε διάστημα λίγων ημερών. Περιμένω πως θα γίνει ένας τελείως διαφορετικός αγώνας. Δεν θα θυμίζει σε τίποτα το παιχνίδι στο ΣΕΦ πριν μία εβδομάδα, στην έδρα μας. Θεωρώ πως η Εφές θα παίξει πολύ καλύτερα, αλλά είναι αυτοί που θα έχουν την πίεση, αφού θέλουν να πάνε στο φάιναλ φορ. Θα πρέπει να ελέγξουμε το ρυθμό του αγώνα, ν' αποφύγουμε τα λάθη και να μην τους αφήσουμε να πετύχουν εύκολα καλάθια. Αντιμετωπίζουμε προβλήματα τραυματισμών και γι' αυτό πάμε με 13 παίκτες. Νομίζω πάντως πως έχουμε πολλές πιθανότητες να αναδειχτούμε νικητές» δήλωσε ο «Ντούντα».

    Από την πλευρά του, ο Κάιλ Χάινς επισήμανε: «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το δικό μας παιχνίδι στην Κωνσταντινούπολη και συμφωνώ με τον κόουτς πως έχουμε μία μεγάλη ευκαιρία για νίκη. Θα πρέπει να παίξουμε πολύ δυνατά στην άμυνα και να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για τη νίκη. Δεν θα είναι εύκολο και το ξέρουμε».

    [03] Νέα επαναστατική τεχνική υπόσχεται πολύ πιο γρήγορους σκληρούς δίσκους

    Μια διεθνής επιστημονική ομάδα ανακάλυψε μια νέα επαναστατική μέθοδο μαγνητικής εγγραφής δεδομένων σε σκληρούς δίσκους και μαγνητικές μνήμες, η οποία επιτρέπει την επεξεργασία των πληροφοριών με ταχύτητα εκατοντάδες φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τη σημερινή. Η καινοτομία έγκειται στο ότι η μαγνητική εγγραφή των πληροφοριών γίνεται μόνο μέσω της θερμότητας, κάτι αδιανόητο έως τώρα.

    Οι ερευνητές από τη Βρετανία, την Ισπανία, την Ελβετία, τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Ολλανδία και την Ιαπωνία, με επικεφαλής τον φυσικό Τόμας Όστλερ του πανεπιστημίου της Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό επικοινωνιών "Nature Communications", σύμφωνα με το "Science" και το «New Scientist», πιστεύουν ότι η ανακάλυψή τους θα καταστήσει τις μελλοντικές συσκευές μαγνητικής εγγραφής όχι μόνο πολύ πιο γρήγορες, αλλά πολύ λιγότερο ενεργοβόρες.

    Hνέα έρευνα έδειξε ότι είναι εφικτή η αναστροφή των δύο μαγνητικών πόλων όχι με εξωτερικό μαγνητικό πεδίο, αλλά με πολύ βραχείς παλμούς θερμότητας ενός λέιζερ, οι οποίοι, ανεβάζοντας πρόσκαιρα (για λιγότερο από ένα τρισεκατομμύριο του δευτερολέπτου) την θερμότητα πάνω από τους 800 βαθμούς Κελσίου, επιδρούν απευθείας στις εσωτερικές ατομικές δυνάμεις του μαγνητικού μέσου όπου θα γίνει η εγγραφή, καθώς κάθε άτομο της ύλης έχει το δικό του μαγνητισμό. Πάντως οι ερευνητές παραδέχτηκαν ότι δεν έχουν καταλάβει ακόμα τον ακριβή φυσικό μηχανισμό πίσω από το επίτευγμά τους.

    [04] Μείωση 21% στις ετήσιες εκπομπές άνθρακα πέτυχε το "Ελευθέριος Βενιζέλος"

    Σημαντική μείωση της τάξης του 21% στις ετήσιες εκπομπές άνθρακα από τις δραστηριότητές του, πέτυχε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ξεπερνώντας μάλιστα τον ευρύτερο ευρωπαϊκό στόχο, για μείωση των ετήσιων εκπομπών άνθρακα κατά 20% μέχρι το 2020.

    Αυτό πρακτικά μεταφράζεται σε πάνω από 14.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα λιγότερους στην ατμόσφαιρα της Αττικής.

    Ο ΔΑΑ συμμετέχει στο εθελοντικό πρόγραμμα για τη Διαχείριση & Μείωση των Εκπομπών 'Άνθρακα Αεροδρομίων, που ξεκίνησε το 2009 και είχε καθοριστικό ρόλο στο σχεδιασμό και στην ανάπτυξή του. Ξεκινώντας με 18 αεροδρόμια, στο πρόγραμμα πλέον συμμετέχουν 55 αεροδρόμια από όλη την Ευρώπη, υπεύθυνα για τη διακίνηση του 52% της επιβατικής κίνησης, πιστοποιημένα σε ένα από τα 4 στάδια του προγράμματος: Χαρτογράφηση Εκπομπών (Mapping), Μείωση Εκπομπών (Reduction), Βέλτιστη Διαχείριση Εκπομπών (Optimisation) και Ουδέτερο Ισοζύγιο 'Άνθρακα (Neutrality).

    "Το γεγονός ότι όλο και περισσότερα αεροδρόμια προσχωρούν εθελοντικά στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη διαχείριση και τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, καταδεικνύει τη σοβαρότητα με την οποία η διεθνής αεροδρομιακή κοινότητα αντιμετωπίζει την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος", δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΔΑΑ Γιάννης Παράσχης.

    [05] Οι διαταραχές ύπνου κοστίζουν 31 δισ. δολάρια ετησίως στην αυστραλιανή οικονομία

    Νέα έρευνα έχει ανακαλύψει ότι οι διαταραχές ύπνου των πολιτών της Αυστραλίας,ανεξαρτήτως φύλου, προέλευσης και ηλικίας, στοιχίζουν πάνω από 5 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, σε έξοδα παθήσεων και έμμεσες δαπάνες.

    Επιπλέον, η εταιρία Deloitte Access Economics υποστηρίζει ότι άτομα με διαταραγμένο ύπνο έχουν μειωμένο επίπεδο ποιότητας ζωής, που μπορεί να μεταφραστεί σε κόστος 31 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο για την αυστραλιανή οικονομία.

    «Ο διαταραγμένος ύπνος έχει επιπτώσεις στην παραγωγικότητα, στις απουσίες των εργαζομένων, στην κακή απόδοση στον εργασιακό χώρο» είναι το ηχηρό μήνυμα του οργανισμού Sleep Health Foundation, τονίζοντας ότι «είναι καιρός για μια δυναμική καμπάνια για την πρόληψη του διαταραγμένου ύπνου σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή και άσκησης».

    Μια σοβαρή αιτία για το διαταραγμένο ύπνο είναι η άπνοια, για την οποία όμως, ευτυχώς υπάρχει θεραπεία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 8 February 2012 - 9:29:08 UTC