Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-02-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 2,2 δισ. απώλειες στα Ταμεία από τη μείωση του βασικού μισθού
  • [02] Ελληνικό φαγητό με σήμα ποιότητας
  • [03] Αποκωδικοποιήθηκε γονιδίωμα προγόνου του ανθρώπου
  • [04] Καθυστερεί το Βερολίνο το νέο πακέτο, κατά τους "Financial Times"
  • [05] "Εύθυμη Χήρα" ως χείρα βοηθείας στην κρίση προτείνει ο Δημήτρης Λιγνάδης

  • [01] 2,2 δισ. απώλειες στα Ταμεία από τη μείωση του βασικού μισθού

    Στα 2,2 δισ. ευρώ εκτιμώνται οι απώλειες των ασφαλιστικών Ταμείων από τη μείωση των κατώτερων αμοιβών κατά 20% και την ανάλογη μείωση των εισφορών, σύμφωνα με τον καθηγητή οικονομικών και επιστημονικό διευθυντή του ινστιτούτου εργασίας ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ Σάββα Ρομπόλη.

    Μιλώντας στο ΑΜΠΕ ο κ. Ρομπόλης, επισημαίνει ότι με την επιβάρυνση αυτή θα αυξηθεί η «ασφυκτική» όπως την χαρακτηρίζει «περικύκλωση των Ταμείων από τον όγκο των ελλειμμάτων».

    «Ήδη», τονίζει ο κ. Ρομπόλης, «τα Ταμεία επιβαρύνονται κατά 6,5 δισ. από την ανεργία και τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, ενώ σε 8 δισ. ανέρχεται η εισφοροδιαφυγή, λόγω της εκτεταμένης αδήλωτης εργασίας».

    Εκτός από τη μείωση των εισφορών τα οικονομικά των Ταμείων επιβαρύνονται περαιτέρω από την παρατεταμένη ύφεση και τον όγκο των ανείσπρακτων οφειλών. Εκτιμάται ότι κάθε αύξηση κατά μία μονάδα της ύφεσης κοστίζει στα Ταμεία 350 εκατ. το χρόνο, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη, τα χρέη που οφείλονται από επιχειρήσεις προς τα ασφαλιστικά Ταμεία ανέρχονται στα 11 δισ. ευρώ.

    Από το σύνολο των οφειλών, τα 6,2 δισ. ευρώ οφείλονται στο ΙΚΑ, τα 3,7 δισ. ευρώ στον ΟΑΕΕ και το υπόλοιπο ποσό προς τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Το υπουργείο Εργασίας αλλά και οι ασφαλιστικοί φορείς καταβάλλουν προσπάθειες για την είσπραξη των οφειλών αλλά τα αποτελέσματα δεν επιτρέπουν μεγάλη αισιοδοξία. Παρά τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους οφειλέτες, την ενεργοποίηση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης και τα bonus προς τους συνεπείς οφειλέτες κατά το 2010 εισπράχθηκαν από τα οφειλόμενα παρελθόντων ετών, 940 εκατ. ευρώ.

    [02] Ελληνικό φαγητό με σήμα ποιότητας

    Προτηγανισμένες πατάτες σε αυτοαποκαλούμενα παραδοσιακά εστιατόρια, χωριάτικη σαλάτα με σπορέλαιο και λευκό τυρί τρίτων χωρών που σερβίρεται ως ελληνική φέτα, σε τραπέζι με πλαστικό τραπεζομάντηλο και πλαστικές καρέκλες, περιγράφουν αρκετές φορές την εικόνα των ελληνικών εστιατορίων ακόμη και σε περιοχές ιδιαίτερα τουριστικές.

    Την ίδια στιγμή, όπως αποκαλύπτει έρευνα του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2011 σε δείγμα 1250 καταναλωτών από όλη την Ελλάδα, μειώθηκε το ποσοστό εκείνων που γευματίζουν συχνά (δύο με τέσσερις φορές την εβδομάδα) εκτός σπιτιού (από 35,04% το 2006, σε 28,32% το 2011). Το γεγονός αυτό αποδίδεται στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, σε συνδυασμό με το ότι δεν υποχώρησαν οι τιμές στα καταστήματα εστίασης.

    Απέναντι στην κατάσταση αυτή, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού αποφάσισε ήδη από το 1999 να προχωρήσει στην δημιουργία ενός πιστοποιητικού που θα μπορέσει να εξασφαλίσει την ποιότητα των ελληνικών εδεσμάτων, να τονώσει την ελληνική επιχειρηματικότητα στον τομέα της εστίασης και να ξαναφέρει το ελληνικό και το ξένο κοινό στις παραδοσιακές ταβέρνες.

    "Στόχος του Ειδικού Σήματος Ποιότητας Ελληνικής Κουζίνας είναι η διάδοση και καθιέρωση της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας (εθνικής ή τοπικής) και της δημιουργικής ελληνικής κουζίνας, η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και της ποιότητας των χρησιμοποιούμενων προϊόντων, η ανάδειξη της διαφορετικότητας της κάθε περιοχής ανά την επικράτεια, τόσο με τα τοπικά προϊόντα - εδέσματα όσο και με την καλή και σωστή εξυπηρέτηση πολιτών" επισημαίνει στο ΑΜΠΕ η αρμόδια διευθύντρια του ΕΟΤ Σοφία Λαζαρίδου.

    [03] Αποκωδικοποιήθηκε γονιδίωμα προγόνου του ανθρώπου

    Γερμανοί επιστήμονες έδωσαν στη δημοσιότητα το γονιδίωμα ενός εξαφανισμένου είδους συγγενικού των σύγχρονων ανθρώπων, των λεγόμενων Ντενίσοβαν, οι οποίοι ήταν ακόμα πιο στενοί συγγενείς των Νεάντερταλ.

    Η ανάγνωση της γενετικής αλληλουχίας, για πρώτη φορά τόσο αναλυτική σε μία αρχαϊκή προανθρώπινη ομάδα, επιτεύχθηκε από την ανάλυση του απολιθώματος ενός μόνο δαχτύλου.

    Οι Νεάντερταλ και οι Ντενίσοβαν θεωρούνται οι στενότεροι εξαφανισμένοι συγγενείς του σύγχρονου ανθρώπου. Οι επιστήμονες ήδη ερευνούν το γονιδίωμα για να συμπεράνουν ποια ακριβώς γονίδια του ανθρωπίνου γονιδιώματος προέρχονται από το DNA των Ντενίσοβαν.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον κορυφαίο παλαιογενετιστή Σβάντε Πάαμπο του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ της Λειψίας, σύμφωνα με το «Science» και το «New Scientist», δημοσίευσαν την ανάλυση του αρχαίου DNA για να επιτρέψουν στους συναδέλφους τους να «κατεβάσουν» δωρεάν το γονιδίωμα, ώστε να το μελετήσουν αποτελεσματικότερα.

    Πριν από ένα χρόνο περίπου, οι ίδιοι Γερμανοί επιστήμονες είχαν δημοσιεύσει μία πρώτη μη αναλυτική εκδοχή του γονιδιώματος ενός κοριτσιού που ζούσε στο σπήλαιο Ντενίσοβα της νότιας Σιβηρίας πριν από 30.000 χρόνια τουλάχιστον, τα απολιθώματα του οποίου είχαν ανακαλυφθεί το 2008 από επιστήμονες της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

    Η νέα ανακοίνωση παρέχει πλέον στους ανά τον κόσμο επιστήμονες μια πολύ πιο πλήρη καταγραφή του γονιδιώματος, με βάση τις εργαστηριακές γενετικές αναλύσεις που έγιναν κατά το τελευταίο έτος από τον Πάαμπο και τους συνεργάτες του. Θα ακολουθήσει μια σχετική δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό..

    [04] Καθυστερεί το Βερολίνο το νέο πακέτο, κατά τους "Financial Times"

    Την εκταμίευση το πολύ 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, έναντι του συνόλου των 130 δισ., που προβλέπει το νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, προτίθεται να εγκρίνει η γερμανική κυβέρνηση, η οποία, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα των "Financial Times Deutschland", σκοπεύει να καθυστερήσει την έγκριση του συνολικού πακέτου "μέχρι νεοτέρας".

    Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να συμφωνήσει άμεσα στην καταβολή των 30 δισεκατομμυρίων, τα οποία, ούτως ή άλλως, απαιτούνται για την στήριξη των τραπεζών μετά το "κούρεμα", σχεδιάζει ωστόσο να μεταθέσει την έγκριση του υπόλοιπου ποσού, το νωρίτερο για το τέλος Μαρτίου, όπως δηλώνει υψηλόβαθμο στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών, το οποίο επικαλείται η εφημερίδα.

    Στο δημοσίευμα υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δεν είναι βέβαιη ότι μπορεί να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία από τον κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ στο επιτελείο της επικρατεί η άποψη ότι με αυτόν τον τρόπο θα συνεχιστεί η πίεση προς την Αθήνα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

    Η πληροφορία έχει, αναφέρουν οι "Financial Times" της Γερμανίας, ενοχλήσει τα υπόλοιπα μέλη του Eurogroup που υπολόγιζαν στην έγκριση του συνόλου των κεφαλαίων που προβλέπει το νέο πακέτο βοήθειας, ενώ το σχέδιο χαρακτηρίζεται από την εφημερίδα "ριψοκίνδυνο", διότι, στην περίπτωση επιτυχούς αναδιάρθρωσης του χρέους, θα είναι διασφαλισμένος ο ιδιωτικός τομέας, αλλά όχι οι δημόσιοι πιστωτές, όπως η Γερμανία.

    Η εφημερίδα πάντως, επικαλούμενη πηγές της τρόικας, εκτιμά ότι βρισκόμαστε κοντά στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, ενώ μεταφέρει την ελπίδα ότι "οι αρχηγοί των ελληνικών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού θα υπογράψουν την συμφωνία" σε μια συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμου και σημειώνει ότι η χθεσινή συνάντηση του κ. Παπαδήμου με τον επικεφαλής της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν ήταν απλώς τυπική, καθώς το "κούρεμα" έχει συμφωνηθεί εδώ και μέρες.

    [05] "Εύθυμη Χήρα" ως χείρα βοηθείας στην κρίση προτείνει ο Δημήτρης Λιγνάδης

    Αθήνα, Ελλάδα 08/02/2012 11:56 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Ο Δημήτρης Λιγνάδης σκηνοθετεί τη γνωστή οπερέτα του Λέχαρ και προτείνει «Εύθυμη Χήρα» για δύσκολους καιρούς

    «Η Εύθυμη Χήρα" είναι μια χείρα βοηθείας», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο σκηνοθέτης Δημήτρης Λιγνάδης -για τη γνωστή οπερέτα του Φραντς Λέχαρ- στης οποίας τις πρόβες, βρίσκεται αυτό τον καιρό.

    Ο Δημήτρης Λιγνάδης που τα τελευταία χρόνια έχει αφοσιωθεί στη σκηνοθεσία ετοιμάζει πυρετωδώς την παράσταση που σηκώνει αυλαία στην Εθνική Λυρική Σκηνή στις 22 Φεβρουαρίου, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων(16).

    Ο χρόνος που απομένει για προετοιμασία είναι ελάχιστος, οι πρόβες ξεκίνησαν μόνο λίγο καιρό πριν, ο σκηνοθέτης όμως φαίνεται να το απολαμβάνει.

    «Οι φόβοι μου είναι πάντα λιγότεροι από τις επιθυμίες μου. Είμαι ανοικτός σε κάθε πρόκληση. Υπάρχει μια αναγκαστική δυσκαμψία στο θέμα του χρόνου αλλά περνάω συναρπαστικά με τους ηθοποιούς», εξηγεί ο σκηνοθέτης λίγο πριν ξαναμπεί στην πρόβα στο στούντιο της Λυρικής Σκηνής, στην Καλλιθέα.

    «Ο κόσμος βαρέθηκε να βλέπει ντοκιμαντέρ, δηλαδή να πηγαίνει στο θέατρο για να ξαναδεί τα ίδια θέματα με τα οποία βομβαρδίζεται από την ήδη "πεθαμένη" τηλεόραση. Θέλει να δει έναν ροζ μύθο. Όταν η ζωή είναι τόσο στεγνή, τόσο απομυθοποιητική, τόσο μη ηρωική, τόσο φτωχή, ο κόσμος αντί να αρνείται το παραμύθι το επιδιώκει», εξηγεί ο σκηνοθέτης που δέχτηκε με μεγάλη προθυμία την πρόταση από την Εθνική Λυρική σκηνή για να σκηνοθετήσει την οπερέτα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 8 February 2012 - 11:28:54 UTC