Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-02-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυξάνεται η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, στην Ελλάδα
  • [02] Εκλογές στις 4 Μαρτίου ζήτησε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης
  • [03] Μερικά από τα μέτρα του νέου μνημονίου
  • [04] Επιασε το υψηλό όριο ο Μπανιώτης για τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου
  • [05] Σχέδιο για μείωση 15% της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Πεκίνο ως το 2015
  • [06] Αυξημένος κίνδυνος ακρωτηριασμού για 40.000 διαβητικούς στην Ελλάδα
  • [07] Παραιτήθηκε ο Γιάννης Μανώλης από γραμματέας του τομέα Συνδικαλισμού ΝΔ
  • [08] Παραιτήθηκε ο Γ. Μανώλης από το συνδικαλιστικό της ΝΔ
  • [09] Ευ. Βενιζέλος : "Aπό το νέο πρόγραμμα εξαρτάται η χρηματοδοτική επιβίωση της χώρας"
  • [10] Σκοτώθηκε ο ηγέτης της Αλ Κάιντα στο Πακιστάν

  • [01] Αυξάνεται η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, στην Ελλάδα

    Με ταχείς ρυθμούς εξαπλώνεται στην Ελλάδα, η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Αν και σε παγκόσμιο επίπεδο η χρήση του ξεκίνησε από το 2006 και στην Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκε στα μέσα του 2008, τον τελευταίο χρόνο άρχισε να διαδίδεται ραγδαία, με τον αριθμό των χρηστών να αυξάνεται καθημερινά. Από πολλούς θεωρείται ως ο μελλοντικός τρόπος καπνίσματος, καθώς προβάλλεται ως «ένας υγιεινός» τρόπος απαλλαγής από το κλασικό τσιγάρο.

    Ωστόσο, οι απόψεις για το αν και κατά πόσο αυτό ισχύει διαφέρουν, καθώς υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι είναι αντίθετοι στη χρήση του, βασιζόμενοι στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες, που να «αθωώνουν» τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

    Μέχρι στιγμής, έχουν γίνει κάποιες απόπειρες προσέγγισης και διευκρίνισης του θέματος, οι οποίες περιορίζονται στη μελέτη των άμεσων συνεπειών του «ηλεκτρονικού καπνίσματος» στον ανθρώπινο οργανισμό και όχι στο τι μπορεί να προκαλέσει αυτό, μακροπρόθεσμα.

    Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΦ, αρχές Δεκεμβρίου, απαγόρευσε την χρήση του, επισημαίνοντας ότι τα προϊόντα που κυκλοφορούν είναι χωρίς άδεια και άρα παράνομα.

    Λίγες ημέρες αργότερα το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ανακοίνωσε τα αποτελέσματα έρευνας για το αν και κατά πόσο το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι επιβλαβές για την υγεία των χρηστών.

    «Αυτό που προέκυψε από την έρευνα μας είναι ότι με τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου προκαλείται απόφραξη των αναπνευστικών αεραγωγών, δηλαδή των πνευμόνων, όμως σαφώς μικρότερης κλίμακας σε σχέση με το κοινό τσιγάρο, σε ένα ποσοστό της τάξης του 30%, όχι τόσο λόγο της νικοτίνης, αλλά άλλων ουσιών που εμπεριέχονται. Να επαναλάβω ότι μιλάμε για τις άμεσες συνέπειες και όχι τις μακροπρόθεσμες οι οποίες ακόμα είναι προς διερεύνηση», τόνισε οΑ. Φλουρής,ο υπεύθυνος της επιστημονικήςέρευνας.

    [02] Εκλογές στις 4 Μαρτίου ζήτησε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης

    Εκλογές στις 4 Μαρτίου προκειμένου να υπάρξει μια «θεσμική κοινοβουλευτική επανάσταση και να επανακαθοριστεί το πολιτικό σύστημα», ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, σχολιάζοντας και τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη.

    Αναπτύσσοντας ερώτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, προς τον προερχόμενο από τον ΛΑΟΣ υπουργό Μεταφορών, Μάκη Βορίδη, ο κ. Κεφαλογιάννης δήλωσε πως "μετά τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Καρατζαφέρη, δεν περίμενα να απαντήσει στην ερώτησή μου ο κ. Βορίδης".

    "Βεβαίως ζούμε ιστορικές εποχές, αλλά δεν μπορούμε να προχωρήσουμε εάν δεν ξεκαθαρίσουμε στον λαό: Τα κόμματα πρέπει να ματώσουν, "να πούμε το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι" κατά τον Καβάφη, να κάνουμε το αυτονόητο - να προχωρήσουμε σε εκλογές στις 4 Μαρτίου. Η χώρα μας, πέραν όσων συζητούμε χρειάζεται μια θεσμική κοινοβουλευτική επανάσταση, να επανακαθορίσει το πολιτικό της σύστημα", ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης και συμπλήρωσε:

    «Επειδή αναφέρθηκε στο "μεγάλο ναι και όχι" ο κ. Καρατζαφέρης, περισσότερο ταιριάζει στις μέρες μας το τρίτο άσμα της Θείας Κωμωδίας. Εκεί μιλάει ο Δάντης για "το τσούρμο των τιποτένιων που αποστρέφεται και ο Θεός και οι εχθροί τους, αυτοί οι κακόμοιροι που ποτέ δεν ήταν ζωντανοί". Το τρίτο άσμα ήταν η κόλαση».

    [03] Μερικά από τα μέτρα του νέου μνημονίου

    Μείωση των κατώτερων μισθών κατά 22% με επιπτώσεις σε όλα τα κλιμάκια, περικοπές στις κύριες συντάξεις του ΟΤΕ, της ΔΕΗ και τραπεζών κατά 15% και του ΝΑΤ κατά 7% ( που θα ισχύσουν αναδρομικά από τις αρχές του έτους), κατάργηση των κανονισμών εργασίας στις ΔΕΚΟ που ισοδυναμούν με άρση μονιμότητας για τους εργαζόμενους σε αυτές, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το σχέδιο του μνημονίου για τη νέα δανειακή σύμβαση που αποτέλεσε χθες το αντικείμενο της μαραθώνιας σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

    Μεγάλο "αγκάθι" των διαπραγματεύσεων εξακολουθούν να είναι, πάντως, οι μειώσεις των επικουρικών συντάξεων που προέβλεπε το σχέδιο του μνημονίου και για τις οποίες δεν επήλθε συμφωνία.

    Μεταξύ άλλων, το σχέδιο του μνημονίου που τέθηκε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης περιλαμβάνει:

    - Τη μείωση κατά 22% του βασικού μισθού άμεσα. Ειδικότερα για τους νέους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών, ο μειωμένος μισθός να είναι μειωμένος κατά 32% συγκριτικά με σήμερα.

    - Το πάγωμα των βασικών μισθών στα επίπεδα αυτά, καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος.

    - Το πάγωμα των ωριμάνσεων, έως ότου η ανεργία μειωθεί κάτω του 10%.

    - Τη μείωση, από τους έξι στους τρεις μήνες του χρονικού διαστήματος από τη λήξη της σύμβασης κατά το οποίο εξακολουθούν να ισχύουν οι όροι της ( μετενέργεια). Μετά από αυτό, αν δεν υπάρξει σύμβαση, θα ισχύει ο βασικός μισθός συν τα επιδόματα αρχαιότητας, επικινδυνότητας, παιδιών και σπουδών.

    - Οι συλλογικές συμβάσεις δεν θα έχουν διάρκεια πάνω από 3 έτη, ενώ υφιστάμενες συμβάσεις που ήδη έχουν διάρκεια 24 μηνών θα λήξουν σε έναν χρόνο από τώρα.

    - Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών του ΙΚΑ 2% άμεσα και επιπλέον 3% το 2013.

    - Την αναθεώρηση ως το τέλος Ιουνίου των ειδικών μισθολογίων για δικαστικούς, γιατρούς, διπλωματικούς υπαλλήλους, αστυνομικούς και στρατιωτικούς.

    - Την ιδιωτικοποίηση έως το τέλος του Ιουνίου του 2012 των προγραμματισμένων πακέτων μετοχών των ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και του διεθνούς κέντρου Τύπου. Ο στόχος των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις περιορίζεται πάντως στα 19 δισ. ευρώ από 50 δισ. ευρώ.

    - Τον περιορισμό των φοροαπαλλαγών, αλλαγές στον ΦΠΑ με στόχο την απλοποίηση του συστήματος επιβολής του φόρου, το κλείσιμο 200 εφοριών έως το τέλος του έτους.

    - Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετοχές με περιορισμένα δικαιώματα ψήφου και μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια.

    [04] Επιασε το υψηλό όριο ο Μπανιώτης για τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου

    Την τρίτη θέση με 2.31μ πήρε ο Κώστας Μπανιώτης στο μίτινγκ ύψους της Μπάνσκα Μπίστριτσα (Σλοβακία) μετά από μία ακόμη καλή φετινή παρουσία σε διεθνή αγώνα, επίδοση που αποτελεί και υψηλό όριο για τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

    Ο αθλητής της Ολυμπιάδας Κομοτηνής, που το Σάββατο στο Άνσταντ της Ολλανδίας υπερέβη τα 2.30μ κι έπιασε το όριο για το παγκόσμιο κλειστού της Κωνσταντινούπολης, πέρασε με τη πρώτη προσπάθεια τα 2.15μ και 2.20, με τη δεύτερη τα 2.25μ, τα 2.28μ με την 1η και τα 2.31μ. με τη δεύτερη προσπάθεια. Στη συνέχεια επιχείρησε για νέο ατομικό ρεκόρ στα 2.33μ, αλλά δεν τα κατάφερε.

    Την πρώτη θέση στο μίτινγκ πήρε ο Ρώσος παγκόσμιος πρωταθλητής του κλειστού στιβου, Ιβάν Ούκοφ με 2.33μ, ενώ δεύτερος ήταν ο Αμερικανός παγκόσμιος πρωταθλητής του ανοικτού, Τζέσε Ουίλιαμς με 2.31μ.

    [05] Σχέδιο για μείωση 15% της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Πεκίνο ως το 2015

    Το Πεκίνο σχεδιάζει να μειώσει τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά 15% μέχρι το 2015 και κατά 30% μέχρι το 2020, αποσύροντας τα παλιά αυτοκίνητα, φυτεύοντας νέα δάση και μεταφέροντας σε άλλες περιοχές τα εργοστάσια της κινεζικής πρωτεύουσας.

    Τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Πεκίνο διαφέρουν ανάλογα με τη διεύθυνση των ανέμων, όμως οι καπνοδόχοι, οι εξατμίσεις των αυτοκινήτων, η σκόνη και τα βιομηχανικά αεροζόλ δημιουργούν ένα πυκνό νέφος πάνω από την πόλη, με αποτέλεσμα να ακυρώνονται πτήσεις και να γίνεται προβληματική η κυκλοφορία.

    Πολλοί κάτοικοι του Πεκίνου εκφράζουν μέσω Διαδικτύου τη δυσαρέσκειά τους για την στάση των αρχών, οι οποίες υποβαθμίζουν το πρόβλημα. Οι κάτοικοι της κινεζικής πρωτεύουσας τονίζουν ότι εμπιστεύονται μόνο τις μετρήσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης που δημοσιοποιεί η αμερικανική πρεσβεία στο Πεκίνο.

    Οι μετρήσεις αυτές προέρχονται από ειδική εγκατάσταση στη στέγη της πρεσβείας και μετρούν ανά ώρα την ποιότητα του αέρα. Τα στοιχεία αυτά μεταδίδονται μέσω Twitter. Κινέζοι ειδικοί χαρακτηρίζουν τα στοιχεία αυτά "μη επιστημονικά".

    [06] Αυξημένος κίνδυνος ακρωτηριασμού για 40.000 διαβητικούς στην Ελλάδα

    Διαστάσεις επιδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, λαμβάνει μια από τις πιο «ύπουλες» παθήσεις του ανθρώπινου οργανισμού, ο σακχαρώδης διαβήτης.

    Τα πρώτα χρόνια της «εγκατάστασής της δρα κρυφά», χωρίς να εκδηλώνει συμπτώματα και σχετίζεται άμεσα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών συμβάντων (έμφραγμα του μυοκαρδίου), νεφρικής ανεπάρκειας (έως και τελικό στάδιο), διαβητικής νευροπάθειας, μόνιμων βλαβών του αμφιβληστροειδούς (έως και ολική τύφλωση), καθώς και άλλων σοβαρών επιπλοκών, ανέφεραν οι επιστήμονες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο, το οποίο διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού (Ε.ΜΕ.ΔΙ.Π.) στις 9 - 11 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.

    Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ε.ΜΕ.ΔΙ.Π., παθολόγος με εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη, Διευθυντής του Παθολογικού Τμήματος & Διαβητολογικού Κέντρου στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ», Χρήστος Μανές, μια από τις συχνότερες και σοβαρότερες επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη αποτελεί και το διαβητικό πόδι, το οποίο ευθύνεται για τον ακρωτηριασμό των κάτω άκρων κάποιου συνανθρώπου μας κάθε 30 δευτερόλεπτα σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Υπολογίζεται ότι το 25% των ατόμων με διαβήτη θα εμφανίσει έλκος στα κάτω άκρα έστω μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ στατιστικά 1.000.000 διαβητικοί σε ολόκληρο τον κόσμο αναγκάζονται να υποβληθούν σε ακρωτηριασμό ενός άκρου τους σε ετήσια βάση.

    Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, η κατάσταση είναι εξίσου απογοητευτική, καθώς υπολογίζεται ότι το 4 - 5% των διαβητικών ασθενών εμφανίζουν έλκη κάτω άκρων, γεγονός που σημαίνει ότι 30.000 - 40.000 άτομα με διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ακρωτηριασμού.

    [07] Παραιτήθηκε ο Γιάννης Μανώλης από γραμματέας του τομέα Συνδικαλισμού ΝΔ

    Την παραίτησή του από τη θέση του γραμματέα του τομέα Συνδικαλισμού της ΝΔ, υπέβαλε σήμερα ο Γιάννης Μανώλης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη χθεσινή συμφωνία των πολιτκών αρχήγων.

    [08] Παραιτήθηκε ο Γ. Μανώλης από το συνδικαλιστικό της ΝΔ

    Την παραίτησή του από τη θέση του γραμματέα του τομέα Συνδικαλισμού της ΝΔ, υπέβαλε σήμερα ο Γιάννης Μανώλης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη χθεσινή συμφωνία των πολιτκών αρχήγων.

    [09] Ευ. Βενιζέλος : "Aπό το νέο πρόγραμμα εξαρτάται η χρηματοδοτική επιβίωση της χώρας"

    "Aπό το νέο πρόγραμμα εξαρτάται η χρηματοδοτική επιβίωση της χώρας για τα επόμενα χρόνια, η ολοκλήρωση ή μη ολοκλήρωση του PSI. Eξαρτάται το αν η χώρα θα παραμείνει στην πραγματικότητα μέσα στην Ευρωζώνη ή θα βρεθεί σε κίνδυνο η ίδια η ευρωπαϊκή της προοπτική", τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

    "Είναι η ώρα της ευθύνης για όλους. Δεν υπάρχουν περιθώρια για οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα. Πρέπει να βλέπουμε μόνο τους Έλληνες κατάματα, το εθνικό συμφέρον, την προοπτική των παιδιών μας", υπογράμμισε.

    Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι απομένουν ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν μέχρι την ώρα που θα συνεδριάσει το Eurogroup, "ζητήματα που εξαρτώνται από τη συνείδηση ευθύνης που πρέπει να έχουν όλοι εκείνοι οι παράγοντες που κατ' εντολή του ελληνικού λαού παίζουν έναν κρίσιμο πολιτικό ρόλο, ιδίως μάλιστα όταν φιλοδοξούν να παίξουν έναν κρισιμότερο ρόλο στη διακυβέρνηση του τόπου αυτού".

    Ερωτηθείς εάν αυτή η τελευταία του αναφορά σημαίνει ότι δεν υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, ο κ. Βενιζέλος παρέπεμψε στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης με τους αρχηγούς, αναφέροντας ότι "έχουν συμφωνηθεί όλα τα ζητήματα πλην ενός".

    Επανέλαβε δε ότι η διαπραγμάτευση είναι "Λερναία Ύδρα" και εξήγησε ότι "όταν αφήνουμε ένα ζήτημα ανοιχτό, μπορεί η άλλη πλευρά να ανοίξει δύο".

    [10] Σκοτώθηκε ο ηγέτης της Αλ Κάιντα στο Πακιστάν

    Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα στο Πακιστάν, ο Πακιστανός Μπαντάρ Μανσούρ, σκοτώθηκε τη νύχτα από πύραυλο αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με τις πακιστανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Μανσούρ σκοτώθηκε στη διάρκεια επίθεσης μη επανδρωμένου αεροσκάφους της CIA στην πόλη Μιρανσάχ, τη μεγαλύτερη πόλη του Βορείου Ουαζιριστάν, προπύργιου των πακιστανών ταλιμπάν που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

    Νωρίτερα στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι "τουλάχιστον τέσσερις ένοπλοι ισλαμιστές" σκοτώθηκαν τη νύχτα σε επίθεση στη Μιρανσάχ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 9 February 2012 - 9:28:56 UTC