Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-02-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Στον αέρα" κατασκευαστικά προγράμματα ΟΕΚ και επιδότηση ενοικίου
  • [02] Δύο τρομοκρατικές επιθέσεις άφησαν 25 νεκρούς στο Χαλέπι της Συρίας
  • [03] Mε δορυφόρο μετράνε τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας σε Ελλάδα και Μεσόγειο
  • [04] Αντιμετώπιση της ρύπανσης στον Ασωπό, ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη
  • [05] Σε συγκέντρωση έξω από τη Βουλή την Κυριακή, καλούν Μ. Θεοδωράκης και Μ. Γλέζος
  • [06] Επεισόδια στον αγώνα ΑΕΚ - Γαλατάσαραϊ για τις «8» του CEV Cup γυναικών

  • [01] "Στον αέρα" κατασκευαστικά προγράμματα ΟΕΚ και επιδότηση ενοικίου

    Σημαντικές επιπτώσεις για το σύνολο των δικαιούχων και της κοινωνίας, θα έχει ενδεχόμενη κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι στον ΟΕΚ με ανακοίνωση που εξέδωσαν.

    Σύμφωνα με αυτήν, μένουν "στον αέρα", τα υπό εξέλιξη κατασκευαστικά προγράμματα του Οργανισμού. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό ανέγερση 20 οικισμοί πανελλαδικά, που συνολικά περιλαμβάνουν 1300 κατοικίες, εκ των οποίων 5 οικισμοί αποτελούμενοι από 200 κατοικίες οι οποίοι μόλις ξεκίνησαν. Σε πολλούς από αυτούς έχει ήδη διενεργηθεί η κλήρωση και οι δικαιούχοι περιμένουν να εγκατασταθούν στα σπίτια τους, ενώ παραμένουν ακλήρωτοι 3 οικισμοί αποτελούμενοι από 300 κατοικίες. Παράλληλα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και βρίσκονται υπό δημοπράτηση 4 οικισμοί, 80 κατοικιών. Αποτέλεσμα 1.600 φτωχές οικογένειες θα περιμένουν ματαίως να στεγαστούν τους προσεχείς μήνες.

    Επίσης, θα παραμείνουν κενοί ολοκληρωμένοι οικισμοί για τους οποίους έχουν κληρωθεί οι κατοικίες και περιμένουν οι δικαιούχοι τους να στεγαστούν ενώ ταυτόχρονα δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί η κοστολόγηση οικισμών που έχουν παραχωρηθεί στους δικαιούχους, με αποτέλεσμα να μην γίνεται έναρξη αποπληρωμής του τιμήματος των κατοικιών αυτών, ενώ παράλληλα δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες κοστολόγησης 300 παλαιότερων οικισμών, που αποτελούνται από 15.000 κατοικίες συνολικά, για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί οριστικά παραχωρητήρια, δεδομένου ότι υπήρχαν προβλήματα γραφειοκρατικά με βάσει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, από πλευράς πολεοδομίας, κτηματολογικών γραφείων κλπ.

    Επιπλέον, όπως επισημαίνεται, περνούν σε κατάσταση εκκρεμότητας όλα τα εκταμιευθέντα από κεφάλαια ΟΕΚ δάνεια και οι οφειλές από παραχωρηθείσες κατοικίες που αντιπροσωπεύουν αυτή τη στιγμή συνολική οφειλή 1.200.000.000 ευρώ προς τον Οργανισμό. Τα πλέον πρόσφατα δάνεια χορηγήθηκαν το 2010 και θα αποπληρωθούν σε βάθος 25ετίας.

    Το κλείσιμο του ΟΕΚ θα σημάνει, επίσης, ότι θα περάσουν σε κατάσταση εκκρεμότητας η καταβολή επιδότησης επιτοκίου για δάνεια που χορηγήθηκαν από τις τράπεζες. Συνολικά έχουν χορηγηθεί από το συγκεκριμένο πρόγραμμα 83.000 δάνεια και αυτή τη στιγμή είναι ενεργά για το 2011: 69.703, για το 2012: 63.992 για το 2013: 57.226, για το 2014: 49.082, για το 2015: 39.073 μειούμενα σταδιακά μέχρι το 2019 που λήγει η επιδότηση, η οποία διαρκεί για τα εννέα πρώτα χρόνια των δανείων (συνολικός χρόνος αποπληρωμής 15 έτη). Τίθεται θέμα αν θα έχουν οι δικαιούχοι τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα δάνεια αυτά όταν θα διακοπεί η καταβολή της επιδότησης του επιτοκίου από τον ΟΕΚ.

    Σημειώνεται δε ότι ήδη αδυνατούν να καταβάλλουν τις δόσεις τους και για το λόγο αυτό έχει ληφθεί μέριμνα ρύθμισης και βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας σχέδιο σχετικής Υπουργικής Απόφασης, μέσω της οποίας προβλέπεται επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

    Μια ακόμη συνέπεια θα είναι ότι παραμένει ανολοκλήρωτο το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου που ήταν απόλυτα καλυμμένο ως δαπάνη και ήταν ανάσα ζωής για τους εργαζόμενους στις σημερινές συνθήκες που το βιοτικό τους επίπεδο ολισθαίνει διαρκώς (υπεβλήθησαν 58.000 αιτήσεις, στο πρόγραμμα έτους 2011, η ικανοποίηση των οποίων ξεκίνησε στο τέλος Δεκεμβρίου 2011 και αναμενόταν να ολοκληρωθεί σταδιακά μέσα στο 2012 ).

    Επίσης ακυρώνεται η διαδικασία που είχε ξεκινήσει για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΟΕΚ, που ανέρχεται σε 1.259 καταστήματα και 258 αίθουσες συγκέντρωσης στους ανά την επικράτεια οικισμούς καθώς και σε 221 ιδιόκτητες οικοπεδικές εκτάσεις συνολικής επιφάνειας 5.233.471,45 τμ. σε 45 νομούς της χώρας.

    Θα πρέπει να τονισθεί ότι οι υπηρεσίες του ΟΕΚ προέβησαν πρόσφατα στην επεξεργασία νέων προγραμμάτων στεγαστικής συνδρομής που είναι απόλυτα επικαιροποιημένα, εμπεριστατωμένα και εξορθολογισμένα και λαμβάνουν υπόψη τα πραγματικά οικονομικά του οργανισμού και τις δυνατότητες που έχει να συνεχίζει να παίζει ρόλο στην Ελληνική κοινωνία, αλλά και στη σύνταξη νέου κανονισμού όρων και προϋποθέσεων χορήγησης στεγαστικών παροχών σε εργατοϋπαλλήλους δικαιούχους ΟΕΚ που ήδη βρίσκονται στα χέρια του αρμόδιου Υπουργού προς υπογραφή.

    Το κλείσιμο του ΟΕΚ, όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, θα έχει ως συνέπεια να χαθεί δια παντός κάθε δυνατότητα ανθρώπων του μόχθου, που επιπλέον βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται καθημερινά, να στεγασθούν σε συνθήκες ανθρώπινης αξιοπρέπειας, που να καλύπτουν, έστω και στοιχειωδώς , τις ανάγκες της οικογένειάς τους.

    Από την πλευρά τους τραπεζικά στελέχη τραπεζών επισημαίνουν ότι περιμένουν τις επίσημες και οριστικές αποφάσεις σχετικά με το ζήτημα της λειτουργίας του ΟΕΚ και την τύχη που θα έχουν όλα τα προγράμματα που διαχειρίζονται, προκειμένου να καθορίσουν την στρατηγική τους όσον αφορά τα επιδοτούμενα δάνεια των πελατών τους.

    [02] Δύο τρομοκρατικές επιθέσεις άφησαν 25 νεκρούς στο Χαλέπι της Συρίας

    Είκοσι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 175 τραυματίστηκαν στη διπλή επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο και στόχο δύο κτίρια των δυνάμεων ασφαλείας στο Χαλέπι, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

    "Είκοσι πέντε πτώματα και 175 τραυματίες έχουν μεταφερθεί μέχρι στιγμής σε δημόσια νοσοκομεία στο Χαλέπι, μετά τις δύο τρομοκρατικές επιθέσεις, διευκρίνισε το υπουργείο, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

    "Τρομοκράτης ανατινάχτηκε με το αυτοκίνητό του 100 μέτρα από την πύλη του κτιρίου της στρατιωτικής ασφάλειας", μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

    Η δεύτερη επίθεση είχε στόχο επίσης κτίριο της στρατιωτικής ασφάλειας.

    [03] Mε δορυφόρο μετράνε τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας σε Ελλάδα και Μεσόγειο

    Δεν φαίνεται μόνο το Σινικό Τείχος από το διάστημα. Και οι κλωβοί ιχθυοκαλλιέργειας μπορούν να γίνουν επίσης ορατοί από τις δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης που προσφέρει το Google Earth. Έτσι, Καναδοί επιστήμονες είχαν για πρώτη φορά την ιδέα να χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο "εργαλείο" για να κάνουν μια εκτίμηση των ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας στη Μεσόγειο. Είναι η πρώτη στον κόσμο μελέτη της ελεγχόμενης ιχθυοπαραγωγής που γίνεται μέσω δορυφόρων.

    Οι ερευνητές του Κέντρου Αλιείας του πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ, με επικεφαλής τον Πάμπλο Τρουχίγιο (που είναι και επιστημονικός σύμβουλος της οργάνωσης Greenpeace), οι οποίοι δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό "PLoS ONE", διάλεξαν τη Μεσόγειο, επειδή, όπως είπαν, έχει εξαίρετη δορυφορική κάλυψη μέσω του Google Earth και επιπλέον διαθέτει έναν ανεπτυγμένο κλάδο ιχθυοκαλλιέργειας.

    Οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι εκτιμήσεις για τον όγκο της ελεύθερης αλιείας έχουν επικριθεί συχνά ότι δεν είναι ακριβείς, γι' αυτό ήθελαν να δουν αν ανάλογο πρόβλημα ισχύει και με τις ιχθυοκαλλιέργειες.

    Περίπου οι μισοί κλωβοί εντοπίστηκαν στις ακτές της Ελλάδας (49%) και σχεδόν το ένα τρίτο στην Τουρκία (31%)- στις δύο χώρες όπου βρίσκεται και ο κύριος όγκος της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας.

    Πάντως, οι ερευνητές επισήμαναν ότι στη Μεσόγειο πιθανότατα υπάρχουν και άλλοι κλωβοί ιχθυοκαλλιέργειας, καθώς, για άγνωστους λόγους, σε ορισμένες ακτές της Γαλλίας και του Ισραήλ δεν υπάρχει πλήρης δορυφορική κάλυψη. Συνολικά οι επιστήμονες μπόρεσαν να ελέγξουν το 91% των μεσογειακών ακτών.

    [04] Αντιμετώπιση της ρύπανσης στον Ασωπό, ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη

    Συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της ρύπανσης στην πολυσυζητημένη περιοχή του Ασωπού ποταμού, ζήτησε ο Συνήγορος του Πολίτη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, προειδοποιώντας παράλληλα, ότι αν υπάρξει καθυστέρηση, ενδέχεται να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για το περιβάλλον αλλά και τη δημόσια υγεία.

    Ο Συνήγορος του Πολίτη, που έγινε αποδέκτης καταγγελιών από πολίτες για τη ρύπανση στην περιοχή, προτείνει μέτρα τα οποία περιλαμβάνουν τη θέσπιση ειδικού ορίου για το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό, τον έλεγχο των βιομηχανικών δραστηριοτήτων και ενημέρωση για τις επιπτώσεις της ρύπανσης στην αγροτική παραγωγή της περιοχής.

    Συγκεκριμένα, η ανεξάρτητη αρχή, ζήτησε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ενημέρωση για την υλοποίηση των μέτρων διασφάλισης της ποιότητας του πόσιμου νερού, περιορισμού της ρύπανσης και εξυγίανσης της βιομηχανικής περιοχής των Οινοφύτων.

    Επίσης, πρότεινε τη θέσπιση ειδικού ορίου για το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό. Η πρόταση λαμβάνει υπόψιν, μεταξύ άλλων, την Αρχή της Προφύλαξης, τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την επικινδυνότητα του χρωμίου και δικαστική απόφαση που καθορίζει το όριο των 2 μg/lt.

    Ακόμη, πρότεινε τον έλεγχο των βιομηχανικών δραστηριοτήτων στην περιοχή του Ασωπού, σύμφωνα με τα περιβαλλοντικά πρότυπα που καθορίστηκαν το 2010. Ο Συνήγορος τόνισε την ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων για τη συμμόρφωση των βιομηχανιών αλλά και την τήρησή των περιβαλλοντικών όρων ενώ ζήτησε να διευκρινιστούν οι περιπτώσεις εκείνες που δεν έχουν υπαχθεί στα πρότυπα.

    Τέλος, ζήτησε ενημέρωση για τις επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή της περιοχής του Ασωπού, λαμβάνοντας υπόψη την ανησυχία των πολιτών για τις συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων στα τρόφιμα, την απουσία θεσμοθετημένων ορίων και την υλοποίηση προγράμματος δειγματοληψιών και αναλύσεων σε τρόφιμα υπό το συντονισμό του ΕΦΕΤ.

    [05] Σε συγκέντρωση έξω από τη Βουλή την Κυριακή, καλούν Μ. Θεοδωράκης και Μ. Γλέζος

    Σε συγκέντρωση έξω από την Βουλή την Κυριακή "για να σταματήσει η προδοσία" και να μην ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση καλούν τον ελληνικό λαό ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μανώλης Γλέζος με κοινή δήλωσή τους, που έχει ως εξής: "Σας καλούμε στο Σύνταγμα την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου. Όλοι, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, να μαζευτούμε έξω από τη Βουλή για να απαιτήσουμε να μην υπογραφεί η θανατική καταδίκη της πατρίδας μας, που είναι η ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης. Όλοι μαζί, μαζί με μας, την Κυριακή στο Σύνταγμα, να σταματήσουμε την προδοσία".

    [06] Επεισόδια στον αγώνα ΑΕΚ - Γαλατάσαραϊ για τις «8» του CEV Cup γυναικών

    Είκοσι πέντε προσαγωγές, τρεις τραυματίες αστυνομικοί, ένας οπαδός της ΑΕΚ μαχαιρωμένος και εκτεταμένες φθορές, είναι ο απολογισμός των επεισοδίων που σημειώθηκαν πριν από τον ευρωπαϊκό αγώνα βόλεϊ γυναικών μεταξύ της ΑΕΚ και της τουρκικής Γαλατάσεραϊ, στο κλειστό γυμναστήριο της Γλυφάδας.

    Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν περίπου 150 άτομα επιχείρησαν να μπουν στο γυμναστήριο χωρίς εισιτήρια. Οι αστυνομικές δυνάμεις τους εμπόδισαν και προσπάθησαν να τους απομακρύνουν με αποτέλεσμα να γίνει συμπλοκή.

    Ταυτόχρονα, άλλοι οπαδοί της ΑΕΚ, που βρίσκονταν ήδη μέσα στο γυμναστήριο, βγήκαν έξω και επιτέθηκαν από πίσω στις αστυνομικές δυνάμεις, μετατρέποντας την περιοχή σε πεδίο μάχης.

    Οι νεαροί έσπασαν καθίσματα, τις πόρτες και τα τζάμια του γυμναστηρίου, καθώς και ένα περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ, ενώ από πέτρες τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί.

    Στο σημείο έσπευσαν διμοιρίες των ΜΑΤ, οι οποίες έκαναν χρήση χημικών και μετά από σκληρές συγκρούσεις κατάφεραν να απομακρύνουν τους οπαδούς, ενώ προσήγαγαν στην Ασφάλεια 25 άτομα. Από τους προσαχθέντες οι 23 είναι οπαδοί της ΑΕΚ και δύο του Παναθηναϊκού, που ερευνάται πως βρέθηκαν εκεί.

    Την ώρα που ήταν σε εξέλιξη τα επεισόδια, σε μικρή απόσταση από το κλειστό γυμναστήριο, βρέθηκε τραυματισμένος από μαχαίρι στον γλουτό ένας 30χρονος οπαδός της ΑΕΚ, ο οποίος διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς», προκειμένου να του παρασχεθούν οι απαραίτητες ιατρικές φροντίδες και κατά πάσα πιθανότητα θα αποχωρήσει για το σπίτι του.

    Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο 30χρονος πήγαινε μαζί με τον αδελφό του στο γήπεδο, όταν δέχτηκαν επίθεση από ομάδα νεαρών που εκτιμάται ότι είναι οπαδοί άλλης ομάδας και είχαν στήσει ενέδρα στο σημείο για να επιτεθούν σε οπαδούς της ΑΕΚ.

    Λόγω των επεισοδίων ο αγώνας καθυστέρησε πολλή ώρα να αρχίσει.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 10 February 2012 - 11:28:54 UTC