Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-02-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Tο πρώτο βιολογικό κομπιούτερ που αποκρυπτογραφεί εικόνες
  • [02] Ο Ρονάλντο πέτυχε το υπ΄αριθμόν 4.000 γκολ της Ρεάλ Μαδρίτης
  • [03] «Μ΄ ένα κερί στο χέρι» έξω από το Αττικόν, απόψε στις οκτώ
  • [04] Επιτυχής η πρώτη εκτόξευση του νέου ευρωπαϊκού πυραύλου Vega
  • [05] Οι παγετώνες της Γης χάνουν κάθε χρόνο 230 δισ. τόνους πάγου
  • [06] Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών στα εμπορικά καταστήματα
  • [07] Ανοδική τάση κυβερνοεκφοβισμού στο διαδίκτυο καταγράφει έρευνα
  • [08] Η αμέλεια της αστυνομίας υπεύθυνη για την τραγωδία σε αγώνα ποδοσφαίρου στην Αίγυπτο

  • [01] Tο πρώτο βιολογικό κομπιούτερ που αποκρυπτογραφεί εικόνες

    Ο πόλεμος των κατασκόπων μεταφέρεται πλέον και στο πεδίο της βιοχημείας. Αμερικανοί και Ισραηλινοί επιστήμονες, δημιούργησαν ένα βιολογικό κομπιούτερ, κατασκευασμένο αποκλειστικά από βιομόρια, που είναι ικανό να αποκρυπτογραφεί εικόνες κωδικοποιημένες σε «τσιπ» από DNA.

    Αν και το DNA έχει χρησιμοποιηθεί ξανά στο παρελθόν για κρυπτογράφηση δεδομένων, είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται η ανάπτυξη ενός μοριακού κρυπτογραφικού συστήματος εικόνων, με βάση έναν «υπολογιστή» DNA. Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα στον «γάμο» ανάμεσα στη βιολογία και στην επιστήμη των υπολογιστών.

    Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ερευνών Scripps της Καλιφόρνιας και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Technion του Ισραήλ, με επικεφαλής τον καθηγητή Εχούντ Κεϊνάν, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο γερμανικό περιοδικό για θέματα χημείας «Angewandte Chemie», χρησιμοποίησαν το κατάλληλο λογισμικό στον βιολογικό υπολογιστή και μπόρεσαν να αποκρυπτογραφήσουν μια σειρά από εικόνες.

    Οι παραδοσιακοί υπολογιστές, οι οποίοι είναι ηλεκτρονικοί, αποτελούν μηχανήματα από μέταλλα και πλαστικό που χειρίζονται ηλεκτρονικά σήματα εισόδου και εξόδου με το κατάλληλο λογισμικό, δηλαδή με μια διαδοχή εντολών που δίδεται στο μηχάνημα με την μορφή ηλεκτρονικών σημάτων. Στην περίπτωση των βιολογικών κομπιούτερ, όλα τα βασικά συστατικά (υλικό, λογισμικό, σήματα εισόδου- εξόδου) είναι μόρια. Από μια άποψη, άλλωστε, όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί- και οι άνθρωποι- δεν είναι παρά βιολογικοί υπολογιστές.

    Σε ένα βιολογικό κομπιούτερ, τόσο το υλικό (hardware), όσο και το λογισμικό (software), είναι πολύπλοκα βιολογικά μόρια που ενεργοποιούν το ένα το άλλο, έτσι ώστε τελικά να επιτελέσουν ένα προκαθορισμένο χημικό έργο. Το αρχικό «σήμα εισόδου» είναι ένα μόριο, το οποίο στη συνέχεια, με τη βοήθεια ενός «λογισμικού», υφίσταται μια σειρά από αλλαγές, ώσπου τελικά προκύπτει στην «έξοδο» ένα διαφορετικό βιομόριο.

    [02] Ο Ρονάλντο πέτυχε το υπ΄αριθμόν 4.000 γκολ της Ρεάλ Μαδρίτης

    Είναι βέβαιο ότι ο ...ποδοσφαιρικός ιστορικός του μέλλοντος, θα έχει ως ένα από τα σημεία αναφοράς του, τον Κριστιάνο Ρονάλντο και την θητεία του στην Ρεάλ Μαδρίτης. Μετά από μία σπουδαία καριέρα με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Πορτογάλος μεσοεπιθετικός κάνει εντυπωσιακές εμφανίσεις με τους Μαδριλένους, τους οποίους οδηγεί στην κατάκτηση του πρωταθλήματος στην πριμέρα ντιβιζιόν, σταματώντας το «τραίνο» της Μπαρτσελόνα.

    Ο 27χρονος άσος σημείωσε τρία γκολ στην άνετη νίκη με 4-2 επί της Λεβάντε, φτάνοντας στα 27 γκολ (εκ των οποίων τα 10 με πέναλτι) στην πριμέρα. Ωστόσο, το τέρμα που σημείωσε στο 57ο λεπτό της αναμέτρησης με την Λεβάντε, τον φέρνει στο «πάνθεον» του ιστορικού συλλόγου, καθώς είναι το υπ΄αριθμόν 4.000 της Ρεάλ μέσα στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου».

    [03] «Μ΄ ένα κερί στο χέρι» έξω από το Αττικόν, απόψε στις οκτώ

    «Οι αίθουσες των κινηματογράφων «Αττικόν» και «Απόλλων» δεν κάηκαν και μόνο η είσοδος έχει υποστεί ζημιές», δηλώνει στο ΑΜΠΕ εκ μέρους του «Αττικόν», η Γιούλη Τσακαλάκη, υπεύθυνη του κινηματογράφου, επιθυμώντας, όπως εξηγεί, να μη δοθεί συνέχεια στο «δυσάρεστο γεγονός» της πυρκαγιάς του ιστορικού κινηματογράφου, στην οδό Σταδίου.

    Μόνο εξωτερικές ζημιές έχει υποστεί και ο κινηματογράφος «ΑΣΤΥ», επί της πλατείας Κοραή, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες του, Γιώργο και Δημήτρη Στεριάκη, που όπως δήλωσαν στο ΑΜΠΕ, κατάφεραν τελευταία στιγμή να αποτρέψουν τους άγνωστους εμπρηστές.

    Απόψε στις 8, τα μέλη της πολιτιστικής κίνησης «Κάθε Σάββατο στην Αθήνα» θα συγκεντρωθούν «μ΄ένα κερί στο χέρι» έξω από το «Αττικόν», σε ένδειξη «βουβής διαμαρτυρίας για το ξήλωμα της ζωής μας».

    Το κτίριο, στην οδό Σταδίου, που στέγασε τον κινηματογράφο «Αττικόν» χτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1910 από τον μεγάλο αρχιτέκτονα των αρχών του 20ου αιώνα και καθηγητή τότε του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, Αλέξανδρο Νικολούδη (1874-1944), σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλλερ για λογαριασμό του Χιώτη τραπεζίτη Σταμάτη Δεκόζη-Βούρο.

    Η αποκατάσταση του κτιρίου θεωρείται υποδειγματική και αποτελεί πρότυπο αποκατάστασης και συντήρησης και για άλλα νεοκλασσικά κτίρια της πόλης.

    [04] Επιτυχής η πρώτη εκτόξευση του νέου ευρωπαϊκού πυραύλου Vega

    Ο νέος μικρός ευρωπαϊκός πύραυλος Vega εκτοξεύθηκε σήμερα από το διαστημικό κέντρο του Κουρού, στη Γαλλική Γουϊάνα για την πρώτη πτήση του, η οποία θα διαρκέσει μόνο 81 λεπτά κατά τα οποία πρόκειται να τεθούν σε τροχιά εννέα μικροί δορυφόροι.

    Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), που αναμετέδωσε αυτή την εκτόξευση από τον ιστότοπό της στο Ίντερνετ, η πτήση VV01 εξελίσσεται κανονικά και οι τρεις πρώτοι όροφοι του πυραύλου, που έφεραν τα στερεά καύσιμα, αποχωρίσθηκαν με επιτυχία όπως προβλεπόταν.

    Ο Vega έχει ύψος 30 μέτρος και βάρος στο έδαφος 137 τόνους. Είναι ικανός να μεταφέρει 1,5 τόνο σε χαμηλή τροχιά (ύψος 700 χλμ.).

    [05] Οι παγετώνες της Γης χάνουν κάθε χρόνο 230 δισ. τόνους πάγου

    Οι παγετώνες της Γης χάνουν κάθε χρόνο περίπου 230 δισεκατομμύρια τόνους πάγου που καταλήγουν στις θάλασσες του πλανήτη μας, με συνέπεια να υψώνεται παγκοσμίως ενάμισι χιλιοστό περίπου κατά μέσο όρο η στάθμη των νερών ετησίως, ενώ πρέπει να προστεθούν και άλλα δύο χιλιοστά ανόδου των υδάτων εξαιτίας του «φουσκώματός» τους λόγω ανόδου της θερμοκρασίας τους.

    Σε αυτές τις ανησυχητικές διαπιστώσεις κατέληξε μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία εκτιμά ότι μεταξύ 2003 και 2010 συνολικά χάθηκαν στη θάλασσα 4.200 κυβικά χιλιόμετρα πάγων, που αύξησαν τη στάθμη του νερού παγκοσμίως κατά 12 χιλιοστά. Τη μεγαλύτερη συμβολή στην άνοδο των υδάτων είχαν οι απώλειες πάγου από τη Γροιλανδία και τη Δυτική Ανταρκτική (80 δισ. τόνοι λιωμένου πάγου ετησίως).

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον Γουόρ του Τμήματος Φυσικής του πανεπιστημίου του Κολοράντο, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό, χρησιμοποίησαν στοιχεία από δορυφόρους και διαμόρφωσαν την πιο ακριβή μέχρι τώρα εικόνα για το ρυθμό λιωσίματος των πάγων (λόγω κυρίως της κλιματικής αλλαγής) και για την επίπτωση στη στάθμη των ωκεανών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις παράκτιες περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο.

    [06] Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών στα εμπορικά καταστήματα

    Δώδεκα συνεργεία από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας και δύο συνεργεία από την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου έχουν ξεκινήσει την καταγραφή των ζημιών που έγιναν χθες το βράδυ σε επιχειρήσεις.

    Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Β. Κορκίδης έχει ζητήσει ήδη με σχετική επιστολή του την ενεργοποίηση του νόμου περί αποζημιώσεων, παρά το δύσκολο της οικονομικής συγκυρίας, όπως συμπλήρωσε ο ίδιος μιλώντας σε δημοσιογράφους, ενώ ανέφερε ότι - χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ακόμη η καταγραφή - οι ολοσχερείς ζημιές αφορούν περίπου 40 κτίρια.

    Από την πλευρά του ΕΒΕΑ σημειώνεται ότι τα συνεργεία ξεκίνησαν πριν λίγη ώρα την καταγραφή και ενδεχομένως να απαιτηθεί ολόκληρη η μέρα, καθώς οι ζημιές δεν εστιάζονται μόνο στο ιστορικό εμπορικό τρίγωνο της πόλης αλλά έχουν γίνει καταστροφές σε κτίρια και επιχειρήσεις από την οδό Συγγρού μέχρι το Παγκράτι, τα Εξάρχεια και την Πλάκα.

    "Για επίθεση εναντίον του πολιτισμού", έκανε λόγο επίσης σε συνομιλίες του με δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Π. Καρέλλας.

    [07] Ανοδική τάση κυβερνοεκφοβισμού στο διαδίκτυο καταγράφει έρευνα

    Σημαντική αύξηση του ποσοστού των ατόμων που ανέφεραν εμπειρίες κυβερνοεκφοβισμού (cyberbullying) στο διαδίκτυο, από 14,8% το 2008 σε 28,3% το 2010, κατέδειξε έρευνα για τον εθισμό στο διαδίκυο.

    Ακόμη από τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψε ότι το 14,6% των μαθητών παραδέχθηκε πως είχε εκφοβίσει άλλους στο διαδίκτυο.

    Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Hippocrates 2010 ήταν μια συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και του Κέντρου πρόληψης του ΟΚΑΝΑ στην Κω, είχε δύο στάδια: τη διετία 2008-2010 μετρήθηκε διαχρονικά ο εθισμός στο διαδίκτυο και φαινόμενα κυβερνοεκφοβισμού (cyberbullying) σε απογραφικό δείγμα 1220 εφήβων μαθητών 15 ως 18 ετών στην Κω και το 2010 η έρευνα επεκτάθηκε ώστε να συμπεριλαμβάνει και τους μαθητές 12 έως 15 ετών (συνολικά 2020 μαθητές) ενώ παράλληλα προστέθηκαν ερευνητικά ερωτήματα γύρω από τη διαδικτυακή θυματοποίηση και το διαδικτυακό τζόγο.

    Κυβερνοεκφοβισμός

    Όπως αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, Κωνσταντίνος Σιώμος και Γεώργιος Φλώρος, με αφορμή πρόσφατη παρουσίαση της έρευνας, η βίωση εμπειριών cyberbullying συσχετίζεται αρνητικά με τη πορεία της σχολικής επίδοσης.

    Τα άτομα που έχουν δεχθεί παρενόχληση μέσω του διαδικτύου τείνουν να έχουν χειρότερη βαθμολογική εξέλιξη σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο από τα άτομα που δεν είχαν τέτοιου είδους εμπειρίες.

    Επίσης, όσοι έχουν βιώσει τέτοιες εμπειρίες τείνουν να αναφέρουν σπανιότερα ότι είναι ευτυχισμένοι από όσους δεν τις έχουν βιώσει, ενώ θύματα του κυβερνοεκφοβισμού είναι συνηθέστερα τα κορίτσια και θύτες αγόρια.

    Διαδικτυακός τζόγος

    Κατά την έρευνα το 2010 βρέθηκε ότι το 37,3% των εφήβων μαθητών είχε κάποια εμπειρία διαδικτυακού τζόγου, ενώ το 4,1% του συνολικού δείγματος κατηγοριοποιήθηκαν ως πιθανώς εθισμένοι στο διαδικτυακό τζόγο (σύμφωνα με τα επίσημα κριτήρια DSM-IV-MR-J). Αυτοί ήταν 69 αγόρια και 14 κορίτσια.

    [08] Η αμέλεια της αστυνομίας υπεύθυνη για την τραγωδία σε αγώνα ποδοσφαίρου στην Αίγυπτο

    Έρευνα επιτροπής του αιγυπτιακού κοινοβουλίου κατέληξε στο συμπέρασμα πως η αμέλεια της αιγυπτιακής αστυνομίας ευθύνεται για την τραγωδία σε αγώνα ποδοσφαίρου στο Πορτ Σάιντ, την 1η Φεβρουαρίου, που στοίχισε τη ζωή σε 74 ανθρώπους, μετέδωσαν τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης.

    Η αστυνομία υποβάθμισε την πιθανότητα να σημειωθούν αιματηρά επεισόδια στο γήπεδο του Πορτ-Σάιντ, ακόμα και όταν φίλαθλοι άρχισαν να εγκαταλείπουν φοβισμένοι το γήπεδο, επισημαίνει η εφημερίδα Al-Ahram.

    "Η κοινοβουλευτική ερευνητική επιτροπή αποδίδει ένα μεγάλο μέρος της πολιτικής ευθύνης στις δυνάμεις ασφαλείας", τονίζει η εφημερίδα.

    Αστυνομικοί και άντρες των δυνάμεων ασφαλείας στις εισόδους του σταδίου κατηγορούνται επίσης ότι δεν έκαναν έλεγχο για όπλα στους οπαδούς και ακόμα ότι επέτρεψαν σε πολλούς να μπουν χωρίς εισιτήριο στο γήπεδο.

    Εκατοντάδες υποστηρικτές της ομάδας Αλ-Μάσρι εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο και επιτέθηκαν στους οπαδούς της Αλ-Αχλί μετά το τέλος του αγώνα.

    Οι δυνάμεις ασφαλείας κατηγορούνται ότι έμειναν απαθείς απέναντι στις βιαιότητες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 13 February 2012 - 11:28:53 UTC