Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-02-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στον Εισαγγελέα οδηγήθηκαν 36 συλληφθέντες στα επεισόδια
  • [02] "Έφυγε" ο συγγραφέας και ποιητής Δημήτρης Τσακανίκας Άναλις
  • [03] Φ. Κουβέλης: Το πολιτικό σύστημα αποσυντίθεται και καταρρέει
  • [04] Μετατίθεται η προγραμματισμένη για την Τρίτη απεργία της ΟΛΜΕ

  • [01] Στον Εισαγγελέα οδηγήθηκαν 36 συλληφθέντες στα επεισόδια

    Ενώπιον του Εισαγγελέα οδηγήθηκαν συνολικά 36 άτομα που συνελήφθησαν χθες κατά τη διάρκεια των σοβαρών επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας.

    Η αστυνομία απέστειλε στον Εισαγγελέα πέντε δικογραφίες εκ των οποίων:

    - Οι πρώτες τρεις αφορούν δέκα άτομα, σε βάρος των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη για το αδίκημα της κλοπής (πλημμέλημα) και παραπέμφθηκαν στο Αυτόφωρο.

    - Η τέταρτη δικογραφία αφορά την απόπειρα κατάληψης στο Δημαρχείο και σε βάρος των 24 συλληφθέντων - μεταξύ τους και ένας ανήλικος - ασκήθηκε ποινική δίωξη για διατάραξη οικιακής ειρήνης. Οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν σε δίκη.

    - Τέλος μία δικογραφία αφορούσε δύο ανήλικους, εκ των οποίων ο ένας διώκεται για κατοχή εκρηκτικών (κακούργημα), απόπειρα σωματικής βλάβης και διατάραξη κοινής ειρήνης και ο δεύτερος για κλοπή. Η υπόθεση αυτή ανατέθηκε σε Τακτικό Ανακριτή.

    [02] "Έφυγε" ο συγγραφέας και ποιητής Δημήτρης Τσακανίκας Άναλις

    Έφυγε από τη ζωή την περασμένη Παρασκευή, σε ηλικία 74 ετών, ο γαλλόφωνος συγγραφέας, δοκιμιογράφος Δημήτρης Τσακανίκας Άναλις, ο οποίος νοσηλευόταν σε κλινική της Αθήνας.

    Ο Δημήτρης Τ. 'Αναλις υπήρξε γνωστός για το ποιητικό και δοκιμιακό έργο του, ενώ ήταν ειδικός σε θέματα γεωστρατηγικής και σε προβλήματα των μειονοτήτων των Βαλκανίων.

    Σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στο Παρίσι, τη Λωζάννη και τη Γενεύη. Η διατριβή του, για την Κατάληψη της εξουσίας στα μεταπολεμικά Βαλκάνια, δημοσιεύτηκε το 1978 από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις της Γαλλίας και χαιρετίστηκε ως η πρώτη σε βάθος ανάλυση της περιοχής αυτής. Επί δικτατορίας εργάστηκε στον ελβετικό Τύπο και κατόπιν στη γαλλική "Le Monde" και στο "Nouvelles Litteraires". Υπήρξε συνεργάτης, για μερικά χρόνια, της Υπηρεσίας Ενημέρωσης του υπουργείου Εξωτερικών και, κατόπιν, ειδικός σύμβουλος για ζητήματα Δυτικής Ευρώπης.

    Έδωσε, επίσης, σεμινάρια και διαλέξεις στο Κέντρο Διπλωματικών και Στρατηγικών Σπουδών της Γαλλίας, σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και ινστιτούτα, ενώ ήταν μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Επιτήρησης της Ομάδας Δικαιωμάτων και Μειονοτήτων, καθώς και επίτιμο μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.

    Τα περισσότερα βιβλία του γράφτηκαν στα γαλλικά και εκδόθηκαν στη Γαλλία. Η πρώτη ποιητική συλλογή του, με τίτλο Lied (1957), κυκλοφόρησε όταν ήταν σε ηλικία 19 ετών.

    Στα ελληνικά κυκλοφόρησαν οι συλλογές Τα χέρια (1958), Ουρανούπολη (1972), Ήλιος των ποταμών (1972), Το στοιχειωμένο νησί (1974), Πανιά για περιπλάνηση (1976), Η σκιά που χτίζει (1978), Άνθρωποι της άλλης όχθης (2006) και η νουβέλα Το άλλο βασίλειο και Σίλια ή «The Golden Sixties» (2008). Σχετικά πρόσφατα κυκλοφόρησε στα ελληνικά και η αλληλογραφία του με τον Σύρο ποιητή 'Αδωνι, με τον τίτλο Φιλία, χρόνος και φως. Γράμματα από τη Μεσόγειο (2009). Μετέφρασε Αισχύλο στα γαλλικά, Υβ Μπονφουά, Ζυλιέν Γκρακ, 'Αδωνι στα ελληνικά.

    Για την προσφορά του στα γράμματα και στην επιστήμη τιμήθηκε από το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών με το Βραβείο Σταντάλ. Η κηδεία του έγινε το Σάββατο στην Καλλιθέα.

    [03] Φ. Κουβέλης: Το πολιτικό σύστημα αποσυντίθεται και καταρρέει

    Τη διαπίστωση ότι το πολιτικό σύστημα «αποσυντίθεται και καταρρέει, λοιδωρούμενο και απαξιωμένο», έκανε σήμερα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στα κόμματα, που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου και ζήτησε την προσφυγή σε εκλογές.

    Ο κ. Κουβέλης δήλωσε ότι η λειτουργία του πολιτικού συστήματος έχει ως αναγκαίο στοιχείο και τη δημοκρατική αναδιάταξη των πολιτικών συσχετισμών και πρόσθεσε ότι η χώρα μπαίνει σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, με την κοινωνία τεμαχισμένη και πρέπει να αναζητηθούν όλα εκείνα τα οποία μπορεί να λειτουργούν ως αντίβαρα και ως αντισταθμιστικά μεγέθη, σε όλα εκείνα που συσσωρεύονται στις πλάτες της κοινωνίας.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, ο Φ. Κουβέλης ανέφερε ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν χωρίς καθυστέρηση, καθώς, όπως είπε, υπάρχει πολιτική κρίση και είναι η μόνη καθαρή, έντιμη, αλλά και δημοκρατικά χρήσιμη λύση.

    [04] Μετατίθεται η προγραμματισμένη για την Τρίτη απεργία της ΟΛΜΕ

    Δεν θα πραγματοποιηθεί η εξαγγελθείσα για αύριο απεργία των εκπαιδευτικών μέσης εκπαίδευσης, όπως ανακοίνωσε το ΔΣ της ομοσπονδίας τους (ΟΛΜΕ), και θα μετακινηθεί σε άλλη ημερομηνία.

    Η οριστικοποίηση της νέας ημερομηνίας θα γίνει έπειτα από συνεννόηση με τριτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες οργανώσεις, προκειμένου να συμπέσουν οι κινητοποιήσεις τους. Μάλιστα οι καθηγητές υπενθυμίζουν ότι η εβδομάδα 13-17 Φεβρουαρίου έχει καθοριστεί ως το διάστημα κατά το οποίο αναπτύσσονται συλλογικές δράσεις που έχουν αποφασισθεί στη Γενική Συνέλευση των προέδρων των τοπικών ενώσεων των καθηγητών (ΕΛΜΕ). Στο διάστημα αυτό οι καθηγητές έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, αποκλεισμούς δημόσιων κτιρίων, πορείες κ.λπ., ενώ συγχρόνως θα ενημερώνουν και τους γονείς για τις εξελίξεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 13 February 2012 - 21:28:51 UTC