Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-02-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εισαγγελική έρευνα για τα επεισόδια στην Αθήνα, την Κυριακή
  • [02] "Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα" του Μπουλγκάκοφ, από το Στούντιο Μαυρομιχάλη
  • [03] Ενεργειακή αναβάθμιση του πανεπιστημιακού κάμπους του ΑΠΘ
  • [04] Νέα τεχνική βλαστικών κυττάρων αποκαθιστά βλάβες στην καρδιά μετά από έμφραγμα
  • [05] Σε βαθιά ύφεση, της τάξης του 6,8%, βρέθηκε το 2011 η ελληνική οικονομία

  • [01] Εισαγγελική έρευνα για τα επεισόδια στην Αθήνα, την Κυριακή

    Πολυεπίπεδη προκαταρκτική εξέταση για όσα συνέβησαν στο κέντρο της Αθήνας την Κυριακή, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης έξω από τη Βουλή, διέταξε η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου.

    Η έρευνα που διέταξε η κ. Ράικου αφορά:

    1. Την εκτεταμένη χρήση χημικών, τα οποία σύμφωνα με καταγγελίες του Ιατρικού Συλλόγου είναι επιβλαβή για την υγεία των πολιτών.

    2. Τις συνθήκες τραυματισμού των Μανόλη Γλέζου και Μίκη Θεοδωράκη, λίγο πριν εισέλθουν στο χώρο της Βουλής.

    3. Τις καταγγελίες καταστηματαρχών ότι πριν προκληθούν εμπρησμοί στις επιχειρήσεις τους κάποιοι τους ζήτησαν χρήματα για να μη βάλουν φωτιά. Σχετική καταγγελία έκανε ο ιδιοκτήτης κινηματογράφου, ο οποίος υποστηρίζει ότι κάποια άτομα πριν πυρποληθεί το κτίριο του ζήτησαν χρήματα για να μην το κάψουν.

    4. Τους βανδαλισμούς στο κέντρο της Αθήνας, είτε αφορούν λεηλασίες καταστημάτων είτε πυρπολήσεις κτιρίων και καταστροφές δημόσιας περιουσίας.

    Παράλληλα, από την εισαγγελία διευκρινίστηκε ότι η επιστολή του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεοδόση Πελεγρίνη έφτασε στην εισαγγελία την Δευτέρα το πρωί, ενώ την Κυριακή το απόγευμα --που η εισαγγελία είναι κλειστή-- ο κ. Πελεγρίνης απέστειλε και φαξ για το θέμα της Νομικής. Για την υπόθεση της κατάληψης της Νομικής, τη Δευτέρα το πρωί η κ. Ράικου διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης την οποία ανέθεσε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών.

    Στόχος της πολύπλευρης έρευνας της εισαγγελίας, είναι να εντοπιστούν όλες οι περιπτώσεις που σημειώνονται αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα και να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για τον εντοπισμό των υπαιτίων.

    [02] "Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα" του Μπουλγκάκοφ, από το Στούντιο Μαυρομιχάλη

    Αθήνα, Ελλάδα 14/02/2012 11:40 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Η διαφθορά, το κοινό στοιχείο του Μπουλγκάκοφ και της σημερινής εποχής, στην παράσταση του Στούντιο Μαυρομιχάλη

    «Έχει πάψει να υπάρχει ελπίδα;» Αυτό αναρωτήθηκε ένας νέος ηθοποιός, ο Τάσος Δαρδαγάνης, μερικούς μήνες πριν όταν έβλεπε πως στο επάγγελμα που επέλεξε να σπουδάσει δεν υπάρχει "χώρος" για όλους. Η απάντηση σήμερα στο ερώτημά του; «Όχι, δεν έπαψε να υπάρχει!»

    Αποφοίτησε από το θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν το 2006, ένα χρόνο αργότερα έπαιζε στο Αμφιθέατρο, ένα από τα πιο ιστορικά θέατρα της χώρας. Φέτος, αποφάσισε να κάνει την πρώτη σκηνοθετική του απόπειρα. Η διάθεσή του αστείρευτη, τα μέσα λιγοστά, η διανομή ρόλων σε παλιούς συμφοιτητές και φίλους. Δεν επέλεξε κάτι «σίγουρο», ούτε κάτι εύκολο. Επέλεξε αυτό που του άρεσε: «Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα», του Ρώσου συγγραφέα Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, που έκανε πρεμιέρατη Δευτέρα στο Στούντιο Μαυρομιχάλη.

    «Είχα διαβάσει αυτό το έργο πριν από πολλά χρόνια. Κάθε φορά που έπεφτε στα χέρια μου εστίαζα σε κάτι διαφορετικό» δήλωσε στο ΑΜΠΕ, ο Τ. Δαρδαγάνης.

    «Την πρώτη φορά κέντρισε το ενδιαφέρον μου ο έρωτας της Μαργαρίτας. Την επόμενη φορά εστίασα στην κοινωνικοπολιτική σάτιρα στη Ρωσία της εποχής (1929-39), η οποία εξιστορείται σαν παραμύθι» εξηγεί ο σκηνοθέτης. Πως συνδέεται το έργο με το σήμερα; Η απάντηση είναι μονολεκτική: «Διαφθορά» τονίζει ο σκηνοθέτης.

    "Η οικονομική κατάσταση έχει φέρει κατήφεια και δυστυχία. Είναι η πρώτη φορά που το βλέπω αυτό στον κόσμο", εξηγεί ο σκηνοθέτης που μαζί με τους 9 φίλους και συνεργάτες του αντιστέκονται στις δυσκολίες της εποχής.

    [03] Ενεργειακή αναβάθμιση του πανεπιστημιακού κάμπους του ΑΠΘ

    Στην ενεργειακή αναβάθμιση των πρώτων του κτιρίων προχωρά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο κάμπους της Θέρμης, το οποίο θα μετατραπεί σε ένα οικολογικό σύμπλεγμα εξοικονόμησης ενέργειας με παρεμβάσεις θερμομόνωσης και με χρήση ανανεώσιμων πηγών.

    Το ΑΠΘ έχει ολοκληρώσει τις μελέτες για τις απαραίτητες μετατροπές στο σύνολο των 14 κτιρίων του πανεπιστημιακού κάμπους της Θέρμης, τα οποία ανήκουν στις Σχολές ΤΕΦΑΑ και Καλών Τεχνών, συνολικού προϋπολογισμού 5,3 εκατομμυρίων ευρώ, που χρηματοδοτούνται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιβαλλοντικής και Αειφόρου Ανάπτυξης» του ΕΣΠΑ.

    Οι παρεμβάσεις αφορούν μεταξύ άλλων στην θερμική αντίσταση του κελύφους των κτιρίων, στην αλλαγή κουφωμάτων, στην αντικατάσταση λεβητοστασίων με σύστημα τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης που θα χρησιμοποιεί τη γεωθερμία, στη χρήση ηλιοθερμικών συστημάτων παραγωγής θερμού νερού, τοποθέτηση σκίαστρων, φύτευση στις στέγες κ.α.

    Στο μεταξύ, έχει υπογραφεί ήδη η σύμβαση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε 30 δώματα (ταράτσες) κτιρίων της κεντρικής πανεπιστημιούπολης, η τοποθέτηση των οποίων θα ξεκινήσει σε 1-2 μήνες, με στόχο να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών των κτιρίων.

    [04] Νέα τεχνική βλαστικών κυττάρων αποκαθιστά βλάβες στην καρδιά μετά από έμφραγμα

    Η θεραπεία με τη βοήθεια βλαστικών κυττάρων έκανε ένα ακόμα σημαντικό βήμα προόδου, καθώς επιστήμονες στις ΗΠΑ (για μια ακόμη φορά με συμμετοχή Έλληνα ερευνητή) πέτυχαν να αποκαταστήσουν σημαντικά τις βλάβες στην καρδιά που είχαν προκληθεί από έμφραγμα, αξιοποιώντας τα ίδια τα βλαστοκύτταρα της καρδιάς των ασθενών.

    Τα κύτταρα αναγέννησαν τον κατεστραμμένο μυ της καρδιάς και σε χρονικό διάστημα ενός έτους είχαν αναστρέψει σε μεγάλο βαθμό τις ουλές που της είχε αφήσει το έμφραγμα. Είναι η δεύτερη φορά- η πρώτη ήταν τον Νοέμβριο του 2011- που μια επιστημονική ομάδα έδειξε ότι είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν τα κύτταρα της καρδιάς του ίδιου του ασθενούς για τη θεραπεία της.

    Μέχρι σήμερα, η καλύτερη λύση που έχουν οι καρδιολόγοι για να ελαχιστοποιήσουν τη ζημιά για την καρδιά μετά από ένα έμφραγμα, είναι να καθαρίσουν χειρουργικά τις φραγμένες αρτηρίες. Χάρη όμως στη νέα θεραπευτική τεχνική, οι γιατροί κατάφεραν να «αναγεννήσουν» την καρδιά με τη βοήθεια των ίδιων των κυτταρικών δυνάμεών της.

    Έτσι, έδειξαν ότι είναι λανθασμένη η κυρίαρχη άποψη πως οι βλάβες στην καρδιά είναι μόνιμες μετά από ένα έμφραγμα και ότι, από τη στιγμή που χάνεται, ο υγιής μυς της καρδιάς δεν αποκαθίσταται. Πάντως η νέα μέθοδος βρίσκεται ακόμα στα πρώτα της στάδια και θα περάσει χρόνος προτού γίνει ευρεία κλινική χρήση της.

    Οι ερευνητές του Καρδιολογικού Ινστιτούτου Cedars- Sinai του Λος 'Αντζελες, με επικεφαλής τον διευθυντή Εντουάρντο Μαρμπάν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», σύμφωνα με το BBC, έκαναν δοκιμές με 25 άτομα μέσης ηλικίας 53 ετών, που είχαν πάθει έμφραγμα. Οι 17 εθελοντικά έκαναν τη βλαστοκυτταρική θεραπεία, ενώ οι υπόλοιποι τη συμβατική. Στην αμερικανική επιστημονική ομάδα συμμετείχε και ο ελληνικής καταγωγής Κωνσταντίνος Μαλλιάρας.

    [05] Σε βαθιά ύφεση, της τάξης του 6,8%, βρέθηκε το 2011 η ελληνική οικονομία

    Σε βαθιά ύφεση, της τάξης του 6,8%, βρέθηκε το 2011 η ελληνική οικονομία. Αυτό προκύπτει, μετά από την εκτίμηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ότι και το δ΄ τρίμηνο πέρυσι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 7% (είχε προηγηθεί πτώση του ΑΕΠ κατά 8% το α΄ τρίμηνο, κατά 7,3% το β΄ τρίμηνο και κατά 5% το γ΄ τρίμηνο).

    Η δραματική αυτή επιδείνωση στην ελληνική οικονομία οφείλεται, ως επί το πλείστον, στο ουσιαστικό "πάγωμα" ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων, καθώς και στη δραστική συρρίκνωση της καταναλωτικής ζήτησης. Στον αντίποδα, ήταν μικρό το αντιστάθμισμα από την αύξηση των εξαγωγών και τη μείωση των εισαγωγών.

    Αρχικά, το υπουργείο Οικονομικών προέβλεπε ότι εφέτος η ύφεση θα ανέλθει σε 2,8%, αλλά πλέον οι προβλέψεις (με τις οποίες συνηγορεί η τρόικα) κάνουν λόγο για μείωση της ανάπτυξης άνω του 3,5%. Με αποτέλεσμα, σωρευτικά για το 2012- 2013 η ύφεση να κυμανθεί στο 4%- 5%.

    Με δεδομένο, εξάλλου, ότι το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,15% το 2008, κατά 3,3% το 2009 και κατά 3,4% το 2010 (με βάση τα διορθωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ), η χώρα διανύει εφέτος το 5ο έτος σε ύφεση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 14 February 2012 - 11:28:51 UTC