Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-02-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πώς θα χρησιμοποιήσετε τη φοροκάρτα
  • [02] Μείωση της κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων προτείνει ο Τ. Γιαννίτσης
  • [03] Σεισμός 4,3 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο
  • [04] Επικρίνουν τη λιτότητα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές

  • [01] Πώς θα χρησιμοποιήσετε τη φοροκάρτα

    Οι όροι διάθεσης και χρήσης της φοροκάρτας για την καταγραφή των αποδείξεων προβλέπονται σε απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου.

    Η χρήση της φοροκάρτας παραμένει προαιρετική, ενώ μέχρι σήμερα έχουν ενεργοποιηθεί 50.091 τέτοιες κάρτες απο καταναλωτές, όπως προκύπτει απο τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

    Στην απόφαση καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες σχετικά με τη χρήση της φοροκάρτας και διευκρινίζεται ότι για συναλλαγές οι οποίες έχουν καταγραφεί στις κάρτες από 3 Οκτωβρίου 2011 και μετά, δεν χρειάζεται οι φορολογούμενοι να υποβάλλουν τα πρωτότυπα των αποδείξεων στην Εφορία.

    Σημειώνεται οτι η Εφορία απαιτεί την υποβολή αποδείξεων δαπανών ύψους 25% του εισοδήματος, με μέγιστο όριο τα 15.000 ευρώ ανά φορολογούμενο.

    Αν υποβληθούν περισσότερες αποδείξεις δεν προβλέπεται έκπτωση φόρου, αν λείπουν, όμως, αποδείξεις επί της διαφοράς επιβάλλεται φόρος 10%.

    Στην απόφαση μεταξύ άλλων προβλέπεται οτι:

    - Ο χρήστης της Κάρτας Αποδείξεων υποχρεούται να δηλώσει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του Υπουργείου Οικονομικών τον αριθμό της, μέσω διαδικτύου (internet) και με τη χρήση μηνυμάτων κινητής τηλεφωνίας (SMS). Για λόγους ορθής χρήσης, είναι δυνατό να δηλωθούν έως τρεις κάρτες για έναν ΑΦΜ εντός ενός μήνα, είτε λόγω αντικατάστασής τους, σε περίπτωση καταστροφής ή απώλειας, είτε λόγω διάθεσής τους σε προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς του.

    - Κατά τη συναλλαγή με επιτηδευματία, που διαθέτει τερματικό Point of Sales (POS), o φορολογούμενος πολίτης μπορεί να χρησιμοποιεί την Κάρτα Αποδείξεων για την καταγραφή του ποσού της απόδειξης. Η συναλλαγή αποστέλλεται στο κέντρο επεξεργασίας του φορέα εκκαθάρισης, που παρέχει το συγκεκριμένο POS. Στη συνέχεια οι συναλλαγές αυτές αποστέλλονται ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών.

    - Με βάση την αποστολή των στοιχείων της συναλλαγής, καταγράφονται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών τα βασικά στοιχεία της απόδειξης (ΑΦΜ επιχείρησης, ημερομηνία και ποσό) στην προσωπική μερίδα αποδείξεων φορολογουμένου.

    Οι φορολογούμενοι έχουν πρόσβαση στις προσωπικές τους μερίδες μέσω διαδικτύου.

    - Η Κάρτα Αποδείξεων διατίθεται δωρεάν από όλα τα καταστήματα των Τραπεζών, χωρίς να επιτρέπεται η καταγραφή του ΑΦΜ ή των στοιχείων ταυτοποίησης του προσώπου που τη λαμβάνει. Οι τράπεζες διάθεσης δεν υποχρεούνται στην παροχή έγγραφων ή προφορικών οδηγιών για τη δήλωση και τη χρήση της Κάρτας Αποδείξεων, υπηρεσία την οποία μπορούν να προσφέρουν προαιρετικά. Κύριος της Κάρτας Αποδείξεων είναι το Υπουργείο Οικονομικών.

    Ημερομηνία έναρξης σε παραγωγική λειτουργία του συστήματος της Κάρτας Αποδείξεων, ορίζεται η 3η Οκτωβρίου 2011.

    [02] Μείωση της κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων προτείνει ο Τ. Γιαννίτσης

    Υπόμνημα με τις προτάσεις του, σχετικά με τις "αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν" για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια, κατέθεσε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης.

    Ο κ. Γιαννίτσης απέκλεισε το ενδεχόμενο νομοθετικής πρωτοβουλίας για το πολιτικό χρήμα στην παρούσα Βουλή, αν δεν υπάρχει η στήριξη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ενώ χαρακτήρισε θέμα "ηθικής πολιτικής" τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης, προτείνοντας να φτάσει στο 20%.

    «Λαμβάνοντας υπόψη ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει δική της, αυτοτελή κοινοβουλευτική δύναμη, δεν μπορεί να περάσει τίποτα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας», σημείωσε ο κ. Γιαννίτσης.

    Ο υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε ότι «η κρατική επιχορήγηση οφείλει να παραμείνει βασική πηγή χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, τα οποία ωστόσο πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη την κοινωνικοοικονομική κατάσταση και βεβαίως τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες. Ιδιαίτερα πρέπει να λάβουν υπ' όψη ότι κάθε κοινωνική ομάδα έχει υποστεί σοβαρές θυσίες, λόγω των δημοσιονομικών και άλλων ανισορροπιών».

    Ο κ. Γιαννίτσης προτείνει μείωση κατά 20% του ποσού κρατικής επιχορήγησης που εισπράττουν τα κόμματα, με βάσει τον απολογισμό και όχι τον προϋπολογισμό του 2010-2011.

    [03] Σεισμός 4,3 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στις 15:21 στη Ζακυνθο και έγινε αισθητός στην ευρύτερη περιοχή.

    Το επίκεντρο εντοπίζεται στον υποθαλάσσιο χώρο, 12 χιλιόμετρα δυτικά - νοτιοδυτικά του νησιού, σε απόσταση 261 χιλιομέτρων δυτικά της Αθήνας.

    [04] Επικρίνουν τη λιτότητα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές

    Οι σοσιαλιστές και οι οικολόγοι βουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου επέκριναν έντονα σήμερα τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα σε αντάλλαγμα για τη χρηματοπιστωτική στήριξη της χώρας και έθεσαν ερωτήματα για τη νομιμότητα της "τρόικας" που τα αποφασίζει.

    Το πρόγραμμα λιτότητας που εγκρίθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο θα είναι αντιπαραγωγικό επειδή «θα καταστήσει δυσκολότερη τη μείωση των ελλειμμάτων», προέβλεψε ο επικεφαλής των σοσιαλιστών βουλευτών, ο Αυστριακός Χάνες Σβόμποντα. «Συμβάλλουμε ώστε να γίνει εύθραυστο το ελληνικό οικονομικό και κοινωνικό σύστημα και εκφράζω τη λύπη μου γι' αυτό», πρόσθεσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Στρασβούργο.

    Συγκρίνοντας τα μέλη της τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) με αρπακτικές "ακρίδες" που ασκούν "εκβιασμό" για να χορηγήσουν τη βοήθειά τους, παρατήρησε πως αυτός ο θεσμός «ομιλεί στο όνομα της ΕΕ, όμως δεν έρχεται ποτέ να εμφανισθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 14 February 2012 - 15:28:52 UTC