Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-02-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Ε1 και ο αριθμός παροχής ρεύματος της κύριας κατοικίας
  • [02] Μέτρα για την προστασία των μουσείων ζητούν οι αρχαιολόγοι
  • [03] Παραιτήθηκε από το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παναγιωτακόπουλος
  • [04] «Αυταπάτη» το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης, λέει ο πρόεδρος του ινστιτούτου IFO
  • [05] Σε δύσκολη οικονομική κατάσταση το Πολιτιστικό Τρίγωνο Πρεσπών

  • [01] Στο Ε1 και ο αριθμός παροχής ρεύματος της κύριας κατοικίας

    Αλλαγές θα έχει εφέτος το έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης, το οποίο θα κληθούν να συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι κατά την υποβολή των δηλώσεων τους στην εφορία.

    Μεταξύ άλλων, θα πρέπει να συμπληρώσουν τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της κύριας κατοικίας τους, να δηλώσουν αν τακτοποίησαν ημιυπαίθριους χώρους, καθώς και αν έχουν καταθέσεις και ακίνητα στο εξωτερικό.

    Πρόκειται για στοιχεία τα οποία η εφορία σκοπεύει να αξιοποιήσει στις διασταυρώσεις για τον προσδιορισμό του εισοδήματος των φορολογούμενων και για την αποκάλυψη φορολογητέας ύλης που δεν δηλώνεται.

    Έτσι, στο νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης περιλαμβάνονται οι παρακάτω αλλαγές:

    Στον πίνακα 2 καταργήθηκε ο κωδικός που συμπλήρωναν οι δημόσιοι υπάλληλοι μόνιμοι ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

    Επίσης, έχει προστεθεί νέος κωδικός τον οποίο θα πρέπει να συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι που έχουν γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 1981 και μετά. Για τους φορολογούμενους αυτούς ισχύει το αφορολόγητο όριο των 9.000 ευρώ, εφόσον τα εισοδήματά τους δεν υπερβαίνουν το όριο αυτό.

    Ακόμη, καταργήθηκε η ένδειξη στην οποία ο φορολογούμενος δήλωνε εάν κατά το προηγούμενο έτος ήταν νέος επιτηδευματίας ηλικίας κάτω των 35 ετών και τα καθαρά του κέρδη ήταν χαμηλότερα των 30.000 ευρώ. Για κάθε φορολογούμενο αυτής της κατηγορίας ίσχυε για το 2010 απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος. Η απαλλαγή αυτή καταργήθηκε αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου 2011, οπότε απαλείφθηκε και η σχετική ένδειξη από το έντυπο της φορολογικής δήλωσης.

    Στον πίνακα 2 θα συμπληρωθούν καταθέσεις και ακίνητα που έχει ο φορολογούμενος.

    Στον πίνακα 3 περιορίζεται η μείωση φόρου που ίσχυε για τους φορολογούμενους με αναπηρία 67%. Το ποσό των δαπανών που αναγνωρίζεται περιορίζεται από τα 2.400 στα 2.000 ευρώ και δεν αφαιρείται πλέον από το εισόδημα, αλλά προσαυξάνει το αφορολόγητο όριο.

    Στον πίνακα 4 και συγκεκριμένα στο εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα έχει προστεθεί ο κωδικός στον οποίο αναγράφονται οι ζημιές προηγούμενων οικονομικών ετών από ελευθέριο επάγγελμα.

    Στον πίνακα 5 που αφορούν τα τεκμήρια διαβίωσης έχουν συμπεριληφθεί νέοι κωδικοί τους οποίους θα συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι που έχουν «τακτοποιήσει» ημιυπαίθριους και αυθαίρετους χώρους.

    Στον πίνακα 6 προστέθηκε ο κωδικός στον οποίο οι φορολογούμενοι θα συμπληρώσουν τα εισοδήματα που εξαιρούνται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης (αποζημίωση λόγω απόλυσης, εφάπαξ).

    Στον πίνακα 7 έχει καταργηθεί ο κωδικός για τη δαπάνη δικηγόρου μετά την κατάργηση της έκπτωσης φόρου. Επίσης έχει προστεθεί νέος κωδικός για τις δωρεές χρηματικών ποσών στο «λογαριασμό αλληλοβοηθείας για την απόσβεση του δημοσίου χρέους» και έχουν συγχωνευθεί οι κωδικοί που αφορούν στους τόκους στεγαστικών δανείων.

    [02] Μέτρα για την προστασία των μουσείων ζητούν οι αρχαιολόγοι

    Την άμεση ενίσχυση του προσωπικού φύλαξης των δημόσιων μουσείων, τη λήψη άμεσων μέτρων υψίστης ασφαλείας, τόσο των εργαζόμενων όσο και των αρχαίων θησαυρών μας, με όποιο κόστος αυτό απαιτεί και τη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα των μουσείων, ζητά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) με αφορμή τη ληστεία στο παλιό αρχαιολογικό μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

    «Η απίστευτη, για τα ελληνικά δεδομένα, κλοπή στο παλιό αρχαιολογικό μουσείο της πολύπαθης, μετά τις πυρκαγιές του 2007, Ολυμπίας θα μπορούσε να είναι και αναμενόμενη ως το απότοκο της αδιέξοδης πολιτικής των μνημονίων, που, μεταξύ άλλων, έχει επιφέρει δραματική συρρίκνωση του φυλακτικού προσωπικού σε όλη τη χώρα, χωρίς καμία μέριμνα για την πλήρωση πολλών δεκάδων κενών θέσεων αρχαιοφυλάκων, παρά τις διαμαρτυρίες και τις πολλαπλές επισημάνσεις τόσο των προϊσταμένων των υπηρεσιακών μονάδων, όσο και του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων» αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου.

    Οι αρχαιολόγοι καταδικάζουν με μεγάλη οδύνη και λύπη το ίδιο το γεγονός, αλλά και τον βίαιο τρόπο με τον οποίο έλαβε χώρα η επίθεση στην αρχαιοφύλακα και στις προθήκες με τα εκθέματα του Μουσείου. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καλεί την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΤ να λάβει άμεσα τα κατάλληλα μέτρα για την αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος ασφαλείας των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, με την ενίσχυση -σε προσωπικό και μέσα- της ασφάλειας και της φύλαξής τους, καθώς και με την επιμόρφωση του φυλακτικού προσωπικού και όλων των εργαζομένων σε αυτούς.

    Επιπλέον, ο Σύλλογος εκφράζει τη συμπαράσταση και υποστήριξή του στους συναδέλφους αρχαιολόγους και όλο το προσωπικό της Ζ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων της Ολυμπίας, που για ακόμα μια φορά δοκιμάζεται, αλλά παρά τις αντιξοότητες συνδράμει, ως οφείλει, από την πρώτη στιγμή το έργο των αρμόδιων αρχών για τον άμεσο εντοπισμό των κλεμμένων αρχαιοτήτων.

    [03] Παραιτήθηκε από το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παναγιωτακόπουλος

    Την παραίτησή του από μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, υπέβαλε ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος με τρισέλιδη επιστολή που απέστειλε προς τον πρόεδρο του Κινήματος Γιώργο Παπανδρέου.

    "Νοιώθω απογοητευμένος, νοιώθω και προδομένος. Απογοητευμένος γιατί ειδικά το τελευταίο διάστημα διαπίστωσα ότι κάθε έννοια συντροφικότητας έχει χαθεί. Το μόνο που υπάρχει είναι οι προσωπικοί υπολογισμοί πολλών στελεχών για την "επόμενη ημέρα"», υποστηρίζει ο Γ. Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος τονίζει χαρακτηριστικά:

    "Προδομένος γιατί με τις λανθασμένες πολιτικές καταφέρατε να μετατρέψετε την ελπίδα σε οργή, το δυνατό ΠΑΣΟΚ σε ένα συνασπισμό απαξιωμένων στελεχών, τις ιδέες μας και τις αρχές σε κουρελόχαρτα της ιστορίας, τα όργανα μας σε διακοσμητικά στοιχεία ενός ανύπαρκτου πολιτικού υποκειμένου".

    [04] «Αυταπάτη» το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης, λέει ο πρόεδρος του ινστιτούτου IFO

    «Αυταπάτη» χαρακτηρίζει το σχέδιο εξυγίανσης της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης, ο Γερμανός καθηγητής Οικονομίας και Πρόεδρος του Ινστιτούτου IFO του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Ζιν, σε συνέντευξη που παραχωρεί στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Der Spiegel».

    Ο κ. Ζιν εκτιμά ότι τα χρήματα του πακέτου διάσωσης δεν πρόκειται να βοηθήσουν την Ελλάδα, αλλά μόνο τις διεθνείς τράπεζες και τα οικονομικά ιδρύματα στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και το Παρίσι και προτείνει έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, άμεση υποτίμηση του νέου νομίσματος και χρηματοδότηση της δύσκολης περιόδου ενός ή δύο ετών που θα ακολουθήσει, μέσω των πόρων του πακέτου διάσωσης. «Μετά από μια σύντομη καταιγίδα, θα λάμψει και πάλι ο ήλιος» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ζιν.

    [05] Σε δύσκολη οικονομική κατάσταση το Πολιτιστικό Τρίγωνο Πρεσπών

    Δημιουργήθηκε σε μια ακριτική και απομονωμένη περιοχή και κατάφερε αυτά της τα χαρακτηριστικά να τα μετατρέψει σε πλεονεκτήματα. Έγινε αφορμή να καταφθάνουν στις Πρέσπες νέοι και νέες από κάθε γωνιά του κόσμου και να προσφέρουν εθελοντική εργασία. Διοργάνωσε ανταλλαγές νέων, αποστολές Eλλήνων εθελοντών και δράσεις για τη μη τυπική μάθηση παιδιών και νέων. Λειτούργησε χώρους πολιτισμού από το 2000 και έφτιαξε μια πλούσια βιβλιοθήκη με δωρεάν χρήση υπολογιστών και internet, σημείο ενημέρωσης για επισκέπτες και τουρίστες. Προχώρησε ακόμη πιο πέρα, αποφασίζοντας να καταγράψει και να ψηφιοποιήσει την άυλη κληρονομιά της περιοχής μέσα από μαρτυρίες, ιστορίες και φωτογραφίες των ανθρώπων της.

    Ωστόσο, το Πολιτιστικό Τρίγωνο Πρεσπών, ύστερα από 11 χρόνια λειτουργίας, αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Οι περικοπές χορηγιών και επιδοτήσεων, η έλλειψη αυτοχρηματοδότησης λόγω ραγδαίας πτώσης της τουριστικής κίνησης στην περιοχή, σε συνδυασμό με τον πολύ βαρύ χειμώνα, έχει φέρει την οργάνωση σε εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση.

    Οι εκπρόσωποι του Πολιτιστικού Τριγώνου δηλώνουν αδυναμία να συνεχίσουν το έργο τους και καλούν όσους ενδιαφέρονται να ενισχύσουν τη δουλειά τους, με στόχο την ελάττωση του αισθήματος της απομόνωσης των κατοίκων της περιοχής. Με 20 ευρώ μπορεί κανείς να γίνει φίλος του Πολιτιστικού Τριγώνου και με 200 υποστηρικτής. Σχετικός τραπεζικός λογαριασμός έχει δημιουργηθεί στην Alpha Bank (IBAN GR08 0140 8550 8550 0232 0000 235, Account nr. 855-002320-000235).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 20 February 2012 - 11:30:26 UTC