Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-02-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Βουτιά" του τζίρου και στις εκπτώσεις
  • [02] Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου το 2012
  • [03] Μειώνονται σε 31 από 56 τα ερευνητικά κέντρα

  • [01] "Βουτιά" του τζίρου και στις εκπτώσεις

    "Οι φετινές χειμερινές εκπτώσεις ήταν σαν να μην άρχισαν ποτέ. Όσο και να ρίχνουμε τις τιμές, το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο, ο κόσμος δεν ψωνίζει. Ακόμα και εμπορεύματα με 5 ευρώ μένουν απούλητα. Δεν είναι τυχαίο που μαγαζιά και σε εμπορικά σημεία της πόλης κλείνουν το ένα μετά το άλλο".

    Η Μαρία Αναστασοπούλου είναι ιδιοκτήτρια καταστήματος ρούχων και δηλώνει απογοητευμένη από την εμπορική κίνηση στο μαγαζί της, κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων. "Κάθε πέρσι και καλύτερα", δηλώνει, από την πλευρά της, η Νάνσυ Φιλίνη, υπεύθυνη καταστήματος.

    "Η κίνηση είναι πολύ πεσμένη φέτος, σε σχέση με άλλες χρονιές και δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι ο τζίρος της επιχείρησής μου έχει μειωθεί κατά 70%, τα τελευταία δύο χρόνια. Τα μαγαζιά δεν βγάζουν πλέον ούτε τα εξοδά τους. Δεν ξέρω με ποιους τρόπους ο εμπορικός κόσμος θα αντέξει. Πολλοί έμποροι, μάλιστα, στηρίζουν τις επιχειρήσεις τους με δανεικά, αλλά για πόσο ακόμα", αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Φιλίνη.

    Μπορεί οι εκπτώσεις να "τρέχουν" ακόμα, ωστόσο η εικόνα στα εμπορικά καταστήματα της χώρας είναι κάτι παραπάνω από αποκαρδιωτική, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, τονίζοντας ότι τα γενναία ποσοστά των εκπτώσεων, από την πρώτη κιόλας ημέρα, άφησαν ασυγκίνητους τους καταναλωτές. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου, η αγορά της λιανικής κινείται σε έντονα αρνητικούς ρυθμούς, τη φετινή χειμερινή εκπτωτική περίοδο και ο τζίρος των επιχειρήσεων έχει μειωθεί σημαντικά.

    Ούτε οι εκπτώσεις, λοιπόν, όπως φαίνεται, θα καταφέρουν να ανακόψουν την πτωτική πορεία των πωλήσεων στο λιανεμπόριο, καθώς, όπως αναφέρουν οι έμποροι, το κλίμα επιφυλακτικότητας και κακής ψυχολογίας, που οφείλεται στην έλλειψη ρευστότητας, έχει ως αποτέλεσμα οι καταναλωτές να είναι σφιγμένοι στις αγορές τους και, σε αρκετές περιπτώσεις, να αρκούνται μόνο στην κάλυψη των πάγιων αναγκών τους.

    Επισημαίνουν δε ότι ο φόβος νέων δυσβάσταχτων μέτρων δεν αφήνει την αγορά να "αναπνεύσει" και επιβαρύνει την ψυχολογία των καταναλωτών, δημιουργώντας ασφυκτική ατμόσφαιρα τόσο για τα εμπορικά καταστήματα όσο και για τα ελληνικά νοικοκυριά.

    [02] Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου το 2012

    Αφιερωμένη στον επαναστάτη ρομαντικό ποιητή, που εξέφραζε την κοινωνική διαμαρτυρία, έναν από τους σημαντικότερους ποιητές της γενιάς του ΄30, τον Νικηφόρο Βρεττάκο, είναι η φετινή χρονιά. Η συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννηση του ποιητή ήταν η αφορμή για να ανακηρύξει το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού το 2012 «Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου», αναθέτοντας τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος των εκδηλώσεων στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.

    Ο «ποιητής του Ταϋγέτου» ανήκει στη γενιά των δημιουργών που συνέβαλαν στην ανανέωση της νεοελληνικής ποίησης, τη δεκαετία του 1930. Η εκφραστική πορεία του Βρεττάκου συνδέεται με τις αναζητήσεις και τα οράματα των ομοτέχνων του σε μια κρίσιμη εποχή που χαρακτηρίζεται από έντονες κοινωνικές και πολιτικές ζυμώσεις, πνευματικό και καλλιτεχνικό αναβρασμό, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

    Στο πλαίσιο του αφιερώματος το ΕΚΕΒΙ, σε συνεργασία με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Σπάρτης όπου βρίσκεται ολόκληρο το αρχείο του Νικηφόρου Βρεττάκου, το Μουσείο Μπενάκη και την Εταιρεία Συγγραφέων, προγραμματίζει σειρά εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα, που θα κορυφωθούν τον Νοέμβριο με το διεθνές επιστημονικό συμπόσιο με στόχο την επανεκτίμηση του έργου του μεγάλου ποιητή.

    [03] Μειώνονται σε 31 από 56 τα ερευνητικά κέντρα

    Τα ερευνητικά ινστιτούτα και κέντρα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) θα συγχωνευθούν και από 56 θα γίνουν 31, δήλωσε σήμερα η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, κατά τη διάρκεια της 12ης συνεδρίασης του Εθνικού Συμβούλιου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ).

    «Σήμερα αποφασίζεται για να κατατεθεί στη Βουλή, η πρώτη φάση της αναδιάρθρωσης του ερευνητικού ιστού της χώρας που αφορά μεγάλης κλίμακας αλλαγές και συγχωνεύσεις στα Ερευνητικά Ινστιτούτα και στα Ερευνητικά Κέντρα της Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας», σημείωσε η υπουργός.

    «Η αναδιάρθρωση του ερευνητικού ιστού έχει ξεκινήσει από την περασμένη άνοιξη. Το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) δούλεψε μαζί με τη ΓΓΕΤ και την υπουργό για τη σωστή αξιολόγηση και αποφάσισε σχετικώς με την αύξηση της αποτελεσματικότητας των Ερευνητικών Κέντρων. Έτσι όλη η ερευνητική κοινότητα είχε την ευκαιρία να καταθέσει τη γνώμη της. Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση και σήμερα που είναι η τελική συζήτηση για αυτό το θέμα, μπορούμε να ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΣΕΤ Σταμ. Κριμιζής


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 20 February 2012 - 15:30:24 UTC