Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-02-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου για το PSI
  • [02] "Υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις για μέτρα ανάπτυξης"
  • [03] "Μεσοπόλεμος" και μελαγχολία του σήμερα, στην Οικία Κατακουζηνού
  • [04] Για νέα μέτρα τον Ιούνιο, για το 2013 και 2014, μιλάει ο Π. Καψής
  • [05] Τρομακτικές εκρήξεις συγκλονίζουν τη Χομς, στη Συρία
  • [06] Βομβιστική επίθεση εναντίον αρτοποιείου του διαιτητή Κωνσταντινέα
  • [07] Εγκρίθηκε χρηματοδοτικό πρόγραμμα για το θαλάσσιο περιβάλλον
  • [08] Ανεπαρκής και ανεφάρμοστη η νέα συμφωνία για την Ελλάδα, εκτιμά το ΚΚΕ

  • [01] Ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου για το PSI

    Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, που ορίζει 10ωρη συνεδρίαση, εισήχθη πριν από λίγο στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο «κανόνες τροποποιήσεως τίτλων, εκδόσεως ή εγγυήσεως του Ελληνικού Δημοσίου με συμφωνία των Ομολογιούχων», γνωστό ως νομοσχέδιο για το PSI.

    Την έντονη αντίθεσή τους με τη διαδικασία που ακολουθεί η Βουλή εξέφρασαν τα κόμματα της αριστεράς, δια των Θανάση Παφίλη (ΚΚΕ) και Δ. Παπαδημούλη (ΣΥΡΙΖΑ) ενώ και ο ΛΑΟΣ δια του Αλέκου Χρυσανθακόπουλου κατήγγειλε ότι με την ακολουθούμενη διαδικασία φιμώνονται οι βουλευτές.

    «Δεν αντιλαμβάνομαι την επιμονή σας στην άρνηση του κατεπείγοντος», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας ότι όσοι δεν δέχονται την αδικασία του κατεπείγοντος δεν αντιλαμβάνονται ή δεν έχουν συνείδηση σε ποιο σημείο βρίσκεται η χώρα. Κάλεσε επίσης όσους διαφωνούν να πούν ανοιχτά ότι δεν θέλουν η χώρα να απαλλαγεί από 130 δισ. ευρώ και 50 μονάδες χρέους.

    «Σταματήστε να κοροϊδεύετε τον λαό και να τον εκβιάζετε. Λέτε ψέματα ότι θα γλυτώσει 130 δισ. ευρώ. Πείτε τι θα κερδίσει ο εργαζόμενος; Οι τράπεζες και τα μονοπώλια θα κερδίσουν», ήταν η αντίδραση του βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη.

    [02] "Υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις για μέτρα ανάπτυξης"

    Στην εκτίμηση πως η Ελλάδα με την απόφαση των Βρυξελλών κέρδισε χρόνο και περιθώριο για να βγει από την κρίση, προέβη ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος μιλώντας στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ τόνισε πως η πρόσφατη απόφαση έχει τρεις μεγάλες διαφορές και μια ομοιότητα με το πρώτο Μνημόνιο.

    Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά τώρα υπάρχει το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους, μειώνεται το επιτόκιο δανεισμού ενώ η αποπληρωμή του χρέους μετατίθεται σε βάθος χρόνου. "Από την άλλη η ομοιότητα είναι η διατήρηση της ίδιας συνταγής, λείπει ο τρίτος πυλώνας , αυτός της ανάπτυξης", δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος επεσήμανε πως πλέον υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μέτρα ανάπτυξης.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ άνοιξε ουσιαστικά τις πόρτες σε όλους όσοι έχουν απομακρυνθεί από την παράταξη και όχι μόνο σε όσους βουλευτές διεγράφησαν την περασμένη εβδομάδα, για τους οποίους μάλιστα είπε πως θα χαρεί να ξαναγυρίσουν στο κόμμα, εφόσον έμπρακτα αποδείξουν ότι συστρατεύονται με τη ΝΔ. Κάνοντας λόγο για πανστρατιά ενόψει των εκλογών, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως στη μάχη μετά τις εκλογές θα πρέπει να είναι όλοι ενωμένοι "και όχι σκορποχώρι".

    "Κανένας δεν περισσεύει, πρέπει να κλείσουμε κάθε ρωγμή", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

    [03] "Μεσοπόλεμος" και μελαγχολία του σήμερα, στην Οικία Κατακουζηνού

    Τις σκέψεις τους για τη μελαγχολία του σήμερα μέσα από μια συρραφή λογοτεχνικών κειμένων του χθες, θα παρουσιάσουν τα μέλη του Θιάσου «Κανιγκούντα», από τις 2 Μαρτίου στην Οικία Κατακουζηνού.

    Η παράσταση «Μεσοπόλεμος» δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο χώρο από το διαμέρισμα του Συντάγματος, εκεί όπου βρισκόταν ένα από τα σημαντικότερα φιλολογικά σαλόνια της «Γενιάς του '30», στο μέρος όπου έζησαν ο νευρολόγος-ψυχίατρος 'Αγγελος Κατακουζηνός και η συγγραφέας σύζυγός του Λητώ.

    «Η περίοδος του Μεσοπολέμου με απασχολούσε ιστορικά και λογοτεχνικά ήδη από την εποχή των σπουδών μου στο Φιλολογικό Τμήμα. Είναι μια περίοδος χωρίς ιδιαίτερη παραγωγή θεατρικού κειμένου, ενώ αντίθετα η λογοτεχνία αποτελεί μια πολύ πλούσια δεξαμενή. Όταν έτυχε να επισκεφτώ πέρσι μια έκθεση στην Οικία Κατακουζηνού, ήρθε και "κούμπωσε" η ιδέα για τη δημιουργία ενός έργου για την εποχή. Ήταν το σωστό μέρος», δήλωσε στο ΑΜΠΕ η Μαρία Μαγκανάρη, ιδρυτικό μέλος του θιάσου και σκηνοθέτρια της παράστασης.

    Στο έργο παρουσιάζονται αγνοημένα έργα ενός ελάσσονος πεζογραφικού λόγου (Α. Λευκός, Ν. Κατηφόρης, Ειρήνη Αθηναία, Στ. Ξεφλούδας), μαζί με κείμενα της κυρίαρχης ελληνικής λογοτεχνικής παράδοσης (Σεφέρης, Θεοτοκάς, Τερζάκης, Μυριβήλης κ.α.). Όπως πληροφόρησε το ΑΜΠΕ η κ. Μαγκανάρη, που είχε και τη δραματουργική σύνθεση του έργου, «το κείμενο περνάει ουσιαστικά από δύο φάσεις. Η πρώτη φάση αναφέρεται στην ελληνική ιστορία, καθώς μέσω των κειμένων αυτών διατρέχεται η σύγχρονη ελληνική ιστορία από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, περισσότερο δε το κομμάτι του Μεσοπολέμου. Η δεύτερη φάση επικεντρώνεται στις προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων και πώς αυτές εξελίσσονται μέσα από τον στρόβιλο της Ιστορίας. Η δομή του κειμένου λοιπόν είναι σαν να μας δίνει πρώτα το γενικό και μετά, με έναν μεγεθυντικό φακό, να κοιτάει πιο συγκεκριμένα».

    [04] Για νέα μέτρα τον Ιούνιο, για το 2013 και 2014, μιλάει ο Π. Καψής

    Τα μέτρα που θα χρειαστούν για το 2013 και 2014 θα συζητηθούν τον Ιούνιο, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Παντελής Καψής, μιλώντας στη ΝΕΤ.

    Τόνισε πως για να «βγει» η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup για τη μείωση του ελληνικού χρέους «πρέπει να κάνουμε τεράστιες αλλαγές».

    «Το διακύβευμα για τις επόμενες κυβερνήσεις είναι τι αλλαγές θα γίνουν ώστε να καταστεί παραγωγική η οικονομία» υπογράμμισε χρακτηριστικά.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τον χρόνο των εκλογών, επανέλαβε ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν μόλις ολοκληρωθεί η δανειακή σύμβαση.

    [05] Τρομακτικές εκρήξεις συγκλονίζουν τη Χομς, στη Συρία

    Οι συνοικίες Μπάμπα Αμρ και Ινσάατ βομβαρδίζονται σήμερα σφοδρά από τις δυνάμεις του καθεστώτος της Συρίας, και ειδικά η Μπάμπα Αμρ, η οποία συγκλονίζεται από "τρομακτικές" εκρήξεις και όπου οι επικοινωνίες έχουν τελείως διακοπεί, σύμφωνα με σύρους ακτιβιστές και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

    "Η Μπάμπα Αμρ, καθώς και τμήμα της Ινσάατ βομβαρδίζονται από τις 7 το πρωί και βλήματα όλμου έπεσαν στη Χαλντιγέ", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ραμί Αμπντελραχμάν, επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    "Ακούμε φοβερές εκρήξεις, τρομακτικές", δήλωσε ο Χάντι Αμπντάλα, ακτιβιστής της Γενικής Επιτροπής της Συριακής Επανάστασης.

    "Οσο αυξάνεται η διεθνής καταδίκη, τόσο ενισχύονται οι βομβαρδισμοί...Σήμερα δεν κατορθώνουμε να έλθουμε σε επαφή με ακτιβιστές, ούτε μέσω Skype, ούτε μέσω Thuraya", διευκρίνισε ο σύρος ακτιβιστής.

    "Σήμερα συγκεντρώνουμε πληροφορίες εκτός των συνοικιών που βομβαρδίζονται, οι επικοινωνίες είναι τελείως κομμένες στο εσωτερικό", δήλωσε ο Ραμί Αμπντελραχμάν.

    Η σημερινή είναι η 20ή ημέρα βομβαρδισμών της Χομς. Χθες δύο δυτικοί δημοσιογράφοι, η Μαρί Κόλβιν, ανταποκρίτρια των Sunday Times και ο Ρεμί Οσλίκ, φωτορεπόρτερ του πρακτορείου IP3 Press σκοτώθηκαν στη Χομς κατά τον βομβαρδισμό του κτιρίου όπου διέμεναν και είχε μετατραπεί σε κέντρο Τύπου.

    [06] Βομβιστική επίθεση εναντίον αρτοποιείου του διαιτητή Κωνσταντινέα

    Ισχυρότατη έκρηξη αναστάτωσε τα ξημερώματα την Καλαμάτα. Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός που εξερράγη λίγα λεπτά μετά τη μία, στην οδό Υπαπαντής, στο ιστορικό κέντρο της πόλης, με στόχο το αρτοποιείο του διαιτητή Πέτρου Κωνσταντινέα, είχε τοποθετηθεί μεταξύ του πεζοδρομίου και της εισόδου του φούρνου και από το ωστικό κύμα προκλήθηκαν σοβαρότατες ζημιές στην πρόσοψη του καταστήματος, ενώ κατέρρευσε και η ψευδοροφή στο εσωτερικό του φούρνου.

    Ζημιές έχουν προκληθεί στις προσόψεις και των δύο πλευρικών καταστημάτων, καθώς και σε επτά σταθμευμένα αυτοκίνητα και μάλιστα σε απόσταση που φτάνει ακόμα και τα 50 μέτρα, ενώ από θαύμα δεν τραυματίστηκε κανείς.

    Η έκρηξη ήταν ιδιαίτερα ισχυρή κι ακούστηκε σε όλη την πόλη της Καλαμάτας, ενώ έβγαλε από τα σπίτια του στο δρόμο τον κόσμο στην περιοχή του κέντρου.

    Στο σημείο έφτασαν τη νύχτα πυροτεχνουργοί από την Τρίπολη κι έχουν συλλέξει υπολείμματα από την εκρηκτική ύλη τα οποία θα σταλούν για εξέταση στα εργαστήρια της αστυνομίας στην Αθήνα. Στο σημείο βρίσκεται και η σήμανση για συλλογή στοιχείων, ενώ το προανακριτικό έργο βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο και διεξάγεται από την υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας.

    Σημειώνεται ότι πριν από αρκετές ημέρες ο φούρνος του διεθνή διαιτητή είχε δεχθεί ξανά επίθεση από αγνώστους οι οποίοι νυχτερινές ώρες είχαν προκαλέσει ζημιά στην τζαμαρία με πέτρα.

    [07] Εγκρίθηκε χρηματοδοτικό πρόγραμμα για το θαλάσσιο περιβάλλον

    Εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του «Πράσινου Ταμείου» το «Ειδικό Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα για την Πρόληψη και Προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος έτους 2012», ανακοίνωσε το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή.

    Όπως αναφέρεται, μετά από εισήγηση του εκπρόσωπου της αρμόδιας Υπηρεσίας Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και συνεχείς διαβουλεύσεις, επιτεύχθηκε η έγκριση του συνόλου των δαπανών, οι οποίες ανέρχονται στο ποσό των 2.241.500 ευρώ.

    Με το χρηματοδοτικό αυτό πρόγραμμα, εξασφαλίζονται, μεταξύ άλλων, η συντήρηση και επισκευή των πλωτών και χερσαίων αντιρρυπαντικών μέσων του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, η προμήθεια νέου αντιρρυπαντικού εξοπλισμού και έκτακτες δαπάνες για την αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης.

    [08] Ανεπαρκής και ανεφάρμοστη η νέα συμφωνία για την Ελλάδα, εκτιμά το ΚΚΕ

    Την εκτίμηση ότι και αυτή η συμφωνία θα αποδειχθεί ανεπαρκής και ανεφάρμοστη, διατυπώνει το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ με μακροσελή ανακοίνωσή του στην οποία αναφέρεται στις αποφάσεις της συνόδου της Ευρωζώνης.

    Το Πολιτικό Γραφείο εκφράζει τη βεβαιότητα ότι με την πρόσφατη συμφωνία της ελεγχόμενης εξωτερικής χρεοκοπίας δεν πρόκειται το ελληνικό χρέος να γίνει «βιώσιμο».

    Το κυριότερο όμως είναι, σύμφωνα με το ΚΚΕ, ότι δεν αποτρέπει τη βίαιη και ανεξέλεγκτη χρεοκοπία σε βάρος του λαού, η οποία θα συνδεθεί με νέα φάση αδυναμίας στην εξυπηρέτηση του εξωτερικού δημόσιου χρέους. Η παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ, δεν εξαρτάται από τις αιματηρές θυσίες του ελληνικού λαού. «Σχετίζεται με το βάθεμα της ανισομετρίας στην Ευρωζώνη, την απειλή εκδήλωσης νέας κρίσης στην ΕΕ, την προοπτική απώλειας μεριδίου στη διεθνή καπιταλιστική αγορά, την όξυνση του ανταγωνισμού με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα».

    Το ΚΚΕ κατηγορεί τα άλλα κόμματα της Αριστεράς για υποκρισία, αναφέροντας ότι «είναι υποκριτική, δημαγωγική η κριτική που ασκούν ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά και διάφοροι οικονομολόγοι, ότι και αυτό το Μνημόνιο όπως και το προηγούμενο δεν διασφαλίζουν την παραγωγική ανάπτυξη. Είναι οι ίδιοι που χρόνια τώρα υποστηρίζουν τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ, αποκρύπτοντας από το λαό ότι η ΕΕ, η δικτατορία των μονοπωλίων, είναι ασυμβίβαστη με την παραγωγική ανάπτυξη που υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, οδηγεί στην ανισόμετρη ανάπτυξη των κλάδων και των τομέων της οικονομίας, είναι άναρχη και περικλείει την κυκλική οικονομική καπιταλιστική κρίση».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 23 February 2012 - 9:30:27 UTC