Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-02-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με τον Ζ. Γιούνκερ συναντάται το απόγευμα η Α. Μέρκελ
  • [02] Άλογα μεγέθους... γάτας κυκλοφορούσαν κάποτε στη Γη!
  • [03] Το θρυλικό τυπογραφείο Ταρουσόπουλου
  • [04] «Ανεξάρτητοι Έλληνες» το νέο κόμμα του Πάνου Καμμένου
  • [05] Δύο χιλιάδες άνεργοι από τη Δ. Μακεδονία σε πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας
  • [06] Στάθης Ντονάς: "Αποχωρώ από τον Παναθηναϊκό με το κεφάλι ψηλά"
  • [07] Ο Φίλιππος Πλιάτσικας σε νέα τραγούδια για τη φυγή και τις ψεύτικες αγκαλιές
  • [08] Τραγούδια των Beatles διαθέσιμα ως ήχοι κινητών τηλεφώνων στο iTunes
  • [09] "Πράσινα" καταστήματα και ανακύκλωση στα νοσοκομεία
  • [10] Ειδικά προγράμματα εκγύμνασης ΑμεΑ στο πανεπιστημιακό γυμναστήριο του ΑΠΘ

  • [01] Με τον Ζ. Γιούνκερ συναντάται το απόγευμα η Α. Μέρκελ

    Με τον πρόεδρο του Eurogroup και πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θα συναντηθεί το απόγευμα η καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγκελα Μέρκελ, στην πόλη Στράλζουντ, στα παράλια της Βαλτικής Θάλασσας.

    Κεντρικό θέμα της συνάντησης θα είναι η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί 1- 2 Μαρτίου, αλλά και της συνεδρίασης του Eurogroup που θα προηγηθεί, προκειμένου να εξεταστεί εάν η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις που έχουν οριστεί για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του πακέτου βοήθειας.

    [02] Άλογα μεγέθους... γάτας κυκλοφορούσαν κάποτε στη Γη!

    Όταν ο πλανήτης μας ήταν πολύ πιο ζεστός από ό,τι σήμερα, πριν από περίπου 56 εκατομμύρια χρόνια, άλογα μικρά όσο μια γάτα αφθονούσαν στα δάση της βόρειας Αμερικής και, πιθανώς, σε άλλες περιοχές της Γης, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

    Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτά τα νανο-άλογα, γνωστά με την επιστημονική ονομασία "Sifrhippus" (από την αραβική λέξη "σιφρ" για το μηδέν και την ελληνική λέξη "ίππος"), τα οποία ούτως ή άλλως ήσαν πολύ μικρόσωμα, έγιναν υπερβολικά μικρά σε διάστημα μερικών δεκάδων χιλιάδων ετών, προκειμένου να προσαρμοστούν καλύτερα στις υψηλές θερμοκρασίες εκείνης της εποχής.

    Η άνοδος της θερμοκρασίας είχε προκληθεί από φυσικές αιτίες, όπως η μεγάλη αύξηση του μεθανίου στην ατμόσφαιρα λόγω ηφαιστειακών εκρήξεων, γεγονός που δημιούργησε ένα φυσικό "φαινόμενο του θερμοκηπίου".

    Αν η εκτίμηση αυτή είναι σωστή, τότε μπορεί να αποτελεί και μια πρόβλεψη για το μέγεθος διαφόρων ζώων στο μέλλον, σε ένα έως δύο αιώνες, όταν πιθανώς θα έχει επιδεινωθεί η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή και ο πλανήτης μας υπερθερμανθεί κι άλλο. Ήδη οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι το μέγεθος ορισμένων πουλιών ήδη μικραίνει σε σχέση με το παρελθόν, όταν η θερμοκρασία στη Γη ήταν χαμηλότερη.

    Οι Αμερικανοί επιστήμονες έκαναν την ανακάλυψη μελετώντας απολιθώματα δοντιών αλόγων που βρέθηκαν στην πολιτεία του Γουαϊόμινγκ. Τα παλαιότερα οστά ήσαν μεγαλύτερα και μίκραιναν σε μέγεθος με το πέρασμα του χρόνου.

    [03] Το θρυλικό τυπογραφείο Ταρουσόπουλου

    Μια ανδρική μορφή, σοβαρή, αγγίζει τις γραμματοθήκες, σαν να ψάχνει τα τυπογραφικά στοιχεία που χρειάζεται. Πιο κάτω, η ίδια μορφή ποζάρει δίπλα σε ένα πιεστήριο ή μπροστά σε έναν πάγκο γεμάτο βιβλία, παραδίπλα μέσα σε ένα τεράστιο κλουβί. Δύο άνδρες συνομιλούν ανάμεσα σε δύο μαρμάρινες γλάστρες. Μια μισάνοιχτη αυλόπορτα. Τρεις βάρκες γέρνουν πάνω στην παραλία. Ένα τυπογραφείο. Οι φωτογραφίες διαδέχονται η μία την άλλη, μαυρόασπρες, ατμοσφαιρικές, δημιουργήματα του παρελθόντος.

    Η έκθεση για το θρυλικό τυπογραφείο Ταρουσόπουλου, που εγκαινιάστηκετην Πέμπτηστο Βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), έχει διπλή σημασία, καθώς τόσο οι πρωταγωνιστές των φωτογραφιών όσο και ο δημιουργός τους διένυσαν επιτυχημένες πορείες, αφήνοντας εποχή ο καθένας στον τομέα του. Ο φωτογράφος είναι ο Δημήτρης Παπαδήμος, καταξιωμένος καλλιτέχνης, που την περίοδο αυτή παρουσιάζεται η πρώτη αναδρομική του έκθεση στο Μέγαρο Εϋνάρδου.

    Οι άνδρες που απεικονίζονται είναι οι αδελφοί Πέτρος και Νέστορας Ταρουσόπουλοι στο τυπογραφείο τους στην Καστέλα, απόγονοι μιας οικογένειας με πλούσια ιστορία στην τυπογραφία, που ξεκινά από τα μέσα του 19ου αιώνα.

    Η έκθεση στο Μέγαρο Εϋνάρδου έδωσε την κατάλληλη ευκαιρία στο ΜΙΕΤ να διοργανώσει παράλληλα και την έκθεση στο Βιβλιοπωλείο του. «Η ιδέα υπήρχε, απλώς ήρθε η συγκυρία και η έκθεση πραγματοποιήθηκε», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο διευθυντής του ΜΙΕΤ Διονύσης Καψάλης, τονίζοντας ότι το Μορφωτικό Ίδρυμα θα συνεχίσει τις εκδηλώσεις για τους ανθρώπους των βιβλίων.

    Η φωτογραφική έκθεση στην οδό Αμερικής 13 εμπλουτίζεται με την παρουσίαση μιας σειράς βιβλίων γνωστών συγγραφέων, όπως ο Γιώργος Σεφέρης, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Ανδρέας Εμπειρίκος, ο Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, ο Στρατής Δούκας, η Εύα Βλάμη και πολλών άλλων, κάποιων αντιτύπων του 19ου αιώνα, όπως το έργο του Αλέξανδρου Δουμά «Τα δράματα της θαλάσσης»τυπωμένο στη Ζάκυνθο το 1858, ενός επιστημονικού τόμου για την ανθρώπινη ανατομία «μετ' εγχρώμων πινάκων και εικόνων» του 1926, δύο τιμητικών ψηφισμάτων του 1932 για τα 50 χρόνια υπηρεσίας του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Ι. Α. Δροσοπούλου, μιας χαλκογραφίας, όλα δημιουργήματα των γνωστών τυπογράφων.

    Το τυπογραφείο Ταρουσόπουλου προτιμούσαν πολλοί γνωστοί λογοτέχνες της δεκαετίας του '30, όπως ο Γιώργος Σεφέρης.

    [04] «Ανεξάρτητοι Έλληνες» το νέο κόμμα του Πάνου Καμμένου

    Τη δημιουργία νέου κινήματος με την ονομασία «Ανεξάρτητοι Έλληνες» ανακοίνωσε το πρωί όπως και είχε προαναγγείλει, μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, ο ανεξάρτητος βουλευτής, Πάνος Καμμένος. Αναμένεται και η ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος.

    Στο μήνυμα που συνοδεύει το σήμα του κόμματος, που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Π.Καμμένος σημειώνει: «Το δικό μας κίνημα γεννήθηκε. Η Παναγία να είναι βοηθός και προστάτης. Είμαστε Πολλοί. Είμαστε Ανεξάρτητοι. Είμαστε Έλληνες».

    Πρόκειται για μία αντιμνημονιακή κίνηση που θα απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες και δεν θα είναι "παραμάγαζο της ΝΔ", δήλωσε ο κ. Καμμένος στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

    [05] Δύο χιλιάδες άνεργοι από τη Δ. Μακεδονία σε πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας

    Δύο χιλιάδες άνεργοι από τη Δυτική Μακεδονία θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που προβλέπει την απασχόλησή τους για πέντε μήνες με μηνιαίες μεικτές αποδοχές 625 ευρώ. Οι πέντε φορείς που έχουν επιλεγεί, εφόσον λάβουν τη σχετική έγκριση από το ΑΣΕΠ, θα προχωρήσουν στην προκήρυξη των θέσεων αυτών στις αρχές Απριλίου. Στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, ύψους 6,5 εκ. ευρώ για τη Δυτική Μακεδονία.

    Εξάλλου, δυνατότητες απασχόλησης αναμένεται να προκύψουν και από δύο ακόμη προγράμματα που προωθεί το υπουργείο, σε συνεργασία με τις διαχειριστικές αρχές κάθε Περιφέρειας. Τα Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση (ΤΟΠΣΑ) και τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα για τις Ευάλωτες Κοινωνικά Ομάδες (ΤΟΠ ΕΚΟ) που αφορούν τη Δυτική Μακεδονία παρουσιάστηκαν σήμερα σε ειδική εκδήλωση, όπου έγινε γνωστό ότι ο προϋπολογισμός των ΤΟΠΣΑ στην περιοχή ανέρχεται σε 1.800.000 ευρώ και των ΤΟΠ ΕΚΟ σε 1.300.000 ευρώ. Οι προθεσμίες υποβολής ενδιαφέροντος από φορείς που θα δημιουργήσουν αναπτυξιακές συμπράξεις και θα εκπαιδεύσουν ανέργους για να ανοίξουν τις δικές τους επιχειρήσεις, λήγουν στις 5 Μαρτίου για τα ΤΟΠ ΕΚΟ και στα μέσα Απριλίου για τα ΤΟΠΣΑ.

    «Μικρή ανακούφιση» για το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας που αντιμετωπίζει η περιοχή χαρακτήρισε τα παραπάνω προγράμματα ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Δακής. Όπως είπε, το ποσοστό της ανεργίας στην περιφέρεια «αγγίζει» το 24%.

    [06] Στάθης Ντονάς: "Αποχωρώ από τον Παναθηναϊκό με το κεφάλι ψηλά"

    Την απόφασή του να αποχωρήσει από τον Παναθηναϊκό μετά από συνεργασία 12 ετών, γνωστοποίησε ο Στάθης Ντονάς, μέσω του λογαριασμού που διαθέτει σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

    «Ευχαριστώ τον Παναθηναϊκό που με έκανε καλύτερο άνθρωπο τα τελευταία 12 χρόνια της ζωής μου, που έκανα φίλους και γνωστούς, που έζησα χαρές και λύπες. Ευχαριστώ επίσης όλο το κόσμο που τόσα χρόνια ήταν δίπλα μου και με στήριζε. Εύχομαι απ την καρδιά μου η ομάδα να πατήσει ξανά στα πόδια της και να βρεθεί πάλι εκεί που της αρμόζει. Αποχωρώ με το κεφάλι ψηλά, ακριβώς όπως ήρθα».

    [07] Ο Φίλιππος Πλιάτσικας σε νέα τραγούδια για τη φυγή και τις ψεύτικες αγκαλιές

    Μια «μυστική» συναυλία για λίγους φίλους, έδωσετο βράδυ της Πέμπτης, στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης 104 των εκδόσεων Καστανιώτη, ο Φίλιππος Πλιάτσικας με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του δίσκου «Προσοχή στο κενό».

    Για το νέο του δίσκο, μιλάει ο ίδιος: «Από πιτσιρικάδες, σε πολλά κομμάτια της ζωής μας, ψάχναμε τη φυγή. Μέσα από μια βόλτα με ποδήλατα ή ένα κρυφό τσιγάρο, με την αγωνία μη μας πάρουν χαμπάρι. Μεγαλώνοντας, η ανάγκη αυτή άλλαζε πρόσωπα, αλλά παρέμενε ίδια. 'Αλλες φορές έβρισκε κάποια παράθυρα προς το φως κι άλλες έτρωγε τα μούτρα της. Σήμερα η ανάγκη για φυγή μετατράπηκε σε ανάγκη για απόδραση. Οι άνθρωποι δίπλα δεν αντέχουν και λυγίζουν. Ο ορίζοντας μοιάζει κλειστός και μας χτυπάνε απ' όλες τις μεριές. Για όλα αυτά μιλάει το άλμπουμ αυτό, με τραγούδια, διαφορετικές ιστορίες, πάνω στο ίδιο θέμα, που η μία μπαίνει μέσα στην άλλη, προλογίζοντας ή συνεχίζοντας. Όπως συμβαίνει σ' όλη μας τη ζωή.

    Μιλάει για την απόδραση και τη φυγή απ' όλο αυτό το σκληρό και αφιλόξενο περιβάλλον που καμιά φορά μας περικυκλώνει, αλλά και απ' τον κακό μας εαυτό. Από ψεύτικες αγκαλιές, από δανεικά φτερά που άλλες φορές τα καταφέρνουμε να απαλλαγούμε κι' άλλες όχι.

    [08] Τραγούδια των Beatles διαθέσιμα ως ήχοι κινητών τηλεφώνων στο iTunes

    Περίπου είκοσι μουσικές επιτυχίες των Beatles είναι ήδη διαθέσιμες ως ήχοι κινητών τηλεφώνων (ringtones) μέσω του iTunes, του διαδικτυακού καταστήματος της Apple.

    Με διάρκεια περίπου 30 δευτερολέπτων και κόστος 1,29 δολάρια το ένα, τα κομμάτια "Can't Buy Me Love", "Let it Be", "Love Me Do" είναι μεταξύ των ήχων κινητών τηλεφώνων που υπάρχουν στο iTunes, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο www.thebeatles.com.

    Το iTunes της Apple ξεκίνησε την πώληση τραγουδιών των Beatles το Νοέμβριο του 2010 έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις με την Apple Corps και την EMI.

    [09] "Πράσινα" καταστήματα και ανακύκλωση στα νοσοκομεία

    Χαρτί, γυαλί, λαμπτήρες φωτισμού και ηλεκτρονικές συσκευές θα διοχετεύονται πλέον μέσω των καταστημάτων της πόλης στο σύστημα ανακύκλωσης του δήμου Θεσσαλονίκης. Σούπερ μάρκετ και εμπορικά καταστήματα καλούνται από το δήμο να συμμετέχουν στο νέο πρόγραμμά του με τίτλο «Πράσινο κατάστημα» και σε συνεργασία μαζί του να συγκεντρώνουν κάθε ανακυκλώσιμο υλικό που παράγουν ώστε στη συνέχεια να οδηγείται σε μια σωστή διαχείριση.

    Το ειδικό σήμα που θα χορηγείται στα καταστήματα θα καταδεικνύει ότι διαχειρίζονται όλα τα απορρίμματά τους σύμφωνα με τον Κανονισμό Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης καθώς και ότι προωθούν τα κατάλληλα υλικά στην ανακύκλωση. Επιπλέον θα μοιραστεί ενημερωτικό φυλλάδιο με τις υποχρεώσεις των καταστημάτων, αλλά και τις δυνατότητες που θα έχουν για την διαχείριση των αποβλήτων τους.

    Όπως επισήμανε ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, σε πρώτη φάση το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από τα σούπερ μάρκετ, τα οποία απορρίπτουν μεγάλο όγκο χαρτονιών συσκευασίας. Σημειώνεται ότι ήδη έχει γίνει η καταγραφή τους ανά δημοτική κοινότητα.

    Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ειδικοί κάδοι συμπίεσης μικροαπορριμμάτων τοποθετήθηκαν από το δήμο Θεσσαλονίκης σε επτά σημεία της πόλης για δοκιμαστική χρήση, σε μια προσπάθεια βελτίωσης των προσφερόμενων υπηρεσιών στην καθαριότητα.

    [10] Ειδικά προγράμματα εκγύμνασης ΑμεΑ στο πανεπιστημιακό γυμναστήριο του ΑΠΘ

    Τις υποδομές και τις υπηρεσίες του βελτίωσε το πανεπιστημιακό γυμναστήριο του ΑΠΘ, με στόχο να υποδεχτεί τα μέλη του - προσωπικό και φοιτητές - με κινητικά προβλήματα, που θα έχουν τη δυνατότητα να ασκούνται πλέον σε εξειδικευμένα προγράμματα.

    Το πανεπιστήμιο εξασφάλισε την προσβασιμότητα του χώρου για τα ΑμεΑ, αλλά και τον απαιτούμενο εξειδικευμένο εξοπλισμό εκγύμνασης, με στόχο να λειτουργήσουν από το τέλος του μήνα μέχρι και το τέλος Ιουνίου του 2012, πιλοτικά προγράμματα άσκησης φοιτητών και προσωπικού του ΑΠΘ με αναπηρίες.

    Στο πιλοτικό πρόγραμμα Φυσικής Δραστηριότητας, Ενδυνάμωσης και Αναψυχής οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πάρουν μέρος σε κατάλληλα δομημένα προγράμματα άσκησης, αλλά και σε εξατομικευμένη εκγύμναση.

    Για την εφαρμογή του προγράμματος θα χρησιμοποιηθούν εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι των αθλητικών εγκαταστάσεων του πανεπιστημιακού γυμναστηρίου, ενώ για την εγγραφή απαιτείται έκδοση κάρτας εισόδου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 24 February 2012 - 9:30:28 UTC