Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-02-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι τρεις όροι για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων
  • [02] Μέρκελ: Η εκπλήρωση των όρων, προϋπόθεση για τη βοήθεια
  • [03] Ήθη και έθιμα της Αποκριάς
  • [04] Το σχολείο «της φύσης και των χρωμάτων»
  • [05] Εισήχθη στο νοσοκομείο ο Νέλσον Μαντέλα

  • [01] Οι τρεις όροι για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων

    Αντίστροφη μέτρηση για τη δημόσια προσφορά των ελληνικών ομολόγων, μετά την έγκριση που δώθηκε χθές από το υπουργικό συμβούλιο του PSI. Πιο συγκεκριμένα προτείνεται η ανταλλαγή με νέα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ονομαστικής αξίας ίσης με το 31,5% της ονομαστικής αξίας των ανταλλασσόμενων ομολόγων, τίτλους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με ημερομηνία εκκαθάρισης δύο χρόνια ή μικρότερη από την ημερομηνία εκκαθάρισης του PSI και με ονομαστική αξία ίση προς το 15% της ονομαστικής αξίας των ανταλλασσόμενων ομολόγων, και με αποσπώμενους τίτλους συνδεδεμένους με την πορεία του Ακαθάριστου Εγχώριου προϊόντος της Ελλάδος με ενδεικτική αξία ίση με τα νέα ομόλογα του κάθε κατόχου.

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, συνολικά το 53,5% της αρχικής ονομαστικής αξίας των ομολόγων θα διαγραφεί, το 31,5% του αρχικού ποσού θα ανταλλαγεί με νέα ελληνικά ομόλογα με λήξη από 11 έως 30 χρόνια, ενώ το υπόλοιπο 15% θα είναι τίτλοι βραχυχρόνιας λήξης που θα εκδοθούν από το EFSF. Τα νέα ομόλογα θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο. Βάσει των παραπάνω στοιχείων, η ζημία για τις τράπεζες σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας ανέρχεται στο 75%.

    Η περίοδος αποδοχής της προσφοράς θα διαρκέσει 10 ημέρες με στόχο η ανταλλαγή για τα ομόλογα ελληνικού δικαίου να ολοκληρωθεί στις 12 Μαρτίου και αρχές Απριλίου η ίδια διαδικασία για τα ομόλογα ξένου δικαίου. Αν η συμμετοχή στη δημόσια προσφορά υπερβεί το 90%, τότε η διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων θα ολοκληρωθεί κανονικά. Στην περίπτωση που η συμμετοχή κυμανθεί από 75% ως 90% τότε το ελληνικό κράτος θα συμβουλευτεί με τους πιστωτές του επίσημου τομέα για το πως θα προχωρήσει στην ανταλλαγή. Εφόσον, η συμμετοχή είναι μικρότερη από το 75%, η διαδικασία ανταλλαγής δεν θα προχωρήσει.

    Από τη μεριά του ο πρόεδρος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Τσάρλς Νταλάρα εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για το αποτελέσμα της διαδικασίας σε δηλώσεις του από την πόλη του Μεξικού. Συγχρόνως, ο κ. Νταλάρα έδωσε συγχαρητήρια αναφορικά με αυτήν "την χωρίς προηγούμενο αναδιοργάνωση κρατικού χρέους".

    [02] Μέρκελ: Η εκπλήρωση των όρων, προϋπόθεση για τη βοήθεια

    Μόνο εφόσον εκπληρώσει αυστηρούς όρους, θα λάβει η Ελλάδα τη βοήθεια των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, επανέλαβε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Στράλζουντ, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

    Η συνάντηση έγινε ενόψει της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαρτίου, προκειμένου να εξεταστεί εάν η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις που έχουν οριστεί για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του πακέτου βοήθειας.

    Από την πλευρά του ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι θεωρεί πως η κυβέρνηση της Ελλάδας παίρνει πολύ σοβαρά τα καθήκοντά της, αλλά διευκρίνισε ότι το Eurogroup θα πρέπει και πάλι να επιβεβαιώσει ότι είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της.

    [03] Ήθη και έθιμα της Αποκριάς

    Οι Απόκριες είναι η περίοδος των τριών εβδομάδων πριν από την Καθαρή Δευτέρα οπότε αρχίζει και η μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής. Αποκριά (αποκρεά) σημαίνει αποχή από το κρέας. Επίσης, κατά μία εκδοχή, η λατινογενής λέξη "Καρναβάλι" αποτελείται από τις λέξεις carne = κρέας και vale = χαιρετώ.

    Την έννοια της αποκριάς την συναντάμε για πρώτη φορά στην Αρχαία Ελλάδα, στις πομπές που γίνονταν κατά τη διάρκεια των Ελευσινίων Μυστηρίων, που μαζί με τα Διονύσια είναι οι πρόγονοι του σημερινού καρναβαλιού. Τις ημέρες των τελετουργιών οι παρευρισκόμενοι μεταμφιέζονταν σε σάτυρους ή κάλυπταν το πρόσωπό τους, προκειμένου να παραμείνει άγνωστη η ταυτότητά τους και επιδίδονταν στον χορό και στο ποτό με προκλητικές πράξεις και έντονη βωμολοχία.

    Σήμερα οι Απόκριες ονομάζονται «Τριώδιο». Η ονομασία αυτή προέρχεται από τις «τρεις ωδές» του Ευαγγελίου της Ορθοδοξίας. Το «Τριώδιο» αρχίζει την Κυριακή του «Τελώνη και Φαρισαίου», συνεχίζει με την Κυριακή του «Ασώτου Υιού», την Κυριακή της «Απόκρεω» και ολοκληρώνεται την Κυριακή της «Τυρινής» ή «Τυροφάγου». Η επόμενη είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής και ξεκινάει η νηστεία, η οποία διαρκεί 40 ημέρες. Οι χριστιανοί ονόμασαν την μέρα αυτή "Καθαρά Δευτέρα", γιατί με την έναρξη της νηστείας θεωρούσαν ότι ξεκίναγε η «κάθαρση» του σώματος και του πνεύματος.

    Η πιο λαμπρή περίοδος της αθηναϊκής Αποκριάς συμπίπτει με την belle epoque στην εποχή του Τρικούπη. Τότε είναι που επικρατεί στα αστικά κέντρα το καρναβάλι δυτικού τύπου, με σερπαντίνες, παλιάτσους, τυποποιημένες μεταμφιέσεις, χορούς, πομπές με άρματα, κομιτάτα και άλλες πολυδάπανες παραστάσεις. Ακόμη και στα τουρκοκρατούμενα Γιάννινα ή στην Κόνιτσα γινόταν η γνωστή παρέλαση των αρμάτων με συμβολικές και σατιρικές παραστάσεις.

    ΓΑΛΑΞΙΔΙ

    Όταν ανοίξει το Τριώδιο, όλοι σχεδόν οι κάτοικοι του Γαλαξιδίου κυκλοφορούν μεταμφιεσμένοι με αποκριάτικα κοστούμια στους δρόμους και στα καταστήματα.

    Ένα από τα καθιερωμένα έθιμα της πόλης, το έθιμο της Καθαρής Δευτέρας, είναι αυτό του «αλευροπόλεμου». Αυτό το έθιμο διατηρείται από το 1801. Εκείνα τα χρόνια, παρόλο που το Γαλαξίδι τελούσε υπό την τουρκική κατοχή, όλοι οι κάτοικοι περίμεναν τις Αποκριές για να διασκεδάσουν και να χορέψουν σε κύκλους. Ένας κύκλος για τις γυναίκες, ένας για τους άντρες. Φορούσαν μάσκες ή απλώς έβαφαν τα πρόσωπά τους με κάρβουνο. Στη συνέχεια προστέθηκε το αλεύρι, το λουλάκι, το βερνίκι των παπουτσιών και η ώχρα.

    ΘΗΒΑ

    Γίνεται αναπαράσταση του Βλάχικου Γάμου, κάθε Καθαρή Δευτέρα. Είναι ένα έθιμο που φθάνει στις ημέρες μας περίπου από το 1830, μετά την απελευθέρωση των ορεινών περιοχών. Οι Βλάχοι, δηλ. οι τσοπάνηδες από τη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Ρούμελη, εγκατέλειψαν τότε την άγονη γη τους και βρήκαν γόνιμο έδαφος νοτιότερα. Το θέαμα είναι έξοχο, η γαμήλια πομπή πολύχρωμη, η μουσική που τη συνοδεύει (πίπιζες, νταούλια κ.ά.) εξαιρετικά ζωντανή. Οι εορτασμοί ξεκινούν την Τσικνοπέμπτη το βράδυ και το αποκορύφωμα είναι το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς.

    ΠΑΤΡΑ

    Το Καρναβάλι της Πάτρας αποτελεί τη σημαντικότερη εκδήλωση της περιοχής και μία από τις κορυφαίες της χώρας. Περιλαμβάνει πάρα πολλές εκδηλώσεις όπως: "Ειδώματα", "Baby rally", "Μπουρμπούλια", "Φεγγάρια", ποδαράτη νυχτερινή παρέλαση την παραμονή της τελευταίας Κυριακής. Κατά την προ-τελευταία εβδομάδα διοργανώνεται ένα διαρκές τετραήμερο εκδηλώσεων, οι οποίες αρχίζουν την Τσικνοπέμπτη. Την τελευταία εβδομάδα έχουμε τη γνωστή κατάληξη των καρναβαλικών εκδηλώσεων με κορυφαίες στιγμές αυτές των δύο παρελάσεων. Οι δύο παρελάσεις γίνονται η μεν μία το Σάββατο και είναι νυκτερινή, η δε άλλη την Κυριακή το μεσημέρι. Σ' αυτές παίρνουν μέρος πάνω από τριάντα χιλιάδες άτομα, τα περισσότερα από τα οποία είναι μέλη των Γκρουπ του Κρυμμένου Θησαυρού. Την παρέλαση παρακολουθούν περισσότερα από 300.000 άτομα, ενώ για περίπου 48 ώρες η πρωτεύουσα της Αχαΐας μετατρέπεται σε κέντρο του κεφιού.

    Εν τω μεταξύ, ομαλά εξελίσσεται η έξοδος των εκδρομέων προς την ύπαιθρο για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

    Μικρή μείωση σε σχέση με πέρυσι, παρουσιάζει η κίνηση από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου.

    [04] Το σχολείο «της φύσης και των χρωμάτων»

    Ένα σχολείο τόσο διαφορετικό από τα άλλα, γερά ριζωμένο μέσα στη φύση και ζωγραφισμένο από την παλέτα χρωμάτων και συναισθημάτων μικρών παιδιών που το πινέλο τους, το καθοδηγεί ο δάσκαλος τους.

    «Αφήστε τα παιδιά. Αυτά ξέρουν» αναφέρει ο ποιητής. Τα παιδιά ξέρουν πότε, πόσο και ποιον να εμπιστευτούν. Αυτό έπραξαν οι 47 μαθητές του δημοτικού σχολείου Φουρφουρά και εμπιστεύτηκαν τον δάσκαλο τους, τον άνθρωπο, που προτίμησε να μιλήσει στα παιδιά με τη γλώσσα της ψυχής και τις βαθιές ανάσες, παρά με τα προγράμματα ενός συστήματος που πολλάκις έχει κατηγορηθεί για την έλλειψη φαντασίας και έμπνευσης, όπως και ο ίδιος επιμένει.

    Ο λόγος για τον δάσκαλο Άγγελο Πατσιά, ο οποίος χρησιμοποίησε φαντασία και έμπνευση στην εκπαιδευτική διαδικασία στο 4θέσιο δημοτικό σχολείο του μικρού ορεινού χωριού του Ρεθύμνου. Στο «σχολείο της φύσης και των χρωμάτων», όπως το αποκαλεί, όπου το παιχνίδι, το παραμύθι, η ρομποτική, το φυτώριο, ο λαχανόκηπος, το Ίντερνετ, η διαδικτυακή τηλεόραση, κάθε είδους πειραματισμοί και εκπαιδευτικές προσεγγίσεις, αποτελούν τη μαγιά, ώστε τα παιδιά του χωριού να μάθουν όσο γίνεται καλύτερα τη συνταγή της ζωής μέσα από την βαθιά και ουσιαστική γνώση.

    [05] Εισήχθη στο νοσοκομείο ο Νέλσον Μαντέλα

    Ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα, 93 ετών, εισήχθη σήμερα στο νοσοκομείο με πόνους στην κοιλιακή χώρα, ανακοίνωσε η προεδρία.

    "Ο πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα ανακοινώνει ότι ο πρώην πρόεδρος Νέλσον Μαντέλα εισήχθη στο νοσοκομείο σήμερα, 25 Φεβρουαρίου 2012", αναφέρει η ανακοίνωση της προεδρίας διευκρινίζοντας ότι ο Μαντέλα πρέπει να υποβληθεί σε ειδική θεραπεία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 25 February 2012 - 9:30:25 UTC