Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-02-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Έχει σημειωθεί πρόοδος στην επίλυση της κρίσης χρέους»
  • [02] Βρέθηκαν χαμένοι πίνακες συλλογής του Χίτλερ
  • [03] Εμβόλιο κατά του εθισμού στην ηρωίνη
  • [04] Το πρώτο κοινωνικό σούπερ μάρκετ
  • [05] Έκρηξη σε βενζινάδικο, αναστάτωσε το βράδυ τους κατοίκους στο Ίλιον
  • [06] Γερμανοί εφοριακοί θα ενισχύσουν τις ελληνικές υπηρεσίες
  • [07] Στην Ιταλία θα πληρώνει φόρο ακινήτων πλέον και η Καθολική Εκκλησία
  • [08] Νίκος Ζήσης: «Οι φίλοι μου λένε να μη γυρίσω στην Ελλάδα!»
  • [09] Συνεργασία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών με πολιτιστικούς φορείς
  • [10] "Ασπίδα" κατά των ανεπιθύμητων διαφημιστικών τηλεφωνημάτων
  • [11] Καθορίζονται όροι για αδειοδότηση αρδευτικών γεωτρήσεων- πηγαδιών
  • [12] Η πρώτη εγχείριση ανοικτής καρδιάς που μεταδόθηκε ζωντανά από το Twitter

  • [01] «Έχει σημειωθεί πρόοδος στην επίλυση της κρίσης χρέους»

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στην επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, όμως πρόσθεσε ότι "μένει να γίνει ακόμη πολύ δουλειά".

    "Συμφωνούμε ότι έχουν σημειωθεί πρόοδοι σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες μεταξύ της Ευρωπαϊκης Ένωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Ελλάδας", δήλωσε ο Ομπάμα.

    "Η νέα κυβέρνηση στην Ιταλία, η νέα κυβέρνηση στην Ισπανία και την Πορτογαλία, όλες έχουν κάνει σημαντικές προόδους, όμως (...) πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά", πρόσθεσε.

    Ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα "να διασφαλιστεί όχι μόνο η οικονομική σταθερότητα, αλλά και η ανάπτυξη στην Ευρώπη, διότι αν υπάρξει ανάπτυξη στην Ευρώπη, αυτό θα έχει αντίκτυπο και στην αμερικανική οικονομία".

    [02] Βρέθηκαν χαμένοι πίνακες συλλογής του Χίτλερ

    Επτά πίνακες που κάποτε περιλαμβάνονταν στη συλλογή έργων τέχνης του Αδόλφου Χίτλερ και οι οποίοι θεωρούνταν χαμένοι, βρέθηκαν σε ένα τσεχικό μοναστήρι, όπως ανακοίνωσε σήμερα από την Πράγα ο συγγραφέας Γίρι Κούτσαρ, ο οποίος τους ανακάλυψε.

    Ο Κούτσαρ, ο οποίος έχει γράψει δύο βιβλία για τη συλλογή του Χίτλερ, διευκρίνισε ότι βρήκε τα έργα στο μοναστήρι του Ντόκσανι, που απέχει 50 χιλιόμετρα βόρεια της Πράγας. Η αξία τους υπολογίζεται ότι φτάνει τα 50 εκατομμύρια κορώνες (περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ).

    "Ανήκαν στη συλλογή του Χίτλερ στην οποία περιλαμβάνονταν περίπου 45 πίνακες, τριάντα γλυπτά, μια πινακίδα και πολλά δώρα. Όλα αυτά είχαν θεωρηθεί λάφυρα πολέμου της πρώην Τσεχοσλοβακίας", είπε ο Κούτσαρ.

    Μεταξύ των επτά πινάκων είναι και το "Ενθύμιο του Στάλινγκραντ" του Φραντς Άιχορστ, του ζωγράφου που προτιμούσε ο Χίτλερ.

    [03] Εμβόλιο κατά του εθισμού στην ηρωίνη

    Μεξικανοί επιστήμονες δοκιμάζουν, ήδη με επιτυχία, σε πειραματόζωα ένα εμβόλιο που μπορεί να βοηθήσει στην απεξάρτηση από την ηρωίνη, καθώς κάνει το σώμα λιγότερο επιρρεπές στην απόλαυση που προκαλεί το ναρκωτικό.

    Το εμβόλιο, μετά τα άκρως πετυχημένα πειράματα με ποντίκια, ετοιμάζεται για δοκιμή και στους ανθρώπους, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν». Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του Μεξικού δήλωσαν ότι το εμβόλιό τους καθιστά τον οργανισμό πιο ανθεκτικό στην επίδραση της ηρωίνης, με όποια μορφή και αν αυτή λαμβάνεται.

    Η διευθύντρια του Ινστιτούτου Μαρία Έλενα Μεντίνα δήλωσε ότι το εμβόλιο προορίζεται «για ανθρώπους που έχουν σοβαρό εθισμό, οι οποίοι δεν κατάφεραν να απεξαρτηθούν με άλλο τρόπο και είναι πρόθυμοι να δοκιμάσουν και αυτή την μέθοδο για να ξεφύγουν από τα ναρκωτικά».

    [04] Το πρώτο κοινωνικό σούπερ μάρκετ

    Ο περιορισμός των μεσαζόντων και η οικονομική επιβάρυνση που συνεπάγεται η ύπαρξή τους φαίνεται να αποτελεί τη νέα τάση που κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος στην ελληνική πραγματικότητα και στη λειτουργία της αγοράς στη χώρα.

    Την ώρα που οι παραγωγοί αναζητούν τρόπους να προωθήσουν αποτελεσματικότερα τα προϊόντα τους είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό και οι καταναλωτές αναζητούν καλύτερες τιμές, κάποιοι «γέννησαν» ιδέες για πώς αυτό θα γίνει πράξη και πήραν τις ανάλογες πρωτοβουλίες: Στη μία περίπτωση μια παρέα νέων ανθρώπων δημιούργησε μία διαδικτυακή πλατφόρμα που φέρνει κοντά τους ενδιαφερόμενους αγοραστές του εξωτερικού με τους έλληνες παραγωγούς. Στην μια άλλη, οι πρωτεργάτες της ιδέας δρομολόγησαν την ίδρυση ενός κοινωνικού καταναλωτικού συνεταιρισμού.

    Μια ομάδα, κυρίως νέων ανθρώπων σκέφτηκε και έκανε πράξη τη δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας, μέσω της οποίας οι Ελληνες παραγωγοί θα προβάλουν τα προϊόντα τους και οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές του εξωτερικού θα μπορούν να τους βρίσκουν και να επικοινωνούν απευθείας μαζί τους.

    Η πρωτοβουλία αφορά ουσιαστικά μικρές και μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις παραγωγής αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.

    Στο μεταξύ, τα πρώτα της βήματα κάνει αυτό το διάστημα μια ακόμη φιλόδοξη ιδέα, η οποία αφορά στη δημιουργία ενός κοινωνικού καταναλωτικού σούπερ μάρκετ. Πρόκειται για ένα κατάστημα που θα προωθεί κατά κύριο λόγο τα ελληνικά προϊόντα σε πολύ χαμηλές τιμές, κάτι που -σύμφωνα με τους εμπνευστές της- θα επιτευχθεί με την κατάργηση των μεσαζόντων.

    [05] Έκρηξη σε βενζινάδικο, αναστάτωσε το βράδυ τους κατοίκους στο Ίλιον

    Αυτοσχέδιο μηχανισμό, πιθανόν μασούρι δυναμίτιδας, πέταξε άγνωστος στις 2 τα ξημερώματα, στον ακάλυπτο χώρο πρατηρίου υγρών καυσίμων, στην λεωφόρο Θηβών 475 στο Ίλιον, με αποτέλεσμα να σημειωθεί έκρηξη, που αναστάτωσε ολόκληρη την περιοχή.

    Την ώρα της έκρηξης, σε διπλανό χώρο βρισκόταν ένας υπάλληλος του βενζινάδικου, ο οποίος δεν τραυματίστηκε. Έσπασαν μόνο τα τζάμια του πρατηρίου και ενός διπλανου καταστήματος.

    Σύμφωνα με μαρτυρίες ο δράστης επέβαινε σε μοτοποδήλατο, με το οποίο πέρασε έξω απο το βενζινάδικο, πέταξε τον μηχανισμό και στη συνέχεια ανέπτυξε ταχύτητα και εξαφανίστηκε.

    Τα κίνητρα της επίθεσης ερευνώνται απο την Ασφάλεια.

    [06] Γερμανοί εφοριακοί θα ενισχύσουν τις ελληνικές υπηρεσίες

    Περισσότερα από 160 στελέχη γερμανικών οικονομικών υπηρεσιών πρoτίθενται να μεταβούν στην Ελλάδα προκειμένου να ενισχύσουν τον ελληνικό φορολογικό μηχανισμό, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού "Wirtschafts Woche", το οποίο θα κυκλοφορήσει την Δευτέρα.

    Το περιοδικό επικαλείται τον γερμανό υφυπουργό Οικονομικών Χανς Μπέρναρντ Μπέους, ο οποίος εξηγεί ότι βασικό κριτήριο αποτελεί η γνώση ξένης γλώσσας - κάποιοι από αυτούς μιλούν και ελληνικά -, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλείεται η επανενεργοποίηση συνταξιούχων εφοριακών, οι οποίοι διαθέτουν ειδική εμπειρία. Πολλοί προέρχονται από το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ο υπουργός Οικονομικών του οποίου, Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόγιανς, συγκρίνει τις ανάγκες της Ελλάδας με αυτές της ανατολικής Γερμανίας την δεκαετία του '90 και υπενθυμίζει ότι ακόμη και οι ανατολικογερμανοί είχαν επιφυλάξεις τότε προς την Δύση. "Στην Ελλάδα θα είναι ακόμη μεγαλύτερες οι επιφυλάξεις, εξαιτίας εν μέρει και των ακατάλληλων διατυπώσεων που χρησιμοποιούν κάποιοι στην Γερμανία", επισημαίνει.

    Το δημοσίευμα επικαλείται ακόμη απόρρητη έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία ο μηχανισμός συλλογής φόρων στην Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και αναφέρεται ενδεικτικά σε μεγάλα ποσοστά ελεύθερων επαγγελματιών όπως γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς που δηλώνουν έσοδα κάτω από το αφορολόγητο όριο, αλλά και σε επιχειρηματίες οι οποίοι δεν καταβάλουν ΦΠΑ.

    [07] Στην Ιταλία θα πληρώνει φόρο ακινήτων πλέον και η Καθολική Εκκλησία

    Ηκυβέρνηση του Μάριο Μόντι ενέκρινε τροπολογία, βάσει της οποίας και η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, στο εξής, θα υποχρεούται να καταβάλλει φόρο ακινήτων, για κτίσματα και περιουσίες που έχουν προορισθεί για εμπορική χρήση.

    Το ίδιο το Βατικανό, ενώ αρχικά είχε εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις, τόνισε, πρόσφατα, μέσω ανώτατων κληρικών του, όπως τον καρδινάλιο 'Αντζελο Μπανιάσκο, ότι "δεν υπάρχει κάποια εκ των προτέρων αρνητική διάθεση ως προς την εξέταση του όλου θέματος", με αναφορά στα οικήματα που φιλοξενούν επωφελείς δραστηριότητες.

    Σύμφωνα με τα όσα άφησαν να διαρρεύσουν στενοί συνεργάτες του Ιταλού -τεχνοκράτη πρωθυπουργού, οι συγκεκριμένες φοροεισπράξεις πρόκειται να χρησιμοποιηθούν, για να διευκολυνθεί η μείωση της ευρύτερης φορολογικής πίεσης που βαραίνει τους ιταλούς πολίτες.

    [08] Νίκος Ζήσης: «Οι φίλοι μου λένε να μη γυρίσω στην Ελλάδα!»

    Ο Νίκος Ζήσης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει το καλοκαίρι στο ελληνικό πρωτάθλημα μπάσκετ. Ο Ελληνας διεθνής γκαρντ, που αγωνίζεται στην Ιταλία με τη φανέλα της Σιένα, μιλώντας, πάντως, στο ραδιοφωνικό σταθμό «NovaΣΠΟΡ FM 94,6» αποκάλυψε ότι οι φίλοι του τον συμβουλεύουν να παραμείνει στο εξωτερικό:

    «Είναι η έβδομη χρονιά μου στο εξωτερικό και είναι η πρώτη που μου λένε οι φίλοι μου «μη γυρίσεις πίσω». Στην Ιταλία ο κόσμος δεν έχει αντιληφθεί τόσο την κρίση. Πάντως σε σχέση με το 2005 που ήρθα για πρώτη φορά στην Ιταλία πολλά πράγματα έχουν αλλάξει. Για παράδειγμα εδώ έχει φτάσει σχεδόν 1,8-1,9 ευρώ το λίτρο η βενζίνη».

    Για το ενδεχόμενο επιστροφής στο ελληνικό πρωτάθλημα:

    «Αυτό δεν το ξέρεις ποτέ. Θα δούμε... Μπορεί να μείνω κι εδώ. Είμαστε επαγγελματίες και αυτά τα πράγματα αλλάζουν από μέρα σε μέρα στη μεταγραφική περίοδο».

    [09] Συνεργασία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών με πολιτιστικούς φορείς

    Με στόχο τη περιστολή των δαπανών αλλά και τη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας των εκδηλώσεων, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών συνεργάζεται φέτος με σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς, όπως ο Σύλλογος Φίλων της Μουσικής με τον οποίο θα διοργανωθεί η Θερινή Ακαδημία Μουσικής «Δελφικές Μουσικές Συναντήσεις» που απευθύνεται σε αριστούχους νέους μουσικούς, το Πανεπιστήμιο του Μεξικού για την πραγματοποίηση των Σεμιναρίων Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού και τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση για την κεντρική εκδήλωσή του με θέμα «Το πανεπιστήμιο στην Ευρώπη: Από την Ακαδημία του Πλάτωνα στη Χάρτα της Μπολόνια».

    Αναλυτικότερα το πρόγραμμα του 2012 έχει ως εξής:

    Πανελλήνιοι Αγώνες Επιχειρηματολογίας (Αντιλογίας) 2011-2012

    Στο πρόγραμμα που οργανώνεται για 12η συνεχή χρονιά και θα διαρκέσει ως τον Μάρτιο, λαμβάνουν μέρος 88 Λύκεια από την Αττική, τη Μακεδονία, τη Θράκη, την Κρήτη και τη Φωκίδα. Ο τελικός αγώνας θα γίνει στην Αθήνα στη Παλαιά Βουλή την Κυριακή 18 Μαρτίου.

    Το πανεπιστήμιο στην Ευρώπη: από την Ακαδημία του Πλάτωνα στη Χάρτα της Μπολόνια.

    Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στις 31 Μαΐου με το εργαστήριο «Πού πάει το πανεπιστήμιο» και ολοκληρώνεται στους Δελφούς, 6-8 Ιουλίου, με το διεθνές επιστημονικό συμπόσιο «Το πανεπιστήμιο στην Ευρώπη: Από την Ακαδημία του Πλάτωνα στην Χάρτα της Μπολόνια».

    [10] "Ασπίδα" κατά των ανεπιθύμητων διαφημιστικών τηλεφωνημάτων

    Μετά την Cosmote και ο ΟΤΕ, παρέχει στους πελάτες του τη δυνατότητα να ενταχθούν στον ειδικό κατάλογο- Μητρώο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ώστε να εξαιρούνται από τηλεφωνικές κλήσεις, που πραγματοποιούνται από τρίτους για διαφημιστικούς σκοπούς.

    Όπως ανακοίνωσε ο ΟΤΕ οι συνδρομητές που επιθυμούν οι τηλεφωνικές συνδέσεις τους να ενταχθούν στον ειδικό κατάλογο, μπορούν να υποβάλλουν σχετικό αίτημα στα καταστήματα OTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ. Στον κατάλογο αυτό καταχωρείται μόνο ο αριθμός σύνδεσης και όχι το ονοματεπώνυμο ή άλλα στοιχεία του συνδρομητή.

    [11] Καθορίζονται όροι για αδειοδότηση αρδευτικών γεωτρήσεων- πηγαδιών

    Η τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που αφορά στις διαδικασίες, τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού από αρδευτικές γεωτρήσεις- πηγάδια, υπεγράφη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη.

    Οι τροποποιήσεις στοχεύουν μεταξύ άλλων στην απαλλαγή του αγρότη- κατόχου γεώτρησης από οποιοδήποτε κόστος, την απλούστευση των διαδικασιών, τη συγκέντρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες αξιόπιστων τεχνικών στοιχείων για τις υφιστάμενες γεωτρήσεις, αλλά και τον προσδιορισμό και καταγραφή της γεωγραφικής θέσης της γεώτρησης, χωρίς κόστος για τον αγρότη.

    [12] Η πρώτη εγχείριση ανοικτής καρδιάς που μεταδόθηκε ζωντανά από το Twitter

    Ιστορία τόσο στα παγκόσμια ιατρικά χρονικά, όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έγραψε ένας 53χρονος Ελληνο-αμερικανός χειρουργός, ο δρ Μιχαήλ Μακρής, ο οποίος πραγματοποίησε μια εγχείριση διπλού μπάι-πας, την οποία μετέδιδε ζωντανά μέσω του Twitter, με σύντομα μηνύματα και φωτογραφίες.

    H εγχείριση, που στέφθηκε με επιτυχία, έγινε σε έναν 57χρονο ασθενή στο νοσοκομείο ''Μεμόριαλ Χέρμαν'' του Χιούστον στο Τέξας. Ενώ ο Μακρής χειρουργούσε, ο βοηθός του δρ Παρές Πατέλ έστελνε κατά τακτά χρονικά διαστήματα μηνύματα 140 χαρακτήρων (tweets) περιγράφοντας τα διαδοχικά βήματα της όλης διαδικασίας. Παράλληλα, απαντούσε σε ερωτήσεις που έθεταν στη χειρουργική ομάδα όσοι -περίπου 5.100 άτομα- ακολουθούσαν τον λογαριασμό @houstonhospital του νοσοκομείου στο Twitter.

    Μάλιστα, ο ίδιος ο Μακρής είχε προσδέσει μια κάμερα στο κεφάλι του και έτσι ο βοηθός του μπορούσε να τραβάει συνεχώς φωτογραφίες της εγχείρισης, τις οποίες επίσης ανέβαζε στο Twitter. Όλο το υλικό (μηνύματα, φωτογραφίες και βίντεο) ενοποιήθηκε σε ένα αρχείο από το νοσοκομείο και κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να το παρακολουθήσει στη διεύθυνση: http://storify.com/noradio/live-tweeting-an-open-heart-surgery.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 25 February 2012 - 11:30:28 UTC