Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-02-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πλούσιος ο ... εσωτερικός κόσμος της Ελλάδας
  • [02] Αποστολή στα ανεξερεύνητα σπήλαια του Ολύμπου

  • [01] Πλούσιος ο ... εσωτερικός κόσμος της Ελλάδας

    Πλούσιο υπόγειο κόσμο διαθέτει η Ελλάδα και, μάλιστα, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη χώρα, αναλογικά με τη μικρή της έκταση, αφού διαθέτει πάνω από 11.000 γνωστές μορφές σπηλαίων που έχουν ερευνηθεί από σπηλαιολόγους. Περισσότερα δε από 100 σπήλαια έχουν χαρακτηρισθεί διεθνούς προβολής και χρήζουν εκτενούς γεωλογικής, αρχαιολογικής, βιολογικής και παλαιοντολογικής έρευνας.

    Σύμφωνα με τον υποψήφιο διδάκτορα γεωλογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και πρόεδρο του συλλόγου Σπηλαιολογία Θεσσαλονίκης "Πρωτέας" Μάρκο Βαξεβανόπουλο, ο μεγάλος αριθμός σπηλαίων της Ελλάδας οφείλεται στο γεγονός ότι πάνω από το 65% των πετρωμάτων της είναι μάρμαρα και ασβεστόλιθοι, τα οποία είναι επιδεκτικά στη διάλυση και ευνοούν την ανάπτυξη σπηλαίων.

    Από τα πιο όμορφα σπήλαια της Ελλάδας θεωρείται το σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής, κυρίως λόγω των έντονων ερυθρών χρωμάτων στους σχηματισμούς του. Το παλαιοντολογικό του ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον κ.Βαξεβανόπουλο, είναι μοναδικό για την Ελλάδα διότι, εκτός από τα εκατοντάδες απολιθωμένα οστά ζώων που βρέθηκαν στο εσωτερικό του, είναι γνωστό το κρανίο των Πετραλώνων που βρέθηκε το 1960 που ανήκει στην ομάδα των ανθρωπίδων, αποτελώντας ένα συνδετικό κρίκο μεταξύ του Homo Erectus και του σημερινού Homo Sapiens.

    Ιδιαίτερης ομορφιάς είναι και το σπήλαιο Μαρώνειας Κομοτηνής που είναι γνωστό για τον περίφημο δίσκο της Μαρώνειας, μία μεγάλου μεγέθους δισκοειδή ασβεστιτική μορφή που επικρέμεται από ένα σημείο του τοιχώματος του σπηλαίου.

    [02] Αποστολή στα ανεξερεύνητα σπήλαια του Ολύμπου

    Κατέβηκαν μέχρι το Αιδοίο των Μουσών και εξερεύνησαν το βάραθρο της Χιονότρυπας, όπως και όλα τα σπήλαια του Ολύμπου, συναντώντας ακόμα παγωμένο χιόνι στα "σπλάχνα" τους.

    Πρόκειται για τα δέκα μέλη της αποστολής που οργανώθηκε στον Όλυμπο από τον σπηλαιολογικό σύλλογο Θεσσαλονίκης ΠΡΩΤΕΑΣ και κατάφερε να εξερευνήσει, για πρώτη φορά, σπήλαια, που λόγω καιρικών συνθηκών, ήταν απροσπέλαστα.

    "Σκοπός της αποστολής μας, που έγινε τον περασμένο Αύγουστο, με τη συμμετοχή πέντε Βούλγαρων από τον σύλλογο 'Academic' του πανεπιστημίου της Σόφιας, ήταν η χαρτογράφηση των εξερευνημένων αλλά και ανεξερεύνητων σπηλαίων στην ευρύτερη περιοχή των κορυφών του Ολύμπου", ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της αποστολής και πρόεδρος του ΠΡΩΤΕΑ, γεωλόγος Μάρκος Βαξεβανόπουλος.

    Οι εξερευνητές διαπίστωσαν ότι η θερμοκρασία σε όλα τα σπήλαια κυμαινόταν από 2 έως 3 βαθμούς Κελσίου, με 100% υγρασία, ενώ ειδικά στη Χιονότρυπα, ο παγωμένος αέρας που ένιωσαν τους ενίσχυσε την άποψη ότι πιθανότατα το σπήλαιο έχει μεγαλύτερο βάθος.

    Η Χιονότρυπα βρίσκεται 500 μέτρα νοτίως του καταφυγίου "Χρ. Κάκαλος", απ' όπου και είναι ορατή. Πρόκειται για βάραθρο με συνολικό βάθος τα 26.5 μέτρα, ενώ το πάχος του πάγου στο εσωτερικό του, όπως διαπίστωσαν τα μέλη της αποστολής, ξεπερνά τα 15 μέτρα.

    Το μεγαλύτερο σπήλαιο του Ολύμπου είναι το Αιδοίο των Μουσών, που πήρε το όνομά του, όπως διευκρινίζει ο κ. Βαξεβανόπουλος, από το σχήμα της εισόδου του. Βρίσκεται στο βόρειο πρανές του λόφου του Προφήτη Ηλία, απέχοντας 132 μέτρα από την κορυφή του και έχει συνολικό βάθος 42 μέτρα.

    Τα υπόλοιπα σπήλαια που εξερευνήθηκαν από την αποστολή είναι στη βάση των Μεγάλων Καζανιών, όπου υπάρχει σειρά μικρών οπών, με τη μεγαλύτερη να συνιστά οριζόντιο σπήλαιο μήκους 3 μέτρων και ύψους 2 μέτρων.

    Άλλο ένα σπήλαιο βρίσκεται στην κόψη της κορυφής Σκολιό και έχει βαραθρώδη είσοδο 15 μέτρων, που καταλήγει σε παγωμένο χιόνι. Η αποστολή εξερεύνησε και τα βάραθρα Σταυροϊτιές, με κατακόρυφο βάθος 13 μέτρα, στο οποίο η κατάβαση γίνεται αρκετά εύκολα και χωρίς αρμάτωμα και του Αγίου Αντωνίου, που βρίσκεται 580 μέτρα NA της ομώνυμης κορυφής, με βαραθρώδη είσοδο περίπου έξι μέτρων.

    Τέλος, η αποστολή εξερεύνησε και το σπήλαιο Καταφυγίου του ΣΕΟ, με συνολικό μήκος 15.5 μέτρα και μέσο ύψος 3 μέτρα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 27 February 2012 - 11:30:25 UTC