Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-02-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο
  • [02] O πρόεδρος του Eurogroup περιμένει "ισχυρή συμμετοχή" στο PSI
  • [03] Προβλήματα από τη νέα επιδείνωση του καιρού
  • [04] Από τον παραγωγό κατευθείαν στον καταναλωτή!
  • [05] Παπαδιαμάντης και «'Ονειρο στο κύμα» στο Ακροπόλ
  • [06] Η υπερθέρμανση φέρνει το χιονιά στην Ευρώπη
  • [07] Οι πλούσιοι λένε ψέματα για να πλουτίσουν περισσότερο!
  • [08] Με τον πρόεδρο του Ευρ. Κοινοβουλίου Μ. Σουλτς συναντάται ο Γ. Παπανδρέου
  • [09] Πρόσθετη βοήθεια, ύψους 3,2 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ στην Ιρλανδία
  • [10] Δεκαοκτώ νεκροί σε επίθεση εναντίον λεωφορείου στο Πακιστάν
  • [11] Πέθανε ο ασθενής που είχε υποβληθεί σε τετραπλή μεταμόσχευση άκρων
  • [12] "Επιλεκτική χρεοκοπία" από Standard&Poor's για την Ελλάδα

  • [01] Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο

    Συνεδριάζει, σήμερα στις 12:30, το υπουργικό Συμβούλιο με κύριο θέμα τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για θέματα που αφορούν την εφαρμογή του νέου οικονομικού προγράμματος της Ελλάδος.

    Κεντρικός εισηγητής θα είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Στη συνεδρίαση αναμένεται με Πράξη του υπουργικού Συμβουλίου να αποφασιστεί η έναρξη ισχύος, από την 1η Μαρτίου, των περικοπών στους μισθούς και τις συντάξεις.

    Στο μεταξύ, τη συνάντηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο την Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου, στις 4 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Πία Αρεκίλντε.

    Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής, οι δύο άνδρες είχαν τηλεφωνική συνομιλία για το αντικείμενο της συνάντησής τους, το οποίο θα αφορά την εφαρμογή των μέτρων του δεύτερου προγράμματος, την ταχεία απορρόφηση των πόρων της ΕΕ για την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα και το έργο της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

    Όπως σημείωσε η Πία Αρεκίλντε, ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέλαβε την πρωτοβουλία να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, μετά την απόφαση του Eurogroup την περασμένη εβδομάδα για το δεύτερο πρόγραμμα, στο οποίο υπογραμμίζεται η σημασία ενίσχυσης της ανάπτυξης στην Ελλάδα και τόνωσης της απασχόλησης των νέων.

    Εξάλλου, οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης θα συναντηθούν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σχετικά με τη χορήγηση του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, επιβεβαίωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

    O Z. Γιούνκερ σημειώνει ότι οι υπουργοί θα "αποτιμήσουν" τη συμφωνία της Ελλάδας με τους ιδιώτες πιστωτές της για την απομείωση του ελληνικού χρέους κατά περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια ευρώ και θα εξετάσουν κατά πόσον η Αθήνα έχει προωθήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας.

    [02] O πρόεδρος του Eurogroup περιμένει "ισχυρή συμμετοχή" στο PSI

    Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ "έλαβε γνώση" της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας (SD) και δήλωσε ότι περιμένει "ισχυρή συμμετοχή" των ιδιωτών πιστωτών στην επιχείρηση της απομείωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους που άρχισε την Παρασκευή.

    "Ελαβα γνώση της απόφασης του Standard & Poor's να υποβαθμίσει την Ελλάδα στη βαθμίδα SD ...Αυτή η απόφαση και άλλες αντίστοιχες αποφάσεις είχαν προβλεφθεί και ληφθεί υπ' όψιν κατά τον σχεδιασμό της επιχείρησης PSI" δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

    Η απόφαση του οίκου αξιολόγησης ήταν αναμενόμενη στο μέτρο που ο S&P είχε ανακοινώσει στο παρελθόν ότι θα προχωρήσει την υποβάθμιση της Ελλάδας στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας μόλις οι ιδιώτες πιστωτές της χώρας συμφωνούσαν στην απομείωση του ελληνικού χρέους.

    Ο Standard & Poor's ανακοίνωσε ωστόσο ότι προτίθεται να αναβαθμίσει το αξιόχρεο της Ελλάδας σε CCC όταν θα έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση της ανταλλαγής των ομολόγων, περί τα μέσα του Μαρτίου.

    Αντίθετα, εάν η προσφορά της ανταλλαγής ομολόγων δεν γινόταν αποδεκτή από ικανό αριθμό ιδιωτών πιστωτών, θεωρούμε ότι η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε άμεσο κίνδυνο "χρεοκοπίας" (διαβάθμιση D)

    Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ φαίνεται να αποκλείσει το σενάριο αυτό. " Περιμένω ισχυρή συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στην επιχείρηση PSI και σημειώνω την πρόθεση του S&P να αναβαθμίσει την αξιολόγηση μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής των ομολόγων", αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

    [03] Προβλήματα από τη νέα επιδείνωση του καιρού

    Νέα κακοκαιρία πλήττει τη χώρα, με βροχές, καταιγίδες και χιόνια σε ορεινά και ημιορεινά. Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους τα 8 με 9 μποφόρ.

    Χθες μεγάλη ταλαιπωρία περίμενε τους 65 επιβάτες του επιβατηγού πλοίου «Πανόραμα», το οποίο λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν μπορούσε να δέσει στο λιμάνι στο Μαρμάρι Ευβοίας, από τις 20:45 το βράδυ. Τελικά στις 2:20 τα μεσάνυχτα έδεσε με ασφάλεια και αποβίβασε τους 65 επιβάτες τα 20 ΙΧ και το ένα δίκυκλο. Νωρίτερα, το Super Ferry 2 δυσκολεύτηκε να προσεγγίσει και να δέσει στο λιμάνι της Ραφήνας, λόγω των ισχυρών ανέμων.

    Στο μεταξύ, εκχιονιστικά μηχανήματα κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τους 14 από τους 16 ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί στο Καρπενήσι στο δρόμο προς χιονοδρομικό κέντρο.

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξακολουθούν να βρίσκονται 37 οικισμοί του νομού Γρεβενών, ενώ πολλά είναι τα προβλήματα σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας

    [04] Από τον παραγωγό κατευθείαν στον καταναλωτή!

    Οι Κατερινιώτες συνεχίζουν «ακάθεκτοι» το έργο τους, παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες για την αγορά πατάτας.

    Ήδη, μετά τη διάθεση 24 τόνων πατάτας στην Κατερίνη, 1.110 οικογένειες από την Κατερίνη παρήγγειλαν -σε χρόνο ρεκόρ- άλλους 75 τόνους πατάτες (τρία φορτηγά). Η παράδοση θα γίνει το Σάββατο, 3 Μαρτίου.

    «Χρειάστηκαν μόλις 20 ώρες για να παραδώσουν οι 1.110 οικογένειες τις παραγγελίες τους -μέσω διαδικτύου- και από την Τρίτη, άλλοι δύο παραγωγοί από το Νευροκόπι Δράμας, θα αρχίσουν να συσκευάζουν τα 3.500 τσουβάλια πατάτες, που πρόκειται να πουληθούν το επόμενο Σάββατο, 3 Μαρτίου, στην Κατερίνη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Νομού Πιερίας.

    Στο μεταξύ, μέλη της «Οικολογικής Ομάδας Βέροιας», σε συνεργασία με την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας, αποφάσισαν, μέχρι την 15η Μαρτίου, την πρώτη διάθεση πατάτας και στην πόλη της Βέροιας με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή από τον παραγωγό κατευθείαν στον καταναλωτή.

    «Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Βόλος και Λάρισα βρίσκονται, επίσης, πολύ κοντά για να οργανώσουν παρόμοιες δράσεις», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    Τέλος, οι τρεις παραγωγοί από το Νευροκόπι Δράμας, για να ευχαριστήσουν τους Πιεριείς που στηρίζουν τα προϊόντα τους, θα διαθέσουν δωρεάν 2 τόνους πατάτες στο «Κοινωνικό Παντοπωλείο» της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Νομού Πιερίας.

    [05] Παπαδιαμάντης και «'Ονειρο στο κύμα» στο Ακροπόλ

    Το πασίγνωστο διήγημα «'Ονειρο στο κύμα», παρουσιάζει το θέατρο Ακροπόλ, από τις 13 Μαρτίου και κάθε Τρίτη, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τον θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, του «αγίου των ελληνικών γραμμάτων».

    Σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου και ερμηνεία του ίδιου σε έναν θεατρικό μονόλογο, το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε με εξαιρετική επιτυχία στο Φεστιβάλ Αθηνών, το περασμένο καλοκαίρι.

    Σε ένα από τα πιο εμβληματικά έργα της ελληνικής λογοτεχνίας, ο σκηνοθέτης, ευρηματικά παρουσιάζει την ιστορία ενός μικρού βοσκού που έζησε σε μία νύχτα την ερωτική αποθέωση.

    Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για ένα διήγημα όπου περιγράφεται μέσα από την αφήγηση ενός άντρα που θυμάται τον πρώτο του έρωτα, το γυμνό, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ελληνική λογοτεχνία.

    Στη παράσταση «'Ονειρο στο κύμα» ο Θανάσης Σαράντος, που έχει ασχοληθεί και στο παρελθόν με το έργο του Παπαδιαμάντη, κρατά τον ρόλο του αφηγητή- δικηγόρου, παρακολουθεί τη δράση ανάμεσα στα δύο βασικά πρόσωπα, τον νεαρό βοσκό και τη λουόμενη Μοσχούλα, πρόσωπα που εμφανίζονται μέσω προβολών.

    [06] Η υπερθέρμανση φέρνει το χιονιά στην Ευρώπη

    Η μείωση της επιφάνειας των πάγων στον Αρκτικό Ωκεανό εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη μπορεί να ευθύνεται για τους παγωμένους και χιονισμένους χειμώνες τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

    Από το 2007, όταν η επιφάνεια των πάγων μειώθηκε σημαντικά, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ, χιονοπτώσεις--σφοδρότερες από τις συνηθισμένες--παρατηρήθηκαν στην Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Κίνα.

    "Η μελέτη μας δείχνει πως η μείωση των πάγων στον Αρκτικό Ωκεανό συνδέεται με τις αλλαγές στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία στο βόρειο ημισφαίριο τον χειμώνα", υπογραμμίζει η Τζούντιθ Κάρι, πρόεδρος της Σχολής Ατμοσφαιρικών Επιστημών του Georgia Tech.

    "Οι αλλαγές στην κυκλοφορία του αέρα δημιουργούν πολύ συχνά ζώνες υψηλής ατμοσφαιρικής πίεσης στον Ατλαντικό, οι οποίες εμποδίζουν τον ζεστό αέρα από τα δυτικά και αντίθετα φέρνουν κύματα πολικού αέρα και ισχυρές χιονοπτώσεις στην Ευρώπη και την βορειοδυτική Βόρεια Αμερική", επισημαίνουν οι επιστήμονες.

    [07] Οι πλούσιοι λένε ψέματα για να πλουτίσουν περισσότερο!

    Οι άνθρωποι που προέρχονται από ανώτερες τάξεις έχουν μεγαλύτερη τάση να παραβιάζουν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, να κλέβουν καραμέλες ή να λένε ψέματα με σκοπό να πλουτίσουν ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με μια έρευνα που διενεργήθηκε στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

    Η μελέτη δημοσιεύεται στην επισημονική επιθεώρηση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) και διενεργήθηκε από ερευνητές των Πανεπιστημίων του Τορόντο και του Μπέρκλεϊ, στην Καλιφόρνια. Οι ερευνητές υπέβαλαν σε επτά διαφορετικές δοκιμασίες περίπου εκατό άτομα κάθε φορά. Το ένα από τα πειράματά τους έδειξε ότι οι ιδιοκτήτες πολυτελών, μεγάλων αυτοκινήτων έχουν την τάση να κάνουν περισσότερες παρατυπίες στο δρόμο και ταυτόχρονα δεν δίνουν προτεραιότητα στους πεζούς.

    [08] Με τον πρόεδρο του Ευρ. Κοινοβουλίου Μ. Σουλτς συναντάται ο Γ. Παπανδρέου

    Συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς θα έχει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου, το απόγευμα, στο Γραφείο του στη Βουλή.

    [09] Πρόσθετη βοήθεια, ύψους 3,2 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ στην Ιρλανδία

    Πρόσθετη βοήθεια 3,2 δισ ευρώ είναι στη διαθεση της Ιρλανδίας απο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) , στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας για οικονομιικη ενίσχυση που είχε ολοκληρωθεί το 2010.

    [10] Δεκαοκτώ νεκροί σε επίθεση εναντίον λεωφορείου στο Πακιστάν

    Ισλαμαμπάντ, Πακιστάν 28/02/2012 08:21 (ΑΠΕ-ΜΠΕ - Γαλλ.πρακτ. - Ρόιτερς )

    Πακιστάν: 18 νεκροί σε επίθεση εναντίον λεωφορείου

    Δεκαοκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ένοπλοι επιτέθηκαν στο λεωφορείο που τους μετέφερε στην περιοχή Κοχιστάν στο βόρειο Πακιστάν, ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία.

    Το λεωφορείο είχε αναχωρήσει από το Ραβαλπίντι, όπου βρίσκεται το Γενικό Επιτελείο του πακιστανικού στρατού, με προορισμό το Γκιλγκίτ, μια πόλη κοντά στα Ιμαλάια.

    "Όλοι οι επιβαίνοντες ήταν σίιτες και φαίνεται πως οι δράστες προέρχονται από την τοπική σουνιτική κοινότητα", δήλωσε στο Ρόιτερς αξιωματούχος της αστυνομίας.

    [11] Πέθανε ο ασθενής που είχε υποβληθεί σε τετραπλή μεταμόσχευση άκρων

    Ο Τούρκος ασθενής στον οποίο είχαν μεταμοσχευθεί την Παρασκευή τέσσερα άκρα έχασετη Δευτέρατη μάχηγια τη ζωή, μετά από επιπλοκές που παρουσίασε.

    Ο Σεφκέτ Τσαβντάρ είχε εισαχθεί στη μονάδα εντατικής θεραπείας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Χατσετεπέ της Άγκυρας αφού νωρίτερα οι γιατροί υποχρεώθηκαν να του αφαιρέσουν όλα τα μεταμοσχευμένα άκρα, αλλά ο οργανισμός του δεν άντεξε και πέθανε το απόγευμα.

    "Λυπούμαστε ιδιαίτερα που χάσαμε τον ασθενή παρά τις αδιάκοπες προσπάθειες 200 γιατρών και νοσοκόμων επί περίπου 90 ώρες", αναφέρει το νοσοκομείο στην ανακοίνωσή του.

    Την Κυριακή το νοσομομείο είχε ανακοινώσει ότι οι γιατροί προχώρησαν στην αφαίρεση ενός ποδιού επειδή το καρδιαγγειακό σύστημα του ασθενή δεν μπορούσε να το υποστηρίξει. Στη συνέχεια όμως παρουσιάστηκαν και νέες επιπλοκές και το επιστημονικό συμβούλιο αποφάσισε να αναστρέψει την επέμβαση, αφαιρώντας και τα υπόλοιπα μέλη, σε μια προσπάθεια να σωθεί ο ασθενής.

    Η τετραπλή μεταμόσχευση άκρων ήταν η πρώτη που έγινε σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει με επιτυχία μεταμοσχεύσεις δύο ποδιών ή δύο χεριών σε ασθενείς που ακρωτηριάστηκαν σε ατυχήματα.

    [12] "Επιλεκτική χρεοκοπία" από Standard&Poor's για την Ελλάδα

    Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στην κατηγορία SD, που ισοδυναμεί με επιλεκτική χρεοκοπία.

    Ο οίκος είχε ανακοινώσει από το καλοκαίρι ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε μερική χρεοκοπία όταν τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς κρίνεται ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή των ομολόγων της.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η βαθμολογία SD ισοδυναμεί με μερική χρεοκοπία. Ωστόσο, ο Standard & Poor's διευκρίνισε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κατηγορία CCC όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία απομείωσης του χρέους, γύρω στα μέσα Μαρτίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 28 February 2012 - 7:30:29 UTC