Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-02-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξεκινούν οι αποκρατικοποιήσεις
  • [02] Τριετή δάνεια 530 δισ. ευρώ έδωσε η ΕΚΤ
  • [03] Νέο υπαίθριο θέατρο στην ανατολική τάφρο των ενετικών οχυρώσεων στα Χανιά
  • [04] Η ΕΤΕπ δεν θα καταγράψει ζημιές για τα ελληνικά ομόλογα
  • [05] Γερμανία: "Ανεπαρκής η υλοποίηση των συμφωνηθέντων από ελληνικής πλευράς"
  • [06] Δεκαεπτά νεκροί από έκρηξη σε χημικό εργοστάσιο στην Κίνα

  • [01] Ξεκινούν οι αποκρατικοποιήσεις

    Στο φουλ λειτουργούν πλέον οι μηχανές του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), μετά και τη συμφωνία για την ολοκλήρωση του PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για δημιουργία 50.000 θέσεων εργασίας, μεγάλη συμβολή στην ανάπτυξη που μόνον από την αξιοποίηση του Ελληνικού θα φθάνει το +0,3% σε ετήσια βάση για μια δεκαετία και προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων και εσόδων για το κράτος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις για κάθε ευρώ που εισπράττεται, το πρόγραμμα θα δημιουργεί επιπλέον κατά μέσο όρο 3-4 ευρώ εθνικού εισοδήματος, μέσα στην Ελληνική οικονομία.

    Εκτός της σημερινής επίσημης ανακοίνωσης της έναρξης δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του Ομίλου ΔΕΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί μια ακόμη διαγωνιστική διαδικασία για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.

    Εξάλλου, στο προσεχές χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν οι αποκρατικοποιήσεις για το IBC (Golden Hall) και τη ΛΑΡΚΟ.Θα ακολουθήσει ο ΟΔΙΕ και η διαδικασία πώλησης του 49% του Καζίνο της Πάρνηθας.Στο όχι μακρινό μέλλον θα γίνει και η πώληση του 29% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΠΑΠ.

    Στις άμεσες προτεραιότητες του ΤΑΙΠΕΔ είναι η αξιοποίηση των υποδομών της χώρας (λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι κ.λπ.) με στόχο να γεννηθεί ένα νέο κύμα επενδύσεων. Είναι σημαντικό ότι στην αξιολόγηση των προσφορών θα μετρήσει πολύ η δυνατότητα συμμετοχής του Δημοσίου για συμμετοχή σε μελλοντικά κέρδη και υπεραξίες.Όπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Κώστας Μητρόπουλος στο ΑΠΕ - ΜΠΕ το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων είναι η μοναδική "ανοικτή πύλη προσέλκυσης 'Αμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Ελλάδα . Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι η προσέλκυση επενδύσεων και όχι η πώληση των περιουσιακών στοιχείων".

    [02] Τριετή δάνεια 530 δισ. ευρώ έδωσε η ΕΚΤ

    Με το ποσό - ρεκόρ των 530 δισ. ευρώ χρηματοδοτήθηκαν 800 ευρωπαϊκές τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατά τη σημερινή δεύτερη δημοπρασία της για 3ετή δάνεια με πολύ χαμηλό επιτόκιο 1%, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι θα υπάρξουν περισσότερες πιστώσεις για τις επιχειρήσεις και ότι θα μειωθεί το κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης.

    Τα κεφάλαια που πήραν οι τράπεζες είναι υψηλότερα από τα 489 δισ. ευρώ που πήραν στην πρώτη ανάλογη δημοπρασία της ΕΚΤ τον περασμένο Δεκέμβριο και πάνω από τα 500 δις. ευρώ που ήταν η εκτίμηση των αναλυτών που ερωτήθηκαν από το Ρόιτερ.

    Η χορήγηση τριετών δανείων στις τράπεζες αποτελεί την τελευταία προσπάθεια της ΕΚΤ για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι δήλωσε μετά την πρώτη δημοπρασία ότι χάρη σε αυτή αποφεύχθηκε "μία μεγάλη, μεγάλη πιστωτική κρίση".

    Η ΕΚΤ ελπίζει ότι η απεριόριστη, πολύ φθηνή και πολύ μεγάλης διάρκειας χρηματοδότηση θα έχει ένα φάσμα θετικών συνεπειών, καθώς θα χαλαρώσει ο κίνδυνος μίας πιστωτικής κρίσης και θα υπάρχει η δυνατότητα αγοράς των κρατικών ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας από τις τράπεζες.

    Η ΕΚΤ καθόρισε το επιτόκιο των κεφαλαίων στο μέσο όρο του επιτοκίου των βασικών εβδομαδιαίων συναλλαγών αναχρηματοδότησής της για την προσεχή τριετία. Αυτό το επιτόκιο είναι σήμερα 1%. Οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τα δάνεια που πήραν μετά από ένα χρόνο.

    [03] Νέο υπαίθριο θέατρο στην ανατολική τάφρο των ενετικών οχυρώσεων στα Χανιά

    Δεν θα στερηθούν τις καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις τους οι κάτοικοι και οι επισκέπτες των Χανίων. Μετά το πράσινο φως του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ένα νέο υπαίθριο θέατρο, χωρητικότητας 1.600 θέσεων περίπου, θα δημιουργηθεί στην ανατολική τάφρο των ενετικών οχυρώσεων της παλαιάς πόλης, σε αντικατάσταση του παλιού αντιαισθητικού κατασκευάσματος των 2.500 θέσεων.

    Τα μέλη του ΚΑΣ γνωμοδότησαντην Τρίτηθετικά υπέρ της έγκρισης της σχετικής μελέτης, με στόχο τη δημιουργία μιας αναστρέψιμης προσωρινής κατασκευής, η οποία θα πάρει τη θέση του υπάρχοντος λυόμενου θεάτρου, που υποβαθμίζει το μνημείο.

    Το επικίνδυνο και ακαλαίσθητο θέατρο, γνωστό και ως το «Τέρας της Τάφρου», δημιουργήθηκε το 1991 για μία και μόνο εκδήλωση, τη συναυλία που έδωσε ο Μίκης Θεοδωράκης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 50η επέτειο από τη Μάχη της Κρήτης. Έκτοτε διατηρήθηκε, καθώς οι υπαίθριες επιλογές στην πόλη των Χανίων ήταν ελάχιστες.

    Στη συνεδρίαση του ΚΑΣ, όπου παρέστησαν ο δήμαρχος των Χανίων Μανώλης Σκουλάκης και ο προϊστάμενος της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Μιχάλης Ανδριανάκης, φάνηκε καθαρά η αναγκαιότητα ανάδειξης των ενετικών οχυρώσεων της ανατολικής τάφρου, αλλά και ο αναστρέψιμος χαρακτήρας της νέας κατασκευής, που θα εξυπηρετεί τις πολιτιστικές ανάγκες των κατοίκων των Χανίων.

    Το νέο θέατρο, που αναμένεται να είναι έτοιμο στις αρχές του καλοκαιριού, θα αποτελείται από αναβαθμούς από συμπιεσμένο χώμα, το οποίο θα μεταφερθεί από τις εκσκαφές που αυτή την περίοδο διενεργούνται για την ανάδειξη και ανάπλαση της Δυτικής τάφρου. Ανάμεσα στις κερκίδες θα φυτευτεί γκαζόν, ενώ τα καθίσματα θα είναι φορητά και πτυσσόμενα, του στυλ του σκηνοθέτη, από σκληρό αλουμίνιο, που θα απομακρύνονται το χειμώνα. Δύο οικίσκοι -ο ένας υπάρχει ήδη και θα αποκατασταθεί- θα εξυπηρετούν ανάγκες υγιεινής, αποθήκευσης και φιλοξενίας ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και φωτισμού. Ο μόνος όρος από την πλευρά του ΚΑΣ ήταν η κατασκευή να γίνει πιο χαμηλή ώστε να μην "σκεπάζει" το μνημείο.

    Το θέατρο θα είναι προσωρινό και θα απομακρυνθεί όταν θα αρχίσουν οι εργασίες αποκατάστασης στην ανατολική τάφρο των ενετικών οχυρώσεων.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Ανδριανάκη, ένα πολύ μικρότερο θέατρο, περίπου 300 θέσεων, θα μπορούσε να δημιουργηθεί αργότερα στην πλατύτερη δυτική τάφρο, ενώ από την πλευρά του δήμου η οριστική λύση ως προς τις υπαίθριες πολιτιστικές αποδράσεις των Χανιωτών θα αποτελέσει ένας νέος χώρος που θα κατασκευαστεί πιθανότατα στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων και θα ονομαστεί «Μίκης Θεοδωράκης».

    [04] Η ΕΤΕπ δεν θα καταγράψει ζημιές για τα ελληνικά ομόλογα

    Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) δεν θα καταγράψει ζημιές για τα ελληνικά ομόλογά της, όπως και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο επικαλείται δύο αξιωματούχους που έχουν γνώση του θέματος.

    Η ΕΤΕπ, η οποία είναι η αναπτυξιακή τράπεζα της ΕΕ, θα αποφύγει το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων της με τον ίδιο τρόπο που το απέφυγε η ΕΚΤ, πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι. Το χαρτοφυλάκιο της ΕΤΕπ σε ελληνικά ομόλογα υπολογίζεται μεταξύ 100 εκατ. ευρώ και 1 δισ. ευρώ, είπε ο ένας αξιωματούχος.

    [05] Γερμανία: "Ανεπαρκής η υλοποίηση των συμφωνηθέντων από ελληνικής πλευράς"

    «Ένας προσωρινός απολογισμός της γερμανικής προσφοράς στήριξης είναι απογοητευτικός. Η υλοποίηση των συμφωνηθέντων από την ελληνική πλευρά παραμένει ανεπαρκής» αναφέρεται σε εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας, το οποίο επικαλείται σήμερα η εφημερίδα "Sueddeutsche Zeitung".

    Στο ίδιο έγγραφο, σύμφωνα με την εφημερίδα, διατυπώνεται σκληρή κριτική σε βάρος του υπουργείου Ανάπτυξης της Ελλάδας, το οποίο, όπως επισημαίνεται, αθέτησε τις υποσχέσεις του, ενώ σημειώνεται ότι η Ελλάδα δεν αξιοποιεί την βοήθεια που της προσφέρει η Γερμανία στον τομέα της ανάπτυξης και της προσέλκυσης επενδύσεων, παρά την σχετική συμφωνία που είχε υπογραφεί.

    Το δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη στον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος, όπως σημειώνεται, είχε υποσχεθεί μεταξύ άλλων την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων για τις επενδύσεις και τη διευθέτηση των χρεών του ελληνικού δημοσίου σε γερμανικές εταιρείες.

    «Εάν άκουγε κανείς τον ενθουσιασμό του πολιτικού του ΠΑΣΟΚ, θα μπορούσε να πιστέψει ότι η κατεστραμμένη Ελλάδα βρίσκεται εδώ και καιρό στην πορεία για ένα καλύτερο μέλλον» σημειώνει η εφημερίδα, αναφερόμενη στη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ και 70 Γερμανοί επιχειρηματίες, και προσθέτει ότι το γερμανικό υπηρεσιακό έγγραφο αναφέρεται συγκεκριμένα στο ζήτημα ίδρυσης επενδυτικής τράπεζας στο πρότυπο της γερμανικής KfW, υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα αύξησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας προφανώς δεν συνιστά προτεραιότητα της ελληνικής πλευράς.

    [06] Δεκαεπτά νεκροί από έκρηξη σε χημικό εργοστάσιο στην Κίνα

    Σωστικά συνεργεία αναζητούν σήμερα δεκάδες εργαζόμενους οι οποίοι αγνοούνται έπειτα από μια έκρηξη που σημειώθηκε σε χημικό εργοστάσιο στην επαρχία Χέμπεϊ της βόρειας Κίνας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 17 άνθρωποι και να τραυματιστούν 46.

    Δεκάδες νεκροί και τραυματίες βρέθηκαν στο εργοστάσιο της Hebei Keeperchemical Industries Co μετά την έκρηξη και την πυρκαγιά η οποία ξέσπασε αμέσως μετά χθες, όπως μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ.

    Δεκάδες άνθρωποι εκφράζονται φόβοι ότι είναι νεκροί ή αγνοούνται, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα επικαλούμενο δηλώσεις του Γου Χαϊτζιάνγκ, ανώτερου τοπικού αξιωματούχου στην επαρχία Ζιαοσιάν.

    Περίπου 100 εργαζόμενοι δούλευαν στο εργοστάσιο τη στιγμή της έκρηξης, είπε ο Γου.

    Τα σωστικά συνεργεία ανέστειλαν το έργο τους αργά χθες εξαιτίας του κινδύνου να σημειωθούν νέες εκρήξεις και ξανάρχισαν έρευνες σήμερα το πρωί, πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα, η ισχύς της έκρηξης κατέστρεψε ένα κατάστημα και έσπασε παράθυρα σε απόσταση ως και δύο χιλιομέτρων.

    Το εργοστάσιο κατασκευάζει εντομοκτόνα και είχε ανεγερθεί το 2005, με την επένδυση να υπολογίζεται σε 217 εκατ. γιούαν (34,5 εκατ. δολάρια, 25,6 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.

    Το Νέα Κίνα ανέφερε επικαλούμενο κατοίκους της περιοχής ότι το εργοστάσιο απασχολούσε μόνο μεγαλύτερους, παντρεμένους άνδρες διότι τα προϊόντα του είναι «εξαιρετικά τοξικά».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 29 February 2012 - 11:30:27 UTC