Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-03-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Για την ονομασία θα συζητήσουν Γκρούεφσκι-Παπαδήμος
  • [02] Σε ιστορικό υψηλό η ανεργία στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο
  • [03] Γιοχάνες Χαν: "Η Ελλάδα πρέπει να βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα"
  • [04] Εφθασε στο λιμάνι της Βικτώριας το κρουαζιερόπλοιο Costa Allegra
  • [05] Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδικάζει τη Δαμασκό
  • [06] Η Ελβετία έκλεισε επισήμως την πρεσβεία της στη Δαμασκό

  • [01] Για την ονομασία θα συζητήσουν Γκρούεφσκι-Παπαδήμος

    Με τον αρμόδιο για θέματα Τουρισμού Ευρωπαίο επίτροπο Αντόνιο Ταγιάνι και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, θα συναντηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

    Οπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, με τον επίτροπο αναμένεται να συζητήσει θέματα σχετικά με την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, ενώ με τον ομόλογό του της γειτονικής χώρας, την πορεία των διαπραγματεύσεων στο ζήτημα της ονομασίας. Στη συνάντηση αυτή, η ελληνική πλευρά θα επαναλάβει τη βούλησή της για την επίλυση του προβλήματος στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του ΟΗΕ.

    [02] Σε ιστορικό υψηλό η ανεργία στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο

    Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat ανακοίνωσε σήμερα ότι το επίπεδο της ανεργίας ανήλθε ως ποσοστό στο 10,7% του ενεργού πληθυσμού, ήτοι στο υψηλότερο ιστορικά.

    Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Eurostat, 16,92 εκ.άνθρωποι ήσαν στην ανεργία τον Ιανουάριο, ήτοι κατά 185.000 περισσότεροι έναντι του προηγουμένου ημερολογιακά μηνός.

    Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τη δημιουργία της ευρωζώνης έως σήμερα και υπερβαίνει τις προβλέψεις αναλυτών, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Dow Jones Newswires, σύμφωνα με τις οποίες το επίπεδο της ανεργίας θα διαμορφωνόταν σε 10,4% τον Ιανουάριο.

    Πρόκειται επίσης, για τον ένατο κατά σειρά μήνα στη διάρκεια του οποίου η ανεργία διαμορφώνεται σε επίπεδα υψηλότερα του 10%, ενώ σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ο αριθμός των ανέργων είναι 1,221 εκ. ανθρώπους υψηλότερος.

    Στην Ισπανία η ανεργία διαμορφώνεται στο επίπεδο του 23,3%, στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία σε 14,8%, στην Ελλάδα σε 19,9% και στην Ιταλία σε 9,2%.

    [03] Γιοχάνες Χαν: "Η Ελλάδα πρέπει να βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα"

    Οι προσπάθειες για την επιστροφή της Ελλάδας στην οικονομική ανάπτυξη δυσχεραίνονται από το γεγονός ότι οι ξένοι επενδυτές είναι αναγκασμένοι να αντιμετωπίσουν μία γραφειοκρατία που βρίσκεται σε σύγχυση και ένα σύστημα απονομής δικαιοσύνης που κάνει χρόνια να εκδώσει αποφάσεις, δήλωσε ο επίτροπος της ΕΕ για την Περιφερειακή Πολιτική Γιόχανες Χαν, σε συνέντευξη που έδωσε στο Ρόιτερ.

    Ο κ. Χαν τάχθηκε, ωστόσο, κατά της αύξησης του ελέγχου στην Ελλάδα από την ΕΕ ή τη δημιουργία της θέσης ενός Ευρωπαίου επιτρόπου για τη χώρα. "Οι ελληνικές αρχές πρέπει να ανταποκριθούν στις προκλήσεις. Δεν μπορούμε να έχουμε έναν επίτροπο που να επιβάλει νόμους από το εξωτερικό. Συζητούμε για τις πρωτοβουλίες που χρειάζεται να ληφθούν από τους Έλληνες για τη δημιουργία ενός επενδυτικού κλίματος. Δεν πρόκειται πλέον μόνο για χρήματα", δήλωσε ο κ. Χαν.

    Ο ίδιος είπε ότι από τις πιο δύσκολες προκλήσεις για την Ελλάδα είναι η αναμόρφωση του δυναμικού που εργάζεται στον δημόσιο τομέα και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. "Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η βραδυκίνητη δημόσια διοίκηση και το γεγονός ότι δεν μπορείς να αναγνωρίσεις τον υπεύθυνο για να ολοκληρώσει ένα έργο ή μία επένδυση", δήλωσε και πρόσθεσε: "Η Ελλάδα είναι ελκυστική από μόνη της, αλλά ακούω παράπονα από εταιρείες ότι είναι πολύ δύσκολο να επενδύσουν και ότι το σύστημα απονομής δικαιοσύνης είναι πολύ αργό".

    [04] Εφθασε στο λιμάνι της Βικτώριας το κρουαζιερόπλοιο Costa Allegra

    Το κρουαζιερόπλοιο Costa Allegra, με περισσότερους από 1000 επιβάτες και πλήρωμα, έφθασε σήμερα στο λιμάνι της Βικτώριας, πρωτεύουσας των Σεϊχελλών, μετά τη φωτιά που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα στο μηχανοστάσιό του, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να μείνει το πλοίο ακυβέρνητο ως τα ξημερώματα της Τρίτης, ενώ έπλεε στον Ινδικό Ωκεανό.

    Ενα γαλλικό αλιευτικό ρυμούλκησε το Costa Allegra στο λιμάνι της Βικτώριας, όπου ασθενοφόρα, ομάδα γιατρών του Ερυθρού Σταυρού, ένας αριθμός μικρών λεωφορείων, αλλά και περίπου 30 δημοσιογράφοι διεθνών ΜΜΕ περίμεναν τους επιβάτες του.

    Οι αποσκευές τους, οι οποίες είχαν μεταφερθεί στο λιμάνι νωρίτερα με πλοιάρια, όταν ακόμα το κρουαζιερόπλοιο βρισκόταν στ΄ανοικτά της Βικτώριας, είχαν ήδη φορτωθεί στα μικρά λεωφορεία που περίμεναν τους επιβάτες.

    [05] Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδικάζει τη Δαμασκό

    Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ καταδίκασε σήμερα τη Συρία για τις εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, που πιθανόν να συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, και ζήτησε τον τερματισμό των επιθέσεων κατά των αμάχων και την "απρόσκοπτη πρόσβαση" των Ηνωμένα Εθνη και των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

    Σε έκτακτη συνεδρίασή του το 47μελές Σώμα υιοθέτησε με 37 ψήφους υπέρ, τρεις κατά, συμπεριλαμβανομένων της Κίνας και της Ρωσίας, και τρεις αποχές πρόταση των χωρών του Κόλπου με την στήριξη της Δύσης. Η Συρία απείχε από την συνεδρίαση ενώ τέσσερις αντιπροσωπείες χωρών δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία.

    [06] Η Ελβετία έκλεισε επισήμως την πρεσβεία της στη Δαμασκό

    Η κυβέρνηση της Ελβετίας ανακοίνωσε σήμερα ότι έκλεισε επισήμως την πρεσβεία της στη Δαμασκό, τρεις εβδομάδες μετά το προσωρινό της κλείσιμο.

    Η Βέρνη έχει απευθύνει έκκληση προς τους Ελβετούς πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα και τον Αύγουστο ανακάλεσε τον πρεσβευτή της για διαβουλεύσεις.

    Η Ελβετία προέβη στη σχετική ανακοίνωση την ώρα που ο νέος ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, πρώην γενικός γραμματέας του Οργανισμού Κόφι Αναν, ετοιμάζεται να επισκεφθεί την Δαμασκό για να ζητήσει από τον πρόεδρο Ασαντ την δέσμευσή του για τον τερματισμό της αιματοχυσίας στη χώρα.

    Τον Νοέμβριο η Ελβετία κάλεσε τους σχεδόν 180 Ελβετούς πολίτες που ζουν στη Συρία να εγκαταλείψουν τη χώρα άμεσα. Αργά χθες το βράδυ ανακοίνωσε ότι περίπου 150 από αυτούς παραμένουν εκεί-- κυρίως πολίτες με διπλή υπηκοότητα που κατοικούν στη Δαμασκό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 1 March 2012 - 11:30:28 UTC