Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-03-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σοκολάτα με μέτρο για γερή καρδιά
  • [02] "Πάρτε πίσω την επιχορήγηση"

  • [01] Σοκολάτα με μέτρο για γερή καρδιά

    Η σοκολάτα -με μέτρο και κυρίως η μαύρη- φαίνεται να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία, ιδίως για την καρδιά, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη, που έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες έρευνες που είχαν καταλήξει σε παρεμφερές συμπέρασμα.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Λι Χούπερ της Ιατρικής Σχολής του Νόργουιτς, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο αμερικανικό περιοδικό κλινικής διαιτητικής "American Journal of Clinical Nutrition", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, αξιολόγησαν συγκριτικά (μετα-ανάλυση) τα αποτελέσματα 42 μικρών κλινικών δοκιμών που αφορούσαν συνολικά περίπου 1.300 άτομα. Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι όσοι τρώνε σοκολάτα ή κακάο για ένα διάστημα εβδομάδων ή μηνών, εμφανίζουν μικρή μείωση στην αρτηριακή πίεσή τους και βελτιωμένη κυκλοφορία του αίματος μέσω των αιμοφόρων αγγείων, παράγοντες και οι δύο δρουν προστατευτικά για την καρδιά.

    Ακόμα, οι άνθρωποι που τρώνε σοκολάτα, εμφανίζουν μια μικρή πτώση στο επίπεδο της ινσουλίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα και που, όταν αυξάνεται, αυξάνει και ο κίνδυνος για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

    Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η σοκολάτα φαίνεται να έχει ορισμένα οφέλη για την υγεία, όμως, όπως είπε η Χούπερ, χρειάζονται νέες έρευνες μεγαλύτερες σε εύρος δείγματος και σε χρονική διάρκεια για να διαπιστωθεί αν όντως υπάρχει ωφέλεια σε βάθος χρόνου που «μεταφράζεται» τελικά σε μείωση του κινδύνου για έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

    [02] "Πάρτε πίσω την επιχορήγηση"

    Με αφορμή την προχθεσινή ανακοίνωση των επιχορηγήσεων του Ελεύθερου Θεάτρου του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, ο Θανάσης Παπαγεωργίου, ιδρυτής και ιδιοκτήτης του θεάτρου Στοά, αρνείται την επιχορήγηση των 20.000 ευρώ, που εγκρίθηκαν για το θέατρό του.

    Με μια σύντομη, αλλά ιδιαιτέρως σκληρή επιστολή, η οποία απευθύνεται στον πρόεδρο της Γνωμοδοτικής Επιτροπής του ΥΠΠΟΤ για τις επιχορηγήσεις των θεατρικών ομάδων, Δημήτρη Τσατσούλη, ο Θανάσης Παπαγεωργίου καυτηριάζει τον προσανατολισμό της Επιτροπής και σημειώνει:

    «Αγαπητέ κύριε, αντιλαμβανόμενος τη δυσκολία στην οποία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια η νοοτροπία "να τελειώνουμε με τους παλιούς", νοοτροπία που υπηρετείτε με ιδιαίτερο ζήλο και που τώρα δεχτήκατε να υπηρετήσετε και επισήμως χάριν ενός αδιάφορου και αδαούς υπουργού και των άσχετων περί αυτόν, επιθυμώ να σας συμπαρασταθώ σε αυτήν τη δύσκολη θέση που σας φέρνουν αιτήσεις θεάτρων σαν και το δικό μου που, για κάποιο δικό σας λόγο, σας είναι κάρφος στο μάτι σας. Η ηρωική απόφασή σας να με επιχορηγήσετε με είκοσι χιλιάδες ευρώ, εκτός των άλλων είναι και προσβλητική. Αν ήσασταν σχετικός με τα πρακτικά του θεάτρου θα γνωρίζατε -και αν όχι θα μπορούσατε να το μάθετε διαβάζοντας την αίτησή μου- ότι για το Θέατρο ΣΤΟΑ αυτήν την εποχή, είκοσι χιλιάδες είναι τα έξοδα είκοσι πέντε ημερών».

    «Δεν θα σας δώσω την ικανοποίηση να αισθανθείτε ότι δεν "αφήσατε κανέναν απόξω". Θα βγω μόνος μου. Θα αρνηθώ αυτά τα χρήματα και θα σας τα επιστρέψω. Επειδή είμαι αξιοπρεπής και έτσι πορεύτηκα σε όλη μου την καριέρα. Ετσι θα μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις είκοσι χιλιάδες σε ένα σχήμα που με αυτά τα λεφτά θα μπορούσε πιθανόν να ξεκινήσει κάτι. Η ΣΤΟΑ όμως είναι ένας οργανισμός που απασχολεί κόσμο, έχει υψηλό ενοίκιο και έχει το ελάττωμα να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της».

    «Θα σας ευχαριστήσω για τη γαλαντομία σας, αλλά θα σας θυμάμαι για την προσβολή σας. Όχι μόνο αυτή των είκοσι χιλιάδων, αλλά κι εκείνη που δηλώσατε ότι είστε η μοναδική επιτροπή που δεν σιτίζεται από τους επιχορηγούμενους. Θα το σκεφτώ αν αξίζει τον κόπο να σας κάνω μήνυση. Απλώς υποψιάζομαι ότι ειπώθηκε πάνω στον ενθουσιασμό σας για το σπουδαίο έργο που επιτελέσατε, και πιθανόν να αναφέρεστε σε περιπτώσεις που γνωρίζετε αλλά δεν κατονομάζετε. Όμως όταν γενικολογούμε αντί να έχουμε τον ανδρισμό να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, κινδυνεύουμε να γίνουμε γελοίοι», καταλήγει η επιστολή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 2 March 2012 - 13:30:28 UTC