Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-03-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Όλι Ρεν: Πιθανή η ανάκαμψη της ευρωζώνης
  • [02] Η κρίση "χτυπά" και την εστίαση
  • [03] Αντλήθηκε ποσό 1,137 δισ. ευρώ με μειωμένο επιτόκιο στη δημοπρασία εντόκων
  • [04] Αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία ο Γ. Προβόπουλος
  • [05] Διυπουργική υπό τον Βενιζέλο για την έξοδο από την ύφεση

  • [01] Όλι Ρεν: Πιθανή η ανάκαμψη της ευρωζώνης

    Ο κορυφαίος οικονομικός αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μίλησε σήμερα θετικά για τις πιθανότητες οικονομικής ανάκαμψης της ευρωζώνης και εξέφρασε συγκρατημένη υποστήριξη προς τα ευρωομόλογα, στα οποία αντιτίθεται επίμονα η Γερμανία.

    Μιλώντας σε διάσκεψη στο Παρίσι, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν παραδέχθηκε ότι η ευρωζώνη διέρχεται μια "ήπια ύφεση".

    Όμως στην ομιλία του, η οποία διανεμήθηκε στις Βρυξέλλες, πρόσθεσε πως, "ως αποτέλεσμα των συλλογικών προσπαθειών μας και εφόσον επιμείνουμε στην πρόσφατη αποφασιστική δράση, θα δούμε τους επόμενους μήνες την κατάσταση να αλλάζει".

    Ο Ρεν επισήμανε ως ενδείξεις προόδου την πρόσφατη συμφωνία για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, τη δράση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να αποφευχθεί μια κατάρρευση των πιστώσεων και τις επικείμενες αποφάσεις για την ενίσχυση των ταμείων στήριξης του ενιαίου νομίσματος.

    Μόλις τελειώσει η άμεση "πυρόσβεση", οι ευρωπαίοι διαμορφωτές πολιτικής πρέπει να "κοιτάξουν τις αυριανές προκλήσεις, να εξετάσουν τα επόμενα βήματα για την ενίσχυση της διακυβέρνησης της ζώνης του ευρώ, τους θεσμούς και τα εργαλεία της", δήλωσε ο Ρεν.

    [02] Η κρίση "χτυπά" και την εστίαση

    Χιλιάδες λουκέτα αναμένεται να μπουν σε επιχειρήσεις εστίασης της χώρας μέσα στο 2012 που πλήττονται από την οικονομική κρίση και τη συνεχιζόμενη ύφεση στην αγορά.

    Μπορεί το 2010 και το 2011 να ήταν πολύ δύσκολες χρονιές για τον κλάδο, όπως δηλώνουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης, όμως αυτό που έπεται μέσα στο 2012 φαντάζει εφιαλτικό. Οι βασικότερες αιτίες γι' αυτό, όπως αναφέρουν είναι η απόλυτη έλλειψη ρευστού στην αγορά, αλλά και η συνεχής αύξηση του ΦΠΑ, που μέσα στο γενικότερο κλίμα έδωσε την χαριστική βολή στις επιχειρήσεις τους.

    Ο Γιώργος Καββαθάς αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων σε δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ περιγράφει την κατάσταση με τα πιο μελανά χρώματα.

    «Η κατάσταση στο χώρο της εστίασης είναι δραματική και όπως όλα δείχνουν τα πράγματα οδηγούνται προς το χειρότερο. Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τα μηνύματα που έρχονται από τους ανθρώπους που έχουν επιχειρήσεις εστίασης, διαπιστώνεται ότι πλέον είναι αδύνατον να αντεπεξέλθουν και ότι η υπομονή τους εξαντλήθηκε», τονίζει ο κ. Καββαθάς και προσθέτει: «Έτσι, αναμένεται μέσα στο 2012 πάνω από 20.000 επιχειρήσεις του κλάδου να βάλουν λουκέτο γεγονός που θα σημάνει πάνω από 80.000 απώλειες θέσεων εργασίας. Όλο αυτό το διάστημα της κρίσης ζούμε σε έναν παραλογισμό».

    [03] Αντλήθηκε ποσό 1,137 δισ. ευρώ με μειωμένο επιτόκιο στη δημοπρασία εντόκων

    Ποσό 1,137 δισεκατομμύρια ευρώ άντλησε το δημόσιο κατά τη σημερινή δημοπρασια εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας του δημοσίου ενώ το δημοπρατούμενο ποσό ήταν 875 εκατομμύρια ευρώ.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμου Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους το επιτόκιο διαμορφώθηκε σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα απο την προηγούμενη δημοπρασία και ανήλθε στα 4,80% (έναντι 4,86%), ενώ το συνολικό ύψος των προσφορών υπερκάλυψε 2,63 φορές το δημοπρατούμενο ποσό. Προσεφέρθηκαν 2,298 δισ ευρώ, ποσό που θεωρείται ιδιαίτερα ικανοποιητικό.

    [04] Αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία ο Γ. Προβόπουλος

    Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την υπέρβαση της κρίσης που διέρχεται η χώρα, εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος, εισερχόμενος το μεσημέρι στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, για να τον ενημερώσει.

    Ο κ. Προβόπουλος, τόνισε ότι είναι θετικό το γεγονός πως οι εταίροι συμπαρίστανται στη χώρα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν και αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία. Ελπίζω, πρόσθεσε, ότι θα είναι επιτυχημένο βήμα και η ολοκλήρωση του PSI που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα λήξει το βράδυ της Πέμπτης.

    Κατά τον κ. Προβόπουλο, μετά από αυτά τα θετικά σημάδια, ανοίγει μια πιο ελπιδοφόρα σελίδα για την οικονομία της χώρας.

    Και επισήμανε: «Ασφαλώς, το κλίμα είναι αρνητικό ακόμη, αλλά εναπόκειται σε εμάς να το αλλάξουμε. Στα χέρια μας είναι η τύχη της χώρας και δεν θα αφήσουμε να πάνε όλα χαμένα».

    [05] Διυπουργική υπό τον Βενιζέλο για την έξοδο από την ύφεση

    Ευρεία διυπουργική σύσκεψη, με αντικείμενο την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και την αναζήτηση τρόπων για την έξοδο από την ύφεση, πραγματοποιήθηκε σήμερα, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου.

    Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Μεταφορών Μάκης Βορίδης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Δόλλης, καθώς και εκπρόσωποι άλλων υπουργείων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο βρέθηκαν το θέμα της απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ, καθώς και η ολοκλήρωση προγραμμάτων και έργων που χρηματοδοτούνται από κοινοτικά κονδύλια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 6 March 2012 - 13:30:28 UTC