Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-03-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ευθύνες" στη Σελήνη για τη βύθιση του Τιτανικού επιρρίπτουν επιστήμονες
  • [02] Νέα λάμψη για το αρχαίο θέατρο της Δήλου
  • [03] Πρόωρο "ντιμπέιτ" Δημοκρατικών και Ρεμπουμπλικανών στην Αθήνα
  • [04] Ο Ρόμνεϊ επιβλήθηκε αλλά δεν κατάφερε να συσπειρώσει τους Ρεπουμπλικάνους
  • [05] Επτά κυβερνητικά στελέχη στηρίζουν τον Ευ. Βενιζέλο
  • [06] Α. Τσίπρας: Μικρές απώλειες για τις τράπεζες, εν αντιθέσει με τα Ταμεία
  • [07] Επεισόδια στην παρέλαση στη Ρόδο για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου
  • [08] Ακριβότερη η βενζίνη κατά 12,5% φέτος σε σχέση με πέρυσι
  • [09] Στη συνοικία Μπάμπα Αμρ της Χομς εισήλθε η Ερυθρά Ημισέληνος
  • [10] Μίλαν και Μπενφίκα προκρίθηκαν στους "8" του Τσάμπιονς Λιγκ
  • [11] 'Εφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Σμαρούλα Γιούλη
  • [12] Προειδοποιήσεις για νέο "μεγάλο σεισμό" στην Ιαπωνία
  • [13] Πωλήσεις όπλων στην Ελλάδα, εν μέσω κρίσης, από χώρες της ΕΕ
  • [14] Μέχρι τέλος του μήνα οι ρυθμίσεις οφειλών
  • [15] Διαμαρτυρία ενστόλων στα γραφεία του ΤΕΑΠΑΣΑ
  • [16] Διαρροή αμμωνίας σε εργοστάσιο στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου
  • [17] Πτώση 1,30% στο Χρηματιστήριο της Αθήνας
  • [18] Η γερμανική "Bild", κάτοχος ελληνικών ομολόγων, δεν θα συμμετάσχει στο PSI
  • [19] Η μυστηριώδης ζωή της Ελένης Μπούκουρα-Αλταμούρα
  • [20] Στη φυλακή οδηγήθηκε ο ιδρυτής της εταιρίας εμφυτευμάτων στήθους PIP

  • [01] "Ευθύνες" στη Σελήνη για τη βύθιση του Τιτανικού επιρρίπτουν επιστήμονες

    Εδώ και 100 χρόνια η βύθιση του Τιτανικού έχει υπάρξει ίσως η πιο διάσημη και μελετημένη καταστροφή του 20ού αιώνα, με πρωταγωνιστή ένα κοινό παγόβουνο. Τώρα όμως μια νέα μελέτη αμερικανών επιστημόνων, πέρα από το ανθρώπινο λάθος του καπετάνιου, δείχνει προς μια τελείως απρόσμενη κατεύθυνση για την αναζήτηση ενόχου: προς τη Σελήνη.

    Οι ερευνητές του πολιτειακού πανεπιστημίου του Τέξας, με επικεφαλής τον καθηγητή φυσικής Ντόναλντ Όλσον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αστρονομικό περιοδικό "Sky & Telescope", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, ρίχνουν νέο φως στην μοιραία νύχτα της 14ης Απριλίου 1912, για την οποία έχουν γραφτεί τόσα βιβλία και γυριστεί τόσες ταινίες και ντοκιμαντέρ, όταν περίπου 1.500 επιβάτες έχασαν τη ζωή τους στα παγωμένα νερά του Βορείου Ατλαντικού.

    Οι Τεξανοί αστρονόμοι υποστηρίζουν ότι ένα τρομερά σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο εξηγεί γιατί ένας μεγάλος αριθμός παγόβουνων είχαν φύγει από την αρχική θέση τους και βρέθηκαν στο δρόμο του υπερωκεάνιου. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι στις 4 Ιανουαρίου 1912 η Σελήνη και ο Ήλιος ευθυγραμμίστηκαν με τέτοιο τρόπο που η συνδυασμένη βαρυτική έλξη τους πάνω στη Γη προκάλεσε μια πολύ ισχυρή παλιρροϊκή επίδραση.

    Επίσης, η Σελήνη βρέθηκε στο περίγειό της, δηλαδή στο κοντινότερο σημείο της προς τη Γη των τελευταίων 1.400 ετών και μάλιστα μόλις έξι λεπτά πριν γίνει πανσέληνος. Όταν η πανσέληνος συμπίπτει με το σεληνιακό περίγειο, τότε μιλάμε για ύπαρξη ''σούπερ-Σελήνης'' και αυτή με τη σειρά της ενίσχυσε την παλίρροια. Παράλληλα, το περιήλιο, δηλαδή η κοντινότερη προσέγγιση της Γης στον Ήλιο, είχε συμβεί ακριβώς την προηγούμενη μέρα του ναυαγίου, με συνέπεια η ελκτική δύναμη του Ήλιου πάνω στη Γη να είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

    Οι πιθανότητες να συμπέσουν όλες αυτές μαζί οι συνθήκες, θεωρούνται αστρονομικές, κυριολεκτικά και μεταφορικά, με συνέπεια να μεγιστοποιηθεί τελικά η ελκτική δύναμη πάνω στους ωκεανούς της Γης, να ενταθεί η παλίρροια και να διευκολυνθεί η απόσπαση των παγόβουνων της Γροιλανδίας, που πλέον άρχισαν να ταξιδεύουν προς το νότο. Υπό κανονικές συνθήκες, τα μεμονωμένα αυτά παγόβουνα συνήθως κολλάνε για χρόνια στα ρηχά νερά έξω από τον Καναδά, όμως αυτή τη φορά η ενισχυμένη παλίρροια τα διευκόλυνε να ξεκολλήσουν πάλι και να ταξιδέψουν γρήγορα ακόμα πιο νότια, όπου μετά από περίπου τρεις μήνες έμελε να συναντήσουν τον αμέριμνο Τιτανικό.

    ''Κατευθύνθηκαν ολοταχώς σε μια περιοχή γεμάτη παγόβουνα και αυτό το λάθος στην πραγματικότητα βύθισε το πλοίο. Όμως η Σελήνη μπορεί να εξηγήσει γιατί ένας ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός παγόβουνων βρέθηκε στο δρόμο του Τιτανικού'' δήλωσε ο Όλσον. Ο έμπειρος καπετάνιος Έντουαρντ Σμιθ του Τιτανικού, ο οποίος ήξερε πολύ καλά τα νερά του Βόρειου Ατλαντικού, αγνόησε τις προειδοποιήσεις ότι θα βρει παγόβουνα στη διαδρομή, απλούστατα γιατί ποτέ δεν περίμενε ότι θα συναντούσε τόσα πολλά και μεγάλα βουνά πάγου, καθώς δεν μπορούσε να ξέρει ότι η παλίρροια ήταν ασυνήθιστα ισχυρή και τα είχε ξεκολλήσει.

    Όμως δεν φαίνεται η νέα θεωρία να πείθει όλους τους επιστήμονες. Για παράδειγμα, ο σεισμολόγος Τζον Βιντάλε του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, που έχει μελετήσει τη σχέση ανάμεσα στις ωκεάνιες παλίρροιες και στη σεισμική δραστηριότητα, θεωρεί υπερβολική την αστρονομική διάσταση του ναυαγίου, καθώς, όπως δήλωσε, δεν έχει υπολογισθεί πόσο μεγάλη ήταν η αύξηση της παλίρροιας το 1912. Εξάλλου, όπως είπε, φαίνεται τραβηγμένο να υποστηρίξει κανείς ότι λίγες ώρες μεγάλης παλίρροιας και μάλιστα πριν από τρεις τουλάχιστον μήνες ήσαν αρκετές για να έχουν μια τόσο δραματική συνέπεια''.

    Εξίσου σκεπτικιστής εμφανίστηκε ο γεωφυσικός Τζον Μπελίνι της Αμερικανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας, ο οποίος επέκρινε τους τεξανούς ερευνητές ότι ''παίζουν με τη θεωρία του χάους, σχετικά με το κλασικό σενάριο της πεταλούδας που κουνάει τα φτερά της σε ένα μέρος και προκαλεί μια θανατηφόρα θύελλα χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά και μάλιστα μετά από πολλές εβδομάδες'', κάτι που στην πραγματικότητα όμως, όπως είπε, δεν είναι δυνατό να συμβεί.

    [02] Νέα λάμψη για το αρχαίο θέατρο της Δήλου

    Μπορεί το φωτεινότερο σημείο της Μεσογείου να γίνει ακόμα πιο λαμπερό; Με την αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου της Δήλου -η ορχήστρα του οποίου έχει θεωρηθεί με πανεπιστημιακή έρευνα ως το πιο φωτεινό μεσογειακό σημείο- η απάντηση είναι θετική.

    Η ενδιαφέρουσα μελέτη, που πήρε χτες τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, αφορά την αποκατάσταση του κοίλου, αλλά και της γεωμετρίας του αρχαίου θεάτρου του νησιού, από τα λίγα που έχουν κατασκευαστεί εξολοκλήρου από μάρμαρο. Την εκπόνησε ο πολιτικός μηχανικός δρ. Κωνσταντίνος Ζάμπας, για λογαριασμό του σωματείου Διάζωμα και στηρίζεται σε προηγούμενες προτάσεις της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής, τις οποίες διαμόρφωσαν με μελέτη τους οι Γάλλοι επιστήμονες Ζαν- Σαρλ Μορέτι και Φιλίπ Φρεζ.

    Το δυσδιάκριτο σήμερα θέατρο, που σχεδόν καλύπτεται από τα χιλιάδες διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη, την έντονη βλάστηση και τα φερτά υλικά, ελάχιστα θυμίζει την αρχική του μορφή. Η μελέτη, που παρουσίασε με λεπτομέρειες στο ΚΑΣ ο κ. Ζάμπας, έχει μινιμαλιστικό χαρακτήρα, καθώς προτείνει ήπιες επεμβάσεις αποκατάστασης και καθαρισμούς, με στόχο την προστασία του μνημείου από τη φθορά, οι οποίες όμως είναι ικανές να ξαναδώσουν στο θέατρο μέρος της χαμένης αίγλης του.

    Το αρχαίο θέατρο της Δήλου χωρούσε περίπου 6.500 θεατές. 'Αρχισε να κατασκευάζεται λίγο μετά το 314 π.Χ. και ολοκληρώθηκε γύρω στο 250 π.Χ., ενώ η πρώτη διαμόρφωση του κοίλου έγινε το 290 π.Χ. Εγκαταλείφθηκε το 88 π.Χ. μετά τη λεηλασία του νησιού από τα στρατεύματα του Μιθριδάτη.

    [03] Πρόωρο "ντιμπέιτ" Δημοκρατικών και Ρεμπουμπλικανών στην Αθήνα

    Η πορεία των αμερικανικών εκλογών, μετά τη χτεσινή "σούπερ Τρίτη", που αποτελεί κομβικό σημείο για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, έγινε αντικείμενο εκδήλωσης στην Αθήνα, στην οποία ανέπτυξαν τις θέσεις τους οι πρόεδροι των Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών ψηφοφόρων που ζουν στην Ελλάδα.

    Στο γενικό πλαίσιο της ατζέντας των Ρεπουμπλικανών υποψήφιων, που, παρά τις διαφορές ενός εκάστου, είναι, έμφαση στην απασχόληση και στην ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας και "όχι" στο πρόγραμμα υγείας που προωθεί ο πρόεδρος Ομπάμα, αναφέρθηκε η εκπρόσωπος τoυ κόμματοςΚατερίνα Παπαθανασίου.

    Η κ. Παπαθανασίου περιορίστηκε πάντως στην ανάπτυξη της εκλογικής διαδικασίας, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ακόμη ο ένας υποψήφιος, ώστε να συγκεκριμενοποιηθεί και το προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος. Τόνισε πάντως ως ιδιαιτερότητα του αμερικανικού εκλογικού συστήματος την ιδιαίτερη σημασία της τοπικής ψήφου.

    Αντίθετα, η εκπρόσωπος των Δημοκρατικών, κ. Υβέτ Τζάρβις, ανέπτυξε και υποστήριξε το πρόγραμμα Ομπάμα, ο οποίος θα είναι και ο μοναδικός υποψήφιοςτου κόμματος.

    Υπεραμύνθηκε του ενεργειακού προγράμματος του Προέδρου, που θέλει παράλληλη αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, περιλαμβανομένου και του "ηλιακού" αυτοκινήτου, με προοπτική να δώσει ώθηση στην αυτοκινητοβιομηχανία, του μεταρρυθμιστικού προγράμματος υγείας, που προσφέρει περισσότερες υπηρεσίες στις γυναίκες, τα παιδιά και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και των θέσεων υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών.

    Η κ. Τζάρβις σημειώνει επίσης ότι ο πρόεδρος Ομπάμα έχει φιλική προσέγγιση προς την Ελλάδα και δεν εγείρει αντιρρήσεις ως προς τη χρηματοδότησή της από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ έχουν ακουστεί αντίθετες απόψεις από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών.

    [04] Ο Ρόμνεϊ επιβλήθηκε αλλά δεν κατάφερε να συσπειρώσει τους Ρεπουμπλικάνους

    Η "Σούπερ Τρίτη" δεν κατάφερε να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το ποιός θα είναι ο υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αλλά ο Μιτ Ρόμνεϊ είναι πλέον το φαβορί για να αντιμετωπίσει τον Μπαράκ Ομπάμα στις 6 Νοεμβρίου.

    Ο Ρόμνεϊ δεν κέρδισε τους αντιπάλους του Νιουτ Γκίνγκριτς και Ρικ Σαντόρουμ και στις δέκα πολιτείες, στις οποίες διεξάγονταν ψηφοφορίες, αλλά πέτυχε να εδραιώσει το καθεστώς του φαβορί, ειδικά κερδίζοντας με διαφορά μιας ποσοστιαίας μονάδας την στρατηγικής σημασίας πολιτεία του Οχάιο.

    Όμως απέτυχε να επιβληθεί ανάμεσα στους ψηφοφόρους της συντηρητικής βάσης και εμφανίζεται ευάλωτος απέναντι στη μεσαία τάξη και στους περισσότερο μετριοπαθείς.

    [05] Επτά κυβερνητικά στελέχη στηρίζουν τον Ευ. Βενιζέλο

    Την υποστήριξή τους στον Ευάγγελο Βενιζέλο εξέφρασαν οι επτά αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί, με τους οποίους ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συναντήθηκε αργά το μεσημέρι.

    Οι κύριοι Φ. Σαχινίδης, Σ. Ξυνίδης, Θ. Μωραϊτης, Μ. Μπόλαρης, Γ. Πεταλωτής, Εμ. Όθωνας και Ι. Δριβελέγκας, οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα έχουν διατυπώσει κοινές θέσεις για την προοπτική του ΠΑΣΟΚ, συζήτησαν με τον κ. Βενιζέλο όλες τις πτυχές στις εσωκομματικές εξελίξεις ενόψει και της πανελλαδικής συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ το Σαββατοκύριακο, 17 και 18 Μαρτίου.

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εξέφρασαν τη στήριξή τους στον Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος, ωστόσο, δεν τους ζήτησε να υπογράψουν το κείμενο της υποψηφιότητάς του.

    [06] Α. Τσίπρας: Μικρές απώλειες για τις τράπεζες, εν αντιθέσει με τα Ταμεία

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε σήμερα ότι «την ίδια στιγμή που κουρεύονται τα αποθεματικά των ασφαλιστικών Ταμείων και κινδυνεύει με κατάρρευση το ασφαλιστικό σύστημα, οι τραπεζικοί όμιλοι διαγκωνίζoνται, δια μέσου των εκδοτικών συμφερόντων που τους στηρίζουν, που αποτελούν όργανά τους, για το ποιος θα πετύχει λιγότερο κούρεμα στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου».

    Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι «οι συνταξιούχοι πρέπει να γνωρίζουν ότι έρχεται ένα νέο κύμα περικοπών, γιατί τις συντάξεις τους τις έφαγαν οι τραπεζίτες, υπό τις ευλογίες της ελληνικής κυβέρνησης».

    [07] Επεισόδια στην παρέλαση στη Ρόδο για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου

    Επεισόδια σημειώθηκαν στην παρέλαση για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου, στη Ρόδο, όπου παραβρέθηκαν ο γγ Νησιωτικής Πολιτικής, Δ. Χαλκιώτης, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο βουλευτής της ΝΔ, Κ. Καραγκούνης, και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Μ. Ιατρίδη και Γ. Κασσάρας.

    Τα μέλη ομάδας «αγανακτισμένων» πολιτών, αφού επί αρκετή ώρα αποδοκίμαζαν τους πολιτικούς με υβριστικά συνθήματα, έσπασαν τον κλοιό της αστυνομίας και εκσφενδόνισαν προς την εξέδρα των επισήμων γιαούρτια και μπουκάλια με νερό, με αποτέλεσμα να διακοπεί η παρέλαση.

    Οι πολιτικοί αποχώρησαν και οι «αγανακτισμένοι» πολίτες παραμένουν στο σημείο πολιορκώντας την εξέδρα, όπου βρίσκονται οι εκπρόσωποι της στρατιωτικής ηγεσίας.

    [08] Ακριβότερη η βενζίνη κατά 12,5% φέτος σε σχέση με πέρυσι

    Ακριβότερη κατά 12,5 % πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές τη βενζίνη εφέτος, σε σχέση με πέρυσι, όπως τονίζει το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών (ΕΛΚΕΚΑ).

    Συγκεκριμένα, ο οδηγός ενός μεσαίου κυβισμού 1400 αυτοκινήτου, ο οποίος διανύει τον μήνα 1250 χιλιόμετρα με κατανάλωση 9 λίτρα / 100 χιλ με τιμή λίτρου 1,57 τον Μάρτη του 11 πλήρωνε 176,63 ευρώ. Τον ίδιο μήνα εφέτος με τιμή λίτρου 1,766 πληρώνει 198,68 ευρώ, δηλαδή 22,05 ευρώ περισσότερα ή ποσό 12,5% αυξημένο σε σχέση με πέρυσι.

    Σύμφωνα πάντα με έρευνα του ΕΛΚΕΚΑ, η Ελλάδα έρχεται δεύτερη στην ΕΕ, με πρώτη την Ολλανδία και Ιταλία, στις οποίες η τιμή ανέρχεται στο 1,80 ευρώ το λίτρο, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση η μέση τιμή είναι 1,54 ευρώ ανά λιτρο.

    [09] Στη συνοικία Μπάμπα Αμρ της Χομς εισήλθε η Ερυθρά Ημισέληνος

    Η ομάδα της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου που εισήλθε σήμερα στο προάστιο Μπάμπα Αμρ στην πόλη Χομς διεπίστωσε πως οι περισσότεροι κάτοικοι είχαν εγκαταλείψει ήδητην περιοχή που βομβαρδίστηκε τις τελευταίες εβδομάδες, ανακοίνωσε από τη Γενεύη η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ICRC).

    «Η συριακή Αραβική Ερυθρά Ημισέληνος παρέμεινε εντός του Μπάμπα Αμρ για 45 λεπτά. Διεπίστωσε πως οι περισσότεροι κάτοικοι είχαν εγκαταλείψει το Μπάμπα Αμρ για περιοχές που ήδη είχε επισκεφθεί ο Ερυθρός Σταυρός και η συριακή Ερυθρά Ημισέληνος την προηγούμενη εβδομάδα», τόνισε ο εκπρόσωπος του διεθνούς Oργανισμού Χισάμ Χασάν.

    Οι άλλες περιοχές βρίσκονται εντός της Χομς και στην παρακείμενη κοινότητα Άμπελ, όπου οι εργαζόμενοι του Ε.Σ. και της Ερυθράς Ημισελήνου διένειμαν σήμερα βοήθεια, για δεύτερη φορά από την περασμένη Κυριακή.

    [10] Μίλαν και Μπενφίκα προκρίθηκαν στους "8" του Τσάμπιονς Λιγκ

    Ενα από τα πιο συναρπαστικά παιχνίδια στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ έγινετην Τρίτηστο «Εμιρεϊτς» του Λονδίνου, όπου η Αρσεναλ νίκησε 3-0 την Μίλαν, αλλά στους προημιτελικούς πέρασαν οι «ροσονέρι» χάρη στο 4-0 του πρώτου αγώνα στο Σαν Σίρο. Οι γηπεδούχοι κατάφεραν να «αγγίξουν» τη μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία των ευρωπαϊκών κυπέλλων, όταν προηγήθηκαν 3-0 στο ημίχρονο. Στο β' ημίχρονο χάθηκαν δύο ευκαιρίες που... δεν χάνονται, αλλά το σκορ παρέμεινε αναλλοίωτο κι έτσι οι «κανονιέρηδες» δεν κατάφεραν να πετύχουν το θαύμα.

    Επίσης, το εισιτήριο για τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ κατέκτησε η Μπενφίκα, η οποία στη χθεσινή ρεβάνς των "16" επικράτησε 2-0 της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης. Η ήττα με 3-2 στη Ρωσία δεν εμπόδισε τους Πορτογάλους να "χτυπήσουν" στις καθυστερήσεις των δύο ημιχρόνων. Στο 1ο λεπτό του έξτρα χρόνου του πρώτου μέρους ο Μάξι Περέιρα έβαλε μπροστά τους Λουζιτανούς, οι οποίοι στο 93΄ "σφράγισαν" την πρόκριση στους "8" της διοργάνωσης με το γκολ του Ολιβέιρα.

    [11] 'Εφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Σμαρούλα Γιούλη

    Την τελευταία της πνοή άφησε στα 78 της χρόνια η γνωστή ηθοποιός Σμαρούλα Γιούλη, η οποία το τελευταίο διάστημα έπασχε από άνοια. Η αρχή του τέλους, γράφτηκε τρεις μήνες πριν, όταν ο σύντροφος της ζωής της, θεατρικός συγγραφέας κι επιχειρηματίας Βαγγέλης Λειβαδάς, έφυγε από τη ζωή με άδικο και αποτρόπαιο τρόπο, καθώς κάηκε ζωντανός μέσα στο σπίτι τους, στη Γλυφάδα Αττικής.

    Η Σμαρούλα Γιούλη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1934 και αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Δ. Ροντήρη, συνεχίζοντας το χορό και το τραγούδι. Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε για πρώτη φορά, σε ηλικία 9 ετών το 1943, στην ταινία "Η φωνή της καρδιάς", για να ακολουθήσουν αρκετές ακόμα.

    Στο θέατρο ξεκίνησε με το έργο "Χαρούμενα νιάτα" και στη συνέχεια συνεργάστηκε με την Κατερίνα και τον Μάνο Κατράκη στο έργο "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται". Από το 1958 ως θιασάρχης, πλέον, ανέβασε τα έργα: "Άννα Φρανκ", "Κουρέλι", "Πειρασμός" κ.ά.

    Το 1960 απέκτησε δική της θεατρική στέγη και μαζί με το σύζυγό της, Βαγγέλη Λιβαδά, ανέβασαν πολλά έργα Ελλήνων συγγραφέων (Γ. Σουρή, Π. Παλαιολόγου, Σπ. Μελά, Δ. Γιανουκάκη, Δ. Ψαθά, Γ. Ρούσσο, Γ. Τζαβέλλα, Κ. Μουρσελά κ.ά.), αλλά και ξένων (Εντ. Φίλιπο, Α. Νικολάι, Ντ. Φο, Αλ. Χάκετ κ.ά.) και συνεργάστηκε, με σχεδόν όλους τους Έλληνες σκηνοθέτες. Ακόμα έχει σκηνοθετήσει πρόζες και μουσικά θεάματα, όπως το μιούζικαλ "20 χρόνια Θεοδωράκης", "Καφενείον η Ελλάς" κ.ά.

    Χαρακτηριστικές ταινίες: Έλα στο Θείο, Της Νύχτας τα Καμώματα, Στουρνάρα 288, Ο Θόδωρος και το Δίκανο.

    [12] Προειδοποιήσεις για νέο "μεγάλο σεισμό" στην Ιαπωνία

    Ένα χρόνο μετά τον καταστροφικό σεισμό της 11ης Μαρτίου στην Ιαπωνία, οι ερευνητές προειδοποιούν και πάλι για "Ένα Μεγάλο Σεισμό", όπως τον ονομάζουν, που απειλεί το Τόκιο και μάλιστα αρκετοί από τους επιστήμονες αυτούς δίνουν 50% πιθανότητες να συμβεί μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

    Μετά την υποθαλάσσια σεισμική δόνηση των 9 βαθμών και το τεράστιο τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011 που προκάλεσαν το θάνατο 19.000 ανθρώπων, η σεισμική δραστηριότητα εντάθηκε στο αρχιπέλαγος, το οποίο βρίσκεται πάνω στην ένωση τεσσάρων τεκτονικών πλακών.

    Κάθε ημέρα σημειώνονται περίπου δύο σεισμοί μεγαλύτεροι των 3 βαθμών στην περιφέρεια του Τόκιο, πέντε φορές περισσότεροι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

    Οι πιθανότητες ενός σεισμού μεγαλύτερου των 7 βαθμών στην ιαπωνική πρωτεύουσα διαφέρουν ανάλογα με τις εκτιμήσεις διαφόρων ινστιτούτων και οργανισμών, από 70% για τα επόμενα 30 χρόνια, 10% για την επόμενη δεκαετία ως και 50% για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Είναι σχεδόν αδύνατον να γίνει πρόβλεψη, όμως ο κίνδυνος υπάρχει.

    Η ιαπωνική πρωτεύουσα καταστράφηκε το 1923 από ισχυρό σεισμό 7,9 βαθμών που προκάλεσε το θάνατο 142.800 ανθρώπων.

    "Υπάρχει κίνδυνος σεισμού μεγέθους 7 βαθμών σε όλη την Ιαπωνία, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής του Τόκιο, αλλά ο κίνδυνος αυτός δεν είναι μεγαλύτερος ή μικρότερος σε σχέση με άλλα μέρη", τόνισε ο καθηγητής Ρόμπερτ Γκέλερ από το πανεπιστήμιο του Τόκιο.

    Σε μια χώρα όπου σημειώνεται το 20% των ισχυρότερων σεισμών στον κόσμο, η τραγική εμπειρία της 11ης Μαρτίου έφερε στο φως αρκετά κενά στην προετοιμασία αντιμετώπισης των σεισμών.

    [13] Πωλήσεις όπλων στην Ελλάδα, εν μέσω κρίσης, από χώρες της ΕΕ

    Σε στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις πωλήσεις οπλικών συστημάτων αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της διαδικτυακής πύλης euobserver.com, σύμφωνα με τα οποία, κράτη- μέλη της ΕΕ πούλησαν στην Ελλάδα όπλα, αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το πρώτο πακέτο διάσωσης, το 2010.

    Το εν λόγω δημοσίευμα έχει τίτλο «Τα στοιχεία της ΕΕ δείχνουν πωλήσεις όπλων στην Ελλάδα εν μέσω κρίσης» και σε αυτό σημειώνεται ότι η χώρα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ελλάδα, ήταν η Γαλλία, η οποία προχώρησε σε συμφωνία πώλησης αεροσκαφών, ύψους 794 εκατομμυρίων ευρώ. Αναφέρει, επίσης, ότι η Ολλανδία και η Γερμανία, που εμφανίζονται «κήρυκες της λιτότητας», πούλησαν στρατιωτικό εξοπλισμό ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ, κυρίως σε ηλεκτρονικά συστήματα και οχήματα εδάφους, ενώ η Ιταλία πούλησε εξοπλισμό ύψους 52 εκατομμυρίων ευρώ και η Ισπανία εξοπλισμό ύψους 33 εκατομμυρίων ευρώ.

    Το δημοσίευμα σημειώνει ότι, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα κάνει τεράστιες περικοπές για να εξοικονομήσει πόρους και να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κρίση, παραμένει μία από τις χώρες με τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό για αγορά όπλων εξαιτίας των εντάσεων στη σχέση της με την Τουρκία.

    [14] Μέχρι τέλος του μήνα οι ρυθμίσεις οφειλών

    Στις 30 Μαρτίου λήγει για τους οφειλέτες του ΙΚΑ, η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής σε καθεστώς ρύθμισης, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του εφαρμοστικού νόμου του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012/2015 (ν. 4038/2012).

    Οι οφειλέτες του Ιδρύματος που θα υποβάλουν στα αρμόδια υποκαταστήματα τη σχετική αίτηση, εκτός από την αναστολή των μέτρων αναγκαστικής είπραξης, μπορούν να πετύχουν:

    Α) Ένταξη των κεφαλαιοποιημένων, την 31.12.2011, οφειλών σε ρύθμιση, με απαραίτητη καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1.1.2012 και εφεξής και καταβολή της πρώτης δόσης ή της εφάπαξ εξόφλησης έως τις 30.4.2012. Στην περίπτωση αυτή θα χορηγείται έκπτωση επί των κάθε είδους προσαυξήσεων, προσθέτων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων ως εξής:

    1) Εφάπαξ εξόφληση ή ρύθμιση έως και σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση ποσοστού 100% επί των προσθέτων τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.

    2) Ρύθμιση από επτά έως και δέκα ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση ποσοστού 75% επί των πρόσθετων τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.

    Β) Ένταξη των οφειλών στο άρθρο 48 του ν.3943/11, σε περίπτωση αδυναμίας ρύθμισης των οφειλών σύμφωνα με τα οριζόμενα της περ. Α, με έκπτωση κατά 40% στα πρόσθετα τέλη, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις της κεφαλαιοποιημένης, την 31.12.2011, οφειλής και απαραίτητη καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1.1.2012 και εφεξής.

    [15] Διαμαρτυρία ενστόλων στα γραφεία του ΤΕΑΠΑΣΑ

    Κατάληψη στα γραφεία του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας, (ΤΕΑΠΑΣΑ) που βρίσκονται στην οδό Βερανζέρου 48, πραγματοποιούν από το πρωί μέλη της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής.

    Οι συγκεντρωμένοι ζητούν επίσημη ενημέρωση από τη διοίκηση του Ταμείου, για τη διαχείριση των εισφορών τους.

    Κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου που ορίστηκε τον περασμένο Ιανουάριο με απόφαση του υπουργού Εργασίας, απέρριψε κατά πλειοψηφία την ένταξη του Ταμείου στη διαδικασία του PSI και την απομείωση των τίτλων του ελληνικού δημοσίου που κατέχει.

    [16] Διαρροή αμμωνίας σε εργοστάσιο στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου

    Διαρροή αμμωνίας σε επιχείρηση παραγωγής τροφίμων στη Βιομηχανική Περιοχή του Ηρακλείου, σήμανε συναγερμό στην Πυροσβεστική Υπηρεσία

    Η διαρροή σημειώθηκε στις 7.30 και άμεσα επενέβη η ΕΜΑΚ με 8 άνδρες καθώς και 3 οχήματα, έναν εξ αυτών, ειδικό για επέμβαση σε χημικά, και απομάκρυναν το "σύννεφο" της αμμωνίας. Στις 9 το πρωί, τελικά, σταμάτησε και η διαρροή της.

    Προληπτικά απομακρύνθηκαν όλοι οι εργαζόμενοι, από τους χώρους της επιχείρησης.

    [17] Πτώση 1,30% στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

    Οι πωλητές επικράτησαν τελικά στη σημερινή συνεδρίαση, οδηγώντας την αγορά σε σημαντική πτώση, μετά τη χθεσινή ισχυρή άνοδο. Η νευρικότητα χαρακτήρισε τις κινήσεις των επενδυτών στο μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών, εν αναμονή των αποτελεσμάτων του PSI.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 745,23 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 1,30%.

    Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 59,170 εκατ. ευρώ.

    [18] Η γερμανική "Bild", κάτοχος ελληνικών ομολόγων, δεν θα συμμετάσχει στο PSI

    Η Bild, η εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Γερμανία, αρνείται να συμμετάσχει στην ανταλλαγή ελληνικών κρατικών ομολόγων, ανακοινώνει στο σημερινό της φύλλο, μία ημέρα πριν από τη λήξη της προθεσμίας που έχει δοθεί προς τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας.

    "Ηλθε η ώρα για τους (μικρούς) ιδιώτες πιστωτές να εγκαταλείψουν τμήμα των απαιτήσεών τους. Το ίδιο και για την Bild. Αλλά εμείς λέμε: όχι", διακηρύσσει η εφημερίδα που έχει 12 εκατομμύρια αναγνώστες σε μία χώρα 82 εκατομμυρίων κατοίκων.

    Τον Δεκέμβριο του 2011, η Bild είχε αγοράσει ελληνικά ομόλογα συνολικής αξίας 4.815 ευρώ. Για τη γερμανική εφημερίδα η επιχείρηση απομείωσης του ελληνικού χρέους συνοψίζεται σε μία απώλεια του 38% της επένδυσής της.

    "Η Bild λέει 'όχι' και απαριθμεί τρεις λόγους: "Διότι πρόκειται για στάχτη στα μάτια: οι ωριμάνσεις που αναμένονται μέχρι το 2042 είναι εκτός πραγματικότητας", "αυτό δεν αρκεί να κάνει την Ελλάδα να ορθοποδήσει", "νέες εκλογές θα διεξαχθούν στην Ελλάδα τον Απρίλιο".

    Και το γερμανικό ταμπλόιντ προσθέτει:

    "ΥΓ: Εάν η Bild πρόκειται να έχει κέρδη από τα ομόλογα αυτά , θα τα κάνει δωρεά για φιλανθρωπικό σκοπό".

    [19] Η μυστηριώδης ζωή της Ελένης Μπούκουρα-Αλταμούρα

    Η ζωή της πρώτης σπουδασμένης Ελληνίδας ζωγράφου Ελένης Μπούκουρα Αλταμούρα από το εξαιρετικό βιβλίο της Ρέας Γαλανάκη, μεταφέρεται τώρα στη θεατρική σκηνή με ερμηνεύτρια την Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου.

    Η ηθοποιός "συνομιλεί" με το βραβευμένο μυθιστόρημα και ανιχνεύει τη μυστηριώδη ζωή της πρώτης Ελληνίδας ζωγράφου στη θεατρική μεταφορά του βιβλίου της Γαλανάκη, με τίτλο «Ελένη, ή ο Κανένας», που ανεβαίνει από τις 5 Μαρτίου για δεκαπέντε παραστάσεις στο θέατρο 'Ανεσις, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη.

    Η παράσταση ακολουθεί πιστά το βιβλίο και παρουσιάζει βήμα βήμα την διαδρομή της πρώτης Ελληνίδας ζωγράφου. Το ταξίδι στο βιβλίο αλλά και στη σκηνή ξεκινάει από τα παιδικά σχεδόν χρόνια της Ελένης Μπούκουρα στις Σπέτσες. Δείχνει ένα πλάσμα το οποίο κοιτάει τη θάλασσα και τα βότσαλα στο νησί και φαντασιώνεται άλλα, οδηγείται σε διαφορετικό κόσμο.

    «'Εχουμε ένα κορίτσι που από πολύ μικρό, αντιλαμβάνεται ακόμα και τη φύση γύρω της σαν τέχνη. Το ταλέντο της ζωγραφικής το έχει από νωρίς την βλέπουμε νεαρή μαθήτρια έφηβο, στο παρθεναγωγείο Χιλλ όπου εκεί τιμωρείται για την μανία της να ζωγραφίζει και να αποτυπώνει τα σώματα των συμμαθητριών της στο χαρτί, μεχρι που στα 27 της με την υποστήριξη του πατέρα της ξεκινάει να πάει στην Ιταλία να σπουδάσει ζωγραφική σε μια εποχή που δεν γίνονταν δεκτές οι γυναίκες στα πανεπιστημία. Για να μπορέσει να σπουδάσει, ντύνεται αγόρι», εξηγεί η Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου.

    [20] Στη φυλακή οδηγήθηκε ο ιδρυτής της εταιρίας εμφυτευμάτων στήθους PIP

    Ο Ζαν Κλοντ Μας, ο Γάλλος ιδρυτής της εταιρείας εμφυτευμάτων στήθους PIP, ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο ενός παγκόσμιου σκανδάλου εξαιτίας της χρήσης μη εγκεκριμένης σιλικόνης σε αυτά, οδηγήθηκε στη φυλακή επειδή δεν κατέβαλε εγγύηση, ανακοίνωσε σήμερα δικαστική πηγή.

    Ο Μας τελούσε υπό αστυνομική κράτηση και αφέθηκε ελεύθερος στις 27 Ιανουαρίου με εγγύηση 100.000 ευρώ, ενώ του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα και από το να συναντηθεί με πρώην στελέχη της εταιρίας του Poly Implant Prothese (PIP), η οποία σήμερα έχει χρεοκοπήσει.

    Ο Μας αντιμετωπίζει κατηγορίες για πρόκληση σωματικής βλάβης, όχι όμως και για ανθρωποκτονία. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Μας φυλακίστηκε το βράδυ της Δευτέρας.

    Οι γαλλικές αρχές έχουν δεχτεί έντονη κριτική για ολιγωρία στην αντίδρασή τους σε μια υπόθεση που έχει προκαλέσει πανικό μεταξύ δεκάδων χιλιάδων γυναικών που έχουν τοποθετήσει εμφυτεύματα.

    Οι αρμόδιες αρχές ζήτησαν την απόσυρσή τους από την αγορά τον Μάρτιο του 2010 εξαιτίας ανησυχίας για την ποιότητά τους.

    Ωστόσο, μόλις τον Δεκέμβριο αξιωματούχοι στο Παρίσι πρότειναν την χειρουργική αφαίρεσή τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 7 March 2012 - 19:30:34 UTC