Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-03-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην τελική ευθεία οι διαδικασίες ανάδειξης νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ
  • [02] Γερμανικά και γαλλικά στο δημοτικό, από του χρόνου
  • [03] Κρίσιμη χρονιά για την ενεργειακή ασφάλεια το 2012
  • [04] Διαγωνισμός ανάδειξης νέων επιστημόνων
  • [05] Διαγωνισμός στο facebook
  • [06] Κακοποιώντας την τρίτη ηλικία
  • [07] Τη Δευτέρα στην Αθήνα ο Ράιχενμπαχ για την έκθεση προόδου της Ελλάδας
  • [08] Δηλητηριασμένα ζώα εντοπίστηκαν στον Εθνικό Δρυμό Πρεσπών

  • [01] Στην τελική ευθεία οι διαδικασίες ανάδειξης νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ

    Οι διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ βρίσκονται στην τελική ευθεία, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στην Εθνική Συνδιάσκεψη που πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της Ιπποκράτους, οισημερινές εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν με ομιλίες του επικεφαλής των Σοσιαλιστών στην Ευρωβουλή Χήνες Σβόμποντα, και του γραμματέα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Λουίς Αγιάλα. Θα ακολουθήσουν οι ομιλίες του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη και του προέδρου του Κινήματος Γιώργου Παπανδρέου.

    Στη συνέχεια, θα γίνει ο απολογισμός της κυβερνητικής διετίας του ΠΑΣΟΚ, από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου και η παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων του Κινήματος εν όψει των εθνικών εκλογών, από τον υφυπουργό Εσωτερικών Πάρι Κουκουλόπουλο.Θα ακολουθήσουντοποθετήσεις από τους συμμετέχοντες.

    Οι εργασίες της Κυριακής θα ξεκινήσουν με τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων, μετά τη λήξη της οποίας θα συνεχιστεί η Εθνική Συνδιάσκεψη.

    [02] Γερμανικά και γαλλικά στο δημοτικό, από του χρόνου

    Γερμανικά και γαλλικά, θα έχουν τη δυνατότητα να διδάσκονται από το νέο σχολικό έτος οι μαθητές στο δημοτικό σχολείο, όπως ανακοίνωσε η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, στο πλαίσιο της υπογραφής χάρτας συνεργασίας ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Γκαίτε.

    Στόχος της συμφωνίας, η οποία υπογράφηκε από την υφυπουργό και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ινστιτούτου, Μπρούνο Γκρος, είναι η ελληνογερμανική συνεργασία σε μια σειρά από τομείς της εκπαίδευσης.

    [03] Κρίσιμη χρονιά για την ενεργειακή ασφάλεια το 2012

    Το 2012 ενδέχεται να είναι χρονιά "αναταράξεων" για τις ενεργειακές αγορές, λόγω της υψηλής ζήτησης για πετρέλαιο και των ανησυχιών για τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Αυτή την εκτίμηση κάνει η επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) Μαρία βαν ντερ Χέφεν, σε άρθρο της στον Observer του ΟΟΣΑ (OECD Observer). Προειδοποιεί, παράλληλα, για εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου στα 150 δολάρια ή και περισσότερα, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, λόγω συρρίκνωσης των επενδύσεων για «καινούργιο» πετρέλαιο. Χαρακτηρίζει, τέλος, τη φετινή χρονιά, «κρίσιμη» για την επίτευξη των κλιματικών στόχων που θα επιτρέψουν στον πλανήτη να παραμείνει σε τροχιά αύξησης της μέσης θερμοκρασίας όχι πάνω από 2 βαθμούς Κελσίου.

    Στη περυσινή έκθεση «Παγκόσμιες ενεργειακές προοπτικές», θυμίζει η κ. βαν ντερ Χέφεν, η IEA είχε αποτιμήσει τις επενδύσεις, που απαιτούνται για να επεκταθεί η πρόσβαση σε ενέργεια, παγκοσμίως, σε 40 δισ. δολάρια το χρόνο, πέντε φορές περισσότερα από ό,τι το 2009. «Οι εκτιμήσεις για τη ζήτηση, το 2012, είναι καλυμμένες από πέπλο οικονομικής αβεβαιότητας» λέει και προσθέτει ότι παραμένουν ορισμένα ζητήματα προσφοράς, όπως το πότε θα αποκατασταθεί στα πρότερα επίπεδα η παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη.

    [04] Διαγωνισμός ανάδειξης νέων επιστημόνων

    Έως τις 30 Μαρτίου έχουν περιθώριο οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν συμμετοχή στο διαγωνισμό FameLab που πραγματοποιείται, για έκτη συνεχή χρονιά, στη χώρα μας και έχει σκοπό την ανάδειξη νέων ταλέντων στην επικοινωνία της επιστήμης. Στη συνέχεια θα έχουν τη δυνατότητα να μεταδώσουν στο ευρύ κοινό τις γνώσεις τους. Ο διαγωνισμός, που ξεκίνησε από το επιστημονικό Φεστιβάλ του Τσέλτενχαμ της Μεγάλης Βρετανίας, διοργανώνεται στην Ελλάδα από το Βρετανικό Συμβούλιο, σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ).

    Ο αριθμός των χωρών που συμμετέχουν στο διεθνή διαγωνισμό διευρύνεται συνεχώς. Φέτος θα συμμετέχουν νέοι επιστήμονες από 21 χώρες: Αίγυπτο, Αυστρία, Βουλγαρία, Γερμανία, Γεωργία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Κύπρο, Λιθουανία, Νότιο Αφρική, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Τσεχία και Χονγκ Κονγκ. Κάθε υποψήφιος έχει στη διάθεσή του τρία λεπτά για να παρουσιάσει ένα επιστημονικό θέμα της επιλογής του και, κατόπιν, αξιολογείται με βάση το περιεχόμενο, τη σαφήνεια και την ευρηματικότητα της παρουσίασής του.

    Ο προκριματικός γύρος στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί στις 31 Μαρτίου, στο Βρετανικό Συμβούλιο, ενώ στην Αθήνα θα γίνει στις 4 Απριλίου στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Ο τελικός θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Μαΐου στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

    [05] Διαγωνισμός στο facebook

    Μέσω των υπηρεσιών που προσφέρει το facebook πραγματοποιεί η Honda το διαγωνισμό ?Ι Love Honda cars?.

    Οσοι έχουν στην κατοχή τους αυτοκίνητο με τα σήματα της ιαπωνικής μάρκας η είχαν στο παρελθόν, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στην ιστοσελίδα της εταιρίας www.facebook.com/honda.greece έως τις 11 Δεκεμβρίου.

    Η συμμέτοχη πρέπει να συνοδεύεται με μια φωτογραφία του αυτοκίνητου. Στη συνεχεία προσκαλούν τους φίλους τους να ψηφίσουν τη φωτογραφία τους προκειμένου να αυξήσουν τις πιθανότητες τους για να κερδίσουν το μεγάλο δώρο του διαγωνισμού, ένα scooter Honda Vision 110.

    Η κλήρωση για την ανάδειξη του νικητή θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου στα γραφεία της εταιρείας Γενική Αυτοκινήτων Α.Ε:Β.Ε.

    [06] Κακοποιώντας την τρίτη ηλικία

    Διαστάσεις παίρνει το φαινόμενο της κακοποίησης ηλικιωμένων σε όλο τον κόσμο καθώς εκατοντάδες χιλιάδες από αυτούς υφίστανται σωματική βία, απειλούνται, καθυβρίζονται, καταπιέζονται προκειμένου να αλλάξουν τις διαθήκες τους, υφαρπάζονται οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί και βιάζονται. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι υπάρχουν 600 εκατομμύρια άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2025 και να ξαναδιπλασιαστεί ως το 2050. Εξάλλου λόγω της δημογραφικής γήρανσης το ποσοστό των ατόμων ηλικίας άνω των 80 ετών στην Ευρώπη αναμένεται να φτάσει το 2050 στο 12%. Η γήρανση του πληθυσμού έχει ως συνέπεια όλο και περισσότεροι άνθρωποι να εξαρτώνται από την φροντίδα συγγενών ή εξειδικευμένου προσωπικού και να είναι ευάλωτοι σε φαινόμενα παραμέλησης ή κακοποίησης.

    Τα στοιχεία αυτά παρουσιάζονται σε ανακοινώσεις ειδικών στο πλαίσιο του συνεδρίου με θέμα «Νομικά και κοινωνικά θέματα στην άνοια» την οποία διοργανώνουν ως την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη το Πανελλήνιο Ινστιτούτο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων και η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών.

    Έρευνες, τις οποίες επικαλείται σε ανακοίνωσή της η κοινωνική λειτουργός Ιωάννα Τσοκανάρη, αναφέρουν ότι κάθε χρόνο ο αριθμός των ατόμων τρίτης ηλικίας στην ΕΕ, τα οποία υφίστανται κάποια μορφή κακοποίησης ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το ποσοστό των ηλικιωμένων που κακοποιούνται κυμαίνεται μεταξύ 4-6% του πληθυσμού.

    [07] Τη Δευτέρα στην Αθήνα ο Ράιχενμπαχ για την έκθεση προόδου της Ελλάδας

    Φτάνει τη Δευτέρα στην Αθήνα ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει την Πέμπτη την έκθεση προόδου της Ομάδας, μετά την έγκρισή της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τον απολογισμό της δουλειάς που έχει γίνει, καθώς και τα βήματα που θα ακολουθήσουν.

    Όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πάνος Καρβούνης, ο κ. Ράιχενμπαχ θα αναφερθεί, μεταξύ άλλων, στην πρόοδο που έχει σημειωθεί για την υλοποίηση των 180 έργων προτεραιότητας, τα οποία έχουν καθορίσει η Ομάδα Δράσης, μαζί με την ελληνική κυβέρνηση, κόστους 10,5 δισ. ευρώ όρους του ΕΣΠΑ. Η ταχεία απορρόφηση των εν λόγω πόρων θα βάλει τα χρήματα αυτά στην οικονομία, ώστε να φέρουν ανάπτυξη και απασχόληση.

    [08] Δηλητηριασμένα ζώα εντοπίστηκαν στον Εθνικό Δρυμό Πρεσπών

    Δύο ελληνικοί ποιμενικοί και μια αλεπού έπεσαν νεκρά από δηλητηριασμένα δολώματα στην περιοχή του Εθνικού Δρυμού Πρεσπών.

    Οι φύλακες του Φορέα Διαχείρισης του Δρυμού εντόπισαν στις 29 στη χαράδρα του Αγίου Αθανασίου Καρυών ένα δηλητηριασμένο ελληνικό ποιμενικό έπειτα από καταγγελία κτηνοτρόφου της περιοχής. Οι περιπολίες των φυλάκων συνεχίστηκαν, και στις 6 Μαρτίου εντοπίζεται στην ίδια περιοχή ένας δεύτερος δηλητηριασμένος ποιμενικός και κομμάτια δηλητηριασμένου λίπους. Την επόμενη μέρα τον κατάλογο των δηλητηριασμένων ζώων προστίθεται και μια αλεπού.

    Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων και η θανάτωση ζώων, απαγορεύονται σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία από το 1993 και αποτελούν μια πολύ επιβλαβή πρακτική για το περιβάλλον και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 10 March 2012 - 9:30:27 UTC