Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-03-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φουκουσίμα, ένας χρόνος μετά την τραγωδία

  • [01] Φουκουσίμα, ένας χρόνος μετά την τραγωδία

    H Ιαπωνία αποτίει φόρο τιμής σήμερα στα χιλιάδες θύματα του σεισμού και του επακόλουθου τσουνάμι που έπληξε πριν από ένα χρόνο τις βορειοανατολικές ακτές της χώρας, προκαλώντας τη μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή των τελευταίων 25 ετών.

    Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, η ζωή σταμάτησε στις 14:46' τοπική ώρα (07:46' ώρα Ελλάδος) ακριβώς τη στιγμή που ένας ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 9 βαθμών συγκλόνισε τη βορειοανατολική Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου του 2011 καλύπτοντας με κύματα αρκετών δεκάδων μέτρων την ακτή.

    Τα δημόσια μέσα μεταφοράς ακινητοποιήθηκαν και ένα λεπτό σιγής τηρήθηκε στα εμπορικά σημεία του Τόκιο και των μεγάλων πόλεων στη μνήμη των 19.000 νεκρών και αγνοουμένων.

    Ο αυτοκράτορας Ακιχίτο, ο οποίος πρόσφατα βγήκε από το νοσοκομείο ύστερα από μια επέμβαση στην καρδιά και ο πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα θα εκφωνήσουν ομιλίες σε μια τελετή στο Εθνικό Θέατρο του Τόκιο η οποία θα αναμεταδοθεί από την τηλεόραση.

    Αντιπυρηνικοί ακτιβιστές έχουν οργανώσει διαδηλώσεις στο Τόκιο, στην πόλη της Φουκουσίμα και σε άλλες περιφέρειες της χώρας, ενώ στις πληγείσες περιοχές οι επιζήσαντες θα ανάψουν χιλιάδες κεριά για να τιμήσουν τα θύματα της καταστροφής.

    Στο λιμάνι Ισινομάκι, το οποίο επλήγη από ένα τεράστιο παλιρροιακό κύμα μέλη φιλανθρωπικών οργανώσεων μοίρασαν λουλούδια στις οικογένειες των θυμάτων προκειμένου αυτές να τα αφήσουν σήμερα στα μνήματα των δικών τους ανθρώπων.

    Σε μια επιστολή που δημοσίευσε στο χθεσινό της φύλλο η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, ο πρωθυπουργός Νόντα τονίζει ότι η τραγωδία της 11ης Μαρτίου σφράγισε τη μνήμη του έθνους."Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τους συγγενείς μας, τους φίλους μας, τους συναδέλφους μας που χάθηκαν στην καταστροφή", γράφει.

    "Ούτε θα ξεχάσουμε τη στήριξη και την αλληλεγγύη που δέχθηκε η Ιαπωνία από το εξωτερικό. Γι αυτό νιώθουμε βαθιά υποχρεωμένοι και πάντα ευγνώμονες".

    Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να επισπευθεί η ανοικοδόμηση στις πληγείσες από το τσουνάμι περιοχές, να αποψιλωθεί το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι, να καθαριστούν τα εδάφη που μολύνθηκαν από τη ραδιενέργεια και η ιαπωνική οικονομία να ανακάμψει.

    Ωστόσο για τις οικογένειες 3.200 αγνοουμένων, επιτακτική προτεραιότητα παραμένει να βρεθούν οι σοροί των δικών τους και να αναπαυθούν εν ειρήνη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 11 March 2012 - 8:30:30 UTC