Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-03-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το Eurogroup υιοθέτησε το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας
  • [02] Πέφτει η δημοτικότητα του Ομπάμα
  • [03] Παγκόσμια εκστρατεία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων
  • [04] Η Κική Δημουλά απαγγέλει στο Ίδρυμα Ευγενίδου
  • [05] Αυξημένα περιστατικά γρίπης τύπου Α και Β
  • [06] Δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους οι Έλληνες καταναλωτές
  • [07] Απαγόρευση απόπλου από Πειραιά-Ραφήνα και Λαύριο λόγω θυελλωδών ανέμων
  • [08] Τουλάχιστον 150 αγνοούμενοι μετά το ναυάγιο πορθμείου στο Μπαγκλαντές

  • [01] Το Eurogroup υιοθέτησε το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας

    Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης υιοθέτησαν σήμερα στις Βρυξέλλες το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 130 δισ. ευρώ, για το διάστημα 2012 -2015. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την οποία παραχώρησε μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup, η τελική έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης μετατίθεται για την Τετάρτη, στην συνεδρίαση των εμπειρογνωμόνων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης.

    Όπως δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, η Ελλάδα εκπλήρωσε όλες τις προαπαιτούμενες ενέργειες και η συμμετοχή στο PSI ξεπέρασε τις προσδοκίες. Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ υπογράμμισε ότι σύμφωνα με την έκθεση της Τρόικας, η επιτυχής έκβαση του PSI θα οδηγήσει στη σταδιακή μείωση του ελληνικού χρέους στο επίπεδο του 117% του ΑΕΠ ως το 2020.

    Σύμφωνα με τον κ. Γιουνκέρ, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν την έναρξη του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας. «Είναι η δεύτερη ευκαιρία για την Ελλάδα που δεν πρέπει να χαθεί», δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup.

    Από την πλευρά του, ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα οικονομίας Όλι Ρεν δήλωσε ότι η σημερινή συμφωνία αποτελεί «νέα αρχή για την Ελλάδα» και τόνισε πως η χώρα πρέπει να προσηλωθεί στην εφαρμογή του νέου προγράμματος. Υπογράμμισε επίσης ότι η επιτυχία του προγράμματος θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή του αλλά και από την πολιτική ενότητα στην Ελλάδα.

    Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας, ο κ. Γιουνκέρ ανέφερε ότι οι Βρυξέλλες αναμένουν, για τυπικούς λόγους, την απόφαση του ΔΝΤ την ερχόμενη Πέμπτη. Σημείωσε, ωστόσο, ότι το Eurogroup είναι ικανοποιημένο από την εισήγηση της Προέδρου του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για συμμετοχή ύψους 28 δισ. ευρώ.

    Εξάλλου, ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ τόνισε ότι το Eurogroup έλαβε διαβεβαίωση από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών ότι δεν θα υπάρξει κανένα είδος αποζημίωσης --είτε άμεση, είτε έμμεση-- προς τα φυσικά πρόσωπα στην Ελλάδα που κατέχουν ελληνικά ομόλογα, διότι όπως είπε, κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε προηγούμενο και σε άλλες χώρες.

    Σε ό,τι αφορά τον λεγόμενο ειδικό ή κλειστό λογαριασμό, ο Ζ. Γιούνκερ είπε πως η Ελλάδα δεσμεύθηκε να ψηφίσει το σχετικό νόμο εντός του Απριλίου.

    Επιπλέον, ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, αναφερόμενος στο πώς θα παρακολουθείται το ελληνικό πρόγραμμα, δήλωσε ότι θα υπάρξει «εταιρική σχέση» μεταξύ της Ελλάδας, της Τρόικας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση των δόσεων του δανείου, αποφασίστηκε ότι θα καταβληθούν σε μηνιαία βάση για την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου. Ειδικότερα, η δόση του Μαρτίου θα είναι 5,9 δισ. ευρώ, του Απριλίου 3,3 δισ. ευρώ και του Μαΐου 5,3 δισ. ευρώ.

    Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι θα διατεθούν48 δις. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

    [02] Πέφτει η δημοτικότητα του Ομπάμα

    Η δημοτικότητα του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μειώθηκε στο 41%, κυρίως λόγω της ανόδου της τιμής των καυσίμων και της διατήρησης του ποσοστού της ανεργίας σε υψηλό επίπεδο παρά την δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα χθες, περίπου οκτώ μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.

    Η δημοσκόπηση για λογαριασμό των New York Times/CBS News κατέδειξε ότι ο Ομπάμα έχασε εννιά μονάδες από την προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα, πριν από ένα μήνα, που του έδινε δημοτικότητα 50%.

    Παρότι το 47% των ερωτηθέντων αποδοκιμάζει τις επιδόσεις του Αμερικανού Προέδρου (έναντι ενός 41% που τις επιδοκιμάζει), ο Μπαράκ Ομπάμα εμφανίζεται να υπερτερεί σε σύγκριση και με τους δύο ισχυρότερους υποψηφίους για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ώστε να τον αντιμετωπίσουν το Νοέμβριο, τον Μιτ Ρόμνεϊ (47% έναντι 44%) καθώς και τον υπερσυντηρητικό Ρικ Σαντόρουμ (48% έναντι 44%). Ωστόσο τα ποσοστά αυτά δεν του εξασφαλίζουν μια βέβαιη νίκη --με δεδομένο ότι το περιθώριο σφάλματος της έρευνας ήταν Β±3%--, ενώ και στις δύο περιπτώσεις οι διαφορές είναι μικρότερες από ό,τι τον περασμένο μήνα.

    [03] Παγκόσμια εκστρατεία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

    Έκκληση στους αρχαιολόγους, αλλά και στους πολίτες όλου του κόσμου, να υπερασπιστούν την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορική μνήμη, απευθύνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), μέσω της διεθνούς καμπάνιας που ξεκίνησε για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.

    Με το σύνθημα «Τα μνημεία δεν έχουν φωνή, έχουν εμάς», η εκστρατεία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα μνημεία από τις περικοπές και καλεί ξένους και Έλληνες δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου, την Τετάρτη 1.30 μμ., στα γραφεία της Ένωσης στο Θησείο (Ερμού 136).

    [04] Η Κική Δημουλά απαγγέλει στο Ίδρυμα Ευγενίδου

    Μερικά από τα σπουδαία ποιήματά της θα απαγγείλει η Κική Δημουλά την Πέμπτη 22 Μαρτίου, στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21 Μαρτίου) το Ίδρυμα τιμά την μεγάλη Ελληνίδα ποιήτρια και την εξήντα ετών προσφορά της στο χώρο της ποίησης.

    Στη διάρκεια του αφιερώματος που θα ξεκινήσει στις 7:30 το απόγευμα θα ακολουθήσει ανάλυση του σπουδαίου έργου της ποιήτριας από τους πανεπιστημιακούς Νάσο Βαγενά και Δημήτρη Νανόπουλο, τον ποιητή και εκδότη Θανάση Νιάρχο και τη φιλόλογο και συγγραφέα Έλενα Τσαγκαράκη.

    Οι ηθοποιοί Μαρίνα Ψάλτη και Χριστόφορος Παπακαλιάτης θα απαγγείλουν επίσης ποιήματα ενώ στην εκδήλωση θα συμμετάσχει και το μουσικό συγκρότημα Άνεμος, που έχει εμπνευστεί και μελοποιήσει έργα της.

    Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό (θα προηγηθούν όσοι διαθέτουν δελτία προτεραιότητας).

    [05] Αυξημένα περιστατικά γρίπης τύπου Α και Β

    Χαμηλά χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες τα επίπεδα της γρίπης που καταγράφονται φέτος στην Ελλάδα, αλλά τους προβληματίζει το γεγονός ότι αυξάνονται τα περιστατικά γρίπης που οφείλονται σε υποτύπους Α, αλλά και Β, οι οποίοι δείχνουν να βρίσκονται στην αρχή μιας μορφής μετάλλαξης.

    Μία από τις "γενετικές και αντιγονικές μετακινήσεις", όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Τζένη Κρεμαστινού, η οποία αποτελεί υπότυπο του στελέχους Β της γρίπης και ονομάζεται "Γιαμαγκάτα", έχει ήδη αναγνωριστεί στις ΗΠΑ, αλλά εκτιμάται ότι έχει "περάσει" και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς να αποκλείεται και η χώρα μας.

    Το κύριο χαρακτηριστικό του "Γιαμαγκάτα" είναι ότι η γρίπη που προκαλεί δείχνει να υποχωρεί σε 3-4 ημέρες, αλλά όταν ο ασθενής θεωρεί ότι έχει περάσει η ίωση, η γρίπη επιστρέφει και τότε εγκυμονεί κινδύνους για επιπλοκές.

    Οι ειδικοί συνιστούν επίσκεψη σε γιατρό, εφόσον τα συμπτώματα επιμένουν και είναι έντονα, και τονίζουν ότι το υπάρχον εμβόλιο αποτελεί ασφαλή τρόπο προφύλαξης, παρότι δεν προστατεύει 100% από τα στελέχη της γρίπης. Μάλιστα, τονίζουν ότι του χρόνου το νέο εμβόλιο θα παρέχει προστασία και από τους νέους υποτύπους των ιών Α και Β, που δείχνουν να αυξάνονται μέσα στον πληθυσμό.

    [06] Δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους οι Έλληνες καταναλωτές

    Η πλειοψηφία των Ελλήνων καταναλωτών δεν γνωρίζει τα δικαιώματά του. Αυτό προκύπτει από μεγάλη έρευνα του Κέντρου Ερευνών, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Mediterranean College, για την προστασία των καταναλωτών στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή μεταπτυχιακών φοιτητών της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων.

    Τα κύρια ευρήματα είναι τα εξής:

    - Το 65% των Ελλήνων καταναλωτών ηλικίας 19 ως 55 ετών, δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους ως καταναλωτές όταν αγοράζουν καταναλωτικά αγαθά, υπηρεσίες, τραπεζικά προϊόντα ή πραγματοποιούν αγορές μέσω διαδικτύου.

    - Υψηλότερος βαθμός ενδιαφέροντος για τα δικαιώματα των καταναλωτών υπάρχει στη δημογραφική ομάδα 19 -29 σε ποσοστό 92% οι οποίοι δήλωσαν ότι θέλουν να γνωρίζουν περισσότερα για τα δικαιώματα των καταναλωτών. Στο σύνολο του δείγματος επίσης το ποσοστό παραμένει υψηλό και κυμαίνεται στο 81%.

    - Το 58% των Ελλήνων καταναλωτών αντιλαμβάνεται ότι έχει λιγότερα δικαιώματα σε σχέση με τους υπόλοιπους ευρωπαίους πολίτες σε θέματα προστασίας των καταναλωτών.

    - Το 78% των ερωτώμενων πιστεύει ότι το υφιστάμενο νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο δεν είναι επαρκές για την προστασία των δικαιωμάτων του καταναλωτή.

    [07] Απαγόρευση απόπλου από Πειραιά-Ραφήνα και Λαύριο λόγω θυελλωδών ανέμων

    Προβλήματα στα ακτοπλοϊκα δρομολόγια, από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και κατά τόπους φθάνουν έως και τα 9 μποφόρ.

    Από το λιμάνι του Πειραιά δεν πραγματοποιείται κανένα δρομολόγιο, ενώ απαγορεύτηκε ο απόπλους για τον Αργοσαρωνικό και συγκεκριμένα για Πόρο, Υδρα, Ερμιόνη, Σπέτσες και Πόρτο Χέλι.

    Από τη Ραφήνα δεν γίνονται τα δρομολόγια των πλοίων για Κυκλάδες και Μαρμάρι και από το Λαύριο για Κέα και Κύθνο.

    Κλειστά είναι επίσης τα πορθμεία Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα και Πρίνου-Καβάλας.

    [08] Τουλάχιστον 150 αγνοούμενοι μετά το ναυάγιο πορθμείου στο Μπαγκλαντές

    Τουλάχιστον εκατόν πενήντα άνθρωποι αγνοούνται μετά το ναυάγιο ενός φέρι με περίπου 200 επιβάτες, ανακοίνωσε η αστυνομία στο Μπανγκλαντές, διευκρινίζοντας ότι βρέθηκαν 35 επιζώντες.

    Το πορθμείο Shariatpur 1, το οποίο έχει δύο καταστρώματα, υπέστη ζημιές μετά τη σύγκρουσή του με ένα άλλο πλοίο στον ποταμό Μέγκνα, νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας του Μπανγκλαντές, Ντάκα, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας Σαχιντούλ Ισλάμ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 13 March 2012 - 6:30:29 UTC