Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-03-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανακαλύφθηκε ένα άγνωστο ως τώρα, είδος παλαιολιθικού ανθρώπου
  • [02] «Περιμένοντας τη Ρόζα» στο χωριό Μπελογιάννης
  • [03] Το "Αλεξανδρινό Κουαρτέτο" χτυπάει στην καρδιά του 20ού αιώνα
  • [04] Σεισμός 4,4 βαθμών σημειώθηκε στο Αγρίνιο

  • [01] Ανακαλύφθηκε ένα άγνωστο ως τώρα, είδος παλαιολιθικού ανθρώπου

    Απολιθωμένα οστά, που χρονολογούνται πριν από 11.500 έως 14.500 χρόνια, βρέθηκαν σε δύο σπήλαια στη νοτιοδυτική Κίνα, φέρνοντας στο φως ένα άγνωστο σήμερα είδος παλαιολιθικού ανθρώπου. Η ανακάλυψη, που έρχεται να εμπλουτίσει τις γνώσεις μας για την πολύπλοκη ανθρώπινη εξέλιξη, ιδίως στην Ασία, παραπέμπει σε ένα αινιγματικό είδος προγόνων μας, που συνδύαζαν αρχαϊκά και σύγχρονα ανατομικά χαρακτηριστικά.

    Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι εν λόγω άνθρωποι, που προσωρινά ονομάστηκαν "άνθρωποι του Σπηλαίου του Κόκκινου Ελαφιού" (από την ομώνυμη τοποθεσία όπου βρέθηκαν τα απολιθώματά τους), ζούσαν δίπλα-δίπλα με τους ανατομικά σύγχρονους προγόνους των Κινέζων, οι οποίοι μόλις άρχιζαν να αναπτύσσουν τη γεωργία.

    Μέχρι στιγμής, όλα τα απολιθώματα στην ανατολική ηπειρωτική Ασία που είναι των τελευταίων 100.000 ετών, αφορούν μόνο τον homo sapiens, γι' αυτό η νέα ανακάλυψη, που δείχνει ένα άλλο είδος, θεωρείται σημαντική. Ως τώρα οι επιστήμονες πίστευαν ότι ουσιαστικά η Ασία ήταν άδεια από "ξαδέλφια" μας μέχρι να φθάσουν εκεί οι σύγχρονοι πρόγονοί μας (homo sapiens) από την Αφρική και την Ευρώπη. Όμως τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι αυτή η πεποίθηση είναι ίσως λανθασμένη και τελικά προϋπήρχαν στην περιοχή άλλοι πρόγονοι του ανθρώπου.

    [02] «Περιμένοντας τη Ρόζα» στο χωριό Μπελογιάννης

    Ο Θωμάς πήγαινε κάθε μέρα στο σιδηροδρομικό σταθμό του Ιβάνσκα, περιμένοντας τον ερχομό της Ρόζας, της γυναίκας που άφησε πίσω στην Ελλάδα, όταν μαζί με άλλους συντρόφους του από το Δημοκρατικό Στρατό πήραν το δρόμο προς την Ουγγαρία, μετά την ήττα στον Εμφύλιο, που σπάραξε την Ελλάδα. Η Ρόζα δεν φαινόταν, αλλά αυτός δεν έχανε την ελπίδα. Κι έτσι περνούσαν οι μέρες, οι μήνες, τα χρόνια...

    Ο Θωμάς γέμιζε τον κήπο του τριαντάφυλλα για να τού θυμίζουν- ίσως- την αγαπημένη του, αφού στα ουγγρικά το τριαντάφυλλο λέγεται ρόζα. "Πλημμύριζε" ο κήπος του αρώματα και μυρωδιές, μαζί και το περβάζι έξω στο δρόμο. Ώσπου, μια μέρα, ένα σκαπτικό μηχάνημα του Δήμου χρειάστηκε να σκάψει μπροστά στο σπίτι του και να ξεριζώσει τα τριαντάφυλλα. Τελικά, τα τριαντάφυλλα δεν πρόλαβε να τα ξεριζώσει, αλλά του "ξερίζωσε" την καρδιά, που τον πρόδωσε από την πολλή συγκίνηση, όταν πήγε να προτάξει το κορμί του μπροστά στο μηχάνημα.

    «Έσβησε» ο Θωμάς με τον καημό της Ρόζας, που, όπως λέγεται, είχε ξεκινήσει πράγματι για να βρεθεί πλάι στον αγαπημένο της, αλλά στο δρόμο συνάντησε μια συμμορία παρακρατικών, που τη βίασαν και τη σκότωσαν.

    Η ιστορία του Θωμά και της Ρόζας, έτσι όπως τού τη διηγήθηκε μια γυναίκα, που γεννήθηκε στο χωριό Μπελογιάννης της Ουγγαρίας και έχει επιστρέψει πλέον στην Ελλάδα, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον σκηνοθέτη Νίκο Θεοδοσίου, ο οποίος αποτύπωσε την πορεία των κατοίκων του χωριού Μπελογιάννης (Beloiannisz) στην Ουγγαρία στο ντοκιμαντέρ "Περιμένοντας τη Ρόζα", που προβλήθηκε χθες το βράδυ στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

    "Πιστεύω ότι αυτή η ιστορία του Θωμά και της Ρόζας αποκτά κάτι συμβολικό: λίγο-πολύ, όλοι περιμένουμε μια Ρόζα. Είτε είναι ένα άτομο είτε κάτι άλλο. Είναι η ελπίδα για κάτι καλύτερο. Δηλαδή, ουσιαστικά, οι άνθρωποι που πήραν μέρος σ' αυτόν τον αγώνα, μετά βρέθηκαν εκεί περιμένοντας κάτι καλύτερο. Και ήταν όλη η ζωή τους συνεχείς διαψεύσεις" δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο κ. Θεοδοσίου.

    [03] Το "Αλεξανδρινό Κουαρτέτο" χτυπάει στην καρδιά του 20ού αιώνα

    Αθήνα, Ελλάδα 15/03/2012 10:51 (ΑΠΕ-ΜΠΕ του συνεργάτη μας Βαγγέλη Χατζηβασιλείου)

    Λόρενς Ντάρελ: Στην καρδιά του 21ου αιώνα

    Ένας αιώνας συμπληρώνεται φέτος από τη γέννηση του Λόρενς Ντάρελ (1912-1990), που κέρδισε με το έργο του μια περίοπτη θέση στην παγκόσμια λογοτεχνική σκηνή: θέση η οποία διατηρεί μέχρι και σήμερα τη λάμψη της, αφού ο συγγραφέας δεν έχει πάψει να παρακινεί το ενδιαφέρον των νεότερων γενεών, εμπνέοντας τόσο το ευρύ αναγνωστικό κοινό όσο και τους ειδικούς.

    Παρά την εντυπωσιακή ποσοτικά συγγραφική του παραγωγή, ο Ντάρελ συνέδεσε άρρηκτα το όνομα και τη φήμη του με μία και μόνο σύνθεση: τη μυθιστορηματική τετραλογία του "Αλεξανδρινό Κουαρτέτο", που γράφτηκε μεταξύ 1957 και 1960 και είχε ως στόχο της την αναβίωση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην υπό βρετανική κυριαρχία Αίγυπτο, με κέντρο δράσης το πολιτικό, φυλετικό, γλωσσικό και πολιτισμικό μωσαϊκό της Αλεξάνδρειας.

    Το "Αλεξανδρινό Κουαρτέτο" χτυπάει στην καρδιά του 20ού αιώνα και αγγίζει συγκινησιακά και τις ημέρες μας. Ας σημειωθεί πως το έργο προσφέρει μαζί με τα άλλα και μια γκάμα από αριστουργηματικά δουλεμένους ανδρικούς χαρακτήρες. Χαρακτήρες οι οποίοι σε αντίθεση με τα κάπως πεποιημένα και εγκεφαλικά πρόσωπα των γυναικών επιτρέπουν στην αφήγηση να λειτουργήσει σε αποκαλυπτικό βάθος και να ανασάνει με σπάνια ζωντάνια.

    Ποιος είναι, όμως, ο άνθρωπος που έγραψε το "Αλεξανδρινό Κουαρτέτο";

    Γόνος Βρετανών, γεννημένων στην Ινδία, ο Ντάρελ υπήρξε ευθύς εξαρχής ένα ελεύθερο, ανυπότακτο, όπως και εξαιρετικά ιδιόρρυθμο πνεύμα: εναντιώθηκε σθεναρά στο βρετανικό λογοτεχνικό κατεστημένο (ό,τι ονόμαζε "αγγλικό θάνατο"), παντρεύτηκε και χώρισε τέσσερις φορές κι έζησε, άλλοτε ως διπλωμάτης και άλλοτε ως ιδιώτης, σε όλο τον κόσμο: από το Παρίσι, το Βελιγράδι, την Αλεξάνδρεια και την Αργεντινή μέχρι την Κέρκυρα, την Κύπρο και τη Ρόδο.

    [04] Σεισμός 4,4 βαθμών σημειώθηκε στο Αγρίνιο

    Υπό παρακολούθηση έχουν θέσει οι σεισμολόγοι, τη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου και έχει ως επίκεντρο το ρήγμα στην λίμνη του Οζερού.

    Μάλιστα, σήμερα το πρωί, σημειώθηκε μια ακόμη σεισμική δόνηση, που σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου είχε μέγεθος 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η συγκεκριμένη δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή, ενώ ακολούθησαν τρεις ακόμη σεισμοί, που το μέγεθός τους δεν ξεπέρασε τους 3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

    Τις προηγούμενες ημέρες οι σεισμοί που έγιναν, ήταν κάτω από 4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ δεν έχουν καταγραφεί ζημιές, τόσο από την σημερινή δόνηση, όσο και από τις προηγούμενες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 March 2012 - 10:30:47 UTC