Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-03-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έξοδο από την ύφεση το 2013 προβλέπει το ΔΝΤ
  • [02] Αλλάζει ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
  • [03] Λήγει η προθεσμία απογραφής δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων
  • [04] Γνώρισε την Αθήνα μέσω των κατοίκων της
  • [05] Παχύσαρκα τα Ελληνόπουλα
  • [06] Εκτόξευση πυραύλου για να τεθεί σε τροχιά δορυφόρος σχεδιάζει η Βόρεια Κορέα

  • [01] Έξοδο από την ύφεση το 2013 προβλέπει το ΔΝΤ

    Η ελληνική οικονομία "πρόκειται μέσα στο 2013 να εξέλθει από την ύφεση", έστω και αν "για το σύνολο του 2013 ο ρυθμός ανάπτυξής της δεν θα αποκλίνει πολύ από τον μηδενικό", ανακοίνωσε το ΔΝΤ επίσημα --αναθεωρώντας την πρόβλεψη, που έκανε τον Δεκέμβριο.

    Στο μεταξύ, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενέκρινε ένα τετραετές πρόγραμμα συμμετοχής του Ταμείου στη νέα δανειακή συμφωνία για την Ελλάδα, συνολικού ύψους περίπου 28 δισ. ευρώ ή 36,7 δισ. δολαρίων.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ταμείου, η διευθέτηση αυτή έγινε στο πλαίσιο του "διευρυμένου μηχανισμού διευκόλυνσης" (EFF) με στόχο την στήριξη του "φιλόδοξου οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας τα επόμενα τέσσερα χρόνια".

    Η έγκριση επιτρέπει την άμεση εκταμίευση των 1,65 δισ. ευρώ.

    «Η Ελλάδα έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για την εφαρμογή ευρείας κλίμακας επώδυνων μέτρων, τα τελευταία δύο χρόνια, εν μέσω μιας βαθιάς οικονομικής ύφεσης και ενός δυσχερούς κοινωνικού περιβάλλοντος» τόνισε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

    Το στίγμα των προθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως καταγράφονται και στην έκθεση της «Αποστολής» του Ταμείου, έδωσε απόψε ο Πολ Τόμσεν, μετά την απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου για τη συμμετοχή του Ταμείου στη νέα δανειακή συμφωνία στήριξης της Ελλάδας.

    Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης και απαντώντας σε αρκετές ερωτήσεις, τόσο ο κ. Τόμσεν, όσο και ο Μαρκ Φλάναγκαν, αναφέρθηκαν στις οικονομικές προοπτικές της χώρας μας και στις εξελίξεις που προδιαγράφονται.

    Μεταξύ άλλων, ζήτησαν μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη δημοσιονομική προσαρμογή, πιστή εφαρμογή του προγράμματος, σημειώνοντας ότι απαιτούνται «δύσκολες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», ότι υπάρχει «κενό ανταγωνιστικότητας» και πως χρειάζεται «εσωτερική υποτίμηση».

    Ο κ. Τόμσεν υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «αποτυχία επίτευξης των οικονομικών στόχων, θα οδηγήσει σε μη διατηρήσιμη δυναμική του προγράμματος», προσθέτοντας «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο απόκλισης».

    [02] Αλλάζει ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

    Με τροπολογία που θα ενσωματωθεί στο επικείμενο προς κατάθεση σχέδιο νόμου τού υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, για την αντιμετώπιση τής γραφειοκρατίας, αναμορφώνεται η νομοθεσία για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ώστε κάθε πολίτης να έχει δικαίωμα σε έναν τραπεζικό λογαριασμό που δεν θα κατάσχεται μέχρι 2.000 ευρώ, ενώ προβλέπονται και άλλες αλλαγές για να αντιμετωπιστούν οι δυσλειτουργίες και να καταστεί ασφαλέστερη η προοπτική απαλλαγής τού υπερχρεωμένου οφειλέτη από χρέη που δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει.

    - Καθιερώνεται το δικαίωμα κάθε πολίτη να διατηρεί έναν τραπεζικό λογαριασμό, του οποίου ποσόν κατάθεσης μέχρι το ύψος των 2.000 ευρώ θα είναι ακατάσχετο και θα προστατεύεται και από κάθε πράξη μονομερούς συμψηφισμού απαιτήσεων της τράπεζας. Κατ? αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η ομαλή πρόσβαση των καταναλωτών σε τραπεζικές συναλλαγές που είναι εξαιρετικής σημασίας για τη σύγχρονη καθημερινότητά τους, καθώς διευκολύνει καθοριστικά τη συμμετοχή τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή (διενέργεια συναλλαγών, πληρωμή λογαριασμών, εξοικονόμηση χρόνου, διαφύλαξη ενός ελάχιστου ποσού για την κάλυψη βασικών βιοτικών αναγκών).

    - Δεν είναι πλέον υποχρεωτική για τον οφειλέτη η απόπειρα εξώδικης ρύθμισης των χρεών πριν την κατάθεση της αίτησης για δικαστική ρύθμιση των χρεών. Τα αποτελέσματα από τη μέχρι σήμερα εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης δεν είναι ικανοποιητικά, εξαιτίας, κυρίως, της απροθυμίας των πιστωτικών ιδρυμάτων να επεξεργαστούν κατά ουσιαστικό τρόπο τα σχετικά αιτήματα των οφειλετών. Η επιδίωξη της εξώδικης ρύθμισης καθίσταται έτσι τυπική, προκαλώντας αδικαιολόγητα επιβάρυνση και επιβράδυνση της διαδικασίας.

    - Η περίοδος ρύθμισης των χρεών, που θα ανέρχεται σε πέντε έτη, θα αρχίζει με την κατάθεση της αίτησης και όχι από την έκδοση της απόφασης. Αν οι καταβολές που πραγματοποιούνται από τον οφειλέτη κατά την περίοδο που μεσολαβεί μέχρι την έκδοση της απόφασης υπολείπονται αυτών που ορίζονται με την απόφαση, ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα να καταβάλει το ποσόν αυτό και μέχρι ένα έτος από τη λήξη της περιόδου ρύθμισης. Κατ? αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζονται και οι δυσμενείς συνέπειες για τον οφειλέτη από τυχόν καθυστέρηση στην εκδίκαση της αίτησής του.

    - Στις περιπτώσεις οφειλετών με πλήρη αδυναμία καταβολής, η απαλλαγή από τα χρέη θα επέρχεται στα τρία έτη.

    [03] Λήγει η προθεσμία απογραφής δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων

    Λήγει σήμερα η προθεσμία απογραφής για όσους δικαιούνται προνοιακό επίδομα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, 30.000-40.000 άτομα από τις 240.000 που ελάμβαναν προνοιακά επιδόματα δεν έχουν απογραφεί στα ΚΕΠ, είτε διότι δεν προσήλθαν καθόλου, είτε δεν διέθεταν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

    Η διαδικασία απογραφής των δικαιούχων αποκλείει όσους μέχρι σήμερα ελάμβαναν παράνομα επίδομα, υπογραμμίζουν παράγοντες του υπουργείου Υγείας.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 700 «τυφλούς» που αποκαλύφθηκαν πέρυσι στη Ζάκυνθο και έπαιρναν το επίδομα τυφλότητας, προσήλθαν για έλεγχο στις υγειονομικές επιτροπές μόνον οι 100 και από αυτούς διαπιστώθηκε ότι οι 60 δεν ήταν τυφλοί.

    Ο έλεγχος πάντως δεν σταματά με την απογραφή, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Υγείας. Χρησιμοποιώντας την εμπειρία που υπάρχει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες δίνουν ποσοστά για κάθε ασθένεια, θα ξεκινήσουν στοχευμένοι έλεγχοι σε δήμους που εμφανίζουν υψηλά ποσοστά δικαιούχων επιδομάτων.

    [04] Γνώρισε την Αθήνα μέσω των κατοίκων της

    Στην τελική ευθεία βρίσκεται η υλοποίηση του προγράμματος του Δήμου Αθηναίων "This is my Athens", που εκπονεί η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του δήμου και στόχο έχει την ανάδειξη του φιλόξενου προσώπου της πρωτεύουσας στους επισκέπτες της.

    Ηδη, περισσότεροι από 350 εθελοντές του προγράμματος έλαβαν πρόσκληση προκειμένου να συμμετάσχουν σε κάτι πραγματικά πρωτόγνωρο και πρωτοποριακό για τα αθηναϊκά δεδομένα,σήμερα Παρασκευή 16 Μαρτίου. Οι 350 εθελοντές θα δράσουν ως πρεσβευτές της θετικής πλευράς της πόλης, συμμετέχοντας ομαδικά σε αυτή την πρωτοβουλία, δείχνοντας τη δική τους Αθήνα στους φοιτητές που επισκέπτονται για πρώτη φορά την πόλη μας.

    Το "This is my Athens" είναι μια πρωτοβουλία, με στόχο να φέρει σε επαφή τους επισκέπτες τής Αθήνας με τους "Athens Locals", δηλαδή, τους κατοίκους της.

    Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εθελοντές Αθηναίους πολίτες που θέλουν να περάσουν χρόνο με τους επισκέπτες της πόλης, να μοιραστούν ένα κομμάτι της ζωής τους μαζί τους, ώστε να δουν τα διαφορετικά πρόσωπα της Αθήνας, να δείξουν στους επισκέπτες αξιοθέατα που δεν θα βρουν στους ταξιδιωτικούς οδηγούς, τα αγαπημένα τους cafes, το στέκι τους για τα καλύτερα cocktails ή τη? μυστική τους κρυψώνα με την καλύτερη θέα της πόλης! Ο βασικός σκοπός του προγράμματος είναι ο εμπλουτισμός της εμπειρίας του επισκέπτη της Αθήνας και η πολιτιστική ανταλλαγή για τους πολίτες της.

    [05] Παχύσαρκα τα Ελληνόπουλα

    Σαφής αύξηση των ποσοστών της παχυσαρκίας παρατηρείται στα Ελληνόπουλα ηλικίας 9-10 ετών, σύμφωνα με στοιχεία του προγράμματος COSI που εφαρμόζεται στη χώρα μας από το 2010 και χρηματοδοτείται από την ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας και το ΤΕΙ Διατροφής στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα καταγραφής και παρακολούθησης της παιδικής παχυσαρκίας προκύπτει ότι το 23% των ηλικιών 7-8 ετών είναι υπέρβαρα και το 14% παχύσαρκα χωρίς ιδιαίτερες διαφορές στα δύο φύλα. Τα ποσοστά των υπέρβαρων στις ηλικίες 9-10 ετών ανέρχεται στο 29% και των παχύσαρκων στo 13%, ενώ παρατηρείται ένα ποσοστό 5% ελλιποβαρών κοριτσιών.

    Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν στη διάρκεια των εργασιών του 8ου Συνεδρίου Αθηροσκλήρωσης από την καθηγήτρια Διατροφής και Διαιτολογίας στο ΤΕΙ-Θ Μαρία Χασαπίδου.

    Στο πρόγραμμα COSI συμμετείχαν 5.700 παιδιά ηλικίας 7-8 ετών (μαθητές Β' τάξης δημοτικού) και 9-10 (μαθητές Γ' τάξης δημοτικού) από 150 σχολεία της Ελλάδας

    Τα επιμέρους στοιχεία του προγράμματος αποκαλύπτουν ότι στα ελληνικά σχολεία δεν υπάρχουν θεσμοθετημένα εκπαιδευτικά προγράμματα υγιεινής διατροφής. Αντίστοιχα ο χρόνος σωματικής δραστηριότητας και παιχνιδιού των παιδιών είναι ελάχιστος. Όπως σημείωσε η κυρία Χασαπίδου μόνο το 25% των δημοτικών σχολείων στην Ελλάδα αφιερώνουν 3 ή περισσότερες ώρες γυμναστικής εβδομαδιαίως στα σχολικά προγράμματά τους. Από την άλλη πλευρά και τα κυλικεία διαθέτουν μικρό ποσοστό υγιεινών τροφίμων, όπως γάλα, γιαούρτι και φρέσκα φρούτα.

    [06] Εκτόξευση πυραύλου για να τεθεί σε τροχιά δορυφόρος σχεδιάζει η Βόρεια Κορέα

    Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να εκτοξεύσει τον επόμενο μήνα έναν πύραυλο για να θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο, ενέργεια που θα αποτελούσε παραβίαση μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η οποία είχε ψηφιστεί έπειτα από μια παρόμοια εκτόξευση το 2009.

    Η εκτόξευση προβλέπεται να γίνει από την 12η ως την 16η Απριλίου για να τιμηθεί η 100ή επέτειος από την γέννηση του ιδρυτή της ΛΔ Κορέας Κιμ Ιλ Σουνγκ, μετέδωσε το επίσημο βορειοκορεάτικο ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA, που πρόσθεσε ότι είναι για «ειρηνικούς σκοπούς».

    Στο μεταξύ, ανώτερος αξιωματούχος στο υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας δήλωσε ότι το σχέδιο αυτό θα αποτελούσε παραβίαση απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 16 March 2012 - 6:30:28 UTC