Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-03-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρωθυπουργική παρέμβαση για πάταξη διαφθοράς
  • [02] Η σωματική άσκηση καθυστερεί την εγκυμοσύνη
  • [03] Η Britannica "αποχαιρετά" το χαρτί
  • [04] Απ. Κακλαμάνης: «Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ολοκληρώσει τον ιστορικό του κύκλο»
  • [05] Απαγωγή βενζινοπώλη χθες το βράδυ στα Τρίκαλα
  • [06] Σε κατάσταση συναγερμού η Αυστραλία λόγω του κυκλώνα Λούα
  • [07] F1: Ο Χάμιλτον την πρώτη pole position της χρονιάς
  • [08] Ηθοποιοί ερμηνεύουν τραγούδια του Μ. Θεοδωράκη στο Μπάντμιντον
  • [09] Η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοαγγειακής νόσου
  • [10] Κλειστός το μεσημέρι ο σταθμός "Πανεπιστήμιο" του Μετρό
  • [11] Kύπρος: Επαναπατρίστηκαν βυζαντινές τοιχογραφίες του 13ου αιώνα

  • [01] Πρωθυπουργική παρέμβαση για πάταξη διαφθοράς

    Οδηγίες για να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες διαλεύκανσης της υπόθεσης με το κρούσμα διαφθοράς που αποκαλύφθηκε πρόσφατα στη διεύθυνση ιδιωτικών επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, έδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου προς τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.

    Επί του θέματος υπήρξεκαι επικοινωνία του κ. Παπαδήμου με την υπουργό Ανάπτυξης Άννα Διαμαντόπουλου, η οποία ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις ενέργειες στις οποίες προέβη μετά την σύλληψη των δύο υπαλλήλων με προσημειωμένα χαρτονομίσματα, έπειτα από καταγγελία επενδυτή ότι του ζητήθηκε "μίζα" προκειμένου να εκταμιευθεί εγκεκριμένη χρηματοδότηση.

    Εξάλλου, στέλεχος του γραφείου του πρωθυπουργού επικοινώνησε με τον ειδικό γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, Παρασκευά Νομικό, τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή και τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη, ζητώντας τους, κατά πληροφορίες, τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα στις διαδικασίες διερεύνησης της υπόθεσης.

    Σήμερα το απόγευμα, ο Λ. Παπαδήμος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ,Γ. Παπανδρέου

    [02] Η σωματική άσκηση καθυστερεί την εγκυμοσύνη

    Οι γυναίκες φυσιολογικού βάρους που θέλουν να μείνουν έγκυες, θα πρέπει να κάνουν μέτρια αερόβια άσκηση, έως 30 λεπτά τη μέρα, και να μην το παρακάνουν με πολύ έντονη σωματική άσκηση, όπως γρήγορο τρέξιμο, ποδήλατο, αεροβική γυμναστική ή κολύμπι, γιατί αυτή η υπερδραστηριότητα μειώνει τις πιθανότητες γονιμότητας, σύμφωνα με μια νέα έρευνα αμερικανών και δανών επιστημόνων.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου της Βοστώνης Λορίν Γουάιζ, τονίζουν ότι η σωματική άσκηση παραμένει πάντα ένα ''συν'' για τις γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν γυναίκες, μετατρέπεται όμως σε ''μείον'', όταν η άσκηση γίνεται πολύ έντονη - εκτός και η γυναίκα είναι υπέρβαρη ή παχύσαρκη.

    Η μελέτη έδειξε ότι για τις γυναίκες με βάρος παραπάνω από το φυσιολογικό, η έντονη άσκηση δεν καθυστερεί την εγκυμοσύνη.

    Οι ερευνητές μελέτησαν χιλιάδες περιπτώσεις γυναικών ηλικίας 18 έως 40 ετών (καμία δεν είχε καταφύγει σε μέθοδο υποβοηθούμενης γονιμοποίησης) και συσχέτισαν το βαθμό και το είδος σωματικής άσκησης με τη γονιμότητα. Όπως διαπιστώθηκε, η μέτρια σωματική άσκηση αυξάνει ελαφρά το ποσοστό γονιμότητας (πιο νωρίς η εγκυμοσύνη) σε όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως βάρους.

    Η πιο εντατική άσκηση, αντίθετα, μειώνει τη γονιμότητα (πιο αργά η εγκυμοσύνη), αλλά αυτό ισχύει μόνο για τις γυναίκες κανονικού βάρους και όχι για τις υπέρβαρες και παχύσαρκες, που δεν επηρεάζονται αρνητικά.

    [03] Η Britannica "αποχαιρετά" το χαρτί

    Ο πρόεδρος της Εγκυκλοπαίδειας Britannica ανακοίνωσε το τέλος της έντυπης έκδοσής της, προσθέτοντας ότι η εγκυκλοπαίδεια θα υπάρχει στο Διαδίκτυο και φυσικά θα συνεχιστεί η σχολική της έκδοση.

    "Η απόφαση αυτή θα προκαλέσει θλίψη και νοσταλγία σε ορισμένους, όμως τώρα διαθέτουμε ένα καλύτερο εργαλείο", τόνισε ο Χόρχε Καούς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα New York Times.

    "Η ηλεκτρονική διεύθυνση ανανεώνεται συνεχώς, είναι πληρέστερη και υπάρχουν και τα πολυμέσα", διευκρίνισε ο πρόεδρος της εταιρίας Encyclopaedia Britannica Inc, με έδρα το Σικάγο.

    Η τελευταία έντυπη έκδοση είναι αυτή του 2010, με 32 τόμους που ζυγίζουν περισσότερα από 58 κιλά. Για την έκδοση αυτή εργάστηκαν 4.000 ειδικοί.

    Η Εγκυκλοπαίδεια Britannica εκδίδεται συνεχώς από το 1768, όταν πρωτοεμφανίστηκε στο Εδιμβούργο της Σκωτίας.

    [04] Απ. Κακλαμάνης: «Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ολοκληρώσει τον ιστορικό του κύκλο»

    «Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ολοκληρώσει τον ιστορικό του κύκλο, όπως πολλοί θα ήθελαν. Ακόμη και αν δεν υπήρχε, οι σημερινές συνθήκες θα επέβαλαν την ίδρυσή του», υπογραμμίζει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, σε επιστολή - ηλεκτρονικό μήνυμα που απέστειλε προς τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ, καλώντας σε συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου προέδρου του Κινήματος.

    «Καθήκον όλων όσοι είτε συμμετείχαμε από την πρώτη μέρα της ίδρυσής του είτε συμπορευτήκαμε αργότερα -έστω και για λίγο- είναι να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη ανασυγκρότησής του μέσα από μια νέα αλλά και δημοκρατική από την κορυφή ως τη βάση οργάνωση και λειτουργία του», σημειώνει ο κ. Κακλαμάνης.

    «Χωρίς αρχηγισμούς και ομαδοποιήσεις που τόσο έβλαψαν ως τώρα», προσθέτει, «οφείλουμε να προσαρμόσουμε τη στρατηγική και το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ στις σημερινές ανάγκες του λαού και της χώρας, επανασυνδέοντάς το με τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα που ήταν στην πιο δημιουργική περίοδο της ιστορίας του και πρέπει να ξαναγίνουν η δύναμη και η έγνοια του».

    [05] Απαγωγή βενζινοπώλη χθες το βράδυ στα Τρίκαλα

    Εφιαλτικές στιγμές στα χέρια τριών απαγωγέων έζησε χθες το βράδυ ιδιοκτήτης πρατηρίων υγρών καυσίμων από τα Τρίκαλα.

    Οι δράστες έστησαν καρτέρι έξω από το σπίτι του επιχειρηματία, κι αφού τον απείλησαν με όπλο τον επιβίβασαν σε Ι.Χ. φορτηγό αυτοκίνητο και τον μετέφεραν σε κοντινή αγροτική περιοχή όπου του αφαίρεσαν 12.500 ευρώ.

    Στη συνέχεια, οι κακοποιοί έδεσαν το θύμα τους με χειροπέδες και το εγκατέλειψαν μέσα στο φορτηγό, πριν διαφύγουν προς άγνωστη κατεύθυνση.

    Από τις αστυνομικές αρχές διενεργούνται έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

    [06] Σε κατάσταση συναγερμού η Αυστραλία λόγω του κυκλώνα Λούα

    Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί σήμερα πόλεις στην βορειοδυτική Αυστραλία καθώς ο κυκλώνας Λούα κατευθύνεται προς την ακτή ανάμεσα στο Πορτ Χέντλαντ και το Μπρουμ.

    Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας οι κάτοικοι της περιοχής αυτής θα πρέπει να αναμένουν ισχυρές βροχοπτώσεις και ανέμους με ταχύτητα έως και 250 χιλιομέτρων ανά ώρα από τον κυκλώνα αυτόν, που τοποθετείται στην τέταρτη βαθμίδα της σχετικής κλίμακας.

    Είναι ο ισχυρότερος κυκλώνας της χρονιάς και μπορεί να αναβαθμιστεί στη μέγιστη βαθμίδα της κλίμακας που είναι η πέμπτη.

    "Πολύ καταστροφικοί άνεμοι έως και 250 χιλιομέτρων ανά ώρα προβλέπονται κοντά στον πυρήνα του κυκλώνα καθώς αυτός θα διασχίζει την ακτή, ενώ η ταχύτητα κάποιων ανέμων μπορεί να φτάσει τα 180 χιλιόμετρα ανά ώρα πάνω από το εσωτερικό της ανατολικής Πιλμπάρα, συμπεριλαμβανομένου του Μαρμπλ Μπαρ απόψε", επεσήμανε η μετεωρολογική υπηρεσία.

    Η Πιλμπάρα είναι μια περιοχή ζωτικής οικονομικής σημασίας για την Αυστραλία καθώς έχει ορυχεία σιδήρου και βρίσκεται 700 χιλιόμετρα βόρεια του Περθ, πρωτεύουσας της πολιτείας της Δυτικής Αυστραλίας.

    Οι επιχειρήσεις θαλάσσιας μεταφοράς όπως και εξόρυξης έχουν ανασταλεί. Επίσης οι πτήσεις στην περιοχή έχουν ματαιωθεί και ο κύριος αυτοκινητόδρομος ανάμεσα στο Μπρουμ και το Πορτ Χέντλαντ έχει κλείσει, όπως άλλωστε και το λιμάνι.

    [07] F1: Ο Χάμιλτον την πρώτη pole position της χρονιάς

    Με τα επίσημα δοκιμαστικά του γκραν πρι της Αυστραλίας, άνοιξε το πρωί η αυλαία της νέας χρονιάς στο πρωτάθλημα της Φόρμουλα Ενα.

    Τα αποτελέσματα προκαλούν αρκετή έκπληξη και καταρχήν δίνουν σοβαρό προβάδισμα στη ΜακΛάρεν, που είδε τους πιλότους τους να πετυχαίνουν τους ταχύτερους χρόνους και να ξεκινούν αύριο από την πρώτη γραμμή εκκίνησης.

    Την πρώτη pole position της χρονιάς εξασφάλισε ο Λιούις Χάμιλτον, που ήταν περίπου 150 χιλιοστά του δευτερολέπτου ταχύτερος από τον συμπατιρώτη και «ομόσταυλό» του, Τζένσον Μπάτον.

    Ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση προκαλεί η δεύτερη σειρά εκκίνησης, με τον Γάλλο Ρομέν Γκροζάν να φέρνει τη Λότους-Ρενό στην τρίτη θέση και τον Μίκαελ Σουμάχερ να θυμίζει κάτι απο τα... παλιά, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση με τη Μερτσέντες.

    Οι δύο Ρεντ Μπουλ προβλημάτισαν με την παρουσία τους στην πίστα της Μελβούρνης και θα εκκινήσουν από την τρίτη σειρά, με τον Μαρκ Γουέμπερ να είναι μάλιστα κατά τι ταχύτερος από τον παγκόσμιο πρωταθλητή, Σεμπάστιαν Φέτελ. Τραγική ήταν δε η παρουσία των δύο Φεράρι, που αποκλείστηκαν στη δεύτερη περίοδο των δοκιμών, με τον Φερνάντο Αλόνσο να μένει 12ος και τον Φελίπε Μάσα 16ος.

    [08] Ηθοποιοί ερμηνεύουν τραγούδια του Μ. Θεοδωράκη στο Μπάντμιντον

    Συναυλία- γιορτή με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, θα παρουσιάσουν γνωστοί ηθοποιοί, ερμηνεύοντας τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη από το σινεμά και το θέατρο, στις 27 Μαρτίου, στο Μπάντμιντον.

    Με τον τίτλο «Οταν οι ηθοποιοί τραγουδούν Μίκη Θεοδωράκη», οι Γιάννης Ζουγανέλης, Κάκια Ιγερινού, Κωνσταντίνος Καζάκος, Λάκης Κομνηνός, Εύα Κοταμανίδου, Ηλίας Λογοθέτης, Μπέσυ Μάλφα, Νατάσσα Μανίσαλη, Οθων Μεταξάς, Ευγγγελία Μουμούρη, Μέμος Μπεγνής, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Μάνια Παπαδημητρίου, Μαριάννα Πολυχρονίδη, Μαριέττα Ριάλδη, Ακης Σακελλαρίου, Δημήτρης Σταρόβας, Ελένη Φιλίνη, Αννα Φόνσου, Ρένος Χαραλαμπίδης, Τάκης Χρυσικάκος, Δώρα Χρυσικού θα ενώσουν τις φωνές τους, αποδίδοντας ο καθένας με τον δικό του τρόπο, αγαπημένα τραγούδια του συνθέτη.

    Πρόκειται για τραγούδια που έγιναν γνωστά από το θέατρο ή εξυπηρέτησαν αρχικά τις ανάγκες μίας κινηματογραφικής ταινίας, όπως τα: «Μέσα στα μαύρα σου μαλλιά», «Ένα δειλινό», «Στα περβόλια», «Το γελαστό παιδί», «Άνοιξε λίγο το παράθυρο», «Το Σεπτέμβριο θυμάμαι», «Στρώσε το στρώμα σου», «Μαργαρίτα μαγιοπούλα» κ.α. Τραγούδια από ταινίες και θεατρικά έργα όπως: «Η γειτονιά των αγγέλων», «Η συνοικία το όνειρο», «Όμορφη πόλη», «Ζορμπάς», «Φαίδρα», «Σέρπικο», «Μαγική πόλη», «Ένας όμηρος», «Les ameuts de Ternel», «Honeymoon» κ.α. Τραγούδια που ερμήνευσαν θρυλικά ονόματα όπως οι Μπητλς, η Σίρλευ Μπάσευ, η Μελίνα Μερκούρη, η Τζένη Καρέζη και τόσοι άλλοι.

    Η συναυλία, η οποία στηρίζει «Το Σπίτι Ηθοποιού», θα αποτελείται από μουσική, λόγο και εικόνα, καθώς θα προβάλλονται σκηνές από ταινίες, ενώ θα ζωντανεύσουν επί σκηνής, σε μορφή θεατρικού αναλογίου, αποσπάσματα από τις θεατρικές παραστάσεις για τις οποίες γράφτηκαν τα τραγούδια.

    Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί την ημερομηνία, που έχει θεσπιστεί να γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου από το 1961, «εγκαινιάζοντας» με αυτόν τον τρόπο τη συνεργασία του Έλληνα συνθέτη με το θέατρο Μπάντμιντον.

    [09] Η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοαγγειακής νόσου

    Η καθημερινή κατανάλωση ενός τρίτου του λίτρου ζαχαρούχου ποτού αυξάνει κατά 20% τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου στους άνδρες συγκριτικά με όσους πίνουν λιγότερο ή καθόλου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύει η αμερικανική επιθεώρηση Circulation.

    Εξάλλου ζαχαρούχα ποτά με τεχνητά γλυκαντικά δεν διαπιστώθηκε να έχουν σχέση με έναν αυξημένο κίνδυνο των ασθενειών αυτών.

    "Η έρευνα αυτή προς επίρρωση άλλων μελετών, επισημαίνει ότι η τακτική κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών είναι επιβλαβής για την καρδιοαγγειακή υγεία", υπογραμμίζει ο βασικός συντάκτης της μελέτης δρ Φρανκ Χου, καθηγητής Διατροφής και Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (Μασαχουσέτη, βορειοανατολικές ΗΠΑ).

    "Τα συμπεράσματα της μελέτης συνιστούν τη μείωση της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών στους ασθενείς και κυρίως στον πληθυσμό", προσθέτει σε ανακοίνωση υπενθυμίζοντας ότι οι καρδιοαγγειακές νόσοι συνιστούν την κύρια αιτία θνησιμότητας στις ΗΠΑ.

    Η μελέτη διεξήχθη σε 42.883 λευκούς άνδρες, ηλικίας 40 με 75 ετών, που εργάζονταν όλοι στον τομέα της υγείας.

    Η αύξηση του κινδύνου για καρδιοαγγειακή νόσο κατά 20% σε όσους πίνουν καθημερινά ένα τρίτο του λίτρου ζαχαρούχου ποτού παρέμεινε μετά και το συνυπολογισμό άλλων παραγόντων που συμβάλλουν στην αύξηση της πιθανότητας ανάπτυξης των ασθενειών αυτών, όπως το κάπνισμα, η καθιστική ζωή, η κατανάλωση αλκοόλ και ένα οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου, διευκρινίζουν οι επιστήμονες.

    [10] Κλειστός το μεσημέρι ο σταθμός "Πανεπιστήμιο" του Μετρό

    Κλειστός θα παραμείνει από τη 1.30 το μεσημέρι ο σταθμός "Πανεπιστήμιο" του Μετρό, λόγω προσυγκέντρωσης που προγραμματίζουν στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου για τις 2 μμ μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων που προτίθενται να πορευθούν προς την περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα.

    [11] Kύπρος: Επαναπατρίστηκαν βυζαντινές τοιχογραφίες του 13ου αιώνα

    Μέσα σε δύο μεγάλα εμπορευματοκιβώτια και με ειδικά ναυλωμένη πτήση επαναπατρίστηκαν στην Κύπρο οι περίφημες βυζαντινές τοιχογραφίες του 13ου αιώνα από το ναΐδριο του Αγίου Ευφημιανού (Θεμωνιανού), που βρίσκεται στην κατεχόμενη Λύση.

    Οι τοιχογραφίες είχαν αποτοιχιστεί από την εκκλησία της Λύσης και πουλήθηκαν στο εξωτερικό από τον Τούρκο αρχαιοκάπηλο Adin Dikmen το 1983. Οι σημαντικότερες είναι ο Χριστός Παντοκράτορας από τον τρούλο και η Παναγία Δεομένη από την αψίδα της εκκλησίας.

    Οι τοιχογραφίες είχαν εντοπιστεί από το ίδρυμα Menil από το οποίο αγοράστηκαν, συντηρήθηκαν και στη συνέχεια παραχωρήθηκαν με δάνειο από την Αρχιεπισκοπή Κύπρου στο ίδρυμα για έκθεση στο Χιούστον του Τέξας.

    Από το αεροδρόμιο Λάρνακας οι τοιχογραφίες μεταφέρθηκαν στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και θα τοποθετηθούν σε παρεκκλήσι στο Βυζαντινό Μουσείο του ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ'.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 17 March 2012 - 10:30:32 UTC