Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-03-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παπαρήγα και Τσίπρα βλέπει σήμερα ο πρωθυπουργός
  • [02] Ισπανία και Πορτογαλία επισκέπτεται ο Α. Σαμαράς
  • [03] Επεκτείνονται οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
  • [04] Αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους!
  • [05] «Παρασκευή στην Αθήνα»
  • [06] Ανοιχτές για το κοινό οι πόρτες της ΕΜΥ
  • [07] Στο σημείο "μηδέν" η θεραπεία της φυματίωσης
  • [08] Η βιομηχανική κληρονομιά της Ελευσίνας
  • [09] Κλειστή, για προληπτικούς λόγους, θα παραμείνει μέχρι τη Δευτέρα η Νομική
  • [10] Μνημόνιο Συνεργασίας της ΑΗΚ με ΔΕΗ - Quantum Energy
  • [11] Κοίμισαν τους δεσμοφύλακες με... χουρμάδες και δραπέτευσαν!
  • [12] GP Μαλαισίας: Πρώτος ο Χάμιλτον στα ελεύθερα δοκιμαστικά της Παρασκευής
  • [13] Στα καταστήματα από σήμερα το νέο iPad
  • [14] Συμβολική δενδροφύτευση σε πρώην στρατόπεδο στην Καρδίτσα
  • [15] Το «γονίδιο της γιαγιάς» αυξάνει σημαντικά το βάρος του νεογέννητου

  • [01] Παπαρήγα και Τσίπρα βλέπει σήμερα ο πρωθυπουργός

    Διαδοχικές συναντήσεις με την Αλέκα Παπαρήγα και τον Αλέξη Τσίπραέχει σήμεραο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

    Στο επίκεντρο των επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς τίθενται θέματα εν όψει των εκλογών και κυρίως η ημερομηνία διεξαγωγής τους, που όπως φαίνεται θα είναι μια από τις Κυριακές 29 Απριλίου, 6 Μαΐου ή 13 Μαΐου.

    [02] Ισπανία και Πορτογαλία επισκέπτεται ο Α. Σαμαράς

    Τετραήμερη επίσκεψη σε Ισπανία και Πορτογαλία, πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς.

    Σήμερα, θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, καθώς και με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας.

    Την Κυριακή, 25 Μαρτίου, ο κ. Σαμαράς θα βρίσκεται στην Πορτογαλία, όπου θα έχει επαφές με τον πρωθυπουργό Πέντρο Κοέλο.

    [03] Επεκτείνονται οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

    Παράταση για τη ρύθμιση χρεών και πρόσθετες διευκολύνσεις στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, παρέχει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

    Συγκεκριμένα, παρατείνεται από τέσσερα σε πέντε χρόνια η περίοδος ρύθμισης των χρεών, η οποία αρχίζει να υπολογίζεται όχι από την έκδοση της απόφασης όπως προέβλεπε το άρθρο 43 του προηγούμενου νόμου (ν. 3869/2010) αλλά από την κατάθεση της αίτησης.

    Δίνεται η δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους πρόσωπα που διατηρούσαν ατομικές επιχειρήσεις αποβλέποντας στον βιοπορισμό τους και έχουν περιορισμένες οφειλές, ενώ δεν είχαν τη δυνατότητα να υπαχθούν στο πτωχευτικό δίκαιο των εταιρειών.

    Καθίσταται προαιρετική, από υποχρεωτική, για τον οφειλέτη η επιδίωξη της εξωδικαστικής ρύθμισης των χρεών πριν από την κατάθεση της αίτησης στο δικαστήριο. Η αλλαγή αυτή κρίθηκε αναγκαία, εξαιτίας της απροθυμίας των τραπεζών να επεξεργαστούν κατά ουσιαστικό τρόπο τα σχετικά αιτήματα των οφειλετών. Στο εξής η προσπάθεια εξώδικου συμβιβασμού μπορεί να εκδηλωθεί, σε οποιοδήποτε στάδιο κι αν βρίσκεται η υπόθεση μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης.

    Το δικαστήριο μπορεί να εξαιρέσει την κατάσχεση της κύριας κατοικίας για περίοδο ακόμη και 30 ετών, εφόσον η προσωπική κατάσταση του οφειλέτη και η ανάγκη εξυπηρέτησης της οφειλής το δικαιολογούν. Συχνά άλλωστε τα στεγαστικά δάνεια που ρυθμίζονται έχουν διάρκεια αποπληρωμής.

    [04] Αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους!

    Με ομόφωνο ψήφισμά της, η Επιτροπή για την Κοινωνική Πολιτική και την Υγεία, της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ζητεί από τις εθνικές κυβερνήσεις των 47 κρατών-μελών του Οργανισμού, να εξασφαλίσουν ένα κατάλληλο βιοτικό επίπεδο για τους απόμαχους της ζωής, με την χορήγηση αξιοπρεπών συντάξεων, που θα τους διασφαλίζουν ένα εισόδημα, τουλάχιστον ίσο με το εθνικό όριο της φτώχειας.

    Με βάση την έκθεση του Γάλλου βουλευτή των Χριστιανοδημοκρατών Ντένις Ζακάτ, η επιτροπή υποστηρίζει ότι, περικοπές των συντάξεων και η γενικότερη τάση για την χορήγηση όλο και μικρότερων συντάξεων, αποτελούν απειλή για την κοινωνική συνοχή σε πολλά κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Στο σχετικό Ψήφισμα, που θα τεθεί στην έγκριση της Ολομέλειας της Συνέλευσης του ΣτΕ, στην επικείμενη Σύνοδο του Απριλίου, προτείνονται μία σειρά πολιτικές, για την προώθηση της δημιουργίας θέσεων εργασίας με επαρκή αμοιβή, προκειμένου να αυξηθεί η ικανότητα των ατόμων να φροντίσουν για τη σύνταξή τους.

    [05] «Παρασκευή στην Αθήνα»

    Από σήμερα και κάθε Παρασκευή έως την 6η Απριλίου, μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο «Παρασκευή στην Αθήνα». Το κέντρο της πρωτεύουσας φωταγωγείται. Η ατμόσφαιρα θα είναι φεστιβαλική. Δεκάδες καταστήματα, όλων των ειδών, προσφέρουν μοναδικές τιμές και δώρα στους καταναλωτές, θέατρα μειώνουν τις τιμές των εισιτηρίων. Περίπατοι, ξεναγήσεις, μουσική και χορός για τους πολίτες και τους επισκέπτες, σε μία προσπάθεια να ξαναζωντανέψει το κέντρο της πόλης, λίγες εβδομάδες μετά τα γεγονότα του Φεβρουαρίου.

    «Να κερδίσουμε ξανά την πόλη μας», "φωνάζουν" ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, o δήμος Αθηναίων, η Περιφέρεια Αττικής και η ΕΑΧΑ, που ανέλαβαν την πρωτοβουλία, η οποία συντονίζεται από το ραδιόφωνο του ΣKAΪ, με την υποστήριξη της ATHENS VOICE και χορηγό επικοινωνίας το viva.gr.

    Για σήμερα, οι εκπτώσεις και τα δώρα, σε δεκάδες καταστήματα έχουν ξεκινήσει ήδη από τις 9 το πρωί και θα συνεχιστούν έως το βράδυ, ενώ δεκάδες θέατρα προσφέρουν σημαντικά μειωμένες τιμές στους θεατές.

    Στις 5 το απόγευμα, η φιλαρμονική του δήμου Αθηναίων θα ξεκινήσει από το Σύνταγμα και θα παρελάσει στην οδό Ερμού ως την Καπνικαρέα, όπου θα ολοκληρώσει με συναυλία, ενώ παράλληλα μικροί και μεγάλοι θα θαυμάσουν ξυλοπόδαρους και ακροβατικά.

    Αμέσως μετά, θα γίνει συνάντηση για ιστορικό περίπατο και ξενάγηση στην πλατεία Ομονοίας, με τη διαδρομή, Πλατεία Ομονοίας- Αθηνάς- Μοναστηράκι, υπό την εποπτεία του Συλλόγου Διπλωματούχων Ξεναγών.

    Στις 19:30, η Τεχνόπολις του δήμου Αθηναίων διοργανώνει μαθήματα χορού στη πλατεία Κοραή.

    [06] Ανοιχτές για το κοινό οι πόρτες της ΕΜΥ

    Σήμερα, από τις 15:00 έως τις 18:00, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανοίγει τις πόρτες της στο κοινό στις εγκαταστάσεις της στο Ελληνικό, στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου 14, τιμώντας την φετινή παγκόσμια ημέρα Μετεωρολογίας, με κεντρικό μήνυμα: "Ενδυναμώνοντας το μέλλον μας με τον καιρό, το κλίμα και το νερό".

    Από το 1961, η 23η Μαρτίου καθιερώθηκε σαν Παγκόσμια Ημέρα της Μετεωρολογίας με στόχο να καταδείξει τη σημασία που θα διαδραματίζουν ο καιρός, το κλίμα και οι υδάτινοι πόροι στη διαμόρφωση του κοινού μέλλοντός μας, καθώς θα είναι οι καθοριστικοί παράγοντες των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.

    [07] Στο σημείο "μηδέν" η θεραπεία της φυματίωσης

    Στο σημείο «μηδέν» επιστρέφει η θεραπευτική αντιμετώπιση της φυματίωσης, λόγω της εμφάνισης της πολυανθεκτικής μορφής της νόσου, η οποία αντιστέκεται στα φάρμακα, καθιστώντας δύσκολη την εκρίζωσή της. Παρότι τα κρούσματα της πολυανθεκτικής φυματίωσης στη χώρα μας είναι ελάχιστα, ο κίνδυνος είναι μεγάλος αν αναλογιστεί κανείς ότι ένας ασθενής που θα προβληθεί από αυτή τη μορφή της νόσου θα μολύνει 1-2 άτομα το μήνα και 15-20 το χρόνο.

    Μία πτυχή του προβλήματος στη Βόρεια Ελλάδα αποκαλύπτουν στο ΑΜΠΕ , με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης (24 Μαρτίου), ο καθηγητής πνευμονολογίας στο ΑΠΘ Κωνσταντίνος Ζαρογουλίδης και ο καθηγητής πνευμονολογίας στο ΔΠΘ Δημοσθένης Μπούρος, επισημαίνοντας ότι η έλλειψη εξοπλισμού αλλά και συντονισμού καθιστά αδύνατη τη διάγνωση της πολυανθεκτικής φυματίωσης στη περιοχή.

    Η εξήγηση που δίνει για την εμφάνιση της πολυανθεκτικής φυματίωσης ο καθηγητής πνευμονολoγίας στο ΔΠΘ Δημοσθένης Μπούρος είναι η εξής: η αντιμετώπιση της φυματίωσης γίνεται με τη λήψη 3-4 φαρμάκων καθημερινά για μία περίοδο 6-12 μηνών. Επειδή οι ασθενείς δε συνεργάζονται και δεν παίρνουν κανονικά όλα τους τα φάρμακα, το μυκοβακτήριο της φυματίωσης αναπτύσσει αντοχή στα φάρμακα.

    [08] Η βιομηχανική κληρονομιά της Ελευσίνας

    Τα ίχνη της βιομηχανικής εξέλιξης σε μιαν ανεξερεύνητη περιοχή, αυτή της Ελευσίνας, αλλά και τις ψηφίδες της ιστορίας των πρώτων βιομηχανικών μονάδων στην ευρύτερη περιοχή του Θριάσιου πεδίου αναζήτησαν ερευνητές του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.

    Όπως εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο Νίκος Μπελαβίλας, «όλο το θαλάσσιο μέτωπο του Θριασίου καλύπτουν οι βιομηχανίες, με πρώτες να εμφανίζονται οι οινοπνευματοβιομηχανίες και οι σαπωνοποιίες από το 1875 και έπειτα και τελευταίες οι χαλυβουργίες, τα ναυπηγεία και τα διυλιστήρια».

    Η Ελευσίνα υπήρξε το τρίτο και νεώτερο ιστορικό βιομηχανικό κέντρο της Αττικής, ακολουθώντας με μικρή χρονική απόκλιση τον Πειραιά και το Λαύριο. Η βιομηχανική δραστηριότητα στην πόλη χρονολογείται από το τρίτο τέταρτο του 19ου αιώνα με σχετικά μικρές μονάδες επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων. Η ιστορική βιομηχανική ζώνη δημιουργήθηκε στο παράκτιο μέτωπο της πόλης.

    Η παρουσίαση των ευρημάτων της έρευνας θα γίνει αύριο, στις 5 μ.μ., στο Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς, στην Πλάκα.

    [09] Κλειστή, για προληπτικούς λόγους, θα παραμείνει μέχρι τη Δευτέρα η Νομική

    Έκλεισε τις πύλες της η Νομική Σχολή Αθηνών και συγχρόνως ειδοποιήθηκε η Αστυνομία και οι εισαγγελικές αρχές.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στις ενέργειες αυτές προέβησαν οι πρυτανικές αρχές, καθώς πληροφορήθηκαν ότι ομάδες αγνώστων προγραμμάτιζαν να κάνουν, μέσα στη σχολή, γενικές συνελεύσεις.

    Το κλείσιμο αποφασίσθηκε για προληπτικούς λόγους και για να μην επαναληφθούν τα πρόσφατα γεγονότα με την κατάληψη και τους έγκλειστους στη Νομική Σχολή.

    Η σχολή θα ανοίξει κανονικά τη Δευτέρα.

    [10] Μνημόνιο Συνεργασίας της ΑΗΚ με ΔΕΗ - Quantum Energy

    Μνημόνιο συνεργασίας με τη ΔΕΗ - Quantum Energy, υπέγραψε σήμερα η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), προκειμένου να συμμετάσχει στο έργο της ηλεκτρικής σύνδεσης της Ασίας με την Ευρώπη, μέσω Κύπρου, έως το 2016.

    Το έργο προβλέπει την πόντιση δύο υποθαλάσσιων καλωδίων, συνολικής ενεργειακής ισχύος 2000 χιλιάδων μεγαβάτ. Τα καλώδια θα συνδέουν το δίκτυο παραγωγής ενέργειας του Ισραήλ με αυτό της Κύπρου, της Κύπρου με την Κρήτη και της Κρήτης με το δίκτυο της ΔΕΗ στην Πελοπόννησο.

    Κύπρος και Ισραήλ θα μετέχουν στην παραγόμενη ενέργεια, ενώ η Ελλάδα θα αποτελέσει σταθμό μεταφοράς της στην Ευρώπη. Το κόστος κατασκευής του έργου θα αναλάβει εξ ολοκλήρου η ΔΕΗ - Quantum Energy.

    [11] Κοίμισαν τους δεσμοφύλακες με... χουρμάδες και δραπέτευσαν!

    Στον ύπνο κυριολεκτικά έπιασαν τους φρουρούς τους 19 κρατούμενοι, φερόμενοι ως μέλη της Αλ Κάιντα, που κατάφεραν να αποδράσουν από μια φυλακή του Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ.

    Οι κρατούμενοι κέρασαν τους δεσμοφύλακες χουρμάδες γεμιστούς με... υπνωτικό και όταν εκείνοι άρχισαν να ροχαλίζουν, δραπέτευσαν ομαδικά.

    Στους δραπέτες περιλαμβάνονται δύο θανατοποινίτες και άλλοι που διώκονται για δολοφονίες και απαγωγές.

    Οι αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό, αποκλείοντας την πόλη, για να εντοπίσουν και να συλλάβουν ξανά τους κρατούμενους.

    [12] GP Μαλαισίας: Πρώτος ο Χάμιλτον στα ελεύθερα δοκιμαστικά της Παρασκευής

    Ο Λιούις Χάμιλτον (McLaren-Mercedes) σημείωσε τον καλύτερο χρόνο τόσο στο 1ο όσο και στο 2ο σκέλος των ελεύθερων δοκιμαστικών στην πίστα Σεπάνγκ της Μαλαισίας, στο δεύτερο εφετινό σταθμό του παγκοσμίου πρωταθλήματος Φόρμουλα Ένα μετά την Αυστραλία. Ο Χάμιλτον στο δεύτερο σκέλος είχε επίδοση 1:38.172, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Μίκαελ Σουμάχερ (Mercedes) με 1:38.533, ενώ ακολούθησε ο νικητής του πρώτου γκραν πρι για το 2012, Τζένσον Μπάτον (McLaren-Mercedes) με 1:38.535. Την πρώτη εξάδα, στο δεύτερο σκέλος των ελεύθερων δοκιμαστικών, συμπλήρωσαν οι Νίκο Ρόσμπεργκ (Mercedes), Ντάνιελ Ρικιάρντο (STR-Ferrari) και Φερνάντο Αλόνσο (Ferrari).

    Το πρωί του Σαββάτου θα γίνει το τρίτο σκέλος των ελεύθερων δοκιμαστικών, ενώ λίγη ώρα αργότερα θα πραγματοποιηθούν τα επίσημα δοκιμαστικά οπότε και θα «κλειδώσει» η pole position. Να θυμίσουμε ότι στην Αυστραλία, στην πρώτη γραμμή εκκίνησης βρέθηκε ο Χάμιλτον, ο οποίος ωστόσο κατετάγη τρίτος στο συγκεκριμένο γκραν πρι πίσω από Μπάτον και Φέτελ.

    [13] Στα καταστήματα από σήμερα το νέο iPad

    Το νέο iPad θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδασήμερα Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε ο επίσημος διανομέας των προϊόντων της Apple στην Ελλάδα και την Κύπρο.

    Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία, ο νέος υπολογιστής-ταμπλέτα κατά τις τρεις πρώτες μέρες κυκλοφορίας του διεθνώς -κυκλοφορία που ξεκίνησε στις 16/3 σε 12 χώρες- ξεπέρασε σε πωλήσεις τα τρία εκατομμύρια κομμάτια.

    Το νέο iPad θα είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα σε άσπρο και μαύρο χρώμα και η τιμή του, ανάλογα με τα μοντέλο, θα ξεκινά από τα 509 ευρώ. Το παλαιότερο iPad 2 θα εξακολουθήσει να διατίθεται στα ελληνικά καταστήματα με τιμή από 429 ευρώ.

    [14] Συμβολική δενδροφύτευση σε πρώην στρατόπεδο στην Καρδίτσα

    Συμβολική δενδροφύτευση στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Λουμάκη, που πρόκειται να αξιοποιηθεί σε δημοτικό πάρκο 50 στρεμμάτων, αναβαθμίζοντας την ευρύτερη περιοχή, πραγματοποίησε χθες, ο δήμος Καρδίτσας, σε συνεργασία με άλλους φορείς της περιοχής.

    Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε υλοποίηση ομόφωνης απόφασης που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο και στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Δασοπονίας (21 Μαρτίου) και της Παγκόσμιας Ημέρας του Νερού (22 Μαρτίου).

    [15] Το «γονίδιο της γιαγιάς» αυξάνει σημαντικά το βάρος του νεογέννητου

    Βρετανοί επιστήμονες βρήκαν ένα γονίδιο που, σε μια συγκεκριμένη παραλλαγή του, αν έχει κληρονομηθεί στην μητέρα από τη δική της μητέρα, δηλαδή από τη γιαγιά του μωρού, αυξάνει έως 155 γραμμάρια το βάρος του νεογέννητου παιδιού.

    Οι ερευνητές ανέφεραν ότι κανονικά το εν λόγω γονίδιο «φρενάρει» την ανάπτυξη του εμβρύου και άρα μειώνει το βάρος κατά τη γέννησή του. Όμως μια παραλλαγή, ειδικά όταν προέρχεται από τη γιαγιά, έχει το αντίθετο αποτέλεσμα στο μωρό.

    Οι ερευνητές μελέτησαν τη λειτουργία του γονιδίου PHLDA2 σε περίπου 9.500 δείγματα DNA που ελήφθησαν από τις μητέρες και τα μωρά τους. Η παραλλαγή RS1 του συγκεκριμένου γονιδίου φαίνεται πως αλλάζει τελείως τον τρόπο ενεργοποίησης του γονιδίου και τελικά προκαλεί αύξηση του βάρους του μωρού. Κατά μέσο όρο το βάρος του παιδιού αυξάνει κατά 93 γραμμάρια, όταν υπάρχει η εν λόγω γονιδιακή παραλλαγή, ενώ αν μάλιστα αυτή υπήρχε και στη γιαγιά, από όπου «πέρασε» μετά στην μητέρα, τότε το νεογέννητο μωρό θα ζυγίζει κατά μέσο όρο 155 γραμμάρια παραπάνω.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 23 March 2012 - 10:30:38 UTC