Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-03-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Κατάρ ο Θ. Πάγκαλος για προσέλκυση επενδύσεων
  • [02] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας φυσικοθεραπευτών, στον ΕΟΠΥΥ
  • [03] Ανησυχία προκαλεί στον Μάριο Μόντι το έλλειμμα της Ισπανίας
  • [04] Υποστήριξη Ομπάμα - Μεντβέντεφ στο Σχέδιο Άναν για τη Συρία
  • [05] Ανακαλύφθηκε η αρχαία πόλη του Δαφνούντος, στον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας
  • [06] Την πολιτική των συμμαχιών, υπερασπίστηκε ο Φ. Κουβέλης, παρουσιάζοντας την ΚΟ της ΔΗΜΑΡ
  • [07] «Ανοίγουν» τα Βαρώσια της κατεχόμενης Αμμοχώστου από 1η Ιουλίου, σύμφωνα με τη «Μιλιέτ»
  • [08] Ανέλκυση του «Sea diamond» ζητά ο δήμος Θήρας

  • [01] Στο Κατάρ ο Θ. Πάγκαλος για προσέλκυση επενδύσεων

    Το Κατάρ επισκέπτεται σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, κατόπιν επίσημης πρόσκλησης του πρωθυπουργού της χώρας και με κύρια αποστολή την προσέλκυση επενδύσεων, περιλαμβανομένης της αξιοποίησης του Ελληνικού.

    Κατά την επίσκεψη, θα γίνει απολογισμός των ενεργειών που μεσολάβησαν από το επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας - Κατάρ, που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο στο Λαγονήσι, ενώ επί τάπητος αναμένεται να τεθεί και το θέμα του Ελληνικού, για το οποίο το Κατάρ ουδέποτε απέσυρε το ενδιαφέρον του.

    Μάλιστα, πηγές της αντιπροεδρίας τονίζουν ότι τώρα είναι μια κατάλληλη στιγμή για προώθηση του θέματος, καθώς το νομοσχέδιο για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.

    [02] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας φυσικοθεραπευτών, στον ΕΟΠΥΥ

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιεί σήμερα η Πανελλήνια Ένωση Εργαστηριούχων Φυσικοθεραπευτών, έξω από το κτίριο του ΕΟΠΥΥ, στο Μαρούσι.

    Οι φυσικοθεραπευτές κάνουν λόγο για δεινή οικονομική κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει, καθώς, όπως τονίζουν, τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία και ο ΕΟΠΥΥ δεν τους καταβάλουν τις οφειλές τους.

    [03] Ανησυχία προκαλεί στον Μάριο Μόντι το έλλειμμα της Ισπανίας

    Την ανησυχία του ότι η διστακτικότητα της Ισπανίας να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα μπορεί να αναζωπυρώσει την κρίση χρέους της Ευρωζώνη, εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.

    "Η Ισπανία προχώρησε σε μία μεταρρύθμιση σε βάθος της αγοράς εργασίας, αλλά δεν έδωσε την ίδια προσοχή στα δημόσια οικονομικά. Αυτό προκαλεί σε εμάς μεγάλη ανησυχία, επειδή οι αποδόσεις τους (σ.σ.: των ισπανικών ομολόγων) αυξάνονται και δεν θα χρειαζόταν πολύς χρόνος για να δημιουργηθούν και πάλι τάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να μεταδοθούν σε εμάς μέσω του ντόμινο", δήλωσε ο Μάριο Μόντι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε συνέδριο, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Financial Times.

    [04] Υποστήριξη Ομπάμα - Μεντβέντεφ στο Σχέδιο Άναν για τη Συρία

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Ρώσος ομόλογός του Ντμίτρι Μεντβέντεφ εξέφρασαν σήμερα στη Σεούλ την υποστήριξή τους στο σχέδιο του Κόφι 'Αναν για τη Συρία και στην εγκαθίδρυση στη Δαμασκό μιας "νόμιμης" κυβέρνησης.

    Οι δυο άνδρες είχαν 90λεπτη συνομιλία στο περιθώριο της διάσκεψης για την πυρηνική ασφάλεια στη νοτιοκορεατική πρωτεύουσα. Πρόκειται για την τελευταία τετ α τετ συνάντησή τους πριν από την επιστροφή του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο.

    [05] Ανακαλύφθηκε η αρχαία πόλη του Δαφνούντος, στον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας

    Είναι γεγονός ότι τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα, που πραγματοποιούνται εδώ και χρόνια στη χώρα μας, βοήθησαν στην αποκάλυψη εξαιρετικά σημαντικών μνημείων, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους αρχαιολόγους -όχι πάντα κάτω από τις ιδανικότερες συνθήκες, είναι η αλήθεια- να τα ερευνήσουν και να τα διατηρήσουν.

    Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι πρόσφατες ανακαλύψεις που έγιναν στη Φθιώτιδα, πάνω από τον όρμο του Αγίου Κωνσταντίνου, στο ανατολικό άκρο των βορειοανατολικών πλαγιών του όρους Κνημίς. Οι ανασκαφές στη θέση "Ισιώματα" από τους αρχαιολόγους της ΙΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, που έγιναν με αφορμή την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Π.Α.Θ.Ε. -και σε ασφυκτικό από άποψη χρονοδιαγραμμάτων πλαίσιο- έφεραν για πρώτη φορά στο φως τμήματα μιας αρχαίας πόλης, των νεκροταφείων της και, το σπουδαιότερο όλων, ένα Ασκληπιείο.

    Το Ασκληπιείο του Δαφνούντος, παρά το γεγονός ότι αποκαλύφθηκε απρόβλεπτα πάνω στην κεντρική αρτηρία του αυτοκινητόδρομου Π.Α.Θ.Ε. λίγο πριν την ολοκλήρωσή της, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η τροποποίηση της χάραξής της, θα διασωθεί με τον καλύτερο τρόπο. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε η οργανωμένη μεταφορά και επανατοποθέτησή του σε γειτονικό χώρο, όπου εγκιβωτίστηκε για λόγους προστασίας και στη συνέχεια εκπονήθηκαν οι απαιτούμενες μελέτες για την αποκατάσταση και ανάδειξή του.

    [06] Την πολιτική των συμμαχιών, υπερασπίστηκε ο Φ. Κουβέλης, παρουσιάζοντας την ΚΟ της ΔΗΜΑΡ

    Η ανάγκη να μετακινηθεί η πολιτική προς προοδευτική κατεύθυνση και η αναγκαιότητα μιας κυβερνώσας αριστεράς που βασίζεται σε κοινό πολιτικό τόπο, οδήγησαν στη συνεργασία της Δημοκρατικής Αριστεράς με τους ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο Φώτης Κουβέλης, παρουσιάζοντας σήμερα την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ).

    Μέλη της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ είναι οι: Φώτης Κουβέλης (Β' Αθηνών), Γιάννης Αμοιρίδης (Πιερίας), Οδυσσέας Βουδούρης (Μεσσηνίας), Ηλίας Θεοδωρίδης (Πέλλας), Θανάσης Λεβέντης (Αττικής), Γιάννης Μιχελογιαννάκης (Ηρακλείου), Βασίλης Οικονόμου (Αττικής), Γιώργος Παπαμανώλης (Κυκλάδων), Νίκος Τσούκαλης (Αχαΐας) και Γρηγόρης Ψαριανός (Β' Αθηνών).

    [07] «Ανοίγουν» τα Βαρώσια της κατεχόμενης Αμμοχώστου από 1η Ιουλίου, σύμφωνα με τη «Μιλιέτ»

    Να «ανοίξουν» τα υπό τουρκικό έλεγχο Βαρώσια στην πόλη της Αμμοχώστου, και να επιστραφεί η εκεί ακίνητη περιουσία στους ιδιοκτήτες Ελληνοκυπρίους την 1η Ιουλίου, αλλά και να διακοπούν οι συνομιλίες για το Κυπριακό την ίδια ημερομηνία, αποφάσισε η τουρκική πλευρά, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ».

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι το θέμα συζητήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου στην Τουρκία. Η πρόταση του Έρογλου «εξέπληξε την Άγκυρα» γράφει η εφημερίδα, σημειώνοντας πάντως ότι η τουρκική πολιτική ηγεσία την υποστήριξε.

    Όπως μετέδωσε νωρίτερα το ΑΜΠΕ, από τη Λευκωσία, ο δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου, Αλέξης Γαλανός κάλεσε την κυπριακή κυβέρνηση να αντιδράσει και να προβεί αμέσως σε παραστάσεις προς τα Ηνωμένα Έθνη, αναφορικά με το σχεδιαζόμενο από τουρκικής πλευράς άνοιγμα της κλειστής περιοχής της πόλης. Σχολιάζοντας το δημοσίευμα της «Μιλιέτ» στο ΡΙΚ, ο κ. Γαλανός επισήμανε ότι πρόκειται για «επικίνδυνη κίνηση, που στοχεύει στην αναγνώριση του ψευδοκράτους και για κινήσεις τακτικής και αντιπερισπασμού και όχι ουσίας».

    [08] Ανέλκυση του «Sea diamond» ζητά ο δήμος Θήρας

    Αθήνα, Ελλάδα 26/03/2012 10:55 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ: Την ανέλκυση του «Sea diamond» ζητά ο δήμος Θήρας, ο οποίος έχει καταθέσει αγωγή εναντίον της πλοιοκτήτριας εταιρείας. Δεν διαπιστώνεται ρύπανση από το ναυάγιο, λέει το ΕΛΚΕΘΕ

    Δικαστικές διαμάχες και εκκρεμότητες, κινητοποιήσεις φορέων και κατοίκων, επερωτήσεις βουλευτών στη Βουλή και δεκάδες δημοσιεύματα, είναι το σκηνικό που συνθέτει, εδώ και πέντε χρόνια, το χρονικό ενός πολυσυζητημένου ναυαγίου στη θαλάσσια περιοχή Αθηνιός, στα παλαιά ορυχεία Σαντορίνης.

    Πρόκειται για το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου «Sea diamond» που βρίσκεται σε μια περίεργη θέση, 90 μέτρα βάθος η πλώρη και 140 η πρύμνη. Σύμφωνα με σχετική μελέτη του οργανισμού ITOPF, οποιοδήποτε εγχείρημα για ανέλκυσή του πλοίου, θα ήταν δύσκολο και επικίνδυνο.

    Η πλοιοκτήτρια και διαχειρίστρια εταιρεία του «Sea diamond» επικαλείται στοιχεία που έχουν γίνει αποδεκτά και από το Πειθαρχικό Συμβούλιο Εμπορικού Ναυτικού βάσει των οποίων, το ναυάγιο -από το οποίο έχασαν τη ζωή τους δύο Γάλλοι υπήκοοι σε σύνολο 1500 επιβατών- προκλήθηκε από λάθος χαρτογράφηση της περιοχής.

    To πλοίο, αφού αποβίβασε όλους τους επιβάτες σε παραπλέοντα πλοία στα Φηρά, οδηγήθηκε στο σημείο «παλαιά ορυχεία» της Σαντορίνης, προκειμένου να επιχειρηθεί να προσαράξει εκεί, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η βύθισή του. Καθώς όμως τα νερά, που είχαν διεισδύσει μέσα σε αυτό, είχαν προκαλέσει αύξηση του βύθισματος στα 11 μέτρα, η προσάραξη δεν πέτυχε και τελικά βυθίστηκε.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το κάθε λιμεναρχείο έχει ένα πλάνο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων όταν κινδυνεύει ένα πλοίο και αυτό το γνωρίζει μόνον ο λιμενάρχης. Στην περίπτωση της Σαντορίνης υπήρχαν πέντε σημεία καταφυγής και ρυμούλκησης κινδυνευόντων πλοίων. Ένα από αυτά ήταν τα «παλαιά ορυχεία» Σαντορίνης.

    Όπως εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας, υπάρχει καταγεγραμμένη συνομιλία ενός εκ των ανθρώπων που ήταν στα ρυμουλκά, που λέει προς τον καπετάνιο του κρουαζιερόπλοιου ότι είχε πάρει εντολές για τη ρυμούλκυσή του από τον λιμενάρχη.

    Η τελευταία έρευνα και συλλογή στοιχείων που έγινε από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) στη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου, δεν διαπιστώνει επιβάρυνση ή ρύπανση στο θαλάσσιο οικοσύστημα της Σαντορίνης. Σύμφωνα με εκτίμηση του καθηγητή Χημείας του πανεπιστημίου Αθηνών, Μανώλη Δασανάκη, αν το κουφάρι του πλοίου παραμείνει τελικά στον βυθό της θάλασσας και δεν ανελκυστεί, πιθανότατα δεν θα δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στο οικοσύστημα της περιοχής.

    Υποστηρίζει, δε, ότι το κουφάρι του πλοίου και τα διάφορα υλικά που βρίσκονται μέσα σε αυτό θα διαβρώνονται με τα χρόνια και οποιαδήποτε έκλυση ρυπογόνων ουσιών ή μετάλλων θα είναι τόσο μικρή, που -λόγω του γρήγορου ρυθμού ανανέωσης των νερών, της πίεσης και των ισχυρών ρευμάτων- δεν θα μπορέσει να δημιουργήσει ρυπογόνα συσσώρευση στην περιοχή.

    «Ας μη ξεχνάμε ότι πολλά παλιά ναυάγια χρησιμοποιούνται και για τεχνητούς υφάλους» τονίζει ο κ. Δασενάκης, ωστόσο προσθέτει ότι θα πρέπει να υπάρχει μια τακτική παρακολούθηση των δειγμάτων του νερού και των οργανισμών στη θαλάσσια περιοχή.

    Νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι ο νόμος 2881 ορίζει ότι η ανέλκυση ενός ναυαγίου, κρίνεται αναγκαία, μόνον όταν εγκυμονεί κινδύνους για τη ναυσιπλοϊα ή το περιβάλλον.

    Πάντως, αντίθετη άποψη έχει η δημοτική αρχή Θήρας, αλλά και φορείς του νησιού, που ζητούν εδώ και καιρό την απομάκρυνσή του, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος για το θαλάσσιο περιβάλλον.

    Με αφορμή, στις 5 Απριλίου, τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από το ναυάγιο το ΑΜΠΕ ζήτησε τη γνώμη της πλοιοκτήτριας εταιρείας, αλλά και του δήμου Θήρας για το πού βρίσκεται σήμερα η υπόθεση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 26 March 2012 - 10:30:28 UTC