Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-03-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κινδυνεύουν τα πανεπιστήμια εξαιτίας του "κουρέματος"
  • [02] Χωρίς Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ από τις 11.00 μέχρι τις 15.00
  • [03] Ευνοϊκές ρυθμίσεις για οφειλέτες τραπεζών και ταμείων
  • [04] Μία καλύτερη ζωή στην ύπαιθρο ψάχνουν οι νέοι
  • [05] Οικολογική καταστροφή στη Βόρεια Θάλασσα
  • [06] Επίτιμοι διδάκτορες στο Καποδιστριακό οι Π. Στάιν και Δ. Φωτόπουλος
  • [07] Αποκλείει πιθανή συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ η Λ. Κατσέλη
  • [08] Τη σίτιση μαθητών οργανώνουν υπουργείο Παιδείας- Εκκλησία
  • [09] Διευρύνονται οι οικονομικές σχέσεις Αυστραλίας - Κίνας
  • [10] Ο Ταγίπ Ερντογάν στην Τεχεράνη για συνομιλίες για πυρηνικά και Συρία
  • [11] Για τη νίκη ο Ολυμπιακός στο κατάμεστο ΣΕΦ
  • [12] Έκθεση "Αρχαιοκαπηλία τέλος" στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
  • [13] Θερμικός μανδύας θα «κρύβει» τα αντικείμενα από τη θερμότητα
  • [14] Φάρμακο συρρικνώνει σχεδόν όλους τους όγκους στα πειραματόζωα
  • [15] Κανονικά το δρομολόγιο του πλοίου "Βιτσέντζος Κορνάρος"

  • [01] Κινδυνεύουν τα πανεπιστήμια εξαιτίας του "κουρέματος"

    Σε κίνδυνο βρίσκεται η λειτουργία των Πανεπιστημίων, μετά το "κούρεμα" στις αρχές Μαρτίου των αποθεματικών των Πανεπιστημίων στην Τράπεζα της Ελλάδος.

    Χθες , στην έκτακτη σύνοδο των πρυτάνεων, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν πανεπιστήμια τα οποία σε λίγο δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν καν, αφού οι λογαριασμοί τους πλησιάζουν στο μηδέν.

    Ο προεδρεύων της Συνόδου των πρυτάνεων, πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τρ. Αλμπάνης, αναφέρθηκε στα προβλήματα των πανεπιστημίων, τονίζοντας ότι μετά τη μετατροπή των αποθεματικών τους από την Τράπεζα της Ελλάδας σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και τη διαδικασία του PSI, εκατομμύρια ευρώ χάθηκαν.

    Ο πρύτανης τόνισε ότι από τα 120 εκατομμύρια ευρώ που είχαν σε καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος, για τις λειτουργικές τους ανάγκες, 17 πανεπιστήμια της χώρας , έχουν μείνει σήμερα 33 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έξι Ιδρύματα έχουν μηδενικούς λογαριασμούς.

    Μάλιστα, αποφασίστηκε να συσταθεί νομική επιτροπή για να διεκδικήσει τα χρήματα που χάθηκαν.

    Συνάντηση Γ. Μπαμπινιώτη και πρυτάνεων

    Εκπρόσωποι των πρυτάνεων συναντήθηκαν με τον υπουργό Παιδείας Γιώργο Μπαμπινιώτη, στον οποίο εξέθεσαν την δεινή - όπως τόνισαν - οικονομική κατάσταση των ιδρυμάτων και ζήτησαν έκτακτη επιχορήγηση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός τόνισε στους πρυτάνεις ότι κάνει τα πάντα ώστε να αποκατασταθεί, έστω και μερικώς, η λειτουργία των Πανεπιστημίων, κατανοώντας απόλυτα τις αδυναμίες που συναντούν στην λειτουργία τους με τις περικοπές.

    Άλλωστε, αυτό το θέμα ήταν ένα από εκείνα που συζήτησε με τον πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια συνάντησης τους την Τρίτη.

    Οι πρυτάνεις, πάντως, φέρονται αποφασισμένοι, όπως είπαν πολλοί από αυτούς, ακόμη και να προχωρήσουν σε υποβολή μήνυσης κατά των υπευθύνων της Τραπέζης της Ελλάδος για το θέμα του "κουρέματος" των ομολόγων, εφ' όσον βέβαια χρειασθεί.

    [02] Χωρίς Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ από τις 11.00 μέχρι τις 15.00

    Χωρίς μέσα σταθερής τροχιάς θα μείνει για πάνω από 4 ώρες σήμερα η Αθήνα, εξαιτίας των κινητοποιήσεων που αποφάσισαν οι εργαζόμενοι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση της διοίκησης, όπως αναφέρουν, στο θέμα της υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

    Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στο Μετρό, τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο και το Τραμ, πραγματοποιούν σήμερα προειδοποιητική στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι μισή ώρα πριν, τα μέσα αυτά θα αρχίσουν να αποσύρονται σταδιακά στα αμαξοστάσια, ενώ η πλήρης ομαλοποίηση των δρομολογίων τους αναμένεται μετά τις 15:30.

    [03] Ευνοϊκές ρυθμίσεις για οφειλέτες τραπεζών και ταμείων

    Ευνοϊκές ρυθμίσεις για οφειλέτες τραπεζών και ασφαλιστικών ταμείων και επιμέρους ρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό, προβλέπονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, «Κανονισμός Ασφάλισης ΙΚΑ και άλλες διατάξεις», που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

    Με το νέο νόμο και με στόχο την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής καθιερώνεται από την 1η Μαίου, σύστημα ταυτόχρονης καταβολής μισθών, ασφαλιστικών εισφορών και φόρου μισθωτών υπηρεσιών μέσω τραπεζών και των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ). Από την 1-7-2012, καθίσταται μηνιαία η υποχρέωση υποβολής της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (Α.Π.Δ.), η οποία υποβάλλεται από τον εργοδότη και περιλαμβάνει πληροφορίες ή στοιχεία, που αφορούν το χρόνο απασχόλησης κάθε ασφαλιζομένου, την αμοιβή, τους κλάδους ασφάλισης, καθώς και το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών.

    Παρατείνεται επίσης μέχρι 30 Απριλίου η δυνατότητα ρύθμισης των καθυστερημένων ασφαλιστικών εισφορών προς το ΙΚΑ.

    [04] Μία καλύτερη ζωή στην ύπαιθρο ψάχνουν οι νέοι

    Νέοι, υψηλού μορφωτικού επιπέδου, που αναζητούν ένα ποιοτικότερο μοντέλο ζωής- έστω κι αν χρειαστεί να συμβιβαστούν με μικρότερες οικονομικές απολαβές- σκέφτονται την επιστροφή στην ύπαιθρο και την ενασχόλησή τους με τον αγροτικό τομέα.

    Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία σχετικής δημοσκόπησης της Καπα Research σε Αττική και Θεσσαλονίκη και η οποία είναι αποκαλυπτική των τάσεων που διαμορφώνονται την τελευταία διετία, φανερώνοντας τις βαθιές αλλαγές στα πρότυπα της ελληνικής κοινωνίας.

    Υπολογίζεται μάλιστα, ότι περί το 1 με 1,5 εκατ. άτομα, σχεδιάζουν την επιστροφή στην ύπαιθρο.

    Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη, το 68,2% των ερωτηθέντων έχει σκεφτεί να φύγει, ενώ το 19,3% έχει κάνει ήδη συγκεκριμένες κινήσεις.

    Περίπου οι μισοί απ' όσους επιθυμούν να φύγουν θέλουν να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα (φυτική παραγωγή, κτηνοτροφία, αλιεία), το 18,3% με τον τουρισμό- πολιτισμό, το 14,2% με την επικοινωνία και τις νέες τεχνολογίες, το 11,8% με την εκπαίδευση, το 10,6% με την ενέργεια και τις ΑΠΕ, το 7% με το εμπόριο, το 6,7% με τον αγροτουρισμό και το 5,8% με τη μαζική εστίαση.

    [05] Οικολογική καταστροφή στη Βόρεια Θάλασσα

    Η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία Total ανακοίνωσε ότι "λαμβάνει όλα τα δυνατά μέτρα" για να ελέγξει τη διαρροή φυσικού αερίου από μια εξέδρα άντλησης υδρογονανθράκων στη Βόρεια Θάλασσα, στα ανοιχτά της πόλης Αμπερντίν της Σκωτίας.

    Η διαρροή στην εξέδρα Elgin, περίπου 240 χιλιόμετρα από τις ακτές της Σκωτίας, συνιστά "το χειρότερο ατύχημα για την Total στη Βόρεια Θάλασσα εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία", δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Μπράιαν Ο'Νιλ.

    Η εταιρεία έχει θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και κάλεσε ειδικούς από τη Γαλλία για να περιορίσουν τη διαρροή, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά την Κυριακή. Ένας από τους εκπροσώπους της ωστόσο εκτίμησε ότι ενδέχεται να χρειαστούν έως και έξι μήνες μέχρι να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Στην ανακοίνωσή της, χθες, η Total παραδέχτηκε ότι η διαρροή συνεχίζεται.

    [06] Επίτιμοι διδάκτορες στο Καποδιστριακό οι Π. Στάιν και Δ. Φωτόπουλος

    Δύο σπουδαίους δημιουργούς που "άλλαξαν την εικόνα του θεάτρου μέσα από την δουλειά τους", τον Πέτερ Στάιν και τον Διονύση Φωτόπουλο επέλεξε να αναγορεύσει σε επίτιμους διδάκτορες του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου.

    Ο Γερμανός θεατράνθρωπος που έχει πλούσιο σκηνοθετικό παρών στη χώρα μας και ο διεθνής Έλληνας σκηνογράφος τιμήθηκαν σε ειδική εκδήλωση για την προσφορά τους στο χώρο της τέχνης και του πολιτισμού.

    Στην κατάμεστη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Πέτερ Στάιν ευχαρίστησε για την τιμή αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη της πανεπιστημιακής διδασκαλίας "που γίνεται ακόμα πιο επιτακτική σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς" για να προσθέσει ότι ''Για να κατανοήσω τι σημαίνει θέατρο έπρεπε να επισκεφτώ την Ελλάδα''.

    Με ιδιαίτερη συγκίνηση ο σπουδαίος σκηνογράφος, Διονύσης Φωτόπουλος, που έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας θεατρικής σκηνής, θυμήθηκε τον καιρό που έκανε τα πρώτα του βήματα στο θέατρο, τότε που συνειδητοποίησε ότι "αυτός ο χώρος θα είναι το αποκούμπι του στην ζωή, εκεί όπου θα ονειρευτεί και θα ζήσει την εξιλέωση και τη συγχώρεση".

    [07] Αποκλείει πιθανή συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ η Λ. Κατσέλη

    Την πρόθεσή της να συνεργαστεί με άλλα κόμματα, στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων, εξέφρασε η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη.

    Η κ. Κατσέλη άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να συζητήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Δημοκρατική Αριστερά, ενώ απέκλεισε το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζοντας την πολιτική του ως νεοφιλελεύθερη.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ, η κ. Κατσέλη κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι «έχει ασπαστεί νεοφιλελεύθερες απόψεις και υπηρετεί συμφέροντα κοινωνικών ομάδων, πράγματα τα οποία εγώ δεν μπορώ να δεχθώ».

    [08] Τη σίτιση μαθητών οργανώνουν υπουργείο Παιδείας- Εκκλησία

    Αρχίζουν οι διαδικασίες για την ενίσχυση των μαθητών και των οικογενειών τους, που έχουν πραγματικά ανάγκη αυτή την εποχή της οικονομικής κρίσης, στο πλαίσιο δράσης την οποία ανέπτυξαν σε χθεσινή τους συνάντηση στο υπουργείο Παιδείας η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου με τους μητροπολίτες Δημητριάδος Ιγνάτιο, Σύρου Δωρόθεο και Ιλίου Αθηναγόρα.

    Στόχος της συζήτησης ήταν ο συντονισμός της δράσης συνεργασίας μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας για την ενίσχυση των μαθητών και των οικογενειών τους σε πανελλαδικό επίπεδο.

    Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, «στόχος της συνεργασίας είναι η περαιτέρω ενεργοποίηση και ο συντονισμός των φορέων (δήμοι, μητροπόλεις) για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας, των προβλημάτων σίτισης και των εν γένει προβλημάτων κοινωνικού αποκλεισμού, λόγω της κρίσης».

    [09] Διευρύνονται οι οικονομικές σχέσεις Αυστραλίας - Κίνας

    Οι οικονομικές σχέσεις της Αυστραλίας με την Κίνα διευρύνονται με την υπογραφή «ιστορικής» συμφωνίας εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών στο εθνικό νόμισμα της Κίνας, Γιουάν.

    Ο κυβερνήτης της Αποθεματικής Τράπεζας Αυστραλίας, Γκλεν Στίβεν, υπέγραψε συμφωνία με την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας για νομισματικές ανταλλαγές ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν, ότι η συμφωνία υπογραμμίζει τον ρόλο της Αυστραλίας στον «αιώνα της Ασίας», όπως χαρακτηρίζει η κυβέρνηση Γκίλαρντ τη βαθμιαία ενσωμάτωση της κινέζικης οικονομίας -της μεγαλύτερης και ταχύρυθμα αναπτυσσόμενης οικονομίας του πλανήτη- στην παγκόσμια οικονομία και τη διεθνή χρηματοπιστωτική αγορά.

    Η υπογραφή της συμφωνίας αποτελεί συνέχεια της απόφασης της κυβέρνησης της Κίνας, τον παρελθόντα Νοέμβριο, να επιτρέψει την ανταλλαγή του Γιουάν με το δολάριο Αυστραλίας, στη διατραπεζική αγορά της Κίνας.

    Η ανταλλαγή του Γιουάν με το δολάριο Αυστραλίας είναι η μεγαλύτερη νομισματική συμφωνία, που έχει υπογράψει η Κίνα, μετά τις συμφωνίες με το Χονγκ Κονγκ και τη Νότια Κορέα. Είναι, δε, η πρώτη συμφωνία της Κίνας με δυτική οικονομία.

    [10] Ο Ταγίπ Ερντογάν στην Τεχεράνη για συνομιλίες για πυρηνικά και Συρία

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφθασε σήμερα στην Τεχεράνη, επικεφαλής μεγάλης αντιπροσωπείας για να συζητήσει για τις διμερείς σχέσεις, το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τις εξελίξεις στη Συρία, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA.

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αλί Ακμπάρ Σαλεχί υποδέχτηκε τον Τούρκο πρωθυπουργό στο αεροδρόμιο.

    Ο Ερντογάν συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Ερντογάν Μπαϊρακτάρ.

    Ο Τούρκος επίσημος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ και με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί και θα εξεταστούν θέματα όπως οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στην περιοχή, κυρίως η Συρία. Ο Ερντογάν θα εγκαινιάσει ένα τουρκικό πολιτιστικό κέντρο στο Ιράν.

    Η Τουρκία που ενίσχυσε τις οικονομικές και εμπορικές της σχέσεις με το Ιράν τα τελευταία χρόνια, είναι αντίθετη στις νέες αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

    Οι ΗΠΑ και η ΕΕ επέβαλαν πετρελαϊκές κυρώσεις κατά του Ιράν, το οποίο επαναλαμβάνει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα προορίζεται για ιατρική χρήση. Η Τουρκία ωστόσο που διατηρεί καλές σχέσεις με την Ισλαμική Δημοκρατία δηλώνει ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί δια της διπλωματικής οδού και όχι με την επιβολή κυρώσεων.

    Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι δεν θεωρεί πως δεσμεύεται από τις κυρώσεις που ελήφθησαν μονομερώς η ομαδικά αλλά μόνο από αυτές που επιβάλλει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Η Άγκυρα εισάγει το πετρέλαιό της από διάφορες χώρες κυρίως από τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν, ωστόσο η βασική πηγή εφοδιασμού παραμένει το Ιράν που καλύπτει το 30% των αναγκών της χώρας σε πετρέλαιο.

    [11] Για τη νίκη ο Ολυμπιακός στο κατάμεστο ΣΕΦ

    Κατάμεστο αναμένεται να είναι σήμερα το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για τον αγώνα του Ολυμπιακού ενάντια στη Σιένα, για τα πλέι οφ της Ευρωλίγκας (21:00).

    Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς ζήτησε από τους παίκτες του να μην έχουν άγχος, αλλά και να μη βιώσουν «τραγικά δεκάλεπτα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Ο προπονητής των ερυθρολεύκων χαρακτήρισε τη Σιένα ως την πιο έμπειρη ομάδα στην Ευρώπη, ωστόσο το στυλ παιγνιδιού της είναι γνωστό.

    «Πρέπει να έχουμε αρχές στο παιχνίδι μας, αν είναι εύκολο ή δύσκολο, κανείς δεν ξέρει. Αυτά τα παιχνίδια είναι η μεγάλη ευκαιρία να απολαύσουμε τη δουλειά που έχει κάνει μέχρι τώρα», κατέληξε.

    [12] Έκθεση "Αρχαιοκαπηλία τέλος" στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

    Το εξαιρετικά επίκαιρο και ευαίσθητο θέμα της αρχαιοκαπηλίας πραγματεύεται η περιοδική έκθεση που θα ξεκινήσει τον Απρίλιο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

    Με τίτλο «Αρχαιοκαπηλία τέλος» και εκθεσιακό υλικό από ανακτηθέντα αντικείμενα, η έκθεση -που πήρε χτες τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου- ευελπιστεί να δείξει τις πολύπλευρες διαστάσεις του προβλήματος, αλλά και να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι αρχαιότητες στην Ελλάδα.

    Στις έξι ενότητες θα εκτεθούν 170 έργα από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, τη ΙΣΤ΄και τη ΙΖ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, καθώς και από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων. Επίσης, θα παρουσιαστεί αρχειακό υλικό από τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.

    Μια αναδρομή στην αρχαιοκαπηλία και στην παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών από την αρχαιότητα έως σήμερα θα γίνει στην πρώτη ενότητα "Η Αρπαγή της Ιστορίας". Θα εκτεθούν 101 αντικείμενα πρόσφατης αρχαιοκαπηλίας από τη Μακεδονία, τα οποία προέρχονται πιθανόν από αρχαϊκό νεκροταφείο και φυλάσσονται στο εργαστήριο συντήρησης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

    [13] Θερμικός μανδύας θα «κρύβει» τα αντικείμενα από τη θερμότητα

    Μετά τους διάφορους «μανδύες» που κάνουν αόρατα τα αντικείμενα από το φως, τους ήχους, τους σεισμούς, τα κύματα της θάλασσας κ.α., μία ομάδα Γάλλων επιστημόνων προτείνει ένα νέου τύπου θερμικό μανδύα, που θα «εξαφανίζει» τα αντικείμενα από τη θερμότητα. Θα είναι δηλαδή μια εξελιγμένη θερμική ασπίδα, η οποία δεν θα αντέχει τη θερμότητα, όπως οι συμβατικές ασπίδες, αλλά θα «ξεγελά» τη θερμότητα, ώστε να διαχέεται γύρω από το αντικείμενο χωρίς να το επηρεάζει.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Σεμπαστιέν Γκενό του Ινστιτούτου Φρεσνέλ και του πανεπιστημίου Αιξ- Μασσαλίας/CNRS, που παρουσίασαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Optic Express», σύμφωνα με το BBC, έδειξαν ότι ένας τέτοιος θερμικός μανδύας είναι θεωρητικά εφικτός και πιστεύουν ότι μπορεί να κατασκευαστεί.

    Αν αυτό όντως επιτευχθεί, μεταξύ άλλων, θα είναι πολύ χρήσιμο για τις βιομηχανίες μικροηλεκτρονικής και ημιαγωγών, καθώς θα οδηγήσει στην προφύλαξη των ευαίσθητων ηλεκτρονικών εξαρτημάτων και συσκευών από την άνοδο της θερμοκρασίας που μπορεί να τους κάνει ζημιά. Μελλοντικά, η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε μεγαλύτερα αντικείμενα, όπως διαστημικά σκάφη που υφίστανται μεγάλες εξωτερικές θερμοκρασίες.

    [14] Φάρμακο συρρικνώνει σχεδόν όλους τους όγκους στα πειραματόζωα

    Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο αντικαρκινικό φάρμακο που συρρικνώνει ή ακόμα και εξαφανίζει στα ποντίκια όλα σχεδόν τα είδη ανθρώπινων όγκων (μαστού, ωοθηκών, εντέρου, ουροδόχου κύστης, ήπατος, προστάτη κ.α.) που έχουν μεταμοσχευθεί σε αυτά.

    Το φάρμακο είναι ένα αντίσωμα που μπλοκάρει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και, παράλληλα, ωθεί τα μακροφάγα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να τα καταστρέψουν.

    Είναι η πρώτη αντικαρκινική θεραπεία με αντισώματα που φαίνεται να είναι τόσο ευρέως αποτελεσματική με διαφορετικά είδη όγκων.

    Αυτό το είδος θεραπείας κινητοποιεί τους μηχανισμούς του ίδιου του ανοσοποιητικού συστήματος κατά του καρκίνου.

    [15] Κανονικά το δρομολόγιο του πλοίου "Βιτσέντζος Κορνάρος"

    Κανονικά θα πραγματοποιηθεί στη 1 το μεσημέρι το δρομολόγιο του πλοίου "Βιτσέντζος Κορνάρος" της εταιρείας LΑΝΕ, από Πειραιά για Κύθηρα, Γύθειο, Καλαμάτα, Μονεμβασιά, Αντικύθηρα, Κίσσαμος (Καστέλι), καθώς το πλήρωμα δεν θα προχωρήσει προς το παρόν σε κινητοποιήσεις, μετά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ότι θα καταβληθεί πολύ σύντομα ένα μέρος του ποσού από την κρατική επιδότηση.

    Στο πλοίο, που πραγματοποιεί δρομολόγιο άγονης γραμμής, εργάζονται περίπου 60 άτομα πλήρωμα, που όπως καταγγέλλουν έχουν να πληρωθούν εδώ και πέντε μήνες, και συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο του 2011.

    Πλοιοκτησία και εργαζόμενοι, οι οποίοι τη Δευτέρα είχαν συνάντηση στο κτίριο της Ακτής Βασιλειάδη με στελέχη του υπουργείου, υποστηρίζουν ότι τους οφείλονται από το 2010 έως σήμερα μισθώματα από επιδοτήσεις συνολικού ύψους 1.300.000 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, ήδη έχουν κατατεθεί στην υπηρεσία δημοσιονομικού ελέγχου οι πρώτες καταστάσεις για την εκταμίευση μιας δόσης, ύψους περίπου 300.000 ευρώ, που αναμένεται σύντομα να κατατεθεί στην αρμόδια ΔΟΥ όπου ανήκει η πλοιοκτήτρια εταιρεία, προκειμένου να της αποδοθεί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 28 March 2012 - 8:30:31 UTC