Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-04-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Μαρινέλλα υμνεί τον ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου
  • [02] Οκτακομματική Βουλή δείχνει δημοσκόπηση της «Public Issue»
  • [03] Σκληρή αντεπίθεση στην Β. Παπανδρέου από συνεργάτες του Γ.Παπανδρέου
  • [04] Μ.Νίμιτς: Ελλάδα και ΠΓΔΜ μπορούν να βρουν λύση στο θέμα του ονόματος
  • [05] "Πράσινο φως" για τις πρωτοβουλίες του "ενός εκατομμυρίου ευρωπαίων πολιτών"
  • [06] Φιλολογικά βραδινά στο Αρχαιολογικό Μουσείο
  • [07] Θανατηφόρο τροχαίο στην Ιεράπετρα Λασιθίου
  • [08] Εξάρθρωση σπείρας ληστών στην Αθήνα

  • [01] Η Μαρινέλλα υμνεί τον ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου

    Η κορυφαία Ελληνίδα τραγουδίστρια Μαρινέλλα σε αποκλειστική συνέντευξη της στην εφημερίδα"Καθημερινή" της Κύπρου θυμάται σήμερα, επέτειο της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα του 1955-59 κατά της Βρετανικής αποικιοκρατίας, τις στιγμές της ερμηνείας του τραγουδιού για τον ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου, "Ξύπνα Γληόρη", του συνθέτη Γιώργου Θεοφάνους.

    Ο Κύπριος συνθέτης , με τη βοήθεια της αδελφής του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου, κατέγραψε τον επικήδειο λόγο της μητέρας του υπαρχηγού της ΕΟΚΑ και στη συνέχεια τον μελοποίησε. Το τραγούδι παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της μουσικής παράστασης του Γ. Θεοφάνους "Τραγουδώ για το νησί μου" το 2008 στο Ηρώδειο και στην Κύπρο. Η Μαρινέλλα ανταποκρίθηκε θετικά στο κάλεσμα του συνθέτη και "ζωντάνεψε" με τη φωνή της τον σπαρακτικό λόγο της μάνας του ήρωα.

    Στη συνέντευξη της η Ελληνίδα τραγουδίστρια αναφέρει ότι στην ερμηνεία του τραγουδιού για τον Γρηγόρη Αυξεντίου αποφάσισε να βγάλει "έξω" την ίδια και να κρατήσει μόνο τη μάνα.

    "Δεν είναι εύκολα αυτά που λέει η μάνα. Του δίνει την ευχή της που σκοτώθηκε και δεν παραδόθηκε. Δεν είναι εύκολα αυτά να ειπωθούν από μια μάνα. Αυτό σημαίνει ότι ο γιος έγινε ήρωας, επειδή είχε μια μάνα με τέτοια λιονταρίσια καρδιά. Τίποτα δεν είναι τυχαίο", αναφέρει χαρακτηριστικά στη συνέντευξη η Μαρινέλλα.

    Επίσης, αναφέρει ότι κατά την ερμηνεία του τραγουδιού ένοιωσε ανατριχίλα σε όλο της το κορμί. "Έβλεπα τον κόσμο που έβγαζε μαντίλια για να σκουπίσει τα δάκρυά του. Τότε ήξερα ότι το κατάφερα αυτό που έπρεπε", πρόσθεσε.

    Στην ίδια συνέντευξη η Ελληνίδα τραγουδίστρια, αναφερόμενη στην κατάσταση στην Ελλάδα , λέει πως αισθάνεται ότι "ζούμε μια εθνική κατάθλιψη".

    Στην ερώτηση , τι μπορούν να κάνουν οι Έλληνες , η απάντηση της είναι: "Δουλειά, τρέλα και αισιοδοξία. Να πούμε θα δουλεύω και δεν θα με ρίξει κανένας στο Ζάλογγο".

    [02] Οκτακομματική Βουλή δείχνει δημοσκόπηση της «Public Issue»

    Την πρόθεση ψήφου των πολιτών ενόψει των επερχόμενων εκλογών αποτυπώνουν δύο δημοσκοπήσεις, που δημοσιεύονται σήμερα στην «Καθημερινή» και το «Παρόν της Κυριακής».

    Οκτακομματική Βουλή, προβάδισμα επτά μονάδων της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ, αλλά και μείωση του ποσοστού της ΝΔ κατά 2,5% σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα, αποτυπώνεται σε δημοσκόπηση της «Public Issue» που έγινε για λογαριασμό της «Καθημερινής» και δημοσιεύεται σήμερα.

    Στην εκτίμηση ψήφου που αφορά στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, η ΝΔ συγκεντρώνει 22,5%, έναντι 15,5% του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθούν τα τρία κόμματα της Αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ με 12,5%, το ΚΚΕ και η ΔΗΜΑΡ με 12% (η τελευταία χάνει 3,5% από το προηγούμενο βαρόμετρο), οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» του Πάνου Καμμένου με ποσοστό 8,5% (από 6,5% το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου), η «Χρυσή Αυγή» με 5% (από 3% προ δεκαπενθημέρου), ενώ οι «Οικολόγοι Πράσινοι» εξασφαλίζουν οριακά την είσοδό τους στη Βουλή. Εκτός φαίνεται να μένουν ο ΛΑΟΣ και η «Δημοκρατική Συμμαχία» της Ντόρας Μπακογιάννη με ποσοστό 2% το κάθε κόμμα.

    Επίσης, στην έρευνα αποτυπώνεται το γεγονός ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ επιτυγχάνουν από κοινού μια οριακή πλειοψηφία (154-155 έδρες), καθώς συγκεντρώνουν αθροιστικά το 38% των ψήφων (σε αντίθεση με το πρώτο δεκαπενθήμερο, οπότε τα ποσοστά των δύο κομ΄ματων δεν έφταναν αθροιστικά σε αυτό το όριο). Όσον αφορά στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, πρώτος έρχεται ο Φώτης Κουβέλης με 51% και ακολουθούν ο Αλέξης Τσίπρας με 36%, ο Αντώνης Σαμαράς με 31%, ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 29%, η Αλέκα Παπαρήγα με 26%, ενώ ο Γιώργος Καρατζαφέρης και η Ντόρα Μπακογιάννη ισοψηφούν με ποσοστό 19% ο καθένας. Στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό το 34% των ερωτηθέντων απορρίπτει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος λαμβάνουν το 18% των προτιμήσεων, με τον Αλέξη Τσίπρα να ακολουθεί με 13%.

    Σε δημοσκόπηση της εταιρείας «RASS» στη Β' Αθήνας για το «Παρόν της Κυριακής», η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ κατά 4,5 μονάδες, αλλά τα ποσοστά και των δύο μεγάλων κομμάτων είναι πολύ μειωμένα σε σχέση με τα ποσοστά τους στη Β' Αθήνας στις εκλογές του 2009. Τα ποσοστά των κομμάτων στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας είναι: ΝΔ 14,7%, ΠΑΣΟΚ 10,2%, ΔΗΜΑΡ 10,1%, ΚΚΕ 10%, ΣΥΡΙΖΑ 9,8%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 9,4%, Οικολόγοι Πράσινοι 4,6%, Χρυσή Αυγή 3,7%, Δημοκρατική Συμμαχία 2,5%, Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών 1,5%, ΛΑΟΣ 1,4% και ΑΝΤΑΡΣΥΑ 2%. Σύμφωνα με την ανάλυση της «RASS» η τάση μεταξύ της Β' Αθήνας και των πανελλαδικών ποσοστών των κομμάτων έχει ως εξής: στη Β' Αθήνας το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει γύρω στις 4 μονάδες κάτω από το πανελλαδικό του ποσοστό, η ΝΔ περίπου 7 μονάδες κάτω από το πανελλαδικό της ποσοστό, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν μεγαλύτερα ποσοστά από τον πανελλαδικό μέσο όρο τους.

    [03] Σκληρή αντεπίθεση στην Β. Παπανδρέου από συνεργάτες του Γ.Παπανδρέου

    Με σκληρή γλώσσα απαντούν στη Βάσω Παπανδρέου, με αφορμή τις δηλώσεις της στην εφημερίδα Real News, συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού και πρώην Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου.

    Η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, επιρρίπτει όλες τις ευθύνες για την κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα τα τελευταία χρόνια, σχεδόν αποκλειστικά στα δύο χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για εγκληματική πολιτική, μη δεχόμενη ότι μπορεί να έγιναν λάθη κατά την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής.

    Σε σχόλιό τους συνεργάτες του κ. Παπανδρέου κατηγορούν εμμέσως την Β. Παπανδρέου ότι ψεύδεται, αναφερόμενοι στην ημέρα της πρωταπριλιάς και την κατηγορούν ότι αθωώνει την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ και τον Κώστα Καραμανλή, ενώ αφήνουν και σαφείς υπαινιγμούς για «προσπάθεια ποδηγέτησης της πολιτικής ζωής του τόπου». Ακόμη εκτιμούν ότι η κ. Παπανδρέου έχει λόγους να αγνοεί την πραγματικότητα και «να πλάθει τον δικό της μύθο για τα τεκταινόμενα στη χώρα».

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γ. Παπανδρέου είναι αποφασισμένος να αντιμετωπίσει με τον ίδιο τρόπο, όχι μόνο τους πολιτικούς του αντιπάλους, αλλά όσα στελέχη του ΠΑΣΟΚ κινηθούν στην ίδια λογική της απαξίωσης του κυβερνητικού έργου της διετίας και της αθώωσης της ΝΔ και της πολιτικής της που ευθύνεται για την κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα.

    [04] Μ.Νίμιτς: Ελλάδα και ΠΓΔΜ μπορούν να βρουν λύση στο θέμα του ονόματος

    Την εκτίμηση ότι Ελλάδα και ΠΓΔΜ μπορούν να βρουν λύση στο ζήτημα της ονομασίας που να ανταποκρίνεται στα εθνικά συμφέροντα των δύο χωρών, διατύπωσε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ στις διαπραγματεύσεις για την εκκρεμότητα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς, σε συνέντευξη του στην κρατική τηλεόραση της ΠΓΔΜ.

    "Δυστυχώς, καμία από τις προτάσεις που έχω παρουσιάσει μέχρι τώρα δεν έγινε αποδεκτή και από τις δύο χώρες [...] Ωστόσο, υπάρχει πάντα η δυνατότητα για μια καινούργια, πιο επιτυχημένη ιδέα, ή για την επαναδιαμόρφωση μιας παλιάς πρότασης με τρόπο που να ικανοποιεί και τις δύο χώρες. Έχω την πεποίθηση ότι κάποια μέρα θα βρεθεί μια λύση σε αυτό το ζήτημα, γνωρίζω όμως επίσης ότι πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι και στις δύο χώρες που θα θεωρήσουν τη λύση αυτή λανθασμένη", συμπλήρωσε ο κ.Νίμιτς.

    Ανέφερε ακόμη ότι ίσως κάποιοι έχουν αποθαρρυνθεί από το γεγονός ότι τόσα χρόνια δεν έχει βρεθεί λύση, όχι όμως και ο ίδιος και μάλιστα σε αυτό το σημείο της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

    "Αυτό που έχουμε μάθει μέχρι τώρα είναι πως όταν δύο γειτονικοί λαοί καλούνται να βρουν λύση σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα, αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω ενός συμβιβασμού. Εάν θέλεις να είσαι καλός γείτονας, θα πρέπει να καταλάβεις τον τρόπο που σκέφτεται η άλλη πλευρά, κάτι που απαιτεί από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές να προσαρμόσουν τις απόψεις τους", ανέφερε ακόμη ο κ.Νίμιτς, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα για την εξεύρεση λύσης.

    Σημείωσε ότι η επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας θα πρέπει να τεθεί ως προτεραιότητα από Σκόπια και Αθήνα και χαρακτήρισε ως "θετική ένδειξη" τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών.

    Σχετικά με την προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι το σημαντικότερο για τη χώρα είναι να κλείσει το ζήτημα του ονόματος προκειμένου να προχωρήσει μπροστά ως πλήρες μέλος των ευρω-ατλαντικών οργανισμών.

    [05] "Πράσινο φως" για τις πρωτοβουλίες του "ενός εκατομμυρίου ευρωπαίων πολιτών"

    Επιτροπές, που θα απαρτίζονται τουλάχιστον από επτά πολίτες από επτά διαφορετικά κράτη μέλη της ΕΕ και θα μπορούν να συγκεντρώσουν το λιγότερο ένα εκατομμύριο υπογραφές υπέρ μίας ιδέας, θα έχουν την δυνατότητα να ζητήσουν από την Κομισιόν, να προτείνει την θέσπιση νομοθεσίας, υπό τον όρο ότι η ιδέα εμπίπτει στο πεδίο των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής και συνάδει με τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ.

    Με τον νέο Κανονισμό επιτρέπεται, πλέον, στους ευρωπαίους πολίτες να έρθουν σε απευθείας επαφή με τα Ευρωπαϊκά Όργανα και να υποβάλλουν αναφορά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και θα είναι ισοδύναμη με εκείνη του Συμβουλίου των Υπουργών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Πρωτοβουλίες "Ενός εκατομμυρίου ευρωπαίων πολιτών" θα μπορούν, επίσης, σε δημόσια ακρόαση στις Ολομέλειες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Ο υπεύθυνος για την εφαρμογή της "Πρωτοβουλίας Ευρωπαίων Πολιτών", Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας- καθηγητής Γεώργιος Παπαστάμκος, με δηλώσεις του υποστήριξε ότι : " Η καθιέρωση της Πρωτοβουλίας Ευρωπαίων Πολιτών αποτελεί πρωτοποριακό συμμετοχικό εργαλείο της ΕΕ. Αυξάνει ασφαλώς τις προσδοκίες της Ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να δημιουργήσει απρόβλεπτες επιδράσεις στην διαμόρφωση των κανόνων της ΕΕ. Η ΠΕΠ θα συμβάλλει στη δημιουργία " Ευρωπαϊκής δημόσιας σφαίρας" στην οποία η ΕΕ δύναται να οικοδομηθεί από κάτω προς τα πάνω. Η ουσιαστική συμβολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διαμόρφωση των κανόνων συμμετοχής στην ΠΕΠ, την κατέστησε περισσότερο απλή, φιλική και λιγότερο γραφειοκρατική για τους πολίτες της Ένωσης."

    Ο Γάλλος ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Αλέν Λαμασούρ που, ως "συν-εισηγητής", βοήθησε στην διαμόρφωση των σχετικών κοινοβουλευτικών διαδικασιών, υποστήριξε ότι:

    "Οι πραγματικά ωφελούμενοι από την διαδικασία της ΠΕΠ θα είναι πολίτες οι οποίοι δεν μπορούν να ακουστούν στην σημερινή Ευρώπη, όπως οι φοιτητές Erasmus που ανακαλύπτουν ότι τα προσόντα τους δεν αναγνωρίζονται στο εξωτερικό, οι διασυνοριακοί εργαζόμενοι που υπόκεινται φορολόγηση και στις δύο χώρες και οι "πρωτοπόροι" πολίτες της Ευρωπαϊκής υπόθεσης, οι οποίοι επιλέγουν να ζήσουν, να παντρευτούν και να εργαστούν εκτός της χώρας καταγωγής τους και οι οποίοι με γενναιότητα ξεπερνούν ανυπέρβλητες γραφειοκρατικές δυσκολίες στην καθημερινή τους ζωή.

    Τέλος, η συν-εισηγήτρια του, Ουγγαρέζα ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ζίτα Γκουρμάϊ διεκυρίνισε ότι:

    " Η διαδικασία αυτή αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για τους απλούς πολίτες να κάνουν γνωστές σε εμάς τις ανησυχίες τους, και εμείς προσπαθήσαμε να κάνουμε το εργαλείο αυτό όσο το δυνατόν πιο προσβάσιμο, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι σε κάθε πρωτοβουλία που πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις θα δίνεται η κατάλληλη συνέχεια".

    Υπενθυμίζεται ότι, προ καιρού, ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Νικηφόρος Διαμαντούρος, με δήλωση του από το Στρασβούργο, έθεσε τις υπηρεσίες του Γραφείου του Διαμεσολαβητή, στην διάθεση των ευρωπαίων πολιτών που θ' αναλάβουν ανάλογες πρωτοβουλίες και θα αντιμετωπίσουν, ενδεχομένως, προβλήματα αποδοχής των προτάσεων τους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    [06] Φιλολογικά βραδινά στο Αρχαιολογικό Μουσείο

    «Ελεύθερνα, Νεκρόπολη Ορθής Πέτρας. Αναζητώντας τις γυναίκες», είναι το θέμα της διάλεξης του, καθηγητή αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Νίκου Σταμπολίδη, που θα δοθεί αύριο, στις οκτώ το βράδυ, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

    Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Μουσείου με το Σύλλογο Αποφοίτων της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, «Φιλόλογος».

    Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

    [07] Θανατηφόρο τροχαίο στην Ιεράπετρα Λασιθίου

    Ένας νεκρός και ένας τραυματίας είναι ο απολογισμός τροχαίου δυστυχήματος που έγινε σήμερα το πρωί στην Ιεράπετρα Λασιθίου.

    Συγκεκριμένα στην επαρχιακή οδό Παχειάς 'Αμμου - Ιεράπετρας, δίκυκλη μοτοσικλέτα, που οδηγούσε 32χρονος ξέφυγε από την πορεία της και ανατράπηκε με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του 32χρονου οδηγού και τον ελαφρύ τραυματισμό του 27χρονου συνεπιβάτη της μοτοσικλέτας.

    Προανάκριση ενεργείται από το Τμήμα Τροχαίας Ιεράπετρας.

    [08] Εξάρθρωση σπείρας ληστών στην Αθήνα

    Στα χέρια της αστυνομίας έπεσαν 3 Έλληνες 29, 29 και 31 ετών οι οποίοι είχαν διαπράξει σειρά ληστειών σε βάρος υπαλλήλων καταστημάτων και ξενοδοχείων, σε διάφορες περιοχές της Αθήνας υπό την απειλή πιστολιών και μαχαιριών.

    Τους τελευταίους τρεις μήνες είχαν διαπράξει 8 ληστείες εκ των οποίων 3 σε αρτοποιεία,2 σε ζαχαροπλαστεία, 2 σε ξενοδοχεία και 1 σε μίνι μάρκετ.

    Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα ενώ εξετάζεται η συμμετοχή τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 1 April 2012 - 10:30:34 UTC