Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-04-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Βουλή η τροπολογία για τα κέντρα κράτησης μεταναστών
  • [02] Σόιμπλε: Έλεγχος οικονομικών των χωρών της ΕΕ από ανεξάρτητες επιτροπές
  • [03] Στόχος η πρωτιά για το ΠΑΣΟΚ, η αυτοδυναμία για τη ΝΔ
  • [04] Δεν τίθεται θέμα αποζημιώσεων, δηλώνει το Βερολίνο
  • [05] Προβληματισμός στην αστυνομία για την προκήρυξη
  • [06] 30ή επέτειος από τον πόλεμο των Φόκλαντ
  • [07] Στα γονίδια τα αίτια του μετατραυματικού στρες
  • [08] Με τον Λ. Παπαδήμο συναντώνται Γκι Φερχόφστατ και Ντ. Μπακογιάννη
  • [09] 24ωρη απεργία οδηγών ταξί στη Θεσσαλονίκη από τις 5 τα ξημερώματα
  • [10] Να εφαρμόσει το σχέδιό του κάλεσαν τον Άναν οι "Φίλοι της Συρίας"
  • [11] Πέθανε o Τζιόρτζιο Κινάλια, εμβληματική μορφή της Λάτσιο
  • [12] Περιπλάνηση στον κόσμο των αστέγων μέσα από το βιβλίο "Φακός στο στόμα"
  • [13] Ανεβαίνει εδώ και 135 χρόνια η θερμοκρασία των ωκεανών της Γης
  • [14] Οι γέννες διαρκούν περισσότερο σήμερα από ό,τι πριν 50 χρόνια
  • [15] Π. Καψής: Τη Μεγάλη Εβδομάδα θα οριστικοποιηθεί η ημερομηνία των εκλογών
  • [16] Στη Ν. Υόρκη ο Δ. Αβραμόπουλος για την επέτειο έναρξης του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα στην Κύπρο

  • [01] Στη Βουλή η τροπολογία για τα κέντρα κράτησης μεταναστών

    Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης όπου θα έχει έκτακτη συνάντηση με την Ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ.

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης θα ζητήσει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση και τη διεύρυνση των μέτρων που ελήφθησαν πρόσφατα, προς την κατεύθυνση αυτή.

    Στο μεταξύ, σήμερα κατατίθεται στη Βουλή, τροπολογία, που θα προβλέπει τη δημιουργία τριών κέντρων κράτησης ανά ηπειρωτική περιφέρεια.

    Χθες, σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Υγείας και Προστασίας του Πολίτη κ.κ.Λοβέρδος και Χρυσοχοΐδης, χαρακτήρισαν το μεταναστευτικό πρόβλημα υγειονομική βόμβα που είναι έτοιμη να εκραγεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ενάντια σε κάθε είδους λαϊκισμό.

    Όπως είπαν οι υπουργοί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τους περίπου ένα εκατομμύριο μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα, άλλοι με άδεια, οι περισσότεροι χωρίς άδεια, έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και στο επίπεδο της υγείας και στο επίπεδο της ασφάλειας.

    Ακόμη, το πιστοποιητικό υγείας, θα είναι στο εξής αναγκαία προϋπόθεση για την εργασία των μεταναστών στη χώρα μας, με βάση νέα Υγειονομική Διάταξη, με την οποία γίνεται υποχρεωτική παραπομπή στις υγειονομικές δομές της χώρας όσων πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα, τα οποία αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και περιγράφονται αναλυτικά μέσα σε αυτήν.

    [02] Σόιμπλε: Έλεγχος οικονομικών των χωρών της ΕΕ από ανεξάρτητες επιτροπές

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει να προτείνει να τεθούν τα δημόσια οικονομικά των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό την επίβλεψη μιας επιτροπής ειδικών, υποστηρίζει το περιοδικό Σπίγκελ στο σημερινότεύχος του, επικαλούμενο ένα εσωτερικό υπόμνημα του γερμανικού υπουργείου.

    Σύμφωνα με το περιοδικό, ο Γερμανός υπουργός σκοπεύει να προτείνει τη σύσταση επιτροπών στις οποίες θα συμμετέχουν ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να ελέγχεται η δημοσιονομική πειθαρχία των χωρών.

    Οι επιτροπές αυτές θα είναι αρμόδιες να επιβλέπουν τους προϋπολογισμούς των χωρών-μελών της ευρωζώνης και ευρύτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επισημαίνουν "ασυνήθιστες εξελίξεις", ικανές να οδηγήσουν σε κρίση.

    Το έγγραφο του υπουργείου διευκρινίζει ότι οι επιτροπές θα πρέπει επίσης να επαληθεύουν εάν οι εθνικές οικονομικές πολιτικές συμβαδίζουν με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, δηλαδή αν τηρούνται το σύμφωνο σταθερότητας και το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο.

    [03] Στόχος η πρωτιά για το ΠΑΣΟΚ, η αυτοδυναμία για τη ΝΔ

    Την πεποίθησή του ότι το ΠΑΣΟΚ είναι σε θέση να ανατρέψει τα δημοσκοπικά ευρήματα και να κερδίσει τις εκλογές εκφράζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής.

    Ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αφού χαρακτηρίζει τις εκλογές που έρχονται ως τις πιο κρίσιμες εκλογές μετά το 1974, εκτιμά ρεαλιστικό το στόχο της πρωτιάς τονίζοντας πως "αν θέλουμε να μείνουμε στην ευρωζώνη και να ξεπεράσουμε την κρίση με όσο γίνεται μικρότερες απώλειες για την κοινωνία, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι στην πρώτη θέση. Ο στόχος αυτός είναι ρεαλιστικός, γιατί οι πολίτες προβληματίζονται και παίρνουν τις αποφάσεις τους από τώρα ως τις εκλογές".

    Μήνυμα φροντίζει να στείλει και σε όσους θεωρούν πως η νέα κυβέρνηση θα αναγκαστεί να λάβει και νέα σκληρά μέτρα λέγοντας χαρακτηριστικά πως "στόχος και υποχρέωσή μας είναι να αποφύγουμε τις οριζόντιες περικοπές και ιδίως τις περικοπές μισθών και συντάξεων. Αυτό κάποιοι άλλοι το λένε με ευκολία. Εμείς προσθέτουμε το πώς μπορεί πράγματι να επιτευχθεί".

    Ο κ. Βενιζέλος αρνείται να μπει στη λογική ενός διμέτωπου αγώνα κατά της ΝΔ και της Αριστεράς, κάνει λόγο για ουσιαστική ανανέωση μέσα στο ΠΑΣΟΚ και προχωρά σε ανοίγματα. "Χρειαζόμαστε μια Εθνική Ελλάδος. Άρα θα κυβερνήσουμε με έναν συνδυασμό και από έμπειρα και από νέα στελέχη και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά και από προσωπικότητες εκτός ΠΑΣΟΚ, καταξιωμένους και έτοιμους να εκτελέσουν αποτελεσματικά συγκεκριμένες κυβερνητικές αποστολές".

    Ο Αντ. Σαμαράς, σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή της Κυριακής, ζητά από τους πολίτες αυτοδυναμία, έτσι ώστε να μπορέσει να κυβερνήσει τη χώρα και μάλιστα εκτιμά πως σε διαφορετική περίπτωση η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση θα είναι πολύ δύσκολη υπόθεση.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτηρίζει το κόμμα του "τη μόνη συντεταγμένη δύναμη σε ένα πολιτικό σύστημα που καταρρέει" και δεσμεύεται πως το νέο κυβερνητικό σχήμα θα είναι ολιγομελές. Ο κ. Σαμαράς μάλιστα επαναλαμβάνει τη θέση του πως σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας η νέα προσφυγή στις κάλπες θα είναι αναπόφευκτη τονίζοντας πως "το χειρότερο σενάριο είναι να μην μπορεί να σχηματιστεί βιώσιμη κυβέρνηση. Και τότε θα είναι αναπόφευκτη η προσφυγή σε νέες εκλογές. Από ανάγκη, όχι από δική μου επιλογή".

    [04] Δεν τίθεται θέμα αποζημιώσεων, δηλώνει το Βερολίνο

    Δεν υπάρχει πλέον ζήτημα πολεμικών αποζημιώσεων για την Γερμανία, ξεκαθαρίζει το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών με αποκλειστική δήλωση προς το "ΑΜΠΕ".

    Σύμφωνα με την επίσημη θέση της γερμανικής κυβέρνησης, η Γερμανία "αναγνωρίζει την ευθύνη" της για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και "λυπάται βαθύτατα για την οδύνη των θυμάτων", ωστόσο, όπως επισημαίνεται, η Γερμανία έχει καταβάλει ήδη αποζημιώσεις στο πλαίσιο της Συμφωνίας του 1946, ενώ στήριξε έμπρακτα και την ανοικοδόμηση της Ελλάδας.

    Σύμφωνα με την ίδια δήλωση, για την Γερμανία "το ζήτημα των αποζημιώσεων δεν αποτελεί πλέον θέμα", 65 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου και έπειτα από δεκαετίες "ειρηνικής, γεμάτης εμπιστοσύνη" συνεργασίας με την Ελλάδα, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

    Παρατίθεται το ακριβές κείμενο (σε μετάφραση από την Γερμανική) της δήλωσης του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας προς το "ΑΜΠΕ":

    "Η Γερμανία αναγνωρίζει την ευθύνη της για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και λυπάται βαθύτατα για την οδύνη των θυμάτων. Αυτό ισχύει και για την γερμανική κατοχή της Ελλάδας.

    Η Γερμανία κατέβαλε από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στο πλαίσιο της Συμφωνίας του 1946 για την Διασυμμαχική Υπηρεσία Αποζημιώσεων των Παρισίων, αποζημιώσεις και για την Ελλάδα και στήριξε την χώρα έμπρακτα στην ανοικοδόμησή της.

    Εξήντα πέντε χρόνια μετά το τέλος του Πολέμου και έπειτα από δεκαετίες ειρηνικής, γεμάτης εμπιστοσύνης, συνεργασίας της Γερμανίας με την Ελλάδα και στενής σχέσης μας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., το ερώτημα των αποζημιώσεων από την σκοπιά της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης δεν αποτελεί πλέον θέμα".

    Διαβάστε επίσης:

    Aνιστόρητη, ψευδή και εξοργιστική χαρακτηρίζει ο Μ. Γλέζος τη δήλωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών για τις γερμανικές οφειλές

    [05] Προβληματισμός στην αστυνομία για την προκήρυξη

    Οργάνωση με την επωνυμία "Κίνημα 12 Φλεβάρη" ανέλαβε την ευθύνη για τη βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο σταθμό του μετρό στο Αιγάλεω στις 25 Φεβρουαρίου 2012.

    Η ανάληψη ευθύνης έγινε προκήρυξη που ανέβηκε σε ιστοσελίδα αλλά λίγο αργότερα κατέβηκε με αποτέλεσμα η αστυνομία να προσπαθεί να επιβεβαιώσει και την ανάληψη της ευθύνης και την προέλευσή της.

    Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, συνδέουν την ονομασία του "Κινήματος" με τα σοβαρά επεισόδια που είχαν γίνει στις 12 Φεβρουαρίου 2012 στην Αθήνα.

    Κατά τις πληροφορίες από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, θεωρούν σοβαρή την ανάληψη ευθύνης, καθώς στην προκήρυξη που ανέβηκε για λίγο στην ιστοσελίδα, έγινε λεπτομερής περιγραφή του συμβάντος.

    [06] 30ή επέτειος από τον πόλεμο των Φόκλαντ

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον κατήγγειλε σήμερα την "επιθετική ενέργεια" στην οποία προέβη πριν από 30 χρόνια η Αργεντινή που είχε ως στόχο να "κλέψει την ελευθερία" των κατοίκων των Φόκλαντ, του αρχιπελάγους που το 1982 αποτέλεσε το σκηνικό για έναν "πόλεμο-αστραπή" μεταξύ των δύο χωρών.

    "Σαν σήμερα πριν από 30 χρόνια οι κάτοικοι των Φόκλαντ δοκιμάστηκαν από μια επιθετική ενέργεια που στόχευε να τους στερήσει την ελευθερία και τον τρόπο ζωής τους", αναφέρει ο Κάμερον σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η Ντάουνινγκ Στριτ.

    "Σήμερα είναι μια ημέρα μνήμης και περίσκεψης: μια μέρα για να θυμηθούμε όσους έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο, τα μέλη των ενόπλων δυνάμεών μας αλλά και τους Αργεντίνους στρατιώτες που σκοτώθηκαν", προσθέτει ο Βρετανός πρωθυπουργός, με την ευκαιρία της 30ής επετείου από την έναρξη του πολέμου.

    "Σήμερα χαιρετίζουμε τον ηρωισμό" των βρετανικών δυνάμεων που "απελευθέρωσαν τα νησιά", συνεχίζει η ανακοίνωση. "Είμαστε υπερήφανοι για το ρόλο που έπαιξε η Βρετανία για να επανορθώσει ένα θεμελιώδες λάθος (που διέπραξε η Αργεντινή). Οι κάτοικοι των Φόκλαντ μπορούν να είναι υπερήφανοι για το σταθερό και υποσχόμενο μέλλον που οικοδόμησαν μετά το 1982." Η Βρετανία "παραμένει αποφασισμένη να κάνει σεβαστό το δικαίωμα των κατοίκων των Φόκλαντ να αποφασίζουν για το μέλλον τους". υπογραμμίζει ο Κάμερον.

    Στις 2 Απριλίου 1982 Αργεντινή και Βρετανία ήρθαν σε σύγκρουση, όταν Αργεντίνοι στρατιώτες αποβιβάστηκαν στα νησιά Φόκλαντ. Ο πόλεμος έληξε στις 14 Ιουνίου και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 255 Βρετανοί και 649 Αργεντίνοι στρατιώτες. Τα Φόκλαντ βρίσκονται στα ανοιχτά των νότιων ακτών της Αργεντινής και από το 1833 ελέγχονται από τη Βρετανία, όπως το Μπουένος Άιρες εξακολουθεί να τα διεκδικεί.

    [07] Στα γονίδια τα αίτια του μετατραυματικού στρες

    Η ροπή ορισμένων ανθρώπων να είναι πιο ευάλωτοι στο μετατραυματικό στρες, είναι σε ένα βαθμό και θέμα γονιδίων, όπως διαπίστωσε για πρώτη φορά μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αρμενικής καταγωγής καθηγητή ψυχιατρικής Αρμέν Γκοεντζιάν του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια - Λος Άντζελες, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό "Journal of Affective Disorders", σύμφωνα με το BBC, ανέλυσαν το DNA 200 μελών 12 οικογενειών, που είχαν επιβιώσει από το μεγάλο σεισμό μεγέθους 7,1 Ρίχτερ στην Αρμενία, το 1998, όπου είχαν βρει το θάνατο τουλάχιστον 25.000 άνθρωποι.

    Όπως διαπιστώθηκε, όσοι διέθεταν στο γενετικό υλικό τους δύο γενετικές παραλλαγές που ρυθμίζουν την παραγωγή σεροτονίνης (της εγκεφαλικής ουσίας που επιδρά άμεσα στην ψυχική διάθεση και συμπεριφορά), ήταν πιθανότερο να εμφανίσουν συμπτώματα της διαταραχής του μετατραυματικού στρες. Η διαταραχή αυτή μπορεί να εμφανιστεί μετά από μία τραυματική εμπειρία, όπως πόλεμο, φυσική καταστροφή, παιδική κακοποίηση, σεξουαλική επίθεση κ.α.

    Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν «φλας-μπακ» στο παρελθόν, συναισθηματική απάθεια ή, αντίθετα, υπερευαισθησία στον κίνδυνο κ.α. Εκτιμάται ότι περίπου το 3% του πληθυσμού σε μία χώρα, σε κάποια φάση της ζωής του, είναι πιθανό να εμφανίσει μετατραυματικό στρες.

    [08] Με τον Λ. Παπαδήμο συναντώνται Γκι Φερχόφστατ και Ντ. Μπακογιάννη

    Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκι Φερχόφστατ, την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη και τον ευρωβουλευτή Θεόδωρο Σκυλακάκη, θα έχει ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, σήμερα στη 13.30 το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Φερχόφστατ και η κ. Μπακογιάννη, οι οποίοι στις 14:30 θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου, θα παρουσιάσουν στον κ. Παπαδήμο το σχέδιο «Ελλάδα 2020».

    [09] 24ωρη απεργία οδηγών ταξί στη Θεσσαλονίκη από τις 5 τα ξημερώματα

    Χωρίς ταξί είναι από τις 5 τα ξημερώματα η Θεσσαλονίκη μετά από απόφαση του Σωματείου Ιδιοκτητών «Ο Ερμής» που διαμαρτύρεται για τις ρυθμίσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο σχετικά με την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωματείου, οι ιδιοκτήτες ταξί ζητούν, μεταξύ άλλων, να διατηρηθεί ο νόμος 3109 με τον οποίο συστήθηκαν οι εταιρίες τους, να μειωθεί ο αριθμός των νεοεκδιδόμενων αδειών ειδικής μίσθωσης για τη Θεσσαλονίκη, να μειωθούν τα πρόστιμα που προέρχονται από παραβάσεις και να μην κλητεύονται από την Τροχαία οδηγοί ταξί μέχρις ότου δοθούν νέοι χώροι στάθμευσης.

    Η απεργία των ταξιτζήδων θα διαρκέσει μέχρι τις 5 αύριο τα ξημερώματα ενώ η συνέχεια των κινητοποιήσεών τους θα αποφασισθεί στη γενική τους συνέλευση που έχει προγραμματισθεί για σήμερα.

    [10] Να εφαρμόσει το σχέδιό του κάλεσαν τον Άναν οι "Φίλοι της Συρίας"

    Οι δυτικές και αραβικές χώρες που πήραν μέρος στη διάσκεψη των "Φίλων της Συρίας" στην Κωνσταντινούπολη κάλεσαν τον κοινό ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι Άναν να θέσει ένα χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα, περιλαμβανομένης μιας νέας παραπομπής του συριακού ζητήματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αν ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ αποτύχει να τερματίσει την αιματοχυσία.

    Η ομάδα των "Φίλων της Συρίας" αναφέρει στο τελικό ανακοινωθέν της διάσκεψης ότι ο Άσαντ δεν έχει απεριόριστο χρόνο για να εφαρμόσει όσα έχει δεσμευθεί στον Άναν.

    "Το καθεστώς θα κριθεί από τις πράξεις και όχι από τις δεσμεύσεις του", αναφέρει η τελική ανακοίνωση.

    Παράλληλα, η διάσκεψη των "Φίλων της Συρίας" αναγνώρισε το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο (ΣΕΣ) ως τον "νόμιμο εκπρόσωπο" των Σύρων, όπως μετέδωσαν το πρακτορείο Ανατολή και το Ρόιτερς επικαλούμενα το τελικό ανακοινωθέν της διάσκεψης.

    [11] Πέθανε o Τζιόρτζιο Κινάλια, εμβληματική μορφή της Λάτσιο

    Την τελευταία πνοή του σε ηλικία 65 ετών, ύστερα από καρδιακό επεισόδιο, άφησε χθες το πρωί στη Φλόριντα ο Τζιόρτζιο Κινάλια. Εμβληματική μορφή της Λάτσιο τη δεκαετία του '70, ο Κινάλια ήταν ο βασικός πρωταγωνιστής στην πορεία των «λατσιάλι» προς την κατάκτηση του πρώτου τίτλου στην ιστορία τους το 1974, ενώ μετά είχε κάνει σπουδαία καριέρα με τον Κόσμο της Νέας Υόρκης, ως συμπαίκτης του θρυλικού Πελέ.

    [12] Περιπλάνηση στον κόσμο των αστέγων μέσα από το βιβλίο "Φακός στο στόμα"

    Αθήνα, Ελλάδα 02/04/2012 08:37 (ΑΠΕ-ΜΠΕ του συνεργάτη μας Βαγγέλη Χατζηβασιλείου)

    Περιπλάνηση στον κόσμο των αστέγων της Αθήνας, μέσα από το βιβλίο "Φακός στο στόμα"

    Η Αθήνα αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο θύμα της ελληνικής κρίσης. Όσοι ζουν στην πόλη, γίνονται καθημερινά μάρτυρες της κατάρρευσής της: το ιστορικό κέντρο τείνει να μετατραπεί σε αβίωτη έρημο, τα μαγαζιά βάζουν λουκέτο το ένα μετά το άλλο, σπουδαία νεοκλασικά κτίρια παραδόθηκαν πρόσφατα στις φλόγες, ενώ η μελαγχολία είναι διάχυτη στο πρόσωπο των ανθρώπων, που κυκλοφορούν μουδιασμένοι στους δρόμους. Στους ανθρώπους της πόλης αποτυπώνεται και ο πυρήνας του δράματος: οι άστεγοι πολλαπλασιάζονται, καταφεύγοντας όπου βρουν (σε στοές, σε πλατείες, αλλά και εν μέση οδώ), χωρίς να μπορούν να εξασφαλίσουν το ημερήσιο φαγητό τους και δίχως την παραμικρή προοπτική για το αύριο.

    Το βιβλίο του Χρήστου Χρυσόπουλου "Φακός στο στόμα" (εκδόσεις Πόλις, σελ. 128) είναι, όπως δηλώνεται στον υπότιτλό του, "ένα χρονικό για την Αθήνα", αλλά και μια περιπλάνηση στον ζοφερό κόσμο των αστέγων. Αποφεύγοντας την οποιαδήποτε συναισθηματική εμπλοκή με τους αστέγους τους οποίους συναντά κατά τη διάρκεια των ατέλειωτων περιηγήσεών του στην Αθήνα, ο συγγραφέας προσπαθεί να αποδώσει χωρίς φτιασίδια την πραγματικότητα που βιώνουν. Στην οπτική του δεν χωρούν ο θυμός και η καταγγελία, ούτε έχει θέση ο οποιοσδήποτε ακτιβισμός. Εκείνο που προσπαθεί ο Χρυσόπουλος είναι να καταλάβει πώς φτάνει κανείς στην κατάσταση του αστέγου και με ποιον τρόπο κατορθώνει να επιζήσει.

    [13] Ανεβαίνει εδώ και 135 χρόνια η θερμοκρασία των ωκεανών της Γης

    Μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που συνέκρινε τις σημερινές θερμοκρασίες των ωκεανών με εκείνες που είχαν μετρηθεί στη δεκαετία του 1870, αποκαλύπτει μία σαφή ανοδική τάση κατά τα τελευταία τουλάχιστον 135 χρόνια.

    Πρόκειται για την πρώτη παγκόσμια σύγκριση των ωκεάνιων θερμοκρασιών που λαμβάνει ως σημείο αναφοράς το ιστορικό ταξίδι του βρετανικού πολεμικού πλοίου «Τσάλεντζερ» την περίοδο 1872-76.

    Η νέα έρευνα, στην οποία συμμετείχε το Εθνικό Κέντρο Ωκεανογραφίας της Βρετανίας, δείχνει ότι η σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών ξεκίνησε πολύ πριν τη δεκαετία του ΄60, ήδη από τον 19ο αιώνα, ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής και της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη μετά τη βιομηχανική επανάσταση.

    Η άνοδος της θερμοκρασίας αποτελεί έναν από τους παράγοντες που συμβάλλουν στη σταδιακή άνοδο της στάθμης των θαλασσών.

    [14] Οι γέννες διαρκούν περισσότερο σήμερα από ό,τι πριν 50 χρόνια

    Οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερες ώρες για να γεννήσουν στην εποχή μας από ό,τι πριν 50 χρόνια, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία διαπίστωσε ότι στο πρώτο στάδιο του τοκετού, οι πόνοι της γέννας έχουν αυξηθεί κατά 2,6 ώρες κατά μέσο για τις γυναίκες που γεννάνε για πρώτη φορά και κατά δύο ώρες για όσες έχουν ξαναγεννήσει.

    Οι ερευνητές των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Κάθριν Λάφον, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο αμερικανικό περιοδικό γυναικολογίας "American Journal of Obstetrics and Gynecology" και μελέτησαν περίπου 140.000 τοκετούς, δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν με βεβαιότητα όλους τους παράγοντες, οι οποίοι έχουν προκαλέσει αυτή την αύξηση. Όμως εκτιμούν ότι η χρονική επέκταση της γέννας οφείλεται κυρίως στις αλλαγές στην ιατρική πρακτική που στο μεταξύ έχουν συμβεί στα σύγχρονα μαιευτήρια.

    Οι επιστήμονες συνέκριναν στοιχεία της δεκαετίας του ΄60 με πιο πρόσφατα στοιχεία και βρήκαν ότι η χρονική επέκταση αφορά κυρίως το πρώτο στάδιο του τοκετού, όταν διαστέλλεται ο τράχηλος της μήτρας, πριν η έγκυος αρχίσει την ενεργητική ώθηση για να βγει το μωρό.

    [15] Π. Καψής: Τη Μεγάλη Εβδομάδα θα οριστικοποιηθεί η ημερομηνία των εκλογών

    Τη Μεγάλη Εβδομάδα θα ανακοινωθεί η ακριβής ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, διαβεβαιώνοντας ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα σε ό,τι αφορά τις ημερομηνίες.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει πριν και μετά τις εκλογές, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει περιθώριο ούτε για χαλάρωση, αλλά ούτε και για υπερβολές.

    «Δε θα πρέπει να δημιουργηθεί η αίσθηση στον κόσμο ότι τα δύσκολα πέρασαν» ανέφερε ο κ. Καψής, ενώ υπογράμμισε ότι καμία τροπολογία δεν πρόκειται να έρθει στη Βουλή εάν δεν εγκριθεί πρώτα από το πρωθυπουργικό γραφείο, «ώστε να μην παρατηρηθεί το φαινόμενο της βιομηχανίας τροπολογιών».

    Όσον αφορά στο θέμα της μετανάστευσης, ο κ. Καψής είπε ότι το θέμα δεν πρόκειται να λυθεί μέχρι τις εκλογές, ενώ απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους που αντιδρούν στα κέντρα υποδοχής λαθρομεταναστών «να μην βλέπουν τους λαθρομετανάστες ως πυρηνικές βόμβες».

    [16] Στη Ν. Υόρκη ο Δ. Αβραμόπουλος για την επέτειο έναρξης του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα στην Κύπρο

    Νέα Υόρκη, ΗΠΑ 02/04/2012 07:14 (ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Π. Παναγιώτου)

    ΗΠΑ: Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη για την επέτειο έναρξης του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα στην Κύπρο

    "Η Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες, διαθέτει ένα από τα καλύτερα αμυντικά συστήματα στον κόσμο, με υψηλό φρόνημα, με άρτιο εξοπλισμό, με εξαίρετους αξιωματικούς, έτοιμους αν χρειαστεί να δώσουν και πάλι τη ζωή τους για την Ελλάδα" τόνισε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας μετά το αρχιερατικό μνημόσυνο για τους ήρωες του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της Κύπρου 1955-59, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου, στο Χέμπστεντ του Λονγκ 'Αιλαντ της Νέας Υόρκης.

    Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι ανταποκρίθηκε με ιδιαίτερη χαρά, τόσο ο ίδιος, όσο και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγός κ. Κωσταράκος, στην πρόσκληση των κυπριακών σωματείων "για να τιμήσουμε τη μνήμη των πεσόντων στον κυπριακό αγώνα, αλλά και των πεσόντων Ελλαδιτών -αξιωματικών και στρατιωτών-, που έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Κύπρου μας", όπως είπε.

    Καταλήγοντας, ανέφερε ότι "η χώρα μας, παρά την οικονομική κρίση, παραμένει ισχυρή, είναι δυνατή, είναι πάντα στην πρώτη γραμμή με τις άξιες ένοπλες ελληνικές δυνάμεις, ένα κομμάτι των οποίων άφησε τη ζωή του, θυσιάστηκε και βρίσκεται στο ιερό χώμα της Κύπρου μας".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 2 April 2012 - 8:30:34 UTC